Vopsirea senilelor Imprimare
Articole modelism
Scris de Z-Mare   
Wednesday, 11 April 2007

In cele mai multe prospecte ce insotesc instructiunile de montare si vopsire a kit-urilor, in privinta senilelor, se recomanda vopsirea cu aluminiu sau rugina. Nici intr-un caz, nici in celalalt nu este corect.

Senila “traieste” in niste conditii foarte vitrege: noroi, asfalt, cadarim, nisip, parf, umezeala, uscaciune, soare, ger, se freaca de galeti, dintii rotii tractoare sau a celei intinzatoare. Normal, ea nu este nici otel ca scos din fabrica, nici ruginita integral, nici lucioasa pe de-antregul!

In foto de mai jos sunt trei metale diferite: otel lustruit, aluminiu, otel de scule oxidat si otel…putin ruginit.

senila_6.jpg

Prin vopsite trebuie realizate aceste nuante (mai putin aluminiul!)

Cum procedam? Treaba este extrem de simpla, cere doar putina indeminare si simt al culorii.

1. Primul pas: culoarea de baza.

Senila iese de la turnatorie avind o culoare, hai sa-i zicem neagra. Cea mai apropiata nuanta mi s-a parut a fi “titanul”, cod 1404, de la Model Master - Testors. Ca atare, intreaga senila a fost vopsita in acesta culoare, pe ambele fete. Dupa uscare s-a trecut la …

senila_1a.jpg
senila_1_b.jpg

2. Pasul doi: ruginirea.

Aceasta se realizeaza cu diverse pulberi tip “rugina”. Rugina, functie de vechime, nu are aceasi culoare, ea merge de la “rosu” pina la “maro” foarte inchis , spre negru!
Initial, cu ajutorul unei pensule cu perii mai tari, lata, s-a “intins” cit mai uniform pigment “rugina” din setul Tamiya cod 87085 C.

senila_2_a.jpg
senila_2_b.jpg

 

Peste aceasta, din loc in loc, a fost pusa o rugina mai rosie, folosind pigment de la MIG, cod 10 si patinator de la Agama, cod PA10 si PA 06, intinse foarte bine! Dupa obtinerea efectului dorit s-a trecut la …

senila_3_a.jpg
senila_3_b.jpg

 

3. Pasul trei, lustruirea.

Partile proeminente de pe talpa senilei ce se afla in contact permanent cu solul, se “lustruiesc”. Acelasi efect il au si virfurile pintenilor care se freaca de si intre galetii plini de praf (un adevarat abraziv) precum si marginile senilelor. Aceste zone trebuie lustruite. Deoarece am considerat ca aluminiul sau cromul sunt prea “stralucitoare”, otelul lustruit avind o usoara tenta de gri, am facut un amestec in raport de 1/1 intre Model Master cod 1401 (aluminiu) si cod 1402 (stainless stell).

Acest amestec a fost dat in tehnica drybrushing pe aceste parti pentru a le “lustrui”. Atentie, vopseaua nu “scape” si in interiorul galetilor!

senila_4_a.jpg
senila_4_b.jpg

Nu consider ca senila trebuie data cu lac mat.

senila_5.jpg


Pozele la dimensiunile lor originale se potdeschide fie facand click pe variantele lor reduse din interiorularticolului, fie vizitand galeria asociata acestui articol care segaseste aici: Vopsirea senilelor

Comentarii pentru "Vopsirea senilelor"

Puteti comenta acest articol in cadrul forumului de discutii al acestui site. Pentru acest articol a fost creat un topic separat de discutii, tot ce trebuie sa faceti pentru a il deschide este sa urmati legatura de mai jos.

Click pentru a comenta articolul "Vopsirea senilelor" pe forum (0 comentarii deja)

Pentru a putea posta mesaje in cadrul forumului este necesar sa fiti inregistrati. In cazul in care nu aveti un cont, va puteti inregistra aici: Inregistrare cont

Ultima actualizare ( Friday, 24 October 2008 )