Latime site: 800px 1024px Integrala

Machete,modelism,hobby

Prima pagina arrow Articole arrow Unelte, instrumente arrow Rivet-R - realizare nituri
Rivet-R - realizare nituri Imprimare
Scris de Gabriel Curteanu   
Tuesday, 06 January 2009

Una dintre problemele de care m-am lovit foarte des in realizarea machetelor de avioane a fost realizarea randurilor de nituri ingropate prezente pe multe aparate.

Cea mai simpla metoda adoptata de multi modelisti este realizarea acestora cu ajutorului unui ac ascutit, insa volumul de munca este foarte mare si probabilitatea de a face greseli este de asemenea ridicata. In plus, realizarea unei dimensiuni uniforme a gaurilor necesita destul de multa experienta.

Metoda preferata este insa de a realiza randurile de nituri cu ajutorului unei scule prevazuta cu o roata dintata, astfel incat gaurile sunt realizate la o distanta uniforma, si au o dimensiune identica pe toata lungimea liniei. O asemenea scula se realiza prin 'refolosirea' unor rotite dintate de ceas sau similare, insa cea mai mare problema este faptul ca gaurile astfel obtinute au un profil patrat, in loc de circular.

O idee noua este prezenta in unealta produsa de catre RB Productions, care renunta la rotile dintate clasice prezente in unelte similare, folosind in schimb niste roti din otel realizate prin corodare. Avantajul principal este faptul ca gaurile obtinute prin folosirea unei asemenea unelte sunt circulare ca aspect, rezolvand principala problema a uneltelor de acest tip.

Sunt disponibile doua tipuri de unelte, una de dimensiuni ceva mai mari (Rivet-R), foarte utila pentru realizarea niturilor pe suprafete mari, si o varianta de dimensiuni reduse (Rivet-R Mini) care este utila locurile unde este imposibil sau foarte greu de folosit unealta de dimensiuni normale.

Pentru Rivet-R sunt disponibile roti cu pas de 0.75 , 1.00 , 1.25 si 1.50mm in set cu suportul pentru montare, existand separat si un set ce contine doar roti cu pas de 0.55 si 0.65mm daca se doreste extinderea gamei de pasi pentru machete la scara mai mica.

Pentru Rivet-R Mini sunt disponibile roti cu pas de 0.75 , 1.00 , 1.25 si 1.50mm in set cu suportul pentru montare.

Suportul este conceput sa fie montat intr-un maner obisnuit pentru modelism. Rotile se monteaza prin intermediul unui surub pe suport, o idee foarte buna fiind faptul ca este furnizata o piulita autoblocante in locul uneia uzuale, astfel ca este imposibila desurubarea acesteia in timpul utilizarii.

In poza de mai jos sunt vizibile uneltele (exista si posibilitatea de a cumpara separat suportul, pentru a monta roti cu pas diferit ramase de la un set) precum si cateva linii de test. Rezultatul este foarte bun, mult mai bun decat ce foloseam pana in acest moment. In plus, este foarte controlabil si cu ceva experienta se pot obtine linii perfect drepte chiar si la mana. Este recomandata totusi folosirea unui ghidaj pentru lungimi mai mari, orice rigla fiind suficienta pentru asa ceva.

Pentru doritori, poate fi achizitionat de aici:

http://www.radubstore.com/  

RivetR
Rivet-R & Rivet-R Mini

Comentarii pentru "Rivet-R - realizare nituri"

Puteti comenta acest articol in cadrul forumului de discutii al acestui site. Pentru acest articol a fost creat un topic separat de discutii, tot ce trebuie sa faceti pentru a il deschide este sa urmati legatura de mai jos.

Click pentru a comenta articolul "Rivet-R - realizare nituri" pe forum (2 comentarii deja)

Pentru a putea posta mesaje in cadrul forumului este necesar sa fiti inregistrati. In cazul in care nu aveti un cont, va puteti inregistra aici: Inregistrare cont

Ultima actualizare ( Tuesday, 06 January 2009 )
 
Urmator >