Latime site: 800px 1024px Integrala

Machete,modelism,hobby

Prima pagina arrow Articole arrow Avioane, elicoptere, si orice altceva zboara
Articole modelism/Avioane, elicoptere, si orice altceva zboara
Top stories
Aichi M6A1 Seiran
Wednesday, 25 November 2009
Inca dupa terminarea primului razboi mondial marile puteri maritime au inceput studii despre un submarin care ar putea purta un avion. Ideea de baza era ca sa se mareasca raza de recunoastere/observatie a comandantului submersibilului. Inainte de debutul celui de-al doilea mare razboi doar japonezii mai aveau asemenea planuri. Se dorea construirea un submarin care poate transporta unul sau mai multe hidroavioane care trebuiau sa fie capabile sa atace USA sau alte teritorii indepartate. Totul a fost astfel organizat incit americanii, sa nu aiba nici cea mai mica banuiala in legatura cu dezvoltarea unui asemenea concept. A fost denumit Sensuikan-Toku (prescurtat Sen-Toku) adica "submarin special", proiectul preliminar fiind programat pentru definitivare pina la sfirsitul lunii aprilie 1942. Submarinul din clasa Sen-Toku trebuia sa aiba un deplasament de 4550 t fiind capabil sa transporte 2 hidroavioane la bord. Ulterior specificatiile au fost schimbate, deplasamentul crescind la 5223 t iar numarul de avioane la
Messerchmitt Bf 109 F1 Werner Molders
Saturday, 23 May 2009

Werner "Vati" Mölders s-a nascut în 1913 la Gelsenkirchen, Ruhrgebiet. Faptul ca tatal sau a cazut la datorie în Primul Mare Razboi, l-a determinat sa se înroleze în 1932 la Academia Militara din Dresda, servind ca si cadet infanterist.

Pe timpul conflictului din Spania da dovada calitatilor sale exceptionale de pilot si de tactician si organizator. Împreuna cu alti piloti germani dezvolta tehnica, cunoscuta sub numele "finger four". Între 15 iulie si 3 noiembrie 1938 doboara 14 avioane Polikarpov, 11 I-16, 2 Polikarpov I-15 si un SB-2 majoritatea la mansa unui Bf 109 C1 înmatriculat sub numerele 6-79 "Luchs". Pentru aceste realizari îi este conferita Crucea Spanien cu Spade si Briliante. La sfârsitul anului se întoarce în Germania ca si pilotul cu cele mai multe victorii din conflictul din Spania si cu o solida reputatie de pilot.

Polikarpov I-5 - ICM 1:72
Saturday, 10 January 2009
Prezentarea kit-urilor produse de catre ICM la scara 1:72, precum si detalii de constructie ale acestei machete.
MODEList

post-a40944-Coperta-NR-3-a

Sumarul Numarului 3

Dan Antoniu Tractiunea vectorialĂ„Ć’ a fost inventatĂ„Ć’ în 1909
Victor Nitu Divizia 1 BlindatĂ„Ć’ în luptĂ„Ć’. Trecerea prutului si primele lupte
Marian Daniel,Adrian Pateanu 8,8
Toma Paul Challenger II The royal scots dragoon guard KOSOVO 2000
Denes Bernad P.Z.L P 24 in Romania
Dragos Puia Kamikaze pentru Reich (machete de carton)
Dr.Alguhan Aksar Cum vopsesc figurinele part 2
Stoica Horia 90 de ani de la ocuparea Budapestei
Cristian Marin Navomodele pentru incepatori si nu numai

Un numar costa 18 lei.

Citeste mai departe...
 

Leading stories
Tupolev Tu-154M
Wednesday, 17 September 2008
Primul zbor a ceea ce avea sa devina Tupolev Tu-154 a avut loc la 4octombrie 1968 in urma unei licitatii organizate de Aeroflot pentru ainlocui pe rutele interne ale URSS-ului mai vechile reactoare Tu-104precum si turbopropulsoarele Il-18 si An-10. Concurentul Il-62 apierdut competitia pentru mediu-curier, fiind apreciat ca fiind maipotrivit pentru cursele lung-curier. In castigarea concursului unargument hotarator l-a avut designul novator al intregii aeronave.Aeronava este un monoplan cu aripa in sageata puternica pentru un avionde pasageri, trimotor, cu structura integral metalica.
Az Models Hawker Swedish Hart 1/72
Monday, 04 August 2008
Ruy Aballe Vieira ne prezinta un articol extrem de interesant despre istoricul acestui avion, precum si continutul kit-urilor produse de catre Az Models si corectiile necesare pentru a obtine o macheta corecta a unui Hawker Hart la scara 1/72
Aichi D3 A1
Tuesday, 15 July 2008
În 7 decembrie 1941 Marina Imperiala Japoneza a lansat 353 aparate depe 6 portavioane într-un atac surpriza asupra armatei si marinei SUAaflate pe insula Oahu, arhipelagul Hawaii. Aparatele au fost înprincipal: Mitsubishi A6M2(Zero), Nakajima B5N (Kate) si AichiD3A(Val).Aichi D3A a condus primul val de atacuri si a fost primul avionjaponez care a bombardat o tinta americana. 129 de aparate Aichi D3A aufacut parte din forta de atac ce a fost implicata în bombardarea bazeiPearl Harbour.D3A a luat parte la toate atacurile majore cu baza de pe portavion,în primele 10 luni ale razboiului dupa atacul de la Pearl Harbour.Înainte de atac a avut folosire limitata în câteva atacuri pornite depe uscat în China si Indochina. În timpul campaniei din Oceanul Indian,Val a lansat cu un procentaj de reusita de 82%, bombe asupracrucisatoarelor, HMS Cornwall, HMS Dorsetshire si asupra portavionuluiHMS Hermes în Aprilie 1942.

