Lemn in navomodelism
Postat 04 April 2012 - 04:05 PM
Am deschis acest topic pentru a-mi face o idee despre ce materiale se folosesc cel mai des in navomodelism, in special pentru modelele statice si de unde le procurati?
Astept parerile, opiniile, sfaturile si experientele voastre.
Multumesc anticipat.
Cu stima
S.
Postat 04 April 2012 - 05:18 PM
Postat 04 April 2012 - 05:31 PM
Stiu de site-urile acestea sierra, pheonix-models si machete.
As dori sa realizez in viitor ( dupa ce termin Mari Corabii) un model POF (plank on frame) ca in poza. O sa fie un proiect luuuuung si provocator. Acum sunt in stadiu de informare si colectare de material.
De aceea ma intereseaza mai mult lemn masiv, nu stratificat gen placaj de traforaj.
Cu stima
S.
Postat 04 April 2012 - 05:39 PM
Aceasta postare a fost editata de caporalmusat: 04 April 2012 - 05:53 PM
Postat 04 April 2012 - 09:10 PM
Postat 05 April 2012 - 10:23 AM
Subscriu in totalitate cele spuse de Traian, din pacate asa este, acestea fiind unele dintre motivele care m-au impins sa deschid acest subiect.
Am citit forumul acesta si am vazut ca nu se prea dezbate tema aceasta. In principal pe mine ma intereseaza ce tip de lemn se foloseste in modelism, iar raspunsul, daca am inteles bine este teiul. Acum am un punct de plecare in promenade pe la ateiere de tamplarie.
As mai indrazni sa intreb la ce alte lucruri se foloseste teiul in afara de stupi pentru albine si ceai-uri :)?
Cu stima
S.
Postat 05 April 2012 - 10:43 AM
mocians, la 05 April 2012 - 10:23 AM, a spus:
Ce se foloseste pentru ceai nu o sa poti folosi in modelism decat eventual pemtru a te calma dupa ce cumperi revista Marii Corabii. Teiul nu are prea mare trecere la tamplarii, fiind un lemn moale si mai putin rezistent iar esenta e mai putin nobila decat altele. In plus e vorba si de cantitatea de lemn posibil disponibila in o anumita regiune. Am Intalnit paleti confectionati din scandura de tei ( bucuria a fost pe masura ). Fiind usor de lucrat il gasesti si pe la ateliere de sculptura. E si la Sierra da e scump.

Si nu numai teiul se foloseste in modelism, teiul e intre multe alte esente.
Postat 05 April 2012 - 11:45 AM
Aceasta postare a fost editata de MiG: 05 April 2012 - 11:48 AM
Postat 05 April 2012 - 01:21 PM
Postat 05 April 2012 - 03:47 PM
Daca ai cunostinte, te poti aproviziona cu esente bune pt. modelism gen: castan, tei, nuc, mar, gutui, par romanesc (nu salbatic, ca-i plin de noduri), prun (foarte bun), artar, cires, cires salbatic (ceva mai rosu decat cel "domesticit"). Alte esente exotice sunt copacii decorativi din zonele urbane (gen paulownia, ca altele nu prea cunosc ca denumiri) si un anumit soi de merisor (cimisir - din familia copaceilor de la "gardurile vii"), cunoscut in limbaj modelistic drept buxus (foarte bun pentru decoratiuni la nave, sculpturi si ornamente).
Pentru cei care locuiesc in Constanta sau Mangalia, mai e o sursa: portul de marfuri. Pe navele cargo, marfa se asigura impotriva deplasarii cu pene si dulapi de lemn din tara de unde vine marfa. Poti avea surprize foarte placute sa gasesti par african, nuc brazilian, teck, mahon, meranty sau alte esente ce incanta orice modelist.
O alta sursa este mobila veche din lemn masiv (deteriorata, aruncata la o vecina a bunicilor sau aiurea). Esente pe care le poti gasi asa sunt nucul, ciresul, trandafirul si altele.
Problema e intradevar, depozitarea si debitarea bucatilor de lemn la dimensiuni modelistice.
Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 06 April 2012 - 10:54 AM