IPB

Bine ai venit vizitatorule. Te rugam sa alegi una din optiunile de mai jos:
( AUTENTIFICARE | INREGISTRARE )

> Echivalente vopsele originale, O abordare temperata
wurger
mesaj 29 Jun 2009, 02:10
Trimis la #1

Advanced Member

Grup: Members
Postari: 2850
Inregistrat pe: 21-February 05
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 68

Zilele astea am intrerupt proiectele la care mai lucram pentru a face putina munca in folosul comunitatii. Am incercat sa echivalez vopselele folosite in cel de-al Doilea Razboi Mondial de catre Aviatia Marinei si Armatei Imperiale Japoneze, precum si a Luftwaffe cu paleta RAL.
Am plecat de la ideea de a obtine niste coduri cat mai asemanatoare, fara a avea pretentia de a fi suprem de exacte.
Cu ocazia asta am constatat cat de greu este sa menti o cale de mijloc, de bun simt si sa nu ajungi la exagerari in ceea ce priveste "exactitatea tonurilor". In primul rand multe informatii ale unor autori de valoare, care au studiat foarte serios problema culorilor se contrazic sau cel putin difera in mare masura. Machetistul care preia informatia dintr-un loc sau altul ajunge in situatia de a nu-si mai finaliza proiectele din teama de a nu gresi o anumita nuanta.
Dorind sa scutesc majoritatea hobistilor de aceste framantari pe viitor, voi enumera mai jos o serie de fapte si idei, menite sa puna capat cautarii iluzorii a unui rezultat "perfect" in ceea ce priveste culorile de camuflaj. Acestea se aplica mai cu seama subiectelor din cel de-al Doilea Razboi Mondial, subiectele moderne putand fi bine documentate iar cele din Primul Razboi foarte greu documentabile.

1. Toate mostrele de culoare originale, prelevate de pe epave sau aparate prezervate in muzee sau colectii particulare, au fost expuse factorilor de imbatranire timp de cel putin 64 de ani. Chiar daca ar fi fost pastrate in conditii ideale de temperatura, umiditate, lumina si aciditate, este greu de crezut ca ele mai pot arata ca atunci cand au fost aplicate.

2. Cele mai multe fabrici producatoare de tehnica de lupta aveau furnizori de vopsele predilecti. Fiecare din acesti furnizori aveau mai multi angajati responsabili cu amestecul culorilor (nu existau calculatoare) pentru obtinerea unor vopsele. Daca fabrica respectiva nu-si putea procura din varii motive unul din ingrediente si il inlocuia cu ceva asemanator, rezultatul final putea diferi destul de mult de standard.

3. Scopul vopsirii aparatelor de zbor nu era nici pe departe estetic ci pur functional, de mascare a acestora. Un verde cu doua grade mai intens, mai cald sau mai inchis, nu atragea mai multe bombe sau proiectile. Oricat de stricti si disciplinati ar fi fost militarii responsabili cu mascarea acestor avioane, nu cred ca erau atat de obtuzi incat daca nu aveau fix culoarea necesara, sa le lase argintii sau culoarea grundului din fabrica.

4. De multe ori aparatele primite de unitati in teatrul de operatiuni veneau in culori inadecvate mediului. Aceste aparate erau camuflate prin vopsire de catre personalul de intretinere care nu dispuneau intotdeauna de vopselele standard. S-au semanalat cazuri cand au fost folosite stocuri de vopsea capturata de la inamic sau rechizitionata de la producatori din regiunile ocupate.

5. Avioanele (sau alte mijloace de lupta) livrate din fabrica cu un anumit finish, ajungeau in regiuni cu conditii de mediu foarte diferite, fapt care se oglindea dupa un timp in modul de degradare al vopselei si luciului. De asemenea unele apartate erau mai folosite decat altele - un Fw 190 care apara o fabrica si facea 3 iesiri pe zi nu se compara cu un aparat din prima linie din Rusia.

6. O problema reala au constituit-o nu de putine ori traducerea, mai ales in cazul descrierii culorilor din Japoneza in alta limba. Ganditi-va numai ce intelegeti voi in romana in urmatorul exemplu: Gri luminos / deschis / pal / sters. Eu am vazut ca Dark Green de la IJA este mai inchis decat Black Green de la IJA....Iar celebrul Ameiro folosit de marina ar fi de fapt Ame Iro (culoarea Ambrei) si este un lac anticoroziv transparent aplicat peste griul standard al aparatelor Aichi livrate marinei.

