Forum Machete,Modelism,Hobby: Mercedes Benz 220D - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Mercedes Benz 220D 1968

#1 Useril este offline   ionut 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 289
  • Inregistrat: 08-November 05

Postat 05 August 2008 - 10:23 PM

Automobilele Mercedes Benz au fost considerate întotdeauna un standard al calităţii, fiabilităţii şi chiar al luxului în domeniu. Nu face excepţie nici generaţia modelelor W114/115, apărută spre sfârşitul anilor ’60 ai secolului XX. Menit să înlocuiască modelul “fintail”, cunoscut pe la noi şi sub porecla de “coadă de rândunică” (succesor al nu mai puţin celebrului “Ponton”, primul Mercedes proiectat cu faruri şi aripi integrate în linia caroseriei), W114 a fost prezentat publicului în 1967, un an mai târziu fiind deja oferit spre vânzare.

Imagine postata

Imagine postata

Fără a fi o apariţie revoluţionară, Mercedes Benz W114/115 era o maşină modernă pentru epoca sa, un automobil confortabil şi rafinat. Cu o ţinută de drum remarcabilă, datorată în parte şi suspensiei independente pe roţile din spate, Mercedes W114/115 a beneficiat de numeroase motorizări, atât pe benzină cât şi diesel. Nerenunţând la soluţia clasică a motorului amplasat în faţă combinată cu transmisia pe roţile din spate (o constantă a producătorului până în ziua de azi), modelul punea accent pe confortul călătorilor, adăugând tetiere scaunelor din faţă şi, pentru prima oară la Mercedes, o consolă centrală la nivelul bordului.

Imagine postata

Imagine postata

Diferenţa între W114 şi W115 era tipul de motorizare, primul cod fiind destinat motoarelor cu 6 cilindri şi aprindere prin scânteie iar cel de-al doilea motoarelor otto sau diesel cu 4 şi 5 cilindri, caroseria fiind aceeaşi pentru toate variantele. Cel mai mare succes l-au avut de departe variantele diesel de 2 şi 2,2 litri, cu peste 700.000 de exemplare vândute.

Imagine postata

Imagine postata

Supus unui facelift important în 1973, modelul s-a fabricat până în 1976, fiind apoi înlocuit de W123 (“cobra”?), ce păstra în ansamblu linia caroseriei predecesorului, cu renunţarea la farurile orientate pe vertical ale lui W114. Faruri ce i-au adus probabil supranumele de “bot de cal”.

Imagine postata

Cu atâtea porecle implicate, pare-se că modelele Mercedes Benz ale anilor ’50 – ’80 au avut mulţi admiratori şi entuziaşti. Nota individuală a fiecărei generaţii de modele era desigur accentuată într-o măsură mult mai mare decât a versiunilor fabricate în prezent. AutoArt a ales pentru reproducere la scara 1/18 versiunea cea mai populară, cea cu motor de 2,2 litri diesel (220D). Macheta este la înălţime din toate punctele de vedere.

Imagine postata

La exterior vopseaua este impecabilă, toate elementele cromate de asemenea, de la corpul calandrului la clanţe, rame ale geamurilor şi alte părţi decorative. Mai mult, ramele de la geamuri sunt dublate de benzi negre ce sugerează chederele. Toate cele 4 uşi se deschid şi închid perfect, deopotrivă cu capacul motorului sau al portbagajului. Farurile şi stopurile nu au nicio urmă de nituri de prindere. Masca radiatorului este realizată exemplar, în spatele ramei cromate aflându-se o grilă metalică fotoincizată.

Imagine postata

Capacele roţilor sunt un pic nepotrivite cu imaginea exterioară generală: zona cromată este prea stridentă iar culoarea părţii centrale diferă de nuanţa caroseriei. În plus, numerele de înmatriculare puteau indica o maşină în circulaţie, nu una de expus în showroom.

Interiorul este de asemenea fără greşeală, cu tapiţeria scaunelor reprodusă în 2 culori (probabil piele combinată cu velur) şi podelele acoperite cu pâslă. Detaliile sunt excelente, grosimea volanului sau a mânerelor de la uşi dau impresia că totul a fost proiectat cu maximă atenţie pentru a apropia cât mai mult macheta de modelul real.

Imagine postata

Imagine postata

Motorul este corect şi destul de detaliat, cu o mulţime de furtune şi cabluri (există de pildă fişe pentru bujii). Sunt de remarcat claxoanele plasate pe un ax vertical în faţa radiatorului dar şi balamalele suplimentare folosite pentru susţinerea capotei. Se vede de asemenea mânerul jojei pentru nivelul de ulei (!). Portbagajul este simplu şi fără mochetă, însă dotat cu o roată de rezervă. Capacul metalic este vopsit în negru pe faţa interioară.

Imagine postata

Imagine postata

Şasiul oferă o mulţime de detalii, chiar dacă majoritatea lor sunt turnate în placa principală de plastic. Elementele de suspensie sunt totuşi piese separate (chiar dacă nefuncţionale), la fel ca şi transmisia cardanică sau axele planetare. Motorul şi cutia de viteze se sprijină pe traversele şasiului. Din păcate, deşi uşor mascate, capacele roţilor sunt vizibile din spate (în mod normal trebuiau să existe jante acoperite cu aceste capace).

Imagine postata

Trebuie să recunosc că doar câteva machete din colecţia mea dau o impresie foarte apropiată de realitate. De obicei o balama supradimensionată, o clanţă nefinisată sau un ornament cromat strident parcă vor să te asigure că ai de-a face cu un model miniatural şi nu unul adevărat. Printre puţinele aproape perfecte este şi acest Mercedes Benz 220D, poate una din cele mai bune machete de automobil clasic fabricate în prezent.

Imagine postata

#2 Useril este offline   danusmaximus 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 3289
  • Inregistrat: 01-September 06

Postat 05 August 2008 - 11:12 PM

Superba.Desi nu ma dau in vint dupa modelul asta de masina,kitul asta arata foarte bine.

#3 Useril este offline   saber 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 214
  • Inregistrat: 25-June 08
  • Location:Izmir-Turkey

Postat 07 August 2008 - 10:34 AM

Exelent model and nice photos good looking.
AutoArt had worked very good on this 220D

#4 Useril este offline   grek 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 617
  • Inregistrat: 20-December 04
  • Location:Bucuresti
  • Interests:blindate si aviatie

Postat 12 August 2008 - 10:01 AM

O mica observatie............. Chestiile alea de la motor nu sunt fise de bujii, sunt injectoarele de motorina. Motoarele diesel fabricate de Mercedes din perioada respectiva nu aveau nici macar bujiile incandescente folosite la pornire pentru motoarele de generatie mai noua. Porneau exclusiv pe compresie.
Macheta e superba! Ai putea sa dai cateva detalii legate de pretul de achizitie si locul de unde se poate cumpara?

#5 Useril este offline   ionut 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 289
  • Inregistrat: 08-November 05

Postat 12 August 2008 - 06:50 PM

Utila completarea, s-ar putea sa ai dreptate. Masina am luat-o de la autoart.ro.

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi