Daca propozitia "Reiau un pic cu riscul de a supara pe cineva." ma viza pe mine, nu am cum sa ma supar ptr. ca altcineva prefera altceva....

Oricum stiam de mult ca tu preferi pozitiiile neimplicate in lupta...

Insa exista destule seturi din plastic moale in care se regasesc astfel de pozitii, cum ar fi Revell - German Navy, German Pioneers, German Artillery, Orion - German Commanders etc.
Insa, cred ca toate au utilitatea lor, atat cele statice cat si cele in pozitii de lupta. Eu fiind colectionar, le strang pe toate si nu pot decide pe care le prefer, pe cele statice sau combatante, fiecare are farmecul ei si spune o anumita poveste.
In plus, in fiecare set se regasesc atat pozitii combatante cat si statice si cred ca fiecare poate fi folositoare in functie de ce fel de diorama se realizeaza.
Insa nu pot fi de acord cu paragraful:
"Ce sa faci cu un soldat care trage?...... Daca ai de gand sa-l pui intr-o diorama atunci subiectul in care trage ar trebui sa fie la cativa zeci pana la sute de metri. Deci, in afara placii dioramei." Nu prea are logica, intotdeauna cu siguranta mai era ceva care ramane in afara placii dioramei...
De exemplu, cand ati realizat o diorama cu un tanc, la 10 m de el e posibil sa mai fi fost unul, "in afara placii dioramei", l-ati reprodus si pe acela? Mai mult cand ati facut o diorama cu un tanc in atac, ati reprodus si tancul sau tunul inamic cu care “se razboia”? Si acela putea fi la 1 Km sau chiar la 10 m distanta. Ar fi interesanta o diorama cu un T34 intrand berbeceste intr-un Panzer IV, stiti bine ca la Kursk s-a ajuns si la asta.....
Intr-adevar, conform statisticilor, 1% din timpul unui soldat din WWII a fost petrecut in lupta. Insa tot aceleasi statistici spun ca pentru
fiecare soldat cazut au fost trase incredibila cifra de 10.000 de gloante (americanii si-au adus cea mai mare contributie la acest procent)!!!
Insa, cum pe fronturile celui de-al doilea razboi mondial au cazut cateva milioane bune de soldati, cred ca au fost cativa baieti care au luat cam des pozitia de tragere si au deschis focul nu doar pentru a poza in Signal sau alte reviste si jurnale de razboi.
Mai mult, acel 1% era si cel mai important moment din viata unui soldat, in fond pentru acele clipe se pregatea si tot acel 1% decidea daca supravietuia sau nu.
Insa cred ca se pot face si diorame amestecand pozitiile statice cu cele combatante. Un exemplu de combinare a unor astfel de pozitii, chiar daca unora li se va parea ridicola aceasta idee, eu apreciez ca fiind superinteresanta o diorama in care unii trag de zor, iar altii in spate intr-o gaura de obuz stau si joaca carti, trag la masea sau mananca ceva. Exista numeroase relatari a unor astfel de cazuri si nu vad ce ar fi imposibil ca niste tipi satui de razboi sa stea sa “frece menta” la un moment dat, in timpul atacului inamic (mai ales daca erau siguri de superioritatea camarazilor care sunt in pozitii de lupta in acea lupta).
Consider modelismul un fel de joaca de oameni mari, iar intr-o diorama fiecare poate da frau liber imaginatiei si sa exprime ceea ce doreste, nu numai de a incerca sa copieze o anumita poza.
"tu nu i-ai vazut remboii sau shvartzanegarii ce targ, cite o juma de ceas, din picioare, impuscind ianamici ce cad ca spicele de griu?
Bine punctat Wurger si, cine nu crede, sa (re)vada filmul “Salvati soldatul Ryan”"
Cui ii plac filmele cu vandamii, remboii sau shvartzanegarii este problema si gustul lui. Insa nu stiu daca niste figurine aflate in pozitii de lupta pot lansa ipoteza aflarii in topul preferintelor a unor astfel de filme.
Eu personal prefer sa ma uit la documentare si jurnale de razboi din acea perioada (am peste 40 de Giga de astfel de materiale, pot da si la altii interesati

