Scurta referire la religia dacilor si supravietuirea acesteia in perioada ocupatiei romane.
Exista multe opinii in randul istoricilor, cum ca religia dacilor ar fi fost baza, fundamentul ideologic, care i-a tinut uniti pe daci, motivindu-i in lupta, intr-atat incat sa devina razboinici fanatici. Asa se explica, potrivit acestor opinii, faptul ca in perioada ocupatiei romane, nu exista niciun indiciu (monumente,inscriptii figurative sau alte descoperiri arheologice) care sa ateste supravietuirea religiei dacilor, in randul populatiei indigene.Avind in vedere caracterul ideologic puternic al credintei dacilor, ocupantii romani ar fi interzis in mod drastic manifestarile religioase ale bastinasilor, de orice fel ar fi fost acestea.
Un alt punct de vedere(pe care eu inclin sa-l consider mai rational), bazat pe comparatie,contrazice aceasta opinie.
Comparatia ar fi intre modul in care romanii i-au tratat pe iudei, fata de cel in care i-au tratat pe daci, dupa ocupare.
Cucerind Dacia, Traian si-a primit supranumele de
Dacicus, in timp ce Titus nu a fost denumit
Judaicus, niciodata.
Daca evreii au fost obligati sa plateasca acel impozit numit
fiscus iudaicus, dacilor nu le-a fost impus ceva similar.
Ce inseamna
fiscus Judaicus : inainte de cucerirea Ierusalimului, fiecarui evreu din diaspora i se cerea sa plateasca o jumatate de shekel(doua drahme) pe an, o taxa pentru intretinerea Templului. Dupa ce acesta a fost distrus, romanii
au impus aceasta taxa, pe care evreii trebuiau sa o achite pentru refacerea Templului lui Jupiter de pe Capitoliul din Roma, distrus si el in timpul razboiului civil. Taxa insemna sase sesterti pe an si intr-un moment dat a ajuns sa fie platita chiar si de catre copiii evrei(in vremea domniei lui Domitian, imparatul roman care acorda stipendii lui Decebal, daca va amintiti ca am mai vorbit despre asta).
Chiar si dupa ce Templul lui Jupiter a fost reconstruit complet, romanii au pastrat aceasta taxa, ba chiar au crescut-o, si ca o masura de prevenire a prozelitismul iudaic,in randul altor popoare.Oricine era (sau se declara a fi ) evreu,ori practica religia lor, trebuia sa plateasca taxa.
Oricum, avind in vedere ca la acea vreme, in Imperiu. traiau cca. cinci milioane de evrei, se pare ca Roma aduna de pe urma lor cam 40 de milioane de sesterti pe an, suficient cat sa plateasca trei legiuni, complet echipate.
Ei bine, o taxa asemanatoare nu a existat in Dacia ocupata. Datorita acestui fapt, putem considera ca religia dacilor nu reprezenta un pericol pentru noua ordine romana, impusa, in lipsa unei activitati de prozelitism.Daca in cazul evreilor, religia lor a fost factorul determinant in atitudinea anti-romana, se pare ca in cazul dacilor lucrurile au stat diferit.
Primul oras infiintat de romani pe teritoriul Daciei, a fost
Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmisegetusa (o colonie de veterani). Putem privi alaturarea numelui imparatului la cel al centrului politico-religios al dacilor, ca fiind un semn de legatura si continuitate cu Dacia pre romana.
Nu la fel au stat lucrurile la Ierusalim, unde in anul 70 dCr. dupa distrugerea orasului, pe locul centrului religios iudeu a fost stabilia Legiunea a X-a Fretensis.Mai tarziu, in domnia lui Hadrian, aici a fost ridicat un alt templu,inchinat lui
Jupiter Maximus. Astfel evreii si religia lor nu mai aveau acces in Ierusalim, acest lucru insemnind totodata, umilirea indigenilor care indraznisera sa se opuna Romei.
Avem asadar o atitudine total diferita, din partea romanilor cuceritori, fata de religia dacilor, comparativ cu cea a evreilor.
Dupa ocuparea Daciei au aparut colonistii, aducind cu ei si religiile sau traditiile religioase care le erau familiare. Se stie ca romanii nu interziceau manifestarile religioase specifice altor neamuri, nici chiar in randul soldatilor din unitatile auxiliare.Nu conta cui te rogi, cat timp serveai Imperiul; trebuie sa recunoastem, o atitudine inteleapta.
Astfel fiind, putem considera ca in Dacia ocupata, manifestarile religioase aveau un caracter cosmopolit, diversitate reflectata din cea a colonistilor, chiar daca nu in mod proportional.Existau grade diferite de practicarea religiei in randul populatie din Dacia romana.
Religia cuceritorilor domina,cu siguranta, asezarile urbane. Integrarea in noua ordine se facea mai temeinic prin intermediul religiei latinilor, decat prin limba latina. Existau divinitati cu caracter "politic" prin care se celebra cultul casei imperiale si se manifesta atasamentul fata de Imparat si de Imperiu( Victoria, Virtus Romana, Genius Imperator, cultul Romei si al lui Augustus, etc.) .Frecventarea sau ignorarea acestor divinitati si culte, facea diferenta dintre avansarea in ierarhia sociala, sau, dimpotriva, marginalizare si dizgratie.
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 13 November 2013 - 09:35 PM