Forum Machete,Modelism,Hobby: Lemn in navomodelism - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Lemn in navomodelism

#1 Useril este offline   mocians 

• Membru deplin
  • Grup: Members
  • Postari: 79
  • Inregistrat: 10-April 11

Postat 04 April 2012 - 04:05 PM

Buna ziua
Am deschis acest topic pentru a-mi face o idee despre ce materiale se folosesc cel mai des in navomodelism, in special pentru modelele statice si de unde le procurati?
Astept parerile, opiniile, sfaturile si experientele voastre.
Multumesc anticipat.
Cu stima
S.

#2 Useril este offline   caporalmusat 

• Membru senior
  • Postari: 1048
  • Inregistrat: 03-January 09
  • Interests:Tehnica militara sovieto/rusa in general dar mai ales aflata si in dotarea RO ARMY !

Postat 04 April 2012 - 05:18 PM

Salut. Ceva materiale gasesti aici http://www.sierra.ro...atie-c205c.html http://www.sierra.ro...alsa-c204c.html placaj , baghete si altele . Depinde ce vrei sa faci ca model .

#3 Useril este offline   mocians 

• Membru deplin

Postat 04 April 2012 - 05:31 PM

Merci de raspuns
Stiu de site-urile acestea sierra, pheonix-models si machete.
As dori sa realizez in viitor ( dupa ce termin Mari Corabii) un model POF (plank on frame) ca in poza. O sa fie un proiect luuuuung si provocator. Acum sunt in stadiu de informare si colectare de material.
De aceea ma intereseaza mai mult lemn masiv, nu stratificat gen placaj de traforaj.
Cu stima
S.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: oneida.jpg

#4 Useril este offline   caporalmusat 

• Membru senior
  • Postari: 1048
  • Inregistrat: 03-January 09
  • Interests:Tehnica militara sovieto/rusa in general dar mai ales aflata si in dotarea RO ARMY !

Postat 04 April 2012 - 05:39 PM

Aha , eu nu m-am gandit la lemn masiv , dar incercati pe la magazine de tip bricostore, dedeman si altele de genul asta pt ca au scandura, dulapi sau patraturi desi nu prea am vazut tei care e cel mai indicat pt astfel de machete masive sau incercati pe la ateliera particulare de tamplarie tot pt tei . Alte elemente pe aici http://navomodelism....id_category=21.

Aceasta postare a fost editata de caporalmusat: 04 April 2012 - 05:53 PM

#5 Useril este offline   Calauza 

• Membru deplin
  • Postari: 17
  • Inregistrat: 08-December 10

Postat 04 April 2012 - 06:53 PM

La Obi Sibiu se gasesc tot felul de baghete din pin si fag. Pentru tei, incearca la un atelier de tamplarie care fabrica rame de stupi.

#6 Useril este offline   traian 

• Membru senior
  • Postari: 1218
  • Inregistrat: 01-May 08
  • Interests:Nave-navigatie clasica

Postat 04 April 2012 - 09:10 PM

Materialele pentru hobbysti au ajuns in stadiul de a fi o ptoblema. Nu pentru ca nu s-ar gasi cat pentru modul in care sunt cautate. Orice noutate, pe langa avantaje are si o multime de dezavantaje, inclusiv internetul. S-a deschis o sursa imensa de informatie accesibila comod din moliciunea fotoliului dar strict legata de ceea ce e oferit ca informatie. Si ca tot ce e comercial, totul inseamna circulatie de bani, cu oferte din cele mai tentante la preturi de multe ori depasind cu mult valoarea reala. E mersul civilizatiei, nu am nimic cu asta dar sunt si alte posibilitati. Sa nu uitam mersul pe jos si micile pravalii. O plimbare de cele mai multe ori recomfortanta prin vechile mahalale cu mici mestesugari poate sa deschida o noua lume, care pentru multi e veche, cu minunatii accesibile si garantat superioare calitativ. Daca in orasele mici e din ce in ce mai greu, micii intreprinzatori fiind pe cale de disparitie, in orasele mari inca se mai gasesc. Doar trebuie cautati, ei nu isi permit pagini pe internet.

#7 Useril este offline   mocians 

• Membru deplin

Postat 05 April 2012 - 10:23 AM

Multumesc mult de raspunsuri.
Subscriu in totalitate cele spuse de Traian, din pacate asa este, acestea fiind unele dintre motivele care m-au impins sa deschid acest subiect.
Am citit forumul acesta si am vazut ca nu se prea dezbate tema aceasta. In principal pe mine ma intereseaza ce tip de lemn se foloseste in modelism, iar raspunsul, daca am inteles bine este teiul. Acum am un punct de plecare in promenade pe la ateiere de tamplarie.
As mai indrazni sa intreb la ce alte lucruri se foloseste teiul in afara de stupi pentru albine si ceai-uri :)?
Cu stima
S.

#8 Useril este offline   traian 

• Membru senior
  • Postari: 1218
  • Inregistrat: 01-May 08
  • Interests:Nave-navigatie clasica

Postat 05 April 2012 - 10:43 AM

Vezi postareamocians, la 05 April 2012 - 10:23 AM, a spus:

As mai indrazni sa intreb la ce alte lucruri se foloseste teiul in afara de stupi pentru albine si ceai-uri :)?

