Dama & valetul...de pica Imprimare
Scris de Alexie   
Thursday, 24 July 2008

Domnule Sef,
Trimitaceasta anonima ca sunt o sustinatoare infocata a cauzei, varsta nu-mipermite dar tare as vrea sa fiu Mädelringführein in BDM.
Ieri,septembrie 5, in gara Veendam, am vazut cum un grup de soldati aiWehrmachtului a fost atacata de o patrula a jandarmeriei. Din cate am vazut, ca eram la ghiseu sa-mi iau bilet, ca am fost la cumnata-mea Eerdeny, trei soldati au fost urcati în duba.
Sper ca anuntul meu loial sa contribuie la mentinerea ordinii si disciplinei in al III-lea Reich.
Heil Hitler,
Theodore van Visser

Catre Stapo-Grenzpolizei-Kommissariate Groningen

 

Nota explicativa

Indata de 5 septembrie 1944, la ora 13.21 a fost interceptat un grup departizani echipati in uniforma Wehrmachtului; in urma confruntarii s-areusit retinerea a trei rebeli, unul fiind in stare grava. Cu regret vainformam faptul ca ne aflam in imposibilitatea de a onora invitatiadumneavoastra, cei trei banditen au fost executati, considerandu-se caau incalcat prevederile Conventiei de la Geneva, respectiv punctual "f"al Articolului 23; SS-Onderschaarleider-ul responsabil de aplicareaacestei masuri este acum în drum spre Erster Weltkrieg. In incercareade a repara raul facut va trimitem, prin curier, armamentul şi efectelemilitare gasite asupra rebelilor.

SS-Opperstormleider Jurgy van Koit
Veendam 7 september 1944

Circulara

Inposesia unui grup de rebeli s-a gasit armament german. Solicitamanchetarea personalului ce deserveste Munitionlager Papeburg.
Insperanta ca rezultatele anchetei se vor ridica la nivelul asteptarilor,in gara din Papenburg s-au rezervat cinci vagoane cu destinatia:Sibirien

Armamentul confiscat:
Karabiner 98k s/n 7219
Karabiner 98k s/n 6901
Mp40 s/n 0579
Parabellumpistole s/n 9044
Schultz W. Kruup
Oberleutnant der
Geheime Staatspolizei Groningen

In urma cu cinci zile…
D_amp_V_p.jpg
F

Pentru sectiunea prin cladire m-am inspirit din “natura” (1), am facut un proiect orientativ (2) iar dupã stabilirea dimensiunilor si trasare (3) am trecut la decuparea pieselor din komatex, komatex de 3mm. Piese insumand doi pereti si podea pentru locuinta, respectiv doi pereþi, tavan si portiune perete pentu subsol (4).

F (1)

In peretii locuintei am decupat spatiul pentru fereastra si usa (5) in timp ce ornamentam usa mi-am amintit ca posed kitul MiniArt “French city building” cod. 35019 (6) asa ca am redecupat fereastra pentru a putea fixa piesele de la MiniArt (7). Cercevelele ferestrei au fost finisate si lipite intre ele, pentru tapetarea peretilor am ales cartile de joc plastifiate, acestora le-am taiat marginile asa incat sa ramana doar zona cu model (8).

F (2)

Fereastra a fost fixata in perete primind un strat de vopsea (9) si am inceput tapetarea, intrucat inaltimea peretelui era mai mare am fost nevoit sa folosesc douã carti pentru acoperirea intregii inaltimi (10), fixarea tapetului s-a facut cu ajutorul adezivului superglue Bison (11). Ambii pereti au fost tapetati, la peretele cu fereastra am lasat un spatiu de 3mm in partea dreapta (acolo se va fixa peretele cu usa) (12).

F (3)

Dupa tapetare a   urmat vopsirea cu marker permanent rosu, pentru aceasta operatiune am scos “mina” din carioca ºi am vopsit direct cu ea (13), usa a fost tapetata si vopsita cu aceleasi metode (14). Cautand solutii pentru realizarea unei plinte am ajuns la mercerie, din multitudinea de materiale interesante am ales douã modele (15) pentru ornarea peretilor atat sus cat si jos, lipirea s-a facut cu acelasi adeziv Bison (16).

