Forum Machete,Modelism,Hobby: IPMS Romania - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

IPMS Romania International Plastic Modeller Society

#1 Useril este offline   radub 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2061
  • Inregistrat: 13-August 05

Postat 05 February 2006 - 04:06 PM

Wurger, am citit raspunsul tau la subiectul despre afis, si mi-a venit o idee.

IPMS este foarte posibil in Romania. Aici, pe forumul asta, este un sambure care poate creste.

IPMS nu este finantat de stat, deci nu are nevoie de "inlesniri". IPMS este finantat din cotizatille membrilor. Este o organizatie non-profit. Nu este organizatie politica deci nu are nevoie de aprobari. IPMS este inregistrata la autoritatile relevante ca organizatie non-profit cu scop cultural numai pentru a isi inregistra numele si pentru protectia acestuia. Altfel se pot forma jde mii de organizatrii cu acelasi nume. De asemenea, trebuie sa fie inregistrata ca organizatie cu raspundere limitata pentru ca aduna fonduri, iar banii trebuie sa fie justificati, pentru impozite (care nu trebuie percepute oricum ca este non-profit) si in special pentru protectie impotriva bancrutei.

Adunarile lunare au loc in locuri inchiriate, uneori in baruri neichiriate pentru ca sunt deschise publicului oricum (s-au facut si pe aici intalniri la "Carul cu Bere").
De obicei totusi, intalnirile au in cluburi sportive, militare, muncitoresti. In Dublin (IMSS = echivalent) este in Clubul Politiei, in Sydney este in Clubul veteranilor, etc. Intalnirile au loc la o data exacta - de exemplu prima vineri din luna la Casa Armatei.
Scopul adunarilor este pur si simplu sa adune oameni impreuna pentru schimburi de experienta, schimburi de machete, schimburi de materiale si uneori competitii lunare. Adunarile sunt relaxate si cu o structura foarte simpla: vine cine vrea si face ce vrea. De obicei secretarul tine un scurt discurs in care expune ultimele noutati: decese, nasteri, solduri si oferte oferite de magazine, articole publicate, laude pentru membrii care au castigat medalii in alte competitii, chestii simple. La adunari vin de obicei intre 10 si 40 de oameni. La adunari vin de obicei si vanzatori cu stoc de vanzare.

O data pe an, IPMS organizeaza o competitie care se tine intr-o sala luata cu chirie platita din fondurile organizatiei. La competitie, se mai pot aduna bani din bilete de intrare, taxe de expunere a machetelor (ceva modic, un 2 lei de macheta) plus taxe de la vanzatori pe metru patrat ocupat. Vanzatorii vor veni, chiar din alte orase sau alte tari - piata e foarte redusa iar cand simt "mirosul" de vanzari se aduna ca vulturii. La competitie se dau premii in medalii si cupe. Unele cupe sunt sponsorizate de organizatii (armata, marina, organizatii de veterani) sau persoane private (Cupa Radu Brinzan pentru cel mai frumos avion romanesc - cu alte cuvinte, eu cumpar o cupa care este transmisa de la un an la altul). Toate cupele IPMS sunt transmisibile, la fel ca in fotbal sau alt sport.

Structura conducerii este foarte simpla:
- Presedinte - are scop pur si simplu decorativ, onorific si ceremonial. Nu are nici o putere de decizie. De obicei e o persoana respectata, un veretan, un modelist de exceptie, etc. Asta de obicei da cupele la competitie. Nu are salariu.
- Secretar - asta e seful de fapt, un fel de prim ministru. Asta organizeaza intalnirile, competitiile (care pe masura ce devin rutina sunt din ce in ce mai simple). Nu are salariu, dar i se deconteaza cheltuielile - de exemplu trenul cand se duce sa aranjeze competitia, etc. Acesta este ales pentru pricepere manageriala nu pentru talent ca modelist.
- Trezorier - asta aduna cotizatiile si se ocupa de managementul cheltuielilor. El are cardul de la contul bancar. Este responsabil in fata membrilor pentru fiecare banut. Are raspundere legala. Preferabil, ar trebui sa fie cineva cu pricepere in contabilitate.
- Intre 3 si 6 membri de comitet. Astia nu au nici un fel de raspundere ca atare. Sunt acolo ca sa ajute la organizarea evenimentelor. Astia trebuie sa fie descurcareti si priceputi. Si inimosi.

