Regulament forum
Postat 12 February 2007 - 03:53 PM
http://cartula.net/m...?act=boardrules
Cititi-l cu atentie, va intra in vigoare incepand de azi.
Eventualele observatii le discutam in acest topic, care va ramane deschis pana saptamana viitoare.
Multumim.
Postat 12 February 2007 - 04:41 PM
Cred ca singura adaugire pe care as putea sa o fac este in legatura cu sursele de informatie. Orice sursa de informatie trebuie citata si specificata, in special scanuri, poze, etc. (parca era deja o regula nescrisa despre asta ?)
Radu
Postat 12 February 2007 - 06:31 PM
Postat 12 February 2007 - 06:39 PM
radub, la Feb 12 2007, 04:41 PM, a spus:
Teoretic asa ar fi corect.
Despre ceea ce inseamna regulamentul asa cum arata el acum (scris) mi-am dat deja cu parerea pozitiva intr-o discutie directa si am chiar o mare simpatie pentru punctul 1.
Bafta!
Postat 12 February 2007 - 06:42 PM
Blue-Max, la Feb 12 2007, 06:31 PM, a spus:
Ce spui tu acolo, spui bine, ca sunt chestii tehnice. Problema mare aici este ca nu e tocmai usor sa impui niste reguli rezonabile, daca imi aduc bine aminte au fost doar 2-3 cazuri de imagini gigantice. Mi-e greu sa spun clar cat ar trebui sa fie pe orizontala o imagine, probabil spre 1024. Desi pe mine nu ma deranjeaza imagini nici spre 1280 sau 1600. In cazul altora, probabil si 1024 e mult.
La fel de complicat este sa impui tehnic o regula de felul asta, pentru ca daca imaginea e externa site-ului, nu se poate face redimensionare la vizualizare. Si nici nu poate fi verificata de soft-ul forumului, in momentul postarii.
Probabil luand in calcul si observatiile privitoare la sursele imaginilor, o sa existe si o parte pe tema asta, dar sub forma unor mentiuni tehnice... Mai ne gandim, sa vedem ce solutie alegem.
Pana atunci, ca si pana acuma, o sa editam postarile cu poze prea mari...
Postat 12 February 2007 - 07:18 PM
radub, la Feb 12 2007, 04:41 PM, a spus:
Am si eu o sugestie, si anume la postarea unor articole/stiri sau materiale preluate din alte locuri, pentru a respecta legislatia in vigoare, cei care posteaza sa incerce pastrarea unui format unic, ceva de genul:
Titlu: Denumirea articolului si link catre el
Sursa: Sursa de unde a fost preluat (ziar, web etc)
Autor: Numele autorului, daca nu e mentionat se trece ***
Data: Data aparitiei articolului in sursa
Continut: Corp stire / Text articol, in QUOTE
Nota: Pentru stirile si articolele preluate din media apartinand SC Editura Intact SRL (Jurnalul National de ex), ei au o specificatie, in conditiile Comunicatului CRP din 04/10/2005:
Citeaza
noi folosim ceva similar pentru postarea stirilor pe forumul D13-th, cu subiecte mai mult sau mai putin legate de aviatie. ( http://d13-th.ro/for...hp?showforum=27 - regulament in primul thread)
Aceasta postare a fost editata de electric: 12 February 2007 - 07:20 PM
Postat 12 February 2007 - 08:58 PM
Bun, daca tot este o sa-l "puric" nitel.

1. Corect, dar ce se intelege prin legatura evidenta cu machetele si modelismul? Ex. prabusirea elicopterului SMURD are sau nu legatura evidenta cu machetismul?? O discutie despre aviatia/blindatele de pe frontul de est poate face o conexiune cu maresalul Antonescu si...nu mai zic mai departe!