F (4)

In vederea lacuirii am protejat “vopseaua marker” cu un strat de Future (17). Pentru galeria ferestrei am inspectat cutia cu “garbage” de unde am extras un snur auriu de origine necunoscuta si o rama (rama ramasa de la BeyBlade, deci are cca. 4-5 ani vechime) (18). Din kitul MiniArt am luat clanta si manerele pentru geamuri pe care le-am vopsit cu Tamiya auriu, X-12 (19).

F (5)

Din snurul pentru galerie am extras sfoara existenta si am introdus un pai, de la matura de paie, capetele paiului au fost aurite cu tamiya iar din rama am taiat douã piese pe care le-am aurit ºi apoi le-am fixat cu Bison în dreptul ferestrei, tot atunci fixand si manerele aurite (20). Pentru usa am decupat un mic dreptunghi din carte de joc pe care am fixat clanta, dupã aurire am lipit-o pe usa, la randul ei usa s-a fixat, intredeschisa, in locasul prevazut (21).

F (6)

Lacuirea s-a fãcut cu lac mat, Sinto Peinture spray (22) dupã uscare peretii si podeaua au facut corp comun prin intermediul adezivului Bison (23). 

F (7)

Pentru podea, placa de komatex a fost hasurata cu creionul (24) si apoi cu zgarieciul (25), suprafata fiecarui dreptunghi format a fost zgariata ºi a urmat un prim strat de vopsea (acaju hobby color H84) (26), grupuri de dreptunghiuri au primit un strat secund (vopsea hobby color 66) (27).

F (8)

La final cu un burete s-au lasat urme aurii de tamiya X-12 (28), toata suprafata a fost spalata cu o solutie de Future si tus maroniu (29) iar pe verso am delimitat zona cu trapa (30) dupa efecuarea probei prin suprapunerea plafonului de subsol am folosit zgarieciul (31).

F (9)

Trapa am vopsit-o cu hobby color H84 (32), am spalat-o cu tus maroniu si i-am confecþionat incuietoare din inele de la izolatia de cablu si o aschie de plastic. (33).

F (10)

Pentru subsol peretele lateral a fost decupat rezultand o bolta (34), marginile orificiului au fost ornate cu bucatele de komatex cu grosimea de 2mm, lipirea facandu-se cu Bison (35). In plafon s-a facut o spartura prin care va fi livrat “coletul” si apoi cele trei piese de komatez s-au interconectat cu adeziv (36) pentru interior am ales captusirea cu chit auto (37).

F (11)

Chitul, dupa aplicare, a fost presat cu o carpa umeda capatand astfel o anumita textura iar dupa uscare am trecut la gravare pentru aspectul de zid (38). Dupã perierea resturilor a urmat un prim strat de vopsea, S.P. spray negru (39) apoi un strat superficial de S.P. spry gri (40) urmat de tufuiri cu diverse vopsele, pentru inceput gunze H 53 (41).

F (12)

Urmat de  humbrol 67 (42), aqua revell 75  (43) si gunze H417 (44) la colturi am aplicat o solutie de future si tempera verde pentru aspect de infiltratie (45).

F (13)

Machiajul a continuat prin folosirea cretelor pastel (46), sigilare intermediara cu future (47) sigilarea finala facandu-se cu lac mat, Sinto Peinture spray (48).

F (14)

Cele douã module, subsol ºi parter au fost suprapuse, lipite cu Bison ºi fixate cu carlige de rufe in asteptarea lipirii definitive (49).

F (15)

Pentru mobilare piesa de baza a constituit-o, evident, patul. Pentru saltea am apelat la polistirenul extrudat (50), bucata a fost taiata si finisata iar pentru lenjerie am folosit ambalajul unei bomboane (51). Pentru picioarele patului am folosit scobitori cu model (câte patru scobitori pentru un picior) pe care le-am lipit cu adeziv (52) apoi au fost taiate la dimensiuni optime (53).