O data pe an are loc o adunare generala in care se supune la vot compozitia conducerii si re-innoirea titlurilor de mai sus. La dunarea asta, secretarul, trezorierul si presedintele expun cate un raport anual in care descriu anul care a trecut din perspectiva indatoririlor lor. In special, trezorierul expune un raport financiar care arata veniturile si cheltuielile pe anul respectiv. Raportul financiar este public si accesibil oricui la cerere.
Se pot discuta de asemenea alte detalii cum ar fi chestii legate de competitia anuala, contizatie, etc. Toate deciziile sunt luate prin vot public (numarate mainile) dupa expunrea si discutarea tuturor optiunilor relevante.
ABSOLUT toti membrii sunt egali. Nu exista ierarhii, grade, nivele, etc. Nimeni nu e sef. Conducerea nu are puteri de nici un fel asupra nimanui.

In functie de venituri, IPMS poate avea si o proprie revista. Revista IPMS UK apare de patru ori pe an, si este foatrte simpla cu multe pagini alb-negru. Este intentionata ca "gazeta" de perete unde se pun anunturi importante pentru membri. Publica si articole oferite de voluntari (neplatite).

Deci, pe scurt, e o organizatie bazata pe pasiune si pe sacrificiu personal. Nu merge cu persective de genul "mie ce imi iese de aici", "banii misca lumea", "vreau porsha caien ca-s presedinte!"
Conducerea va depune eforturi imense fara plata, si in mod absolut sigur vor primi critici de la nemultumiti. De aceea, conducerea trebuie sa fie compusa din oameni capabili.

Radu

Aceasta postare a fost editata de radub: 05 February 2006 - 04:06 PM


#2 Useril este offline   cartula 

  • Administrator forum
  • Grup: Administrare
  • Postari: 4017
  • Inregistrat: 15-April 04
  • Location:Bucuresti

Postat 05 February 2006 - 05:07 PM

Radu, foarte faina 'prezentarea', si cuprinzatoare.

Ideea unui "club", indiferent cum ar fi el numit, exista de mult timp, si formal cel putin exista un grup care actioneaza mai mult sau mai putin in forma asta, desi neoficial...
Anul care a trecut au fost intalniri lunare, plus o expozitie, si probabil si anul asta se va intampla la fel...
Totul pe baza "voluntariatului" unora din membrii de aici, in special Olaf.

Lucrurile se misca usor-usor, dar problema principala la ceva "oficial" nu cred ca ar fi ce iese "conducerii", ca s-a vazut ca se pot face multe lucruri faine pe baza de voluntariat, ci pur si simplu ce ar putea oferi ea membrilor, si pentru ce s-ar plati respectiva cotizatie. Asta e cam greu de explicat in tara asta... De-asta mi-e teama ca o sa mai dureze nitel pana se vor oficializa lucrurile.

Dar se va intampla, asta e sigur.

#3 Useril este offline   horia 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2971
  • Inregistrat: 24-April 05

Postat 05 February 2006 - 05:45 PM

Radub! Tu te contrazici putin inca de la inceput cum ca fiind ONG nu ai nevoie de”inlesniri” dar totusi trebuie inregistrata. Pai asta este deja o inlesnire, mai ales ca in ultimi 2-3 ani legea a devenit foarte explicita in acest sens facand foarte clar diferenta intre asociatii, organizatii, cluburi etc. aceste diferente pornind de la numarul de membri pana la scopul acestora, iar inregistrarea nu urmareste sa te supravegheze pe tine ci eventualele firme s-au institute(posibil alte organizatii) care iti fac donatii sau sponsorizari. Tot in functie de ce anume te hotaresti sa infintezi trebuie inregistrat la tribunal sau primarie dupa ce in prealabil la un notar public s-a intocmit un act de constituire pe care isi pun semnatura un numar minim de membri. Evident ca exista niste taxe destul de mari.
In Brasov exista deja un club de genul acesta dar a fost infiintat in urma cu aproape 10 ani cand legislatia era alta. Am vrut si eu sa-mi fac unul cu inca cativa prieteni mai mult pentru un mic muzeu personal de cu material de la armata scos la casat , dar cand am vazut cate aprobari si adeverinte iti trebuie(aia de la armata zic ca tu duci materialul ma fier vechi dupaia), mi-a mai trecut. Nu este si cazul asociatie de care pomeneai , dar poti sa stii peste ani cum evolueaza lucrurile.
Oricum eu unul sustin idea , iar in cazul in care se materializeaza idea ta (ma gandesc ca probabil la Bucuresti) eu sunt dispus sa ma ocup de o filiala aici la Brasov.
Pana atuci trebuie sa vedem ce zice legea indifferent ce profil va avea asociatia ca sa nu te trezesti dupa un timp banuit ca ai fii o celula terorista.
Mult success!!

