Culorile Panzerilor Imprimare
Articole modelism - Blindate, vehicule militare cu senile sau roti
Scris de Alguhan   
Saturday, 22 January 2005

Culorile Panzerilor

Cred ca acest subiect este unul dintre cele mai discutate subiecte. Sper sa va lamuresc, si sa pun capat discutiilor.J

Standardele si regulile de vopsea ale panzerilor erau hotarate de OKH, Oberkommando des Heeres (comandamentul suprem al armatei), si aprovizionare materialelor se facea de catre Heeresmitteilung, ( memorandumul armatei).

Culorile de baza ale vehiculelor se aplica in fabrici. Aparau niste nuante de culori din cauza Heeresmitteilung-ului. Cind a aparut ordinul in Februarie 1943 cu culoare de baza Dunkelgelb (galben inchis) s-au revopsit toate vehiculele care se aflau la fabrici cu dunkelgelb. Culorile de camuflaj se aplicau de catre echipajul vehiculelor, si uneori de catre unitati de ingineri. Se folosea vopselele sub forma de pasta hidro/combustibil-solubile, de culorile de galben inchis, verde de masline, si rosu-maronie. Materialul asta de camuflaj era insotit de si un pistol de aer (airbrush). Vopsea de camuflaj era usor de indepartat cu ajutorul combustibilului, si se putea aplica alte culori dupa conditii si terenul in care se aflau. De obicei vopselele se aplicau cu alte metode cum ar fi o carpa sau maturele facute din tufa, pentru ca in locul pistolului de vopsit echipajul depozita alte lucruri de mai mult folos.

Vehiculele fabricate in 1935-1939:

-7016 (RAL) Anthrazitgrau Culoare de baza de la fabrica (humbrol 79)

-8002 (RAL) Signalbrau petele de camuflaj (echivalentul nu avem, totusi daca este ma anuntati si pe mine)

Incepind cu 1940 s-a folosit 2 culori, pentru economie de vopsele. Vehiculele din operatiune Barbarossa (Kursk) in anul 1943 au fost vopsite in Schwarzgrau (panzergrau) cu pete de camuflaj de Dunkelgelb:

-7021 (RAL) Schwarzgrau (panzergrau) (humbrol 182)

Vehiculele vopsite cu panzergrau si trimise in Afrika, sa-u revopsit cum urmeaza:

-8000 (RAL) Grunbraun culoare de baza (humbrol 118+93)

-7008 (RAL) Grungrau petele de camuflaj (humbrol 26)

O culoare noua s-a introdus in Martie 1942 pentru Afrikakorps. S-a folosit si in Creta/Grecia, o parte din Italia, Sicilia,si Destul de rar in Balcani:

-8020 (RAL) Gelbbraun culoare de baza (humbrol 63+93)

-7027 (RAL) Sandgrau petele de camuflaj (humbrol 187)

Incepind din Februarie 1943, toate vehiculele iesite din fabrici cu baza de Dunkelgelb sa-u vopsit cu culorile de camuflaj dupa conditiile de vreme si geografie in care sa-u aflat, si bineinteles dupa gustul echipajului. Asa ca au aparut varietatile de culori, chiar si intre vehiculele din aceasi companie. Au aparut si vehiculele tricolorate. Vehiculele cu baza de Schwarzgrau (daca au mai ramas pina in1943) nu s-au revopsit in Dunkelgelb, dar s-au aplicat pastele de camuflaj:

-7028 (RAL) Dunkelgelb culoare de baza (humbrol 93)

-6003 (RAL) Olivgrun pete de camuflaj (humbrol 117, dar eu folosesc si102, uneori chiar si 30 )

-8017 (RAL) Schokoladenbraun pete de camuflaj (humbrol 177 dar eu folosesc numai 160)

Schwarzgrau s-a folosit ocazional in loc de Dunkelgelb. Cred ca lipsa posibilitatii industriale spre sfirsitul razboiului a fost de cauza. Camuflajul tricolor s-a aplicat si la fabrici:

-8012 (RAL) Primerul rosu inchis culoare de baza (echivalentul nu-l avem dar putem folosi 160)

-7028 (RAL) Dunkelgelb pete de camuflaj (humbrol 93)

-6003 (RAL) Olivgrun pete de camuflaj (humbrol 117, dar eu folosesc si102, uneori chiar si 30 )

-7021 (RAL) Schwarzgrau (panzergrau) pete de camuflaj (humbrol 182)

Culorile interne:

In general este acceptat RAL 9001 Cremeweiss, mai des cunoscut ca Elfenbein (amestecul de humbrol 41 in proportie egala cu lac mat humbrol 49). Culoarea interiorului de la usile este un subiect de discutie. La vehiculele din primele rinduri de productie, capacele erau vopsite cu un gri deschis, iar altele erau vopsite cu vopsea de baza a panzerului. In cursul anului 1944 s-a ordonat s-a fie de culoare de primer (baza), pe urma s-a retras si ordinul asta. Eu v-as sfatui sa studiati pozele voastre de referinta. Pentru ca sint foarte multe variante de culori in privinta asta, s-a intilnit chiar si culoare albastru deschis in zonele respective.Alt echipament, cum ar fi cutii electrice, radioul sa-u vopsit in negru, dar uneori s-a vopsit si cu primerul rosu maronie (8012 RAL).

Compartimentul de motor:

A fost vopsit cu primerul rosu 8012 RAL.

Camuflajul de iarna:

In fronturile de Finlandia, Norvegia, si Rusia s-au folosit de catre echipaj pastele albe peste baza de panzergrau. Dar nu prea au fost de durata aplicarile cu pasta alba, din cauza conditiilor severe de vreme, pierderi multiple urmand primirii vehiculelor noi, si alte conditii de pe frontul de est. Asa ca pastele albe s-au aplicat cind s-au putut. Echipajul totusi a incercat sa foloseasca un LIMEWASH inainte de a intra in batalii. Sasiurile vehiculelor nu s-au vopsit, probabil din cauza lipsei de timp.

Ca ultimul cuvint pot sa spun ca in conditii de razboi, au aparut mai multe variante de culori. Cea ce am listat mai sus sint variante de culori de pe “carte”. Va dati seama ca vopsea diluata cu diferite diluanti, si amestecul de vopsea-diluant de fiecare data altfel, iar metodele de aplicare dupa cum au rezolvat in conditii respective, ar da nastere la niste variatati de culori. Reparatii facute la vehicule se termina foarte des cu revopsirea zonei reparate, asa ca puteti sa vedeti si un bloc de motor vopsit in verde.

Comentarii pentru "Culorile Panzerilor"

Puteti comenta acest articol in cadrul forumului de discutii al acestui site. Pentru acest articol a fost creat un topic separat de discutii, tot ce trebuie sa faceti pentru a il deschide este sa urmati legatura de mai jos.

Click pentru a comenta articolul "Culorile Panzerilor" pe forum (0 comentarii deja)

Pentru a putea posta mesaje in cadrul forumului este necesar sa fiti inregistrati. In cazul in care nu aveti un cont, va puteti inregistra aici: Inregistrare cont

Ultima actualizare ( Friday, 24 October 2008 )