Ce se foloseste pentru ceai nu o sa poti folosi in modelism decat eventual pemtru a te calma dupa ce cumperi revista Marii Corabii. Teiul nu are prea mare trecere la tamplarii, fiind un lemn moale si mai putin rezistent iar esenta e mai putin nobila decat altele. In plus e vorba si de cantitatea de lemn posibil disponibila in o anumita regiune. Am Intalnit paleti confectionati din scandura de tei ( bucuria a fost pe masura ). Fiind usor de lucrat il gasesti si pe la ateliere de sculptura. E si la Sierra da e scump. :rolleyes: Posibil sub forma de trunchi pe la depozite de lemn ratacit printre alte esente. Ai putea incerca sa iti faci o relatie la gospodarirea locala, au in program curatirea prin zonele verzi si mai taie si crengi de la tei sau chiar tei intregi.
Si nu numai teiul se foloseste in modelism, teiul e intre multe alte esente.

#9 Useril este offline   MiG 

• Membru senior
  • Postari: 827
  • Inregistrat: 19-January 05

Postat 05 April 2012 - 11:45 AM

Teiul e un fel de lemn bun la toate in machetism. Intr-adevar, are multe calitati care-l fac ideal pentru modelismul static: se lucreaza usor, se finiseaza OK, are o textura placuta, uniforma, care face usor de apreciat corectitudinea formelor - spre deosebire de alte specii de lemn unde textura fura "ochiul", are tendinta redusa de a crapa, samd. Astea fiind spuse cred ca cel mai OK pret il vei gasi la atelierele de mobila sau de binale (geamuri/ferestre) mai de soi. In Iasi, anul trecut, dulapii de tei de 5cm grosime, uscat, conditionat, fara noduri sau crapaturi, samd, (ma rog, calitate ca pentru mobila) costau 1200EUR/metru cub. Pentru un dulap de15x5x100cm asta revenea cam la 39 de lei. Un pret mult mai OK decat gasesti la magazinele de profil. Ramane problema unde reusesti sa debitezi lemnul respectiv la dimensiunile uzuale pentru noi (gen baghete 2x5, samd). Mesterii faceau ochii mari cand i-am intrebat daca imi taie lemnul in straifuri de 5mm grosime.

Aceasta postare a fost editata de MiG: 05 April 2012 - 11:48 AM

#10 Useril este offline   mocians 

• Membru deplin

Postat 05 April 2012 - 12:31 PM

@MiG pana la urma cum ai reusit sa debitezi, ca am un prieten care poate sa imi faca rost de lemn de tei, dar sunt rebuturi de sculptor si sunt neuniforme ( si el nu debiteaza).

#11 Useril este offline   MiG 

• Membru senior
  • Postari: 827
  • Inregistrat: 19-January 05

Postat 05 April 2012 - 01:21 PM

Pai eram prieten cu proprietarul atelierului si mi-a debitat cateva straifuri. Dar nu cred ca mai incerc pt ca in timpul cat s-au chinuit aia sa regleze circularul cred ca dadeau gata 1-2 geamuri. Trebuie sa cauti pe cineva cu un banzic sau circular care sa-ti faca straifuri de 5-6mm si apoi pe cineva cu un circular mic, pt modelism, in genul celui de la proxxon de exp. sau chiar si cum sunt cele de tip rusesc cum se mai posteaza si pe forumul asta.

#12 Useril este offline   kromag 

• Membru senior
  • Postari: 543
  • Inregistrat: 06-May 09

Postat 05 April 2012 - 03:47 PM

Toamna si primavara (pana nu incep sa vegeteze copacii) se fac lucrari de igienizare in livezi si pe domeniile publice din diferite orase.
Daca ai cunostinte, te poti aproviziona cu esente bune pt. modelism gen: castan, tei, nuc, mar, gutui, par romanesc (nu salbatic, ca-i plin de noduri), prun (foarte bun), artar, cires, cires salbatic (ceva mai rosu decat cel "domesticit"). Alte esente exotice sunt copacii decorativi din zonele urbane (gen paulownia, ca altele nu prea cunosc ca denumiri) si un anumit soi de merisor (cimisir - din familia copaceilor de la "gardurile vii"), cunoscut in limbaj modelistic drept buxus (foarte bun pentru decoratiuni la nave, sculpturi si ornamente).
Pentru cei care locuiesc in Constanta sau Mangalia, mai e o sursa: portul de marfuri. Pe navele cargo, marfa se asigura impotriva deplasarii cu pene si dulapi de lemn din tara de unde vine marfa. Poti avea surprize foarte placute sa gasesti par african, nuc brazilian, teck, mahon, meranty sau alte esente ce incanta orice modelist.
O alta sursa este mobila veche din lemn masiv (deteriorata, aruncata la o vecina a bunicilor sau aiurea). Esente pe care le poti gasi asa sunt nucul, ciresul, trandafirul si altele.
Problema e intradevar, depozitarea si debitarea bucatilor de lemn la dimensiuni modelistice.

Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 06 April 2012 - 10:54 AM

#13 Useril este offline   mocians 

• Membru deplin

Postat 06 April 2012 - 10:22 AM

Multumesc tuturor pentru raspunsuri
Cred ca mi-am facut o idee despre ce ma interesa.
Spor

#14 Useril este offline   Pletila 

• Membru senior
  • Postari: 323
  • Inregistrat: 14-January 05

Postat 07 April 2012 - 07:35 AM

Salut,

Daca esti intresat de calupuri din lemn de tei, uscat contacteaza-ma si poate ti se potriveste ceva din ce am eu momentan. Mai pot face rost de tei,in conditiile in care rezolv problema transportului.

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi