Īn primul rānd precizez că sunt absolut bātă la navomodele. Nu că nu ştiu nimic despre nave, dar nu am făcut niciodată un navomodel. Indiferent de clasă sau scară.
Şi acum să vă spun pe scurt despre ce este vorba. Anul trecut am avut la Timişoara o etapă a campionatului european NAVIGA (sau cam aşa ceva, rog "răţoii" să mă scuze dacă greşesc). Normal că m-am dus, īmi plac machetele statice de nave! Am cunoscut acolo pe cineva, nu reţin acum numele, se pare că este vicepreşedinte al federaţiei romāne de navomodelism. Din nou, poate greşesc titulatura. Şi din vorbă īn vorbă, s-a exprimat īntr-un mod nu prea curtenitor la adresa altor genuri de modelism. Cārpă roşie īn faţa unui taur! Nu că m-am manifestat neconform cu regulile etichetei, dar am luat chestia, īn secret, ca pe o provocare directă. Lucru facilitat de dorinţa de a avea un navomodel.
Bun, primul lucru a fost să mă decid asupra subiectului. Acum vreo 10 - 12 ani am tradus o carte despre submariniştii germani WW2, urma să apară īn Romānia. S-a ales praful de proiect, dar viermele intrase deja īn măr! Urmarea a fost că m-am fixat asupra unui Tip VII.
Prima fază a fost să strāng documentaţie din diferite surse, la ora actuală am o cantitate apreciabilă, socot eu. Tot cantitatea de documentaţie m-a făcut să mă decid asupra unui VIIB, mai precis a lui U-47 a lui Gunther Prien. Uşor de īnţeles de ce, nu?
O anumită etajeră din biblioteca mea, pe care nevastă-mea mă tot pune să o şterg de praf, m-a făcut prin dimensiuni să mă decid asupra scării 1/72. Scară la care şi Revell face un kit, dar eu vreau să fac totul de la "0".
Bun, acum modelul (dacă reuşesc să īl fac) va avea aproape 1 metru lungime. Ce doresc eu - nişte sfaturi (tehnici, materiale, adezivi, etc.) despre cum se face un asemenea model static, super-detaliat. După cāte ştiu eu, una dintre problemele cu astfel de modele este că pot să torsioneze īn timp, ajungānd să semene cumva cu un burghiu! Cum pot evita chestia asta?
Cu tot respectul pentru cei ce se udă la picioare (măcar la figurat),
Dan
Aceasta postare a fost editata de Sheniloiu: 08 March 2010 - 03:21 PM