#4 Useril este offline   radub 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2061
  • Inregistrat: 13-August 05

Postat 05 February 2006 - 06:27 PM

Salut Cartula,
Oficializarea este doar un aspect al unui club. Scopul oficializarii este mai degraba legal legat de protectia numelui decat piatra de temelie a unui club.
Se poate lucra si fara oficializare, dar eu cred ca ajuta destul de mult.

Un club cu nume si sigla da o "fatza" hobbystului, o identitate. Apartenenta la un club spune dintr-o data: "Nu sunt un pustnic nebun care ma joc cu jucarele - sunt un membru al unui grup de oameni cu care impart acceasi pasiune." Apartenenta la un club mondial largeste acest grup si mai mult.

Inainte de orice, un club are nevoie de crearea unui regulament care:
- uniformizeaza intalnirile si scopul lor. Altfel exista pericolul folosirii unor astfel de intalniri in scop personal, comercial, religios poate chiar politic. Asta elimina de aseamea aparitia unui Jiji Becali al modelismului.
- descrie cine poate fi membru (e logic - un modelist, dar nu poate fi de exemplu un Liebstandarte "re-enactor") si care sunt limitarile statutului de membru.
- descrie natura clubului. Asta inlatura orice suspiciune din partea "cuiva" care se "teme" de "adunari" aparent lipsite de vreun rost "logic". Uitati-va la cazul MISA despre care oricine are o opinie dar nimeni nu stie adevarul, si asta numai datorita unei "secretomanii" excesive in interiorul organizatiei. In astfel de cazuri, daca ai un statut care poate fi publicat in ziare imediat dupa vreo suspiciune, se poate elimina orice banuiala.
- descrie structura de conducere, ceea ce clarifica indatoririle. Altfel exista pericolul haosului. Cine face ce? Daca ala se imbolnaveste, cine ii ia locul? Daca se lasa? Cine poate vorbi oficial in numele clubului daca vreun ziar vrea sa scrie un articol. (parca se suparase cineva de aici pentru ca se gasise cineva sa dea un reportaj la TV in care modelistii apareau intr-o lumina cam proasta.)
- descrie un regulament pentru competitii.
- descrie modalitatea prin care se pot schimba oricare din aspectele de mai sus. Altfel se pot intampla tot felul de schimbari ad hoc in functie de ce vrea fiecare.

I plus, o organizatie poate lua asigurare in caz de furt sau acidente. Daca la o astfel de adunare, cineva fura o macheta sau vreo scula, ori cineva isi da foc cand arata cum se face "Stretched sprue" cine plateste compensatia? Asigurarea ofera protectie.

Cotizatia este necesara daca este nevoie sa se plateasca chirie pentru sala in noaptea adunarii, sau chiria salii de competitie. Chiar daca acum exista cineva care ofera astfel de facilitati, ce te faci daca, din orice motiv, asta nu mai e posibil? Cotizatia asigura independenta. Cotizatia pune controlul situatiei in mana clubului nu in mana binefacatorului care din nou poate folosi o astfel de "generozitate" in scopuri personale, comerciale, etc... Nu ma refer aici la cei care au oferit astfel de facilitati pana acum. Vorbesc pur ipotetic.

Cotizatia pe care o platesc eu ca membru al IPMS UK este destul de mica, 25 de lire sterline pe an (pretul unei machete). Nu am regretat niciodata nici macar un penny. Oricine, de oriunde in lume poate deveni membru prin plata acestei cotizatii.
In baza cotizatiei, pot intra in competitie oriunde in lume, pot intra gratuit la competitiile IPMS de oriunde din lume, la showuri si competitii am dreptul la 10% reducere de pret din partea diversilor vanzatori (carti, machete, etc). multi vanzatori de pe interent ofera reduceri de pret sau solduri speciale pentru membri. Dar ce e mai importanta este faptul ca ma simt membru al unui club mondial format din oameni cu acelasi inclinatii ca si mine. IPMS este un "brand" cu recunoastere mondiala instantanee.

Oricum, nu spoun ca e nevoie neaparat de IPMS sau orice altceva. Am vrut doar sa spun ca nu e mare lucru sa pornesti o astfel de organizatie.

