Latime site: 800px 1024px Integrala

Machete,modelism,hobby

Prima pagina arrow Recenzii arrow Accesorii arrow Set tematic de vopsea pe baza de alcool AGAMA
Set tematic de vopsea pe baza de alcool AGAMA Imprimare
Scris de Mihai Grigoras   
Thursday, 19 February 2009

In afara de mai bine cunoscutele emailuri si acrilice, firma AGAMA produce si vopsele pe baza de alcool, ambalate in recipiente de plastic de 3ml. Acest tip de vopsea este de obicei comercializat in seturi tematice de cate 6 culori sub titlul "PAINT SET - RED LINE COLOR". Setul folosit pentru teste avea ca tema "AMERICAN AIRFORCE - WW2" cuprinzand MEDIUM GREEN 42, OLIVE DRAB 41, NEUTRAL GREY43, NON SPECULAR SEA BLUE, INTERMEDIATE BLUE SI LIGHT GREY ANA 602. "Nu ma voi pronunta asupra corectitudinii nuantelor, subiect aproape imposibil de concluzionat si pentru care nu am suficiente informatii.".

Ambalajul

Este sub forma unui blister continand cele 6 culori si un spate din carton pe care sunt tiparite instructiunile care ne spun printre altele ca aceste vopsele sunt gandite pentru acoperirea suprafetelor din masa plastica, ca exista un diluant special pentru ele si ca se usuca in 30 minute. Blisterul este prevazut cu 6 adancituri cilindrice in care se vor introduce recipientele pe timpul vopsirii pentru a impiedica rasturnarea". Acest lucru este necesar, fiind inalte se pot rasturna usor.
Vopseaua: La o prima vedere, comportamentul produsul pare mai apropiat de al vopselelor email , in sensul ca la intindere este "unsuroasa". In stare proaspata nu se dilueaza sau amesteca deloc cu apa, nici nu se dizolva odata uscata. Se dilueaza foarte bine cu alcool izopropilic. Nu am incercat diluantul special oferit de firma AGAMA.

Teste

Testele s-au facut pe plastic de la firmele Italeri, Revell, PM Models, Mastercraft, Zvezda, Hobby Boss , pe grund auto Duplicolor si pe substrat de vopsea acrilica Tamiya si email ModelMaster. Vopseaua nu a atacat nici unul din substraturile de mai sus.

Vopsirea la penson

Are caracteristici medii de intindere avand in schimb tendinta de uscare rapida, prin urmare devine destul de greu de folosit. Puterea de acoperire este medie spre slaba obtinand rezultate acceptabile dupa 1 strat nediluat si 2 straturi diluate sau 3-4 straturi diluate. Nu acopera gravura modelelor in schimb are tendinta de a pastra darele de pensula. Se usuca foarte repede: poate fi atinsa dupa 30-40 de secunde, dupa 12 ore nu putea fi zgariata cu unghia nici desprinsa cu banda de mascare. Un alt test de zgariere a fost facut la o luna dupa primul fara sa constat modificari. Vopseaua pe baza de alcool se curate de pe penson sau alte instrumente cu usurinta cu ajutorul alcoolului izopropilic. Nu are tendinta de a strica pensulele si are un miros slab, putand fi folosita in apartamente.

Vopsirea la aerograf

Pentru inceput am diluat-o cu aprox 20% alcool izopropilic deoarece nu se pulverize cum trebuie in starea initiala. Este deosebit de toleranta la dozarea diluantului mergand pana la doze de 100% fara probleme. Vopsirea am facut-o cu un Harder&Steenbeck cu duza de 0.2mm. Ca si la penson, puterea de acoperire a fost relativ slaba chiar si cu minimum de diluare. Uscarea este foarte rapida, aproape instantanee dar nu are tendinta de a infunda duza nici macar la suflarea cu mult aer. Se pot desena foarte usor linii inguste de 1-1.5mm. La 12 ore nu putea fi desprinsa cu banda de mascare si se zgaria cu unghia dar nu foarte rau. In mod curios, la 30 de zile dupa aplicare vopseaua se jupuia la desprinderea brusca a benzii de mascare (Tamiya de 40mm la toate probele) si se zgaria foarte usor cu unghia. Nici prin vopsire la aerograf nu produce mirosuri puternice. In schimb a murdarit destul de rau aerograful fiind necesara curatarea prin dezasamblare.

Concluzii

Personal cred ca acest tip de vopsea este cel mai potrivit mai degraba pentru efectecum ar fi preshading si eventual posthading datorita usurintei cu care se pot trasa linii subtiri si a relativei transparente. Chiar si fragilitatea stratului aplicat la aerograf poate fi un avantaj daca vrem sa realizam vopsea sarita, zgariata, samd. Pentru vopsirea de baza insa avem atat la penson cat si la aerograf alternative mai comode. Mai poate fi avantajoasa pentru cei care construiesc ocazional si care isi pot lua vopselele suficiente unei machete platind doar o fractiune din pretul pentru un set de vopsele in recipiente obisnuite.

fig0 fig1
fig2 fig3

 

Pozele la dimensiunile lor originale se pot deschide fie facand click pe variantele lor reduse din interiorul articolului, fie vizitand galeria asociata acestui articol care se gaseste aici: Set tematic de vopsea pe baza de alcool AGAMA

Comentarii pentru "Set tematic de vopsea pe baza de alcool AGAMA"

Puteti comenta acest articol in cadrul forumului de discutii al acestui site. Pentru acest articol a fost creat un topic separat de discutii, tot ce trebuie sa faceti pentru a il deschide este sa urmati legatura de mai jos.

Click pentru a comenta articolul "Set tematic de vopsea pe baza de alcool AGAMA" pe forum (1 comentarii deja)

Pentru a putea posta mesaje in cadrul forumului este necesar sa fiti inregistrati. In cazul in care nu aveti un cont, va puteti inregistra aici: Inregistrare cont

 
Urmator >