Latime site: 800px 1024px Integrala

Machete,modelism,hobby

Prima pagina arrow Recenzii arrow Blindate arrow AFV Club Panzerkampfwagen Tiger I Early Version 1:48 - [48002]
AFV Club Panzerkampfwagen Tiger I Early Version 1:48 - [48002] Imprimare
Scris de Danu   
Thursday, 24 April 2008

PanzerkampfwagenTiger I Sd.kfz.181 Ausf.E EARLYVERSION AFVClub 48002

Cand am vazut macheta in magazinprimul lucru care mi-a atras atentia a fost artwork-ul neortodox al cutiei. Interesandu-maputin pe Internet am fost surprins: nicaieri nicio recenzie pentru asa ceva.Mi-a trebuit ceva timp sa ma dumiresc ca in cutia AFV Club se afla de faptkit-ul Skybow, singurul in afara de Tamyia care scoate versiunea timpurie lascara asta.

Nu o sa fac o descriere a tancului;despre Tiger s-au scris si se vor scrie volume multe si groase. O sa incerc sascriu un pic despre ce model iese din piesele din cutie. Pana nu demult inmintea mea Tiger era fie early (cu multi galeti si cupola comandantuluitimpurie, cilindrica), fie mid (cu multi galeti si cupola comandantului turnatacu 7 episcoape), fie late (cu mai putini galeti si cupola turnata cu 7episcoape). Intre timp am mai citit una si alta, si mi-am dat seama ca  impartirea asta este foarte-foarte relativa...Kit-ul reperezinta un Tiger 1 timpuriu-timpuriu (spre deosebire de timpuriutarziu...) dar nu initial, cu trenul de rulare cu 16 galeti pe parte, aruncatoarede mine S pe sasiu, sistem Feifel, aruncatoare de grenade fumigene la turela si  scutul turelei initial, fara intarirea de12mm in jurul gaurilor pentru luneta binoculara Tzf 9b, cu trapa lateralapentru echipaj, fara periscopul incarcatorului. De asemenea in cutie nu segasesc suporti laterali pentru senile la turela, ceea ce nu stiu daca trebuieinterpretat drept omisiune sau ca o alta caracteristica a Tiger-ului deconstruit.

Avand in vedere faptul ca periscopul incarcatorului afost instalat incepand cu turela cu numarul de serie 184, trapa laterala de laturela numarul 46, suportii pentru senile de la turela numarul 30,aruncatoarele de grenade fumigene eliminate de la turela numarul 287,ventilatorul a fost mutat din spatele turelei de la turela numarul 324, cupolacomandantului a fost schimbata de la turela numarul 392, aplicand unrationament de la teoria multimilor si putina aritmetica simpla, ne ramancirca  140 de Tigri care pot fireprezentati, numai judecand dupa turela. Evident, acesta este un calculorientativ, avand in vedere ca pe teren configuratiile variau destul de mult.Despre sasiu nu am date precise acum, dar la aruncatoarele de mine S si lasistemul Feifel s-a renuntat pe la mijlocul lui 1943.

Acesta este prima macheta deblindate pe care o cumpar la scara asta intermediara, si trebuie sa admit casunt placut surprins. In cutie se gasesc 4 culee, partea de jos si cea de sus asasiului, turela turnata intr-o singura bucata si partea de jos a ei, douasenile din vinil, o foita de fotodecupaje foarte subtire continand grilelemotorului si catarea antiaeriana pentru mitraliera, 18 surubele (pentrumontarea galetilor si a rotii intinzatoare), decaluri si instructiunile.Plasticul are culoarea verde.

Asadar, culeea A, contine partea dinspate cu tot cu aparatorile de senile, blindajul frontal, cablurile, uneltelegenistice,  cutia de scule, sistemulFeifel, cricul, aparatorile tevilor de esapament si senila de rezerva tinuta infata impreuna cu suportul ei. Culeea B contine tevile de esapament, inclusivcapacele, mitraliera operatorului radio, aparatorile laterale ale senilei,turnate dintr-o bucata, scutul frontal al turelei, teava tunului (turnatdintr-o bucata), piesele pentru cupola comandantului, trapele echipajului (cudetaliu interior, dar fara balamale la radiooperator si conductor) suportiipentru grenadele fumigene. Culeea C (X2) contine trenul de rulare (pentru oparte), capacul angrenajului planetar, un far, lansatoarele de grenade fumgenesi cele S. Partea de sus a sasiului este D cu aparatorile frontale ale senileisi bucata de lemn pentru cric turnate pe ea. De asemenea, la fel turnati maisunt si suportii pentru scule. E este partea de jos a sasiului, cu bratelesuspensiei cu tot, dar care are un nivel de detaliu impresionant: are turnatelimitatoarele de cursa, capetele barelor de torsiune si chiar si flansele caretineau partea verticala de cea orizontala. Turela si partea de jos a ei este F,corect asimetrica si cu cordoane de sudura bine reprezentate, singurul lucrustraniu fiind partea de jos a cutiei pentru bagaje turnata pe ea. Senilele suntdin vinil, cu un nivel de detaliu bun; unii s-ar plange ca nu au dintiigauriti, dar pe mine ma multumesc.