HTH
Radu

#5 Useril este offline   radub 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2061
  • Inregistrat: 13-August 05

Postat 05 February 2006 - 06:40 PM

horia, la Feb 5 2006, 03:45 PM, a spus:

Radub! Tu te contrazici putin inca de la inceput cum ca fiind ONG nu ai nevoie de”inlesniri” dar totusi trebuie inregistrata. Pai asta este deja o inlesnire, mai ales ca in ultimi 2-3 ani legea a devenit foarte explicita in acest sens facand foarte clar diferenta intre asociatii, organizatii, cluburi etc. aceste diferente pornind de la numarul de membri pana la scopul acestora, iar inregistrarea nu urmareste sa te supravegheze pe tine ci eventualele firme s-au institute(posibil alte organizatii) care iti fac donatii sau sponsorizari. Tot in functie de ce anume te hotaresti sa infintezi trebuie inregistrat la tribunal sau primarie dupa ce in prealabil la un notar public s-a intocmit un act de constituire pe care isi pun semnatura un numar minim de membri. Evident ca exista niste taxe destul de mari.
  In Brasov exista deja un club de genul acesta dar a fost infiintat in urma cu aproape 10 ani cand legislatia era alta. Am vrut si eu sa-mi fac unul cu inca cativa prieteni mai mult pentru un mic muzeu personal de cu material de la armata scos la casat , dar cand am vazut cate aprobari si adeverinte iti trebuie(aia de la armata zic ca tu duci materialul ma fier vechi dupaia), mi-a mai trecut. Nu este si cazul asociatie de care pomeneai , dar poti sa stii peste ani cum evolueaza lucrurile.
  Oricum eu unul sustin idea , iar in cazul in care se materializeaza idea ta (ma gandesc ca probabil la Bucuresti) eu sunt dispus sa ma ocup de o filiala aici la Brasov.
  Pana atuci trebuie sa vedem ce zice legea indifferent ce profil va avea asociatia ca sa nu te trezesti dupa un timp banuit ca ai fii o celula terorista.
    Mult success!!

Horia,
Nu ma contrazic.
Tu confunzi "inlesniri" cu "indatoriri".
O organizatie are "indatorirea" sa indeplineasca toate formalitatile. Statul nu are "indatorirea" sa ii "inlesneasca" nimic. Daca organizatia nu isi face tema de acasa, statul nu ii "inlesneste" treaba. Simplu. Nu te conformezi cu ce iti cere statul, nu te poti inregistra. E simplu. E o metoda foarte simpla de eliminare a plevei, a neinteleptior, a nepriceputilor, a hotilor. De aia nu e nici o supriza ca in fiecare caz de frauda, furt, bancruta frauduloasa, regulile impuse de stat au fost incalcate sau "indoite."
Hai sa iti dau o veste proasta. Birocratia e aceeasi oriune in lume. Dar, daca te interesezi din timp si pe indelete si faci tot ce ti se cere, vei vedea ca statul nu are nici o problema cu tine.
De ce zic asta? Simplu. Pentru fiecare "esec" exista cel putin un succes daca nu si mai multe. Daca altii pot, inseamna ca ei inteleg sistemul. Uita-te in jurul tau. Cei care au succes in Romania nu se lasa batuti cu una cu doua. La fiecare obstracol cauta solutii.
Ce spui tu este altceva. Tu de fapt spui "Statul nu imi face usoara inregristrarea". Cauta intelesul frazei din limba latina: "Deo adjuvante, non timendum".


HTH
Radu

Aceasta postare a fost editata de radub: 05 February 2006 - 07:12 PM


#6 Useril este offline   horia 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2971
  • Inregistrat: 24-April 05

Postat 05 February 2006 - 07:13 PM

Radub! Replay-ul meu a fost scurt si credeam ca si la obiect. Reciteste-l si vei vedea ca eu nu m-am plans nicaieri ca statul nu-mi inlesneste nimic. Evident ca el nu are nici o obligatie fata de mine. Eu ti-am spus din putina mea experienta cam care ar fii etapele premergatoare fara sa critic birocratia , taxele , timpul sau legea. Singura chestie de care ma “plang” este cea de dupa infintare cand va trebui sa incepi sa te justifici. Atunci s-ar putea sa incgepi sa te intrebi daca a meritat, fiindca dupa 11/09/2001 s-a schimbat legislatia in privinta ONG-urilor. Cat despre “indatoriri” ele sunt o consecinta ulterioara a “inlesnirilor”, iar aceste inlesniri vin dupa un atent studio al legi ,dupa cum spuneam, dar si dupa dispozitia de a nu cedat primului obstacol. Asta ca san nu te trezesti ca ai uitat sa specifici un anumit obiect de activiate pe care vrei sa-l adaugi ulterior, fiindca asta s-ar putea sa dea mai multa bataie de cap decat infiintarea unei noi asociatii.
Daca esti hotarat sa incepi eu unul iti urez success si sincer sper ca peste ceva timp sa vi sa-mi dai lectii despre cum se face, desi sunt student la drept. S-ar putea san u fii inteles eu bine despre ce este vorba. Stii cum e… legea e facuta pentru aia care stiu s-o interpreteze in folosul lor. Poate nu eram eu destul de motivate. SUCCES!!!!!!!!!