a) cine determina evidenta legatura cu machetele si modelismul? Moderatorul poate fi extrem de subiectiv!
In cadrul unei discutii pot fi necesare explicatii colaterale ce nu au, aparent, legatura evidenta cu machetele si machetismul. (ex, rubrica de pe net pe care eu o consider extrem de utila si hazoasa totodata!
b) eu zic ca o mica explicatie ar fi necesara, impiedica abuzul si lamureste impricinatul ce si unde a gresit, altfel e posibila recidiva din buna credinta! Adica sanctionatul zice ca nu a gresit deloc si o ia de la capat!
2. Normal.
a) buna precizare. Toti suntem egali, nimeni nu e mai "stelat sau gradat" decit altul. Eu as scoate patratelele de sub numele utilizatorilor.
b) Corect, dar ce inseamna mesaje care contravin legilor in vigoare in cazul site-ului de fata? Vezi conexiunea blindate-Antonescu!
Tot aici as mai aduga grija fata de limba romana. Nu se cere nimanui sa fie doctor in gramatica, dar utilizarea corecta a virgulei si a cratimei nu face decit sa ajute la intelegerea usoara si rapida textului. Folosirea grupurilor "tz", "sh" sau "k" (in loc de "ca") nu-si are rostul. Una este sau si alta s-au! De asemenea abrevierile trebuie utilizate pe cit posibil cu retinere, iar daca sunt folosite totusi (din diverse considerente), trebuie inclusa in text, cel putin o data, titulatura completa.
De asemenea retinere la cuvintele/frazele in alta limba decit romana. Legea bunului simt spune ca daca le folosesti, trebuie sa urmeze imediat si traducerea. Unii stiu engleza, altii....rusa ori.... nici una, nici alta

c) corect.
d) pai ....care sunt alea? Ca si o discutie despre RLM-uri poate duce la "scandal" dar are legatura evidenta cu machetismul si modelismul. Apoi niste opinii/idei personalae sunt uneori greu de incadrat la rubrica "legatura evidenta".
e) corect, dar ce te faci cu unii care sunt isteti foc in ale calculatoarelor dar si extrem de ...insistenti?

f) corect. :roll:
g) de acord
3. Poate aici ar mai fi ceva de discutat. Ce insemna plingere? Ce inseamna reclamatie? Daca o plingere intereseaza si pe alti utilizatori?
4. E, eu as scoate acest punct. Ori l-as reformula. Poate genera abuzuri! O formulare de genul In cazul oricarei situatii neacoperita in mod specific de prezentul regulament lasa libertatea prea mare moderatorului/administratorului! Poate sterge orice interventie care nu-i convine!
5. Corect.
Ar mai fi de adaugat niste treburi in afara de cele semnlate de "antevorbitorii" mei:
- ce se intelege, in cazul nostru, prin reclama si daca este acceptata? Se pot face, fara probleme, trimiteri la mesaje publicitatre, trimiteri catre firme sau site-uri, hai sa le numim "concurente"?
- ce facem cu opiniile/ideile personale, se cenzureaza? (vezi 1.a, 2.d...). Sunt pareri personale care banui ca pot fi exprimnate daca se fac in mod civilizat (adica fara cuvinte ce pot ofensa pe unul sau mai multi menbrii din comunitate, ori diverse aluzii privitoare la pregatire, sex, religie, etc).
- daca este cazul ce facem cu dreptul la replica? Un subiect, considerat inoportun, scandalos, sau ilegal se inchide inainte ca cel vizat sa-si spuna ultimul cuvint? Nu mi se pare prea corect!
- cine considera ca un subiect trebuie inchis?
- nu credeti ca ar trebui facuta o rubrica pentru "prit" tepuitorii? Inca nu avem printre noi asa ceva, dar....nu se stie niciodata!
- discutiile de genul: scump domne, prea scump, ar trebui purtate numai pe PM. Cum sunt tratate indicatiile de genul: nu cumpara de la "X", "Y" da mai ieftin!
Uff, acum o sa iau bobirnace!

Mi-am insusit si o sa respect regulamentul.
Postat 12 February 2007 - 09:31 PM
"ce inseamna mesaje care contravin legilor in vigoare?"
Pai dupa cum vad eu, sunt acele mesaje care incita la ura rasiala, ura pe temeiuri etnice, mesaje care incita la discriminare de orice natura, mesaje care instiga la furturi, violenta, etc...
Parerea mea

Radu
Postat 12 February 2007 - 09:36 PM
1. Eu zic ca mai clar nu se poate, ce are legatura cu machetele e clar, ce nu are poate sa fie sau sa nu fie tolerat, dupa caz. Nu poti sa faci o regula in scris care sa iti spuna ce e ok si ce nu e ok, la fel cum bunul-simt e o chestie pur subiectiva.
Dupa cum e precizat, daca se considera ca un anume subiect nu aduce vreun plus forumului, risca sa fie sters. Acum ca poate unii nu sunt de acord, asta este. Suntem aici pentru ca suntem uniti de pasiunea pentru machete, nu vad de ce ne-am dezbina pe discutii politice, religioase, sau mai stiu eu ce...
La partea cu explicatiile, pe cat posibil se vor da.
2.
a) Din varii motive, 'nivelele' legate de numarul de postari vor ramane. Dupa cum ai vazut, de la un nivel destul de coborat de postari nu mai se face diferentierea, deci cred ca e OK cum este acuma.
b) mesaje care contravin legilor sunt mesaje care la nivel aparent sau evident contravin legilor. Nu suntem tribunal, si nici nu avem de gand sa devenim. La fel cum nu avem de gand sa fim partasi in vreun fel la incalcarea legilor in vigoare. Un exemplu simplu sunt mesajele legate de pirateria audio/video sau software.
Referitor la limba romana, sunt incluse in buna parte lucrurile de care vorbesti tu. Acum, greselile de neatentie sau de cunoastere defectuoasa a limbii romane, nu se pot pune in regulament. Asta este, obisnuieste-te.
d) Imi ceri sa dau exemple, si din pacate sunt prea multe posibilitati ca sa le pot exemplifica. Exemplul tau cu RLM-urile nu intra aici, pentru ca desi e foarte 'controversat', e un subiect machetistic care NU duce la scandal in mod implicit.
e) dupa cum am spus, sa stergi un cont e un click, sa-l faci e cu mult mai complex. E o chestiune de economie, efortul de a face conturi si a posta e disproportionat de mare fata de efortul de a le sterge. Daca cineva e totusi atat de insistent, si nu pricepe ceva asa de simplu, intra in zona patologicului.
3. Si daca nu intereseaza si pe altii? Poti sa dai un exemplu unde ii intereseaza si pe altii si e necesar sa te plangi in public? Adica poti sa dai exemple unde ti se pare necesar sa faci agitatie?
4. Si daca e o situatie neacoperita ce ai propune, sa votam? Nu cred, regula asta mi se pare foarte corecta si normala.
Acum, cu restul:
- momentan NU este vreo restrictie privitoare la reclama, cum nu a fost nici pana acum. S-ar putea sa se schimbe, mai vedem.
- pareri si opinii personale sunt TOATE. Care pleaca, si care raman, dupa caz. Cred ca poti sa-ti dai seama ce e OK, si ce nu este OK.
- referitor la ce spui cu dreptul la replica, da, subiectul dispare cat de repede. Boala lunga, moarte sigura. DACA se va considera oportun sa existe un drept la replica, va exista. Sau nu. Nu cred ca ai cum sa faci o regula pe tema asta, reversul medaliei e ca n-are rost ca restul membrilor sa fie spectatori la o scena de prost-gust doar ca X vrea un drept la replica.
- moderatorii/administratorii decid daca un subiect va fi inchis. Daca exista vreo problema cu asta, se discuta cu ei via e-mail/PM.
- asta cu paratul tepuitorilor... Experienta ne-a aratat ca e fix samanta de scandal, si prilej de porcaiala in public. Nu cred ca va exista. In plus, rolul forumului e de modelism, NU de vanzari. Asta o sa mai vedem...
- cu discutiile de vanzari... Vezi si raspunsul de mai sus, in plus probabil vor exista reguli suplimentare pe sectiunea cu pricina. Vad ca a fost "marul discordiei" in ultimul an.
Postat 13 February 2007 - 01:38 AM
- Daca mai vrei sa mai postezi tre sa fi de acord cu regulamentul...
Si daca eu, in secret, nu sunt de acord cu regulamentul si postez in continuare ?!
Ma trezesc cu cineva la usa ?
Eu sunt mai glumet din fire (si mai ales in scris - poate ati sesizat o usoara saritura dupa ureche), ce ma fac daca cineva nu intelege bancul si ma paraste la toa'nvatzatoare?......Ma dati afara ?
In general nu imi place sa fiu pinguin si sa bat din palme cand bate toata lumea.
Pentru ca intr-un fel sau altul tin la toti cei de aici de pe forum, o sa fiu de acord cu REGULAMENTUL ( :roll: rimeaza cu .......mai bine lasa) dar nu o sa-mi schimb stilul si nu o sa-mi cenzurez voioshia.
Cu respect - Wurger