More news
Roland CII a, Eduard, 1/48
Friday, 14 March 2008
Roland CII Walfish (balena în limba germana) este unul dintre cele maifrumoase avioane din primul razboi mondial fiind considerat unavangardist al designului. A fost un avion al contrastelor la plusurimentionez forma aerodinamica si solutia cu aripa superioara încastratala nivelul superior al fuselajului care a dus la un câstig de 30 Km/h.În afara faptului ca elimina montantii si hobanele de pe fuselaj, ideeacu planul superior încastrat în fuselaj, asigura si o excelentavizibilitate superioara pentru pilot si pentru observator. Dinnefericire acest design futurist a dus si la aparitia unor neajunsuriserioase. Din cauza fuselajului scurt si relativ cilindric nu eraasigurat fluxul de aer la suprafetele de control de la ampenajul codal,acest lucru limitând serios manevrabilitatea. Excelenta vizibilitatesuperioara era însotita de o vizibilitate defectuoasa spre sol, acestlucru facând dificila aterizarea, multi piloti de Roland care au reusitsa supravietuiasca luptelor aeriene, pierind în urma accidentelor laaterizare.
Dornier Do 17 M - 1/72 - RS Models
Tuesday, 26 February 2008
In 1936, Luftahansa a elaborat caietul de sarcini pentru un avion postal de mare viteza cu spatiu pentru 6 pasageri. Proiectul initial submis de compania Dornier a fost respins din cauza spatiului foarte mic din cabina de pasageri. Luftwaffe a fost entuziasmata insa de performantele aparatului si a solicitat transformarea acestuia in bombardier. Varianta bombardier a fost prezentata prima data in 1937, iar in acel an, aparatul a castigat Cupa Alpilor, depasind inclusiv avioanele de vanatoare.Romania a avut incepind cu 1941, 12 aparate Do 17 la mana a doua, din care 10 au fost varianta M, iar 2 au fost varianta Z. Acestea au format o escadrila de observatie indepartata cu baza la Craiova. Nici unul din aparate nu a supravietuit razboiului.
Fw-190 F8
Wednesday, 13 February 2008
Varianta F8 a fost cea mai produsa din seria F fiind bazata peversiunea A8. Productia a început în martie 1944 la fabrica Arado dinWarnemunde si în aprilie în fabrica NDW-Wismar. Era echipata cu unmotor BMW 801 D-2, în stea, adaptat pentru combustibilul de 96 deoctani. Echiparea era asemanatoare cu cea a versiunii A8, putineaparate fiind dotate cu filtrul antinisip(fata de variantele anterioarede F). În a doua jumatate a anului 1944 a fost introdusa o nouacupola, mai bombata, pentru a îmbunatati vizibilitatea pilotului înspate, foarte importanta în misiunile de bombardament-vânatoare.Armamentul era compus din doua mitraliere MG 131 în fuselaj si douatunuri de 20 mm MG 151/20 în aripi.Avionul prezentat face parte din 2/Sg4 care lupta în nordul Italieifoarte aproape de linia frontului. Camuflajul suplimentar era foartenecesar deoarece datorita proximitatii frontului raidurile aviatieialiate erau foarte dese si aparatele trebuiau camuflate mai bine pentruvederea din aer. Balkankreuzurile de pe extradosul planelor sisvasticile de pe deriva sunt acoperite aproape total, iar parteavizibila din aer a inelului alb din fata cozii e acoperita de tot.Bk-urile de pe semifuselaje sunt doar putin acoperite la margini.Numarul « 10 negru », la fel ca si emblema escadrilei au fostaplicate ulterior camuflarii suplimentare. Tocmai acest camuflajdeosebit m-a atras la aceast avion si m-a determinat sa-l montez. Eleste înarmat cu 4 bombe de 50 Kg fixate în console pe intradosulplanelor.
Nardi FN 305 - Azur 1:72
Saturday, 09 February 2008
Proiectat in 1933, Nardi FN 305 a fost un monoplan cu un singur motor, cu doua locuri amplasate in tandem, destinatia sa fiind turismul, aviatia sportiva si antrenamentul. Acest avion a fost initial considerad periculos de catre traditionalisti, din cauza ca era unul dintr-e primele avioane usoare italiene care era dotat cu tren de aterizare retractabil si cu alte noutati cum ar fi flapsurile, eleroanele si o cabina inchisa complet.De-a lungul timpului insa a ajuns sa fie acceptat si in scurt timp, liniile sale elegante au devenit o prezenta comuna in scoliler de aviatie ale Regia Aeronautica.
PZL 37 A Los
Tuesday, 22 January 2008
Avionul PZL (Panstwowe Zaklady Lotnicze – Compania Nacionala deAviacie) 37 Los (elan) a fost conceput pentru a inlocui Fokker F.VIIb,bombardierul trimotor din anii 30, si a fost considerat unul dintrecele mai moderne bimotoare de bombardament din anii premergatorimarelui razboi. Jerzy Dabrowski a proiectat un avion aerodinamic, avandun echipaj format dintr-un pilot, un navigator/bombardier si unoperator radio/mitralior. Avionul putea cara 2600 Kg de bombe, mai multdecat oricare bombardier bimotor din acel moment.Romania comanda, în martie 1939, 30 de aparate de tip « D » insa elenu ajung niciodata sa fie livrate desi 5 fuseser platite. Independentde aceasta comanda, 4 PZL 37 A numerotate 201-204 se refugiaza inRomania urmate de 18 PZL 37B numerotate de la 205 la 222. Ele auechipat Grupul 4 din flotila 1 Bombardament, cu Escadrila 76 si 77
Nakajima Ki 43 Hayabusa II
Wednesday, 16 January 2008
Ca de multe alte ori, japonezii nu au dat dovada de gandire inperspective nici cu acest vanator. Vanatorul tip 91 al armatei a fostgandit pentru a contracara aparate echivalente sau mai slabe ale unorposibili adversari. Judecata a fost facuta pe baza adversarilorprecursorului Ki 27. Asa se face ca la aparitia tipului Ki 43 – I inianuarie 1939 acesta era slab motorizat, cu o elice bipala, cu doardoua mitraliere de capota de 7,7 mm si blindaj slab (ca si inexistent).Macheta la scara 1/72 este Hasegawa, am cumparat-o de la MagazinulModelism al domnului Craciunoiu si m-a costat doar 25 ron. Esteadevarat ca matrita e mai veche si era detaliata intr-un pozitiv foartefin (dar pozitiv).
Featured Sections
Noutati referitoare la site
 1. Thursday, 27 March 2008
 1. Thursday, 03 January 2008
 1. Wednesday, 02 January 2008
 1. Saturday, 12 January 2008
 1. Tuesday, 04 December 2007
Recenzii kit-uri
 1. Thursday, 19 February 2009
 1. Tuesday, 17 February 2009
 1. Friday, 06 February 2009
 1. Monday, 12 January 2009
 1. Wednesday, 26 November 2008
Noutati modelism
 1. Friday, 25 April 2008
 1. Monday, 12 November 2007