#7 Useril este offline   Z-mare 

  • Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12630
  • Inregistrat: 07-December 04
  • Location:Sebes -Alba

Postat 05 February 2006 - 07:18 PM

Radub, tu ai perfecta dreptate si esti pe deplin indreptatit in ceea ce spui. Dar treba o vezi prin nivelul de organizare, legislatie si educatie de acolo! Cum s-ar zice o alta Marie cu o alta palarie :-P Bine zicea Horia: tre sa stai la atitea usi si sa dai atitea explicatii si mai ales sperturi (chiar daca functionarul e obligat sa-ti puna nu stiu ce stampila!), incit stai cumite si te gindesti: pai in timpul asta faceam doua machete. Cunosc un amic, tanchist din punctul de vedere al microbului, ce a vrut sa faca (poate a si reusit) un astfel de club, cu parafa, cotizatii si acte in regula. Sti ce au zis cei mai multi, cind au auzit de cotizatie: pai cu banii astia imi cumpar o macheta pe luna, neicusorule, mersi NU!. Cum ziceam mai sus, tine de multe ....niveluri. Si poate mai e ceva: in urma atitor ODUS-uri, UTM -uri, UTC-uri si alte u-uri, in care erai "sfatuit" (citeste obligat) sa intri, fara nici un rezultat palpabil, acum ti se cam face lehamite!
Eu zic, asa cum remarca si Wurger, ca lucrulile se misca incet si catinel, ca-asa-i la noi, catre directia cea buna, chiar daca pasii sint marunti, imbucurator e ca sint siguri.

#8 Useril este offline   radub 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2061
  • Inregistrat: 13-August 05

Postat 05 February 2006 - 07:48 PM

Dom'le s-a rezolvat, nu se poate!
Perspectiva de aici? Z-mare, n-ai nici o idee cu cati m-am certat exact pe aceeasi tema: "Ce stii tu ba de acolo cum e aici?" Asta e pornita dintr-o falsa opinie ca "raiul capitalist" e cu mult mai bun decat "iadul nostru post comunist". Crede-ma am vazut mai multa suferinta in raiurile capitaliste, si am umblat mult prin lume, decat in Romania. Nici nu iti poti imagina.
Z-mare, eu "stiu" mai mult decat omul obisnuit. Prin natura muncii mele am de a face zilnic cu autoritatile de "aici" si ci cele de "acolo" si iti pot spune ca daca nu iti faci treaba cum trebuie, autoritatile iti pica in cap ca o tona de caramizi. E o tampenie de cea mai mare clasa sa pretinzi ca birocratia si indiferenta functionarului sunt o inventie sau trasatura pur romaneasca. Nici shpaga nu e inventie romaneasca. Repet, e la fel oriunde. Niumic nu se face instantaneu. Timp se pierde peste tot.

Horia, scurt si concis, ce zici tu nu se refera la discutia de aici. Apropo, si eu am studiat dreptul ca parte a unuia dintre cursurile universitare pe care le-am terminat. Dar asta nu ma face specialist in domeniul legii. Tot trebuie sa caut regulamente si legi cand e nevoie.

Radu

Aceasta postare a fost editata de radub: 05 February 2006 - 07:49 PM


#9 Useril este offline   horia 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2971
  • Inregistrat: 24-April 05

Postat 05 February 2006 - 07:54 PM

radub! sti cum se zice....cate bordeluri atatea obiceiuri. ai dreptate s-ar putea sa vorbim despre lucruri diferite.iti urez inca o data un sincer SUCCES!!

#10 Useril este offline   cartula 

  • Administrator forum
  • Grup: Administrare
  • Postari: 4017
  • Inregistrat: 15-April 04
  • Location:Bucuresti

Postat 05 February 2006 - 08:48 PM

Guys... Haideti sa nu ne aberam aiurea cu tara asta si legile ei...
Daca acum 7 ani am reusit sa deschid o firma mai mult decat simplu si fara dureri de cap, banuiesc ca acum lucrurile sunt ceva mai simple, daca nu la fel de simple. NU asta e problema, e doar o scuza folosita de obicei... Z-Mare, chiar trebuia sa duci discutia spre 'bulanjii astia de functionari'? Nu e asa situatia, ca si eu locuiesc tot in tara asta. Scoti frumos banul, te duci la un avocat care sa se ocupe de problema, si se rezolva foarte elegant cu o asociatie. Nu mai vorbiti aiurea... Si e un amanunt in fond, daca se vrea se face, clar, restul sunt 'scuze'.

Problema e, cum am mai zis si in alte cazuri, ca nimic nu se va misca pana nu apare cineva care sa aiba timp, finante, si mai ales sa creada in idee... Sau o combinatie de oameni care sa se stie FOARTE bine si sa aiba destul de multa incredere unii in altii ca sa puna lucrurile in miscare.
Atat, si nimic mai mult.

