Foarte scurta referire la un cap de lup
Stindardul Draco, atat de mult asimilat (cel putin de noi) cu semintiile daco-getice, a fost initial dezvoltat de către popoarele de calareti ai stepelelor, cum ar fi sarmatii si alanii, dar si de către parti și persanii sasanizi.
O teorie foarte interesanta(si cat se poate de plauzibila) spune ca este posibil să fi avut si un scop practic fiind utilizat , în principal, pentru a determina directia vantului in folosul arcasilor calari.
Istoricul Arrian l-a descris ca fiind o maneca lunga, "făcut din piese de material vopsit, cusute împreună". Acest manson/ tub închis, ramanea inert atunci când calaretul era in repaus, dar în miscare zbura unduind asemenea unui șarpe si suiera în vânt.
Pe langa stindardul dacic,unele surse istorice mentioneaza Dracos persane ori cele ale partilor si sasanizilor. Nu toate aceste stindarde au avut capete de dragon. Cel dacic, ce apare reprezentat in partea de jos,pe Columna lui Traian prezinta coada tubulara cu fanioane atasate. Capul,insa, arata mai mult ca un câine (dupa forma urechilor) decât un dragon. In fapt un cap de lup.
Arrian, care si-a scris istoriile in jurul anului 137 AD, a descris stindardul ca fiind o inventie a scitilor (cel mai probabil sarmatic), inventie care a fost adoptata si de către cavaleria romana. Romanii au început să folosească Draco în jocuri de cavalerie, așa-numitele "Hippica Gymnasia". Acestea au fost descrise de către Arrian ca fiind o versiune"stralucitoare" a exercitilor de instructie, efectuate în armuri decorate.Este posibil ca Draco sa fi fost introdus tocmai pentru ca era "ciudat", exotic si fascinant.
Este destul de probabil ca motive similare sa fi constituit temeiul adoptarii acestui tip de stindard si de catre daci, la vremea lor, desigur cu modificarile cunoscute.
Cavaleria romana a adoptat Draco, în timpul sau după războaiele dacice,campanii în care echipamentul cavaleriei a fost modificat astfel incat sa reziste sarjelor calaretilor inarmati cu lanci grele.
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 11 December 2013 - 10:02 PM