Postat 11 August 2011 - 01:15 PM
De multe ori am oscilat intre a posta sau nu, ca si acum, dar ,,ma risc''.
Spunea un coleg ceva mai inainte ca modelismul, a constatat el, e o meserie. As complecta, e arta si meserie. Ca orice meserie, daca vrei ca rezultatul sa fie competitiv, trebuie bine stapanita. Aici incepe problema, modelismul nu e o singura meserie, e un complex de meserii care daca nu sunt uniform stapanite si aplicate, rezultanta e discutabila. Apreciez in numele meu dar sunt sigur ca si ceilalti ,,mai vechi'' au aceeasi parere, niciodata nu stii totul sau suficient iar cele stiute sunt urmare atat a acumularii teoretice din sursele accesibile cat si a practicii directe. Partea de arta e direct dependenta de aptitudinile genetice dar si de cultivare. Ambele laturi se pot armoniza doar in timp, cu rabdare si perseverenta. In modelism e o regula stricta ( dupa cum spuneau unii ) si anume ca nu sunt reguli stricte. Sunt doar cunostinte si aptitudini pe care fiecare si le adapteaza la mediul sau. Esential e doar rezultatul final iar el poate vorbi despre tot ceea ce tine de el.
Am mai spus, nu sunt de neglijat instructiunile insa urmand instructiuni nu va rezulta nimic mai mult decat limitele intre care se incadreaza instructiunile. Strict pe subiect, navomodelism nu inseamna doar urmarea unor instructiuni ci cunoasterea notiunilor de constructie a navei, istoric si evolutie, materiale si prelucrarea lor, scule si folosirea lor, geometrie plana si in spatiu si ochi format in vizualizare si inca mai multe altele. Depinde de fiecare pana la ce nivel vrea sa duca activitatea in domeniu insa zic eu dupa cum ma repet, zice un coleg pe forum, daca tot faci un lucru, fa-l bine.
Nu e obligatoriu de luat in seama sfaturi sau pareri dar e bine de reflectat ca in general un sfat e dat ca urmare a unei experente anterioare. A gresi e inevitabil atat timp cat ai o activitate insa a invinovati pe altcineva pentru asta e ultima varianta discutabila.
Multi din cei care au inceput constructia modelului sunt la prima abordare, nu au mai facut in viata lor nici macar ceva asemanator. Daca s-a recomandat rabdare a fost si in ideea de a incepe impreuna si a lucra pe model in paralel si cu discutiile aferente. Nu cred ca cineva e dispus ( exceptand expertul de la ,,firul de urgenta'' ) sa reia aceeasi discutie de fiecare data cand apare aceeasi problema la interval de cateva zile. Nu cred ca cineva e dispus sa discute despre reparatii a deficientelor prezise de care nu s-a tinut cont. Asa ca eu cred ca cel mai bine e sa nu se mai caute vinovati pentru propriile greseli si nestiinte, sa se ia exemplu de la cei care se chinuie sa le iasa ceea ce au inceput si sunt, bobby, starik, radu ( chiar, ca mi-am adus aminte, Radu, e fain ce ti-a iesit pana acum da eu tot la parerea mea raman cu ramele de la usi si geamuri, nu te supara ) si nu numai ei si sa tinem cont ca instructiuni sunt cam la fiecare produs de pe piata dar limita e la cum se baga in priza si ce se face ca sa nu se strice pana iese din garantie. Cine e interesat de mai mult se documenteaza si la ceea ce e pana la bagat in priza.
Scuze pentru divagatie si daca am plictisit.