) iar ca filme de razboi avand ca tematica WWII va recomand preferatele mele, anume Stalingrad, Das Boot (nemtesti amandoua) si Trench War (finlandez).
Salvati Soldatul Ryan este in general bun, dar are si greseli, in special la sfarsit, ca majoritatea filmelor americane, da rasol. De exemplu, stiti bine ca Tiger-ul avea doua mitraliere, l-ati vazut voi sa traga cu ele in timp ce yankeii intrau in bataia mitralierelor ca sa se cocoate pe tanc si sa arunce grenade intr-o turela deschisa de un comandant de tanc complet idiot? Putea gasi Spilberg alt mod mult mai plauzibil de a distruge Tiger-ul....
Dar sa revin la raspunsul care doream sa-l dau legat de fotografii cu imagini de lupta...
Te-ntrebai Calin, "Ce sa faci cu un soldat care trage?...... "
Nu pot sa nu fiu si eu de acord cu Cartula, pozele de razboi sunt mult mai putine, dar totusi exista.
Eu am cateva mii de astfel de poze, in care fotograful fie ca era mai curajos, fie era chiar din acelasi pluton cu cei implicati in lupta. Am selectat vreo 5 la intamplare care pot constitui idei de diorame. Mai mult, pot sa afirm cu tarie ca multe din pozitiile nemtilor din seturile din plastic moale 1/72 de la Caesar si in special Pegasus Hobbies copiaza aproape fidel anumiti soldati imortalizati in fotografiile din WWII. Preiser e bine cunoscut ca face acest lucru in mod curent, insa acum vorbim de seturi in plastic moale.
Iat-o pe prima, credeti ca a fost facuta pentru Signal? Mi-am permis sa-i spun povestea, asa cum o percep eu....
Remarcati faptul ca arunca grenadele si ca au baionetele fixate....E clar ca inamicul este cam aproape si ca dupa ce arunca grenadele vor inainta pentru a cuceri probabil o transee ...Este posibil sa aiba loc si lupte la baioneta, dupa ce isi vor termina gloantele din magazie, nu vor mai avea timp sa reincarce in alergare, asa ca si baioneta s-ar putea sa le fie de folos.... Asta daca vor ajunge pana acolo intrucat se pare ca cel din prim plan este deja “avariat”.....
E o lupta nenorocita pentru un sant sapat la marginea unei paduri....astfel de lupte au fost cu sutele de mii, deci iata un exemplu in care pot fi folosite figurinele care arunca grenada dintr-un set...
In plus, distanta care-i desparte de inamic este destul de mica, in jur de 50 de m, cam asta era distanta maxima la care poate arunca o grenada un om cat de cat normal si nu cine stie ce Rambou...Se vede cumva inamicul in poza? Deci inca odata afirmatia "Daca ai de gand sa-l pui intr-o diorama atunci subiectul in care trage ar trebui sa fie la cativa zeci pana la sute de metri. Deci, in afara placii dioramei." mi se pare cam aiurea...
Din miile de poze care le am cu soldati in pozitii de lupta, nu e nici picior de inamic, si nu datorita faptului ca ar fi fost realizate pentru vreo revista sau pentru a se da mare fata de iubita aflata acasa, ci pentru ca atentia cameramanului era indreptata catre camarazii lui....Si noi cand facem o diorama ne indreptam atentia numai catre anumiti soldati si vehicule. Ar fi si imposibil altfel.... Totodata nu vad nici o problema daca si inamicul este redat intr-o diorama, in special la luptele corp la corp...
Fiecare “se joaca” cum vrea si cum simte el...
Raspunsul la intrebarea "Ce sa faci cu un soldat care trage?...... "
Aceasta postare a fost editata de Panzer_Grenadire: 21 July 2006 - 08:40 AM