Pentru a evidentia zonele de umbra ale detaliilor nu ai nevoie decat de niste email (si acrilica e buna) si dilutie corespunzatoare. Creta pastel nu are nici o treaba cu ceea ce ai fi vrut tu sa reprezinti acolo. Pastelurile dupa uscare nu reprezinta altceva decat praf adunat prin diverse unghiuri ale masinariilor pe care incercam sa le reprezentam mai mult sau mai putin apropiat de realitate.
Accentuarea liniilor de panou (la avioane) se face si asa cum ti-a indicat colegul Busila ,cu acele guase diluate in apa cu putin detergent de vase, pentru a rupe tensiunea artificiala si a ajuta guasele sa fuga in lungul liniilor de panou. 
Daca pentru liniile de panou e cam necesar lacul lucios, la evidentierea detaliilor nu e obligatoriu, conteaza in primul rand dilutia culorii 
inchise cu care se face acea evidentiere.
Culorile deschise se folosesc pentru a scoate in evidenta zonele inalte ale detaliilor si tot pentru a ajuta ochiul sa vada ceea ce de regula ii scapa. Se face cu vopsea putina, aplicata cu o pensula plata, prin miscari de dute-vino, fara a apasa. Nu se face cu argintiu, nici macar in cazul avioanelor, pentru ca va rezulta un efect neconform cu realitatea.
Cu ceea ce am scris mai sus, sper ca ti-am raspuns la intrebarea ta " 
da nici asa nu arata rau, asai ?" .
Pe viitor nu ar strica nici daca vei folosi mai cu zgarcenie galbenul si rosul prin cockpit-urile avioanelor. Incearca sa te documentezi mai temeinic inainte de a te apuca de vopsit, sau in cel mai rau caz, intreaba pe aici. Cu siguranta cineva se va gasi sa te indrume; spre bine sau rau.

Spor

Aceasta postare a fost editata de AdiP: 02 October 2012 - 07:43 AM