Momentant conditiile astea nu sunt indeplinite, deci o sa mai dureze... Sau poate nu... Cine stie?

#11 Useril este offline   Suburban 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 415
  • Inregistrat: 13-December 04
  • Location:In the Dark Crown Vic parked outside

Postat 06 February 2006 - 07:20 AM

radub, la Feb 5 2006, 04:06 PM, a spus:

Wurger, am citit raspunsul tau la subiectul despre afis, si mi-a venit o idee.

IPMS este foarte posibil in Romania. Aici, pe forumul asta, este un sambure care poate creste.

IPMS nu este finantat de stat, deci nu are nevoie de "inlesniri". IPMS este finantat din cotizatille membrilor. Este o organizatie non-profit. Nu este organizatie politica deci nu are nevoie de aprobari. IPMS este inregistrata la autoritatile relevante ca organizatie non-profit cu scop cultural numai pentru a isi inregistra numele si pentru protectia acestuia. Altfel se pot forma jde mii de organizatrii cu acelasi nume. De asemenea, trebuie sa fie inregistrata ca organizatie cu raspundere limitata pentru ca aduna fonduri, iar banii trebuie sa fie justificati, pentru impozite (care nu trebuie percepute oricum ca este non-profit) si in special pentru protectie impotriva bancrutei.

Adunarile lunare au loc in locuri inchiriate, uneori in baruri neichiriate pentru ca sunt deschise publicului oricum (s-au facut si pe aici intalniri la "Carul cu Bere").
De obicei totusi, intalnirile au in cluburi sportive, militare, muncitoresti. In Dublin (IMSS = echivalent) este in Clubul Politiei, in Sydney este in Clubul veteranilor, etc. Intalnirile au loc la o data exacta - de exemplu prima vineri din luna la Casa Armatei.
Scopul adunarilor este pur si simplu sa adune oameni impreuna pentru schimburi de experienta, schimburi de machete, schimburi de materiale si uneori competitii lunare. Adunarile sunt relaxate si cu o structura foarte simpla: vine cine vrea si face ce vrea. De obicei secretarul tine un scurt discurs in care expune ultimele noutati: decese, nasteri, solduri si oferte oferite de magazine, articole publicate, laude pentru membrii care au castigat medalii in alte competitii, chestii simple. La adunari vin de obicei intre 10 si 40 de oameni. La adunari vin de obicei si vanzatori cu stoc de vanzare.

O data pe an, IPMS organizeaza o competitie care se tine intr-o sala luata cu chirie platita din fondurile organizatiei. La competitie, se mai pot aduna bani din bilete de intrare, taxe de expunere a machetelor (ceva modic, un 2 lei de macheta) plus taxe de la vanzatori pe metru patrat ocupat. Vanzatorii vor veni, chiar din alte orase sau alte tari - piata e foarte redusa iar cand simt "mirosul" de vanzari se aduna ca vulturii. La competitie se dau premii in medalii si cupe. Unele cupe sunt sponsorizate de organizatii (armata, marina, organizatii de veterani) sau persoane private (Cupa Radu Brinzan pentru cel mai frumos avion romanesc - cu alte cuvinte, eu cumpar o cupa care este transmisa de la un an la altul). Toate cupele IPMS sunt transmisibile, la fel ca in fotbal sau alt sport.

Structura conducerii este foarte simpla:
- Presedinte - are scop pur si simplu decorativ, onorific si ceremonial. Nu are nici o putere de decizie. De obicei e o persoana respectata, un veretan, un modelist de exceptie, etc. Asta de obicei da cupele la competitie. Nu are salariu.
- Secretar - asta e seful de fapt, un fel de prim ministru. Asta organizeaza intalnirile, competitiile (care pe masura ce devin rutina sunt din ce in ce mai simple). Nu are salariu, dar i se deconteaza cheltuielile - de exemplu trenul cand se duce sa aranjeze competitia, etc. Acesta este ales pentru pricepere manageriala nu pentru talent ca modelist.
- Trezorier - asta aduna cotizatiile si se ocupa de managementul cheltuielilor. El are cardul de la contul bancar. Este responsabil in fata membrilor pentru fiecare banut. Are raspundere legala. Preferabil, ar trebui sa fie cineva cu pricepere in contabilitate.
- Intre 3 si 6 membri de comitet. Astia nu au nici un fel de raspundere ca atare. Sunt acolo ca sa ajute la organizarea evenimentelor. Astia trebuie sa fie descurcareti si priceputi. Si inimosi.

O data pe an are loc o adunare generala in care se supune la vot compozitia conducerii si re-innoirea titlurilor de mai sus. La dunarea asta, secretarul, trezorierul si presedintele expun cate un raport anual in care descriu anul care a trecut din perspectiva indatoririlor lor. In special, trezorierul expune un raport financiar care arata veniturile si cheltuielile pe anul respectiv. Raportul financiar este public si accesibil oricui la cerere.
Se pot discuta de asemenea alte detalii cum ar fi chestii legate de competitia anuala, contizatie, etc. Toate deciziile sunt luate prin vot public (numarate mainile) dupa expunrea si discutarea tuturor optiunilor relevante.
ABSOLUT toti membrii sunt egali. Nu exista ierarhii, grade, nivele, etc. Nimeni nu e sef. Conducerea nu are puteri de nici un fel asupra nimanui.

In functie de venituri, IPMS poate avea si o proprie revista. Revista IPMS UK apare de patru ori pe an, si este foatrte simpla cu multe pagini alb-negru. Este intentionata ca "gazeta" de perete unde se pun anunturi importante pentru membri. Publica si articole oferite de voluntari (neplatite).

Deci, pe scurt, e o organizatie bazata pe pasiune si pe sacrificiu personal. Nu merge cu persective de genul "mie ce imi iese de aici", "banii misca lumea", "vreau porsha caien ca-s presedinte!"
Conducerea va depune eforturi imense fara plata, si in mod absolut sigur vor primi critici de la nemultumiti. De aceea, conducerea trebuie sa fie compusa din oameni capabili.

Radu

Radu a descris exact cum functioneaza si IPMS Winipeg Chapter(Canada); se pare ca organizarea Englezeasca este la moda si pe alte continente. Si aceasta organizatie functioneaza la fel si cu aceleasi reguli ca cea din Europa. Noi suntem ceva mai "cheap" doar, costul anual fiind de doar $20CAD. Mai este ceva ce Radu nu a mentionat, dar sunt sigur ca exista si ei, o Constitutie, o gramada de reguli scrise care lumea le respecta.
Ar fi o treba faina de tot sa se poata face o astfel de organizatie si in Romania. Nu numai ca ajuta pe cei in domeniu sa se cunoasca dar mai important, ajuta pe cei tineri sau incepatori sa cunoasca "smecheriile" modelismului; de exemplu, o data la cateva luni se organizeaza "an airbrushing clinic"(o ora in care membrii mai conoscatori dau lectii despre cum se face airbrushing-ul ca lumea, masking, sau camuflajul la 109, curatarea unui airbrush, etc, etc...).
Andrei

#12 Useril este offline   crios 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 4898
  • Inregistrat: 29-November 04

Postat 06 February 2006 - 09:23 AM

Nu stiu ce spune legislatia vis-a-vis de categoria in care s-ar incadra un IPMS, dar in ceea ce priveste infiintarea unui club, legislatia spunea acum cativa ani ca trebuie:
- sediu social
- minim 21 membrii (astia se numeau "membrii fondatori")
- statut
De aici in colo judecatoria stabilea daca este OK.
Nu stiu daca s-a mai schimbat ceva intre timp.
Bafta!

#13 Useril este offline   radub 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2061
  • Inregistrat: 13-August 05

Postat 06 February 2006 - 11:49 AM

crios, la Feb 6 2006, 07:23 AM, a spus:

Nu stiu ce spune legislatia vis-a-vis de categoria in care s-ar incadra un IPMS, dar in ceea ce priveste infiintarea unui club, legislatia spunea acum cativa ani ca trebuie:
- sediu social
- minim 21 membrii (astia se numeau "membrii fondatori")
- statut
De aici in colo judecatoria stabilea daca este OK.
Nu stiu daca s-a mai schimbat ceva intre timp.
Bafta!

Asta e simplu:

- sediu social: poate fi si o casuta postala sau un apartament.
- minim 21 membrii : No problem, se gasesc.
- statut: fiind IPMS, se folsoeste staututul IPMS, care se poate obtine de la orice organizatiile IPMS in diferite limbi si tradus.

Floare la ureche.

HTH
Radu

#14 Useril este offline   cartula 

  • Administrator forum
  • Grup: Administrare
  • Postari: 4017
  • Inregistrat: 15-April 04
  • Location:Bucuresti

Postat 06 February 2006 - 12:10 PM

http://www.altermedi...e.php?resu_id=1
Ca sa incheiem discutia pe tema legislatiei, birocratiei & asemenea... E mai mult decat explicit, se explica pas cu pas...

O singura mentiune, Radu, nu e chiar asa de simplu cu sediul social, nu merge varianta cu CP ci trebuie musai o chestie clara. Adica unul din membrii sa fie proprietarul sediului declarat, sau sa se faca un contract de inchiriere.