7. Machetele pe care le realizam sunt supuse la tot felul de tratamente dupa vopsirea propriuzisa. Aceste tratamente sunt menite tocmai, sa altereze culorile "atat de perfecte" pe care le-am aplicat pe model. Cum se va mai potrivi RLM-ul 65 de pe burta unui Emil al carui rezervor suplimentar a scuipat ulei brun/verzui/galbui cu ce gasim in mostrarele de culori !? Cum se vor mai potrivi marcajele galbene ramase din '38 pe avioanele romanesti cu crucile din '40 ?!

Poate mai sunt si alte asemenea argumente sau poate exista si opinii diferite de cele expuse de mine mai sus. Va rog chiar sa completati cele scrise de mine. Considerati ca aceste idei sunt in folosul tuturor celor care viziteaza acest forum si ne vor ajuta sa finalizam mai lejer proiecte incepute si neterminate din varii motive necunoscute.

Concluziile ce se concretizeaza din cele scrise mai sus sunt:

A. Culorile folosite la machete trebuie sa fie apropiate de realitate si pe cat posibil sa arate credibil la scara la care s-a lucrat, atat in ceea ce priveste nuanta cat si luciul.

B. Este mai important sa armonizam aspectul vopselei cu cel al decalului si al partilor transparente sau metalice, decat sa ne ratacim in cautarea unor culori exacte.

Go to the top of the page

+Quote Post

mesaje in acest topic
wurger   Echivalente vopsele originale   29 Jun 2009, 02:10
cartula   Excelenta postarea, Wurger, si sunt de acord cu pu...   29 Jun 2009, 03:59
wurger   In sprijinul ideilor de mai sus si a celor ce se v...   29 Jun 2009, 08:47
DRAGOS   ABSOLUT si complet de acord, cu toate cele zise de...   29 Jun 2009, 13:19
Z-mare   Sunt total de acor cu cele spuse de Wurger. E si n...   29 Jun 2009, 15:30
cartula   Problemele in genere sunt suficient de complexe, c...   29 Jun 2009, 16:23
Bill   Salut fratilor, Ma alatur in totalitate spuselor l...   30 Jun 2009, 07:17
Z-mare   CITATTocmai asta-i buba, fizica din spatele chesti...   30 Jun 2009, 08:14
tibi22   CITAT(wurger @ 29 Jun 2009, 03:10) 1. Toa...   30 Jun 2009, 10:00
radub   "Efectul de scara" e o idee buna aplicat...   30 Jun 2009, 10:33
wurger   Variatia este data de mai multi factori: - Viteza ...   30 Jun 2009, 10:37
wurger   Cat despre postarea lui Radub, excelent exemplul c...   30 Jun 2009, 10:58
alexelu_marinelu   CITAT(wurger @ 30 Jun 2009, 11:58) ... Si...   30 Jun 2009, 11:35
Z-mare   Nu tizule, ai punctat foarte bine, ba mai mult, ai...   30 Jun 2009, 15:09
radub   Iata "efectul de scara", asa cum a fost ...   30 Jun 2009, 16:59
cartula   Mai bine nu pomeneam... Realitatea care ramane e...   30 Jun 2009, 18:20
MiG   Ce spune Z-mare cu "innegrirea" machetei...   30 Jun 2009, 19:32
wurger   MIG - "Oricum m-a lasat perplex analogia ...   30 Jun 2009, 22:51
Z-mare   Radub, exact acolo am citit si eu. CITATOricum m-a...   1 Jul 2009, 07:32
MiG   @wurger: aproximativ corect ar fi ca o un avion la...   1 Jul 2009, 08:13
MiG   QUOTE(MiG @ 1 Jul 2009, 09:13) @wurger: a...   1 Jul 2009, 08:38
radub   QUOTE(Z-mare @ 1 Jul 2009, 06:32) P....   1 Jul 2009, 11:03
paul   Am si eu o abordare asupra efectului de scara. Par...   1 Jul 2009, 09:00
wurger   MIG - "fiecare sa redea ochiometric nuanta po...   1 Jul 2009, 11:25
Z-mare   CITATTocmai pentru ca s-a ajuns ca unii producator...   2 Jul 2009, 08:25

Reply to this topicStart new topic
1 Utilizator(i) vizualizeaza acest topic (1 Vizitatori si 0 Utilizatori ascunsi)
0 Membrii:

Collapse

> Topice similare

Titlul Topicului Raspunsuri Deschise de: Vizualizari Ultima Postare
No new   17 anakinu 685 23rd August 2010 - 17:36
Ultima postare de: Kromag
No New Posts   13 Constantin 639 27th July 2010 - 17:42
Ultima postare de: florin44
No New Posts   1 Constantin 140 14th July 2010 - 19:13
Ultima postare de: BOOBY
No New Posts   8 Mythul 644 5th July 2010 - 15:51
Ultima postare de: Mythul