Pitatelnaia Imprimare
Scris de Alexie   
Monday, 23 June 2008
a Foto de inceput

Lucrul la diorama "Mancare consistenta" a debutat cu asamblarea kitului "PK-43 Russian Field Kitchen", Maquette, MQ 35005. In ciuda schemei de asamblare concentrate si a unor neclaritati, manopera a decurs nesperat de bine.

F (1)
Foto 1
F (2)
Foto 2
F (3)
Foto 3
Am decis sa decupez usa cuptorului (1), in peretii laterali am dat gauri cu un ac de seringa, conform desenului de pe cutia kitului. Interiorul cambuzei l-am vopsit in rosu si portocaliu, pe fond negru.
F (4)
Foto 4
Gura cambuzei am lipit-o pe o carte de joc, plastifiata, iar interiorul l-am umplut cu Vallejo Water Effects cod.26201, in care am amestecat vopsea acrilica.
F (5)
Foto 5
In paralel am inceput constructia atelajului din kitul "Battle Kursk '43 - Soviet infantry artillery", ICM, cod.35131. In ciuda plasticului alb si a bavurilor si aici asamblarea a decurs fara incidente majore, primul strat de vopsea a fost dat cu Gunze iron cod.212, ulterior pensulati, voit neglijente, cu agama acrilic A52 M Uniform Green. In plus fata de accesoriile oferite de kit mi-am permis sa adaug o pusca. Trasura a fost vopsita cu Gunze Steel cod.213 apoi Gunze Burnt iron cod. H76 ulterior vopsire cu agama A14 M US Marine Green si A52 M Uniform Green.
F (6)
Foto 6
Am optat sa las deschis atat capacul cambuzei cat si capacul lazii. La nivelul cuptorului am facut o noua usa si un sistem de prindere a "talpicilor" (3). In lada am facut, din komatex de 1mm, doi pereti despartitori in spatiile create am pus seminte de coliandru (ceapa), poxilina (paine, branza) si alte seminte asemanator unor vinete (4). La final am aplicat un frumos decal de Gaz 67, cu silveringul aferent.
F (7)
Foto 7
Pentru tractiune, la trasura, am folosit un cal din acelasi kit. Calul a fost asamblat cu mult timp in urma, fiind prevazut unui proiect care ce nu s-a materializat. Fusese vopsit cu tempera si la spalarea vopselei una dintre urechi s-a pierdutin sifonul chiuvetei. Asa ca el zacea in "cutia cu resturi", de acolo l-am reactivat iar urechea i-am facut-o dintr-o aschie de komatex (5), evident ca pana la final am facut nu mai putin de sase urechi. Setul nu este prevazut decat cu un minim de harnasament asa incat am fost nevoit sa improvizez din fasii de plastic taiate din carte de joc (6). In prealabil am vopsit cu Gunze Mahogany H84 toate zonele mai adanci creeate de musculatura calului (7), restul trupului fiind vopsit cu Gunze RLM79 Sandy Brown H66, puternic diluat.
F (8)
Foto 8
Pasul urmator l-a constituit vopsirea harnasamentului, Gunze RLM H66 si apoi tus maroniu (Kohi-i-Noor), tintele le-am batut cu tamiya X12. Mici retusuri de culoare, vopsirea ochilor, adaugarea harnasamentului din kit, au fost alte manopere "la botul calului".
F (9)
Foto 9
Tot din carte de joc am confectionat o legatura pentru oistea carutei. "Evolutia" la cal s-a terminat dar am considerat ca atasarea la arelaj nu este indicata, din motive de manipulare dificila, asa ca am trecut la etapa urmatoare.
F (10)
Foto 10
Primele doua figurine isi au originea din kitul cu trasura, astfel bucatarul si rusul grabit sunt rezultatul unui incestt petrecut in cadrul kitului sus amintit. Deoarece inca nu stapanesc metode precum "weathering & drybrush" am ales intai sa vopsesc cutele cu Revell 86 iar restul uniformei cu un amestec Revell 86 + 380, pentru o nuanta mai deschisa(8). Capul bucatarului a fost donat de MiniArt prin "Soviet Infantry on the March", detaliile caciulii fiind smirgheluite. Pentru sort am folosit o foita de plumb vopsita cu gunze Flat White H11.
F (11)
Foto 11
Urmatoarele doua figurine "Soviet Infantry on the March", MiniArt, 35002 au suferit unele modificari. Intrucat unele personaje vor fi in veston sau camasa am hotarat sa ascund vestonul ce se itea de sub suba (9). Dupa studierea articolului  {{ http://www.cartula.ro/Articole/Blindate/Iar-ai-gresit-drumul.html }} a lui Ahmed, am aplicat doua metode: indepartarea totala a vestonului si indepartare partiala si acoperire cu poxilina (10), urmand sugestiile articolului am accentuat detalierea subelor.
F (12)
Foto 12
Un alt personaj l-am luat din "120 mm Mortar with crew", Zvezda 3503, figurine simpliste dar m-am gandit ca se pierde prin multime. A trebuit sa-i modific mana, respectiv repozitionarea cu palma in sus (11). Vopsirea pe plasticul verde a decurs destul de anevoios.
F (13)
Foto 13
Gamela i-am cioplit-o din komatex de 3mm iar unul dintre capete l-am astupat cu cartela de joc (12). In mana dreapta i-am pus un colt de paine (poxilina).
F (14)
Foto 14
Din "Cutia ce resturi" am scos arme, gamele, incarcatoare si lopeti care au trecut prin vopsitorie (13) si s-au distribuit trupelor. Dupa studierea optiunilor am selectionat pentru postul de fochist, un neamt din "German tank repair crew', miniArt, 35011, caruia i-am confectionat un vatrai din sarma lipita cu adeziv.

Vopsirea pielii am facut-o cu acrilo-vinilicel de la Vajello, patru nuante de Model Color (017-020), polonicul facut din sarma si un far de vehicul, galetusa conform procedurii din {{ http://www.cartula.ro/Articole/Tehnici/Galetuse-135.html }} din "camasa" acului de seringa, manerele gamelelor din sarma de cupru, curelele armelor din carte de joc, fumul din vata vopsita, gaurile din tevile armelor date cu acul de seringa. Sigilarea finala a fost facuta cu grund transparent, Faust spray.

F (15)
Foto 15

F (16)
Foto 16

F (17)
Foto 17

F (18)
Foto 18
F (19)
Foto 19
F (20)
Foto 20
 
F (21)
Foto 21
 
F (22)
Foto 22
Intr-una din pauze am facut un copacel hibrid, dintr-o crenguta de mar, bolduri si sarma (14). In mugurii crengutei am dat gauri cu un ac de seringa, in gauri am introdus bolduri (ace cu gamalie) pe care le-am securizat cu adeziv Bison, pentru ca apoi sa le indoi (15). Pe bolduri am infasurat sarme de cupu, sarme frecate cu smirghel pentru a creste aderenta vopselei.Sarma de cupru am acoperit-o cu chit auto dupa uscare am vopsit cu spray Sinto Peinture negru (16).
F (23)
Foto 23
Ulterior am dat mici tuse cu email Humbrol 159 (170 ca la final coroana sa o infrunzesc cu ajutorul adezivului Extra Speed si a spray-uli de activare Robbe (18).

 

F (24)
Foto 24
Am efectuat niste probe cu piesele dioramei si mi-am facut o idee despre amplasare si dimensiunile finale, ca urmare am achizitionat o rama foto de 21/30 cm. Ramei i-am atasat un blat din komatex de 3mm si pentru un plus de spatiu accesibil am hotarat sa folosesc fata unde rama este mai ingusta. Intr-unul din colturiam lipit doua placi de komatex (19), colt in care am sa construiesc o forma de relief din polistiren. Fata exterioara a placilor am vopsit-o cu Sinto Peinture spray gri. pentru terraformare am folosit polistiren extrudat si expandat, scoth de hartie si aracet.
F (25)
Foto 25
Dupa realizarea conglomeratului din polistiren am folosit un amestec de oxizi (oxid rosu de fier si oxid galben de fier) care impreuna cu aracetul au folosit la imbibarea unor fasii de tifon, fasii ce au fost aplicate peste poliestiren.
F (26)
Foto 26
Deoarece nici dupa 24 h relieful nu s-a transformat in politai, m-am mobilizat si am adaugat un aluat compus din oxid galben si aracet (21), mai apoi am presarat praf de oxizi galbeni si rosii.
F (27)
Foto 27
Dupa alte 24 de ore unele muchii le-am vopsit cu email Revell 57, urmate de tuse Gunze RLM76 Light Blue (22) si apoi Winton ulei 32, Paynes Gray, plus pufuri de Sinto Peinture spray verde (23) intr-un final spalari cu Aqua Revell Stone Grey 36175 (24).