#15 Useril este offline   OlafTheViking 

  • Olaf cel degraba de sange varsatoriu
  • Grup: Banned
  • Postari: 2460
  • Inregistrat: 02-December 04
  • Location:Bucuresti
  • Interests:figurine, diorame

Postat 06 February 2006 - 12:29 PM

Nu prea inteleg despre ce se vorbeste. Sa facem noi ceva inspirandu-ne din IPMs sau sa facem chiar IPMS Romania? In ultimul caz nu ne trebuie si acordul lor? Asta nu este o marca universal inregistrata?

#16 Useril este offline   radub 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2061
  • Inregistrat: 13-August 05

Postat 06 February 2006 - 01:18 PM

OlafTheViking, la Feb 6 2006, 10:29 AM, a spus:

Nu prea inteleg despre ce se vorbeste. Sa facem noi ceva inspirandu-ne din IPMs sau sa facem chiar IPMS Romania? In ultimul caz nu ne trebuie si acordul lor? Asta nu este o marca universal inregistrata?

Nu e necesar sa se cheme IPMS Romania, dar ar fi o chestie de prestigiu.
Cand vine vorba de nume, este cam aceeasi chestie ca si "Internationala" (Liberala, Democrata, Social Democrata etc): daca cei care vor sa foloseasca numele doresc sa fie asociati cu celelalte organizatii similare, trebuie sa imparta aceleasi idei sau idealuri.
Din cate stiu, IPMS nu este foarte strict atata timp cat numele nu este folosit in alte scopuri decat cele descrise in statut.

HTH
Radu

#17 Useril este offline   Blue-Max 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2473
  • Inregistrat: 06-December 04
  • Location:Lugoj

Postat 06 February 2006 - 01:38 PM

cartula, la Feb 6 2006, 12:10 PM, a spus:

O singura mentiune, Radu, nu e chiar asa de simplu cu sediul social, nu merge varianta cu CP ci trebuie musai o chestie clara. Adica unul din membrii sa fie proprietarul sediului declarat, sau sa se faca un contract de inchiriere.

Exact cartula ! Treaba cu sediul nu-i chiar asa de simpla.

Acum vreo ... cati ani sa fie ... 5-6 ... eu, Bill, Prejo si dr_Oro am vrut sa facem fix treaba asta. Am contactat chiar IMPS.uk care par a fi "tatii" tuturor IMPS-urilor din lume :-) . Au fost foarte amabili, ne-au incurajat, ne-au dat statutul lor, etc.

Ne-am impotmolit la faza cu sediul ..... :-P

#18 Useril este offline   OlafTheViking 

  • Olaf cel degraba de sange varsatoriu
  • Grup: Banned
  • Postari: 2460
  • Inregistrat: 02-December 04
  • Location:Bucuresti
  • Interests:figurine, diorame

Postat 06 February 2006 - 02:14 PM

Deci se paote chiar IPMS Romania daca zici ca v-au dat acordul. Deci care iti pui la bataie apartamentul si iei semnaturile vecinilor cu pereti comuni si acordul administratorului?

Nu de alta dar vreau sa va inchiriez sala pentru urmatoare expo. :-P :-) :-D

Aceasta postare a fost editata de OlafTheViking: 06 February 2006 - 02:15 PM


#19 Useril este offline   Pletila 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 323
  • Inregistrat: 14-January 05

Postat 06 February 2006 - 05:14 PM

Mie imi place clubul asa cum e acum.Fara presedinti si taxa,fara diplome si cupe.Parca e mai bine asa...mai multa liniste si pace.

#20 Useril este offline   Bill 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1879
  • Inregistrat: 06-December 04

Postat 06 February 2006 - 05:52 PM

Salut,
Max are dreptate acum vreo 3-4 ani eram ambalati rau de tot cu IPMS Romania. Sufletul proiectului a fost Prejo, sa-i dam cezarului ce-i al cezarului :-D, el a tinut corespondenta cu englezul si a vorbit cu un avocat prieten de-al lui pentru demersurile legale. In afara de sediu, si atunci s-a ridicat serios problema expusa de Cartula apropo de cotizatie, si de circotelile ce apar cind e vorba de bani :hammer:
Dar cel mai serios motiv pentru aminarea(pe timp nelimitat) a fost ca am devenit toti mult mai ocupati, in special Prejo care lucreaza efectiv tot timpul :-D
Dar cu siguranta cindva va apare, indiferent cine il va pune pe picioare. :-)
Spor,
Bill :-P

Aceasta postare a fost editata de Bill: 06 February 2006 - 06:03 PM


Arata acest topic


  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi