Traian, daca te-ai suparat, te-ai suparat degeaba. Nu vad in ce-am scris nimic 'suparator', e doar opinia mea. Dupa cum ziceam, si vad ca esti de acord cu mine, e nevoie de prelucrari, nu se poate face pe genunchi si sa iasa o treaba suficient de buna. Daca vorbim de un strung pentru metale. Repet, daca vorbim de unul pentru lemn, de acord. Nu am contrazis nimic din ce spuneai, cu exceptia partii cu cornierul. Vezi mai jos de ce.
Ref. la constructia ta, in continuare cred ca solutia cu bare nu e fericita pentru un strung care sa prelucreze metale. Sunt perfect de acord ca solutii sunt multe, dar nu orice solutie e si buna. Pentru un strung de lemn, din nou zic, aproape orice merge.
Stiu bine cum arata un strung, si inclusiv cum se faceau la inceputuri. Cred ca stim amandoi la fel de bine ca nu se faceau din cornier, si nu culisau pe bare. Valabil si pentru strugurile rusilor, despre care vorbeai. As fi curios cum aratau, dar sunt convins ca era totusi o structura rigida, si suprafetele erau totusi de precizie.
De altfel, daca te uiti in toate pozele postate (cam toate sunt strunguri de ceasornicarie, mici) vedem acelasi lucru.
Pozele sunt foarte utile, si sunt sper o sursa de inspiratie si pentru altii. Un strungulet din ala e o mica bijuterie, si sunt finisate la un standard foarte ridicat. Cam toate au suprafetele in coada de randunica. Si costa o caruta de bani, pe buna dreptate.
Din curiozitate, am calculat cam cat se va deplasa bara de 14mm dia. luand ca intrari urmatoarele valori
Lungime bara 500mm
Diametru 14mm
Forta 5kgf (aici e de discutat, mi se pare o valoare prea mica, dar ca idee). A doua valoare e pentru o forta dubla
La 100mm de capat, deplasarea o poti considera 0 / 0.01
La 150mm, ai deja 0.05mm / 0.08
La 200mm, ai 0.14mm / 0.28
La 250mm, ai 0.35mm / 0.69
Deci, cam de pe la 10cm in sus ai abateri mari, si cresc. Ai fi avut o rigiditate mult mai mare daca cel putin pe fata in loc de bara, ai fi sprijinit direct pe profilul de aluminiu.
Nu vreau sa-i tai elanul lui Marius, insa pentru un strung de metale ai nevoie de o structura foarte rigida. Mai ales daca mergi pe un universal mare, si un motor puternic. De asta i-am si dat exemplele pe care le cunosc. Daca ar fi ceva de retinut din ele, ar fi faptul ca nu e nevoie nici de universal mare, nici de 0.5kW la motor, pentru un strung de modelism. Asta nu numai pentru Marius. Cu cat ai dimensiuni si puteri mai mari, cresc problemele ce trebuie rezolvate.
Si dupa cum am spus amandoi, e cam absolut necesar sa fie facute prelucrari pe o alta masina. Cum am scris mai sus, daca e local, as putea sa-l ajut cu partea asta.
Ca sa completez seria de poze, asta-i 'jucaria' de care ziceam mai devreme.