Operatiunea de agrotehnica a continuat prin aplicarea de iarba, bucati din covorul Noch(25), am fixat copacul in peisaj si am aplicat vegetatie. Plantele au fost selectate dintr-un pachet cu plante aromate (26) cu aceasta ocazie am confectionat un al doilea arbust din crenguta de mar si coronamentul din tufe de plastic, fixarea facandu-se cu adezivul si sprayul de fixare. {F28 F29}

F (28)
Foto 28

F (29)
Foto 29

F (30)
Foto 30
In vederea delimitarii potecii, poteca unde are loc actiunea, pentru coltul opus am decupat un triunghi din komatex de 3mm. Pe acest triunghi am lipit covor Noch, prevazut cu orificii pentru lipirea stancilor, stanci din ipsos primite bonus de la machete.ro. Inainte de fixare stancile au primit un prim strat de email, Revell 57 (27). Triunghiul inierbat s-a fixat in peisaj iar stancile au primit mai multe tuse de uleiuri si acrilice cat si ceva vegetatie.
F (31)
Foto 31
Zgarda am confectionat-o dintr-o fasie din carte de joc si sarma de cupru iar lesa din ata chirurgicala (28) dupa vopsire, zgarda s-a fixat in peisaj.
F (32)
Foto 32
Toate elementele dioramei erau pregatite pentru angrenarea finala. Am hotarat ca fiecare piesa sa fie fixata, in prealabil, pe mici placute de komatex prin care sa se asigure fixarea de placa suport. Au fost situatii cand boldul, ce asigura pozitia bipeda a figurinelor, a strabatut atat placuta de fixare cat si placa de baza. Asamblarea a debutat cu fixarea trasurii si a calului, s-au refacut legaturile dintre cal si trasura, la acestea am adaugat haturile confectionate din aceasi carte de joc.
F (33)
Foto 33
Pasta pentru turnarea potecii am realizat-o din aracet, servetel, oxid galben de fier si nisip. Fixarea atelajului a fost urmata de fixarea neamtului, zona respectiva fiind apoi acoperita de pasta, "pamantul" umed a fost presarat cu nisip.
F (34)
Foto 34
Astfel dupa fixarea unui mic grup de piese urma aplicarea de pasta si presararea de nisip, astfel ca la final personajele erau pe poteca proaspat constituita. a urmat o noua etapa de "presarare" : oxizi, nisip, creta pastel cat si, pe marginea drumului, pietricele.
F (35)
Foto 35
La 24 ore Toata poteca a fost sigilata cu solutie de aracet transparent BIC (29) si in decursul a alte 24 ore suprafata s-a uscat (30), din experienta stiu ca, in timp, poteca v-a crapa dar aspectul nu v-a fi mai putin realistic .
F (36)
Foto 36
Intre timp am fixat si marmidele, accesorii ale cambuzei, am adaugat lemnele la indemana neamtului, si am observat ca bucatarul s-a cocotat pe trei cutii de munitie "Ammunitoin supply of artillery shells" Skif 503.
F (37)
Foto 37
Pentru eticheta am confectionat o zgarda din komatex de 1mm si din sarma, dupa lipire si perforare am vopsit-o cu S.Peinture, spray negru. Scrierea s-a facut cu marker "Unipaint Silver", ulterior si mica corectie de scriere sa facut in acelasi mod. Dupa lipirea etichetei am considerat ca diorama este gata asa ca am trimis-o la C.T.C.-isti ;)
Foto suplimentare
1
Foto suplimentare (1)
2
Foto suplimentare (2)
3
Foto suplimentare (3)
4

 Pozele la dimensiunile lor originale se potdeschide fie facand click pe variantele lor reduse din interiorularticolului, fie vizitand galeria asociata acestui articol care segaseste aici: Pitatelnaia

Comentarii pentru "Pitatelnaia"

Puteti comenta acest articol in cadrul forumului de discutii al acestui site. Pentru acest articol a fost creat un topic separat de discutii, tot ce trebuie sa faceti pentru a il deschide este sa urmati legatura de mai jos.

Click pentru a comenta articolul "Pitatelnaia" pe forum (1 comentarii deja)

Pentru a putea posta mesaje in cadrul forumului este necesar sa fiti inregistrati. In cazul in care nu aveti un cont, va puteti inregistra aici: Inregistrare cont

Ultima actualizare ( Friday, 24 October 2008 )