F (16)

Grupurile de scobitori au fost fixate în colturile patului (54) si s-au vopsit cu auriu tamiya. Pentru tablia patului am apelat la kitul MiniArt (55) si anume la piesele ce reprezentau grilajul de balcoane. Cele doua grilaje, dupã finisare, s-au lipit intre ele iar pe faþa interna le-am lipit cateva clame de capsat care sa asigure o mai buna fixare de pat (56). Cearsaful l-am obtinut din ambalajul a doua bomboane, am lipit ambalajele cu scotch si pe saltea am dat un strat de Glue Bic peste care am intins cearsaful ulterior am atasat tablia lipind-o cu Bison (57).

F (17)

La efectuarea unei probe am constatat faptul ca patul nu se incadreaza prea fericit in peisaj (58), dupa un moment de framantare am aplicat metoda cutterului (59) si astfel sectionat patul si-a gasit un locsor in locuinta (60) fixarea definitiva facandu-se cu adeziv Bison.

F (18)

Pentru perne am folosit hartie igienicã si staniol de la pachetul de tigari (61), hartia igienica am pliat-o cu aracet, dreptunghiul format a fost uns cu aracet si s-a pozitionat pe staniol iar prin presare a capatat aspectul de perna (62), cu o pensa i-am fãcut model (63) decupand surplusul de material (64).

F (19)

Marginile pernelor au fost aurite cu revell 76, aceiasi vopsea amprentandu-se pe cearsaful-staniol de Pall Mall (65). Patul a primit setul complet de lenjerie (66).

F (20)

Pentru draperie am folosit o esarfa(67) gasita pe strada chiar în ziua cand cautam solutii pentru fereastra.. Dupa spalare, dezinfectare si uscare am efectuat probe de taiere, s-a dovedit ca acest material se desira usor dar nu mi-am pierdut speranta, am efectuat masuratorile si am lipit scotch (68) si astfel am impiedicat desirarea dupã taierea materialului (69). Pentru inelele de sustinere ale draperiei am folosit arcuri de pix pe care le-am taiat la dimensiunea optima  (70), draperia a fost fixata pe arc (71).

F (21)

Draperia cu inele a fost introdusã pe  teava galeriei (72) si tot ansamblul a fost fixat pe suportii de pe perete (73), pentru un aspect mai cochet draperiile au fost pliate si fixate la perete cu adeziv Bison, la final fixand si o fasie de staniol auriu (74).

F (22)

Desi initial story era prevazut sa inceapa cu “A fost odata in Franta..”, la o studiere atenta a civililor a devenit evident ca povestea va debuta cu “A fost odata in Olanda..” In fine, privelistea de la fereastra s-a gasit pe net, s-a tras la imprimanta si s-a laminat cu ajutorul unei coli autoadezive (75), imaginea selectionata am decupat-o si am tiplat-o (76) lipind-o pe exterior, in dreptul ferestrei (77).

F (23)

O alta piesa de mobilier a constituit-o dulapiorul-toaleta de la Academy “Furniture set” cod AA-155-4000 (78), dupã debavurarea excesului de plastic (79) am vopsit-o cu gunze acaju H84 (80) apoi am aurit incuietorile si marginile cu tamiya X-12 (81), am lacuit cu S.P. spray ºi am fixat oglinda (carton ramas de la o cutie cu praline) (82).

F (24)

Toaleta am probat-o în coltul incaperii si intrucat interiorul mi-a parut saracacios am hotarat ca opulenta se preteaza mai bine cu destinatia acestei incinte. Am apelat, iar, la piesele  kitului MiniArt (83) folosind , de aceasta data, suportul pentru felinare care intoarse cu susul in jos arata a columne-ghiveci, mai ales daca sunt aurite cu revel 76. Pentru umplutura vegetala am decupat douã discuri din covorul de iarba Noch, discurile le-am impartit in doua jumatati (cate o jumatate pentru fiecare ghiveci) in fiecare jumatate am efectuat un orificiu si apoi le-am fixat in concavitatea ghivecelor. In orificii am fixat cate o tufa din plastic pe care am ornat-o cu diferite materiale vegetale, vopsite (84). Tufele stropite cu adeziv s-au tavalit prin materialele vegetale rezultand ceea ce generic se numeste ikebana (85), columnele astfel ornate s-au fixat pe pereti, totodatã fixandu-se si toaleta (86).

F (25)
F (26)

In realitate lucrul la aceastã diorama a debutat cu asamblarea damei dar in cadrul naratiunii, din motive editoriale, am fost nepoliticos lasand-o sa astepte pana acum. Damuta este rezultatul hibridarii celor douã tipe oferite de kitul MasterBox “Europe 1945” MB3514 (87).

F (27)

Prima grija a fost scurtarea fustei, cu ajutorul fierãstraului “wurger” (88) si dupa scurtare am subtiat materialul cu ajutorul smirghelului (89).

F (28)

Pe piciorul stang am aplicat o jartiera dantelata, din carte de joc plastifiata (90), pe minijupa am executat frumoase arabescuri iar marginea am dantelat-o (91), am facut o proba fara adeziv iar rezultatele au fost multumitoare pentru orice voyeurist respectabil (92).

F (29)

Am ramas în acelasi registru si am continuat cu siliconarea, pentru aceasta operatiune am delimitat cele doua “cosuri” existente (93), “plãmanii” confecþionati din poxilinã (94) au fost ulterior finisati cu smirghel si cutter (95).

F (30)

Dama trebuia sa plateasca pentru imbunatatirile aduse, plata în naturã fiind dificilã a trebuit sa ma multumesc cu poseta-plic (96) dupa eliminarea posetutei am ornat manecile bluzei cu dantela de cutter (97)

F (31)

Bustul generos trebuia pus în evidenta cu un decolteu la fel de generos, am trasat pe cartea de joc douã cercuri concentrice (98), dupa decupare o portiune s-a depus pe bustul individei (99), marginea bluzei s-a mulat sub actiunea adezivului Bison (100).

F (32)

Minijupa s-a lipit de bust, acesta din urma primind, la randui, frumoase arabescuri (101), pe piele am dat un prim strat de aqua revell 35 (102), odata cu al doilea strat de skin am aplicat gunze H88 (blue metallic) pe rochie, revell 30 pe par ºi cu un amestec am vopsit pantofii si jarteaua, in piciorusul de sprijin am introdus un bold incalzit la flacara, boldul retezat are scopul de a fixa figurina atat pe parcursul vopsirii cat si la integrarea in diorama (103).

F (33)

Bratele s-au fixat schimband unghiul recomandat de producator iar dupa unele retusuri figurina a putut sa stea biped prin lipirea picioruselor sub fusta, aici sub fusta neexistând detalii interesante (aviz posesorilor de oglinzi stomatologice) (104).

F (34)

Machiajul a debutat cu aplicarea albului pentru ochi (105), aplicarea complexului iris-pupila (106), dupã cateva incercari a reusit sa priveasca “coerent”, a urmat un rosu pentru buze si obraji, usoare aplicari de bleu pe pleoape si timide tuse de uleiuri pentru piele. De la o distantã acceptabila seamana cu Loredana G. (inclusive privirea languroasa) (107), insa la zoom-in nu ma pot lauda decat cu mustacioara frumos detaliata (108). Sigilarea s-a efectuat cu lac mat, Sinto Peinture spray.

F (35)

Dupa dama evident ca urmeazã Valetul, acesta a fost racolat dintr-un kit Masterbox “German tank hunters 1944” cod MB3515 (109), am selectat tipul cu “AG-ul” mare (fara nici un fel de aluzie). Dupa debavurare, asamblarea a decurs fara incidente, exceptand micile lufturi ramase, iar talpile au primit boldurile înrosite la flacara (110)

F (36)

Dupa umplerea golurilor cu poxilina si finisarea cu smirghel am trecut la vopsire, aqua revell 35 pentru piele ºi humbrol 67 pentru uniforma (111), pasul urmator a constat in vopsirea harnasamentului si a cizmelor cu gunze H12, iar cataramele, epoletii si  nasturii cu aqua color revell 99 (112). Si aici machiajul a debutat prin aplicarea de aqua color 05 in zona ochilor si o dungã albastra pe rever (113) urmata de punctarea irisului ºi o dungã rosie pe rever (114), vopsirea parului (115) si la final umbrire cu Marabu Tabak 246 (116)

F (37)

Intre timp chipiul a fost vopsit, inclusiv cocarda (succesiune de cercuri albastru, alb, rosu), in mana trebuia sa tina o sticla de vin dar intrucat la final arata a sticla de ketchup am hotarat sa-i pun un buchet de flori (117), ca tot aveam florile depozitate la vedere (118), sigilarea finala cu lac mat Sinto Peinture spray.

F (38)

Personajele “de suprafata” fiind realizate, am trecut la integrarea lor in peisaj (119), cu un bold prins în mandrina am efectuat orificiul de fixare pentru dama (120), dupa fixarea tipei am purces la foraj pentru fixarea tipului (121). La final locuinta era perfect garnisita (122).

F (39)

Scapat de grija locuintei m-am scufundat în adancuri pentru realizarea subsolului, cele douã figurine-cartite sunt civili din rasina, olandezi dacã ne luam dupa incaltari. Figurinele sunt achizitionate de la danusmaximus pe o suma modica. Primul civil a fost smuls de langa carutul sau (123) trecand prin etapele de debavurare, lipire, introducerea de bolduri în talpi, spalare, aplicarea de skin pe maini si vopsirea nadragilor cu amestec de gunze H84 cu H66 (124), dupa uscare am aplicat fasii taiate din scotch de hartie (125)

F (40)

Peste pantalonii cu fasii am aplicat un strat de gunze H66 (126), dupã uscare am îndepãrtat fasiile rezultand niste dungulite discrete (127). Am vopsit camasa în alb, gunze H11, haina cu agama caramiziu 26M si sabotii cu gunze 66 (128)

F (41)

Capul a primit stratul de skin (aqua color revell 35) si apoi s-a fixat la locul lui (pe umerii onestului cetatean) (129) Pilozitatea faciala a primit gunze H413, basca un amestec de email-uri iar in gavanele ochilor s-au vopsit cu gunze H11 (130) a urmat punctarea irisului, micile retusuri cu skin si umbrirea pielii cu tabak de la marabu (131).

F (42)

Olandezul a beneficiat de o spalare a pantalonilor cu tus maroniu, vopsirea nasturilor de la camasa si haina, metalizarea cataramei cu grafit, vopsirea cu H84 a zonei dintre haina si camasa, acolo unde poate fi o vesta sau niste bretele (132). Oricat m-a privit, rugator, cu ochisorii azurii si facand gesturi elocvente cu manutele i-am explicat ca n-are ce cauta calare pe Indian prin subsol ºi i-am preparat un “ghidon” dintr-o feliutã de komatex (133)

F (43)

Cu “ghidonul” pregatit de actiune, vopsit cu tabak ºi email, olandezul a fost sigilat cu lac mat S.P.spray si declarat apt pentru inceperea festivitatilor (134).

F (44)

Pentru postament am apelat la seviciile lui hartman_ace, dintr-o rama de la Praktiker ºi o bucatã de PFL a realizat un frumos postament (135), placa am trecut-o prin mai multe tuse de vopsea pana am fost multumit de rezultat (136)

F (45)

Al doilea civil, compus din doua tipuri de rasina, respectiv capul si mainile din rasina alb-galbuie iar piesa tors-picioare din rasina de culoare gri (137). Dupa o debavurare partiala, capul si bratele au primit skin de la aqua color revell 35 (138) apoi chipul a fost acoperit cu o barba galbena de la Retush iar ochii au primit alb si albastru. Pantalonii i-am vopsit cu agama 34L (dark blue), vesta a primit gunze acaju (H 84), sabotii n-au fost vopsiti in schimb au primit bolduri inrosite la flacara,  bratele au fost desprinse de pe rame iar camasa am vopsit-o cu alb dar cu pensula utilizatã pentru agama albastru; evident n-am uitat sa vopsesc sfoara ce tine loc de curea (139).

F (46)

Capul si bratele s-au lipit în pozitie anatomica, basca a fost vopsita (140) a urmat tufuirea chipului si bratelor cu tabak marabu, vesta s-a spalat cu tus maron iar pantalonii cu solutie de agama A5M (intermediare blue), la final sabotii au fost vopsiti cu agama 41M (brown) (141). Chipul s-a luminat prin aplicarea de ivory marabu cod 271, dupa uscarea vopselelor olandezul a fost sigilat cu lac mat S.P. spray fiind apt pentru lupta antifascista (142).

F (47)

Exteriorul neutru al dioramei am hotarat sa-l îmbrac in komatex de 1mm, placile masurate au fost decupate (143) si au fost vopsite cu Sinto Peinture spray gri (144), secþiunea patului a primit o foaie gri (145) iar restul placilor s-au fixat pe dosul cladirii (146)

F (48)

La subsol, ca sursa medievala de lumina am hotarat sa confectionez niste recipiente pentru carbuni, pentru aceasta am decupat komatex de 2mm si am demontat doua butoane de pix (147). Placile de komatex au fost gaurite cu perforatorul de birou, s-au indoit iar butoanele au fost fixate cu adeziv in orificii primul strat de vopsea a fost griul de la S.P. spray (148), apoi a urmat tabak marabu (149) dupã lacuire cele douã piese s-au fixat, cu adeziv, de peretii subsolului (150)

F (49)

Civilii, cartitele partizane, au fost fixate pe postament (151) si s-au facut pregatiri pentru fixarea intregului edificiu pe postament, coltul peretelui cu tunelul a fost stirbit cu un milimetru de material, dupã cum se poate vedea placa de komatex de 1mm in dreptul tunelului a fost vopsita cu marker negru (152). Fixarea pe postament a decurs fara evenimente notabile (153), dupa uscarea adezivului, in subsol s-au imprastiat diverse acareturi (154)

F (50)

Printre acareturi remarcam uniforme realizate din aluminiu de candela (155) si diverse casti si chipiuri de ocupatie (156), armamentul a fost retras in urma unui imbold de avaritie . Piesele au fost vopsite cu diverse email-uri si acrilice (157) si apoi fixate cu adeziv pe podeaua subsolului (158)

F (51)

Am considerat cã diorama este gata dar am observat cã uitase-m de foarfecã! Am apelat la cartea de joc, nu pentru pasienþe ci pentru materie prima (159), din carte am decupat douã aschii (160) care prin prelucrare au ajuns sa semene a foarfece (161), vopsirea metalica am executat-o cu o “carioca” metalica (162) iar pentru maner o ‘carioca” de vopsea verde, dupa spalare cu tus maro si lacuire (163), foarfeca era apta pentru utilizare (164)

D_amp_V_p _8_.jpg D_amp_V_p _10_.jpg D_amp_V_p _2_.jpg
D_amp_V_p _7_.jpg D_amp_V_p _9_.jpg D_amp_V_p.jpg
D_amp_V_p _6_.jpg D_amp_V_p _1_.jpg D_amp_V_p _5_.jpg
D_amp_V_p _11_.jpg D_amp_V_p _3_.jpg D_amp_V_p _4_.jpg

Pozele la dimensiunile lor originale se potdeschide fie facand click pe variantele lor reduse din interiorularticolului, fie vizitand galeria asociata acestui articol care segaseste aici: Dama & valetul...de pica

Comentarii pentru "Dama & valetul...de pica"

Puteti comenta acest articol in cadrul forumului de discutii al acestui site. Pentru acest articol a fost creat un topic separat de discutii, tot ce trebuie sa faceti pentru a il deschide este sa urmati legatura de mai jos.

Click pentru a comenta articolul "Dama & valetul...de pica" pe forum (10 comentarii deja)

Pentru a putea posta mesaje in cadrul forumului este necesar sa fiti inregistrati. In cazul in care nu aveti un cont, va puteti inregistra aici: Inregistrare cont

Ultima actualizare ( Friday, 24 October 2008 )