Kit-ul este fara bavuri evidente si in general bineturnat, fara ejection pins la vedere, singura exceptie facand-o piesa 14(jumatatea interioara a rotii intinzatoare) de pe fiecare culee C, care areniste gaurele din cauza turnarii incomplete. Sasiul si turela au o texturasubtila de turnare, iar uneletele si cablurile de remorcare sunt deosebit defin reprezentate.

Instructiunile contin 9 foi, dintre care6 cu asamblarea in 13 pasi  (fara desene,ci cu poze, alb/negru dar mai clare decat la DML), o prezentare a tancului,utila pentru incepatori si amuzanta pentru modelistii veterani din cauzaenglezei ‘de balta' (Adolf Hitler, the sovereign of the Third Reich??) si cate4 vederi (fata, spate, stanga, dreapta) pentru fiecare dintre cele 5inmatriculari:

 • Tancul S33, Divizia 2SS Das Reich Panzergrenadier, Rusia, toamna 1943
  dungi verzi pe fond galben; tancul are insemnul divisional, emblema companiei Tiger a diviziei, demonul alb si niste insemne chinezesti care, conform celor scrise pe site-ul lui Vincent Wai inseamna ‘noroc', si pe care aparent echipajul l-ar fi pus pe dos... Nu este inclus insa insemnul divisional temporar pentru Kursk
 • Tancul 143, Pz.-Abt. 505, Kursk, iulie 1943
  galben simplu
 • Tancul 122, Pz.-Abt. 503, Kursk, iulie 1943
  dungi verzi pe fond galben
 • Tancul 724,  Divizia 10 Panzer, februarie 1943
  galben simplu
 • Tancul I (1 roman), Pz.-Abt. 503, Kursk, iulie 1943 (tanc de comanda?)
  galben simplu

Nu pot comenta asupra acuratetii profilelor siinmatricularilor, avand in vedere ca majoritatea referintelor mele sunt acasa. Culorile  suntindicate din gama Gunze Sangyo, Humbrol, Revell si Life Color.

Inconcluzie, trebuie sa recunosc ca sunt incantat de acest kit pe care ilrecomand calduros, cu toata reticenta mea fata de scarile mai mici de 1/35.Singurul lucru pe care il pot imputa este lipsa suportilor de senile la turela,care ar fi marit numarul de tancuri care puteau fi reprezentate. Judecand dupacele ce am vazut in cutie (folosita si pentru publicitate...) AFV Club isimareste gama de produse 1/48 cu (probabil o serie) sdkfz 251 si Sturmtiger,alaturi de  accesorii.

SL380091.JPG SL380093.JPG
SL380094.JPG
SL380096.JPG SL380097.JPG SL380098.JPG
SL380099.JPG SL380100.JPG SL380102.JPG
SL380103.JPG SL380104.JPG SL380106.JPG
  SL380105.JPG  

Pozele la dimensiunile lor originale se potdeschide fie facand click pe variantele lor reduse din interiorularticolului, fie vizitand galeria asociata acestui articol care segaseste aici: AFV Club Panzerkampfwagen Tiger I Early Version 1:48 - [48002]

Comentarii pentru " AFV Club Panzerkampfwagen Tiger I Early Version 1:48 - [48002]"

Puteti comenta acest articol in cadrul forumului de discutii al acestui site. Pentru acest articol a fost creat un topic separat de discutii, tot ce trebuie sa faceti pentru a il deschide este sa urmati legatura de mai jos.

Click pentru a comenta articolul " AFV Club Panzerkampfwagen Tiger I Early Version 1:48 - [48002]" pe forum (2 comentarii deja)

Pentru a putea posta mesaje in cadrul forumului este necesar sa fiti inregistrati. In cazul in care nu aveti un cont, va puteti inregistra aici: Inregistrare cont

Ultima actualizare ( Friday, 24 October 2008 )
 
Urmator >