Nu ma contrazic cand spun ca un motor diesel, gatuit de filtre, cu tot felul de upgradeuri va polua mai mult decat unul simplu.
Uite, un diesel clasic, generatia 1980-1990 va avea mai putini cp, va merge incet, frumos, in lumea lui. Consum 4-5-6 in afara, maxim 10 in oras. Datorita principiului, anume o masina molcoma, simpla, care te duce din A in B nu neaparat repede, cu consumul X si poluarea Y. Ieftina de produs, cu putine componente.
Luam un diesel modern, care fuge. Majoritatea utilizatorilor vor merge mai repede, deci consumul va ajunge asemanator, insa tipul de gaze va fi diferit. Buuun. Cum majoritatea au EGR, dupa 60-70.000, galeriile de admisie se vor umple de asa numita "black death" sau carbon build-up, iar din aceasta cauza, pentru a mentine aceleasi performante, consumul de motorina va creste. Ce este frumos, este ca acest lucru se manifesta doar in regim dinamic, adica atunci cand ai nevoie de putere, deci la ITP, nu se va vedea asta. Putem adauga si DPF pe drumuri scurte, si distractia va fi totala.
Ca si concluzie, oare ce polueaza mai mult: un diesel simplu, cu putine materiale bagate in el, sau o masina moderna, cu 10000 de "tehnologii", complicata, care necesita mentenanta costisitoare, caruia i se infunda x sau y, care arde uneori incomplet carburantul, care cere tot felul de fluide, etc?
FIabilitatea sa fie mai buna ca in trecut? Mie nu mi se pare ca se intampla asta, ba din contra. In afara de cateva masini, majoritatea sunt lamai. Pai ambreiajul nu a fost niciodata consumabila, ca in ziua de azi. Stiu un Opel Ascona, care are milionul de km si ambreiajul este inca original. Si ar fi bine daca ar fi atat, dar pica amortizoare, flanse, bucsi, senzori, furtune, fire, alternatoare, rulmenti, calculatoare. Astea nu sunt poluatoare, la productie?
Nu, este clar ca s-a ajuns la sfarsitul de viata al acestei tehnologii. Motorul termic isi trage ultimele suflari si singurul motiv pentru care se mentine este faptul ca produce $$ pentru multi. Facuse cineva calcule, daca s-ar trece pe electric, ar ramane doar 40% din fabricile actuale (nu mai ai nevoie de filtre, fluide, piese de schimb, etc). Modernitate si finete? Sa fim seriosi, multe optionale nu s-au mai inventat de mult. Pai se dau peste cap romanii cand aud de geamuri electrice (Cadillac a avut prima oara asa ceva in 1930), cutie automata (GM, 1939), incalzire in scaune (GM1955), sinteza vocala (Renault, 1980), pilot automat cu senzor de directie (BMW, 1995). Si tot asa. S-a adaugat un bluetooth si o navigatie + o diagnoza mai rasarita. Serios? Pe bune-bune? Adica in secolul 21, in afara de cateva beculete asta e tot ce suntem in stare sa punem pe masini?
Eu cand vad plasticele si cromul de toata jena pe masinile din ziua de azi parca as vedea a7-a generatie de umor "Vacanta Mare". Si nu doar VW sunt asa (ei chiar sunt finuti), toti producatorii sunt in aceeasi galeata. Pai comenteaza americanii, cand ei au 6.2litri cilindree si 300 de cai? Sa mai zic de Detroit Diesel sau "flegma-n par"? Aveau baietii un motor diesel de 5.9 care scotea... 150 de cai. Ala ce consum si poluare avea?
Ma lasi, pute a razboi economic de la o posta, s-au gasit americanii pe cine sa arate cu degetul.
Senzorii de pe pneuri ti se par mult? Dar senzori aliniati pe turbina, galerie admisie, galerie evacuare? Daca ti se infunda una din cele doua (si ghici ce, la diesel se intampla foarte des, din cauza ca ulei, funingine si vibratii) trebuie sa ajungi in reprezentanta pