Nu e chiar ramura mea, dar intrand in subiecte din astea ajung sa mai si citesc cate ceva despre ele.
In cazul de fata m-a uimit in primul rand diferenta de dimensiuni. Ca novice, nu stiam ca poate fi atat de mare discrepanta intre diverse tipuri.

Cel mai mic, Alfa class facut de HobbyBoss imi place ca linii si pentru faptul ca e mai uman. Se apropie ca dimensiuni de cele din WWII.
Kitul nu se ridica la nivelul celor de la Bronco, din multe puncte de vedere. E mult simplificat la detalii dar cred ca asta justifica un pret mai scazut.



Clasa Akula, modelul de fata reprezinta varianta a doua, a acestei clase fiind cu 2,5 m mai lung decat Akula 1 si cu 230 de tone mai greu. Marirea lungimii a fost necesara pentru a acomoda in bot un sistem de reducere a amprentei sonore si de a acomoda noul sonar MGK-450.
La reducerea amprentei sonore s-au adaugat si anumite echipamente de productie japoneza.
In imersie are o viteza maxima de 33 de noduri si se poate scufunda pana la 450m.
Botezat K335 Giepard, acesta este al doilea submarin al acestei clase si a fost lansa la apa in septembrie 1999. Nu a intrat insa in dotarea flotei ruse decat abia in 2001.
K335 este inarmat cu 8 tuburi lanstorpila, 4 de 533mm si 4 de 650mm si poate lua suplimentar 6 tuburi montate extern de 650mm. Acestea pot trimite o larga serie de vectori, de la torpile conventionale si pana la mine si rachete.
Datorita restrictiilor bugetare, productia acestor submarine a incetat insa, mai sunt in constructie inca 2 exemplare pentru cine credeti.....Pentru India ! Iaca ce lucruri interesante poti afla facand machete. O tara care se scalda inca in Gange si in care traficul se face in functie de unde stau vacile, isi permite sa achizitioneze submarine nucleare. Ma gandesc ca asta tine si de politica Albionului de a nu tine toate ouale intr-un cos (caci sa fim seriosi...).



Si in cele din urma, bomb-oana pe coliva.....Proiectul 955 "Borei" sau YuriDolgoruky, din clasa SSBN. Proiectat la sfarsitul anilor 90 si destinat sa intre in dotarea flotei ruse in 2001, e un monstru cu un deplasament de 14 720 de tone la suprafata si 24 000 de tone in imersie.
Pus langa primul, da senzatia de tata si copilul – elefantul si soricelul (ce mai tropaim elefantule !). M-am mai uitat odata pe cutie sa vad daca am inteles bine scara. Practic daca pleci de la coada sa strangi un surub ceva in fata, trebuie sa-ti iei un senwich si o motorolă de vodka cu tine, pentru ca se cam plimba pe la frig mega-supozitorul.... Dar ce zic eu, cred ca am trecut la Dildo-modelling deja.
Este primul submarin din clasa Borei, a fost finalizat in 1996 si dupa numeroase testari (dry test sa le zicem), si l-au 'muiat in februarie 2008. A mai durat pana in 2011 sa fie completat cu ce mai lipsea.
Are o viteza de 25 de noduri in imersie si plimba cu viteza asta un echipajde 130 de suflete.
Se preconizeaza ca aceste submarine le vor inlocui pe cele din clasa Taifun si Delta. Inca doua sunt in constructie si se vor numi: Alexander Nevski si Vladimir Monomakh.
Primele rachete cu care voiau sa-l armeze nu au mai fost folosite asa ca acum are altele, fiecare cam cat un AN2 fara aripi.
Si ăsta si Akula au motoare suplimentare pentru directie in niste camere care se deschid numai la nevoie. Cred ca le-ar fi destul de greu sa carmeasca eficient doar cu carmele conventionale.
Modelul scos de Bronco are un mecanism intern complex pentru a conexa cele 4 cârme prin angrenaje, in asa fel incat atunci cand actionezi de una din ele, se misca in aceeasi directie si cea opusa. Interesant dar greu de montat si rezultatul final lasa de dorit. Cârmele de adancime posterioare functioneaza,dar pentru cele de azimut, angrenajul e prea larg si dau rateuri.




As spune ca Bronco e superior celor de la HobbyBoss in privinta submarinelor dar mai au si ei destule chestii constructive de rezolvat. La Borei m-am chinuit cam mult sa potrivesc cele doua jumatati (sus/cele doua parti de jos). E normal ca la aceasta lungime sa existe deformari date de răcirea plasticului dupa scoaterea din matrita, dar niste peg-uri de aliniere cred ca ar fi rezolvat problema
De departe cea mai nasoala problema a fost cu pusul decalurilor. Ma refer la gradatiile albe, care nu puteau fi inlocuite cu vopsea asa usor. Sunt rigide, fara adeziv suficient si destul de elastice ca sa creeze probleme. Nu stiu de ce nu se incordeaza firmele astea sa faca niste drydecal-uri cu care sa nu mai ai probleme.
Avand in vedere cele de mai sus, pot sa fiu mandru ca am reusit sa trec examenul cu emblema de pe bot chiar daca mai are doua cute (se vor rezolva). Am aplicat toate tehnicile pentru decaluri recalcitrante, exclusiv nitrosolv.


Weatheringul a fost facut cu pigmenti Agama, pigmenti facuti de mine si farduri pentru ochi.
In cazul lui Borei am frecat partea de sub linia de plutire cu pigment roscat. Nu stiu daca se potriveste cu realitatea dar lucrul cu negru peste negru detaliat cu negru si accentuat cu putin negru.....E destul de anevoios.
Vopsele implicate – acrilice pe baza de solvent home-made (n-ai treaba cu mascarile).
Liniile albe de jur-imprejur au fost obtinute dand taraneste cu alb in zona si apoi mascand cu scoci de la JammyDog de 0,5 sau 1mm, functie de marimeadildo-ului

Astept completari si precizari din partea celor pasionati de domeniu si critici din partea tuturora. Daca din criticile astea imi vin idei pentru mai incolo, e perfect.
Aceasta postare a fost editata de wurger: 19 November 2013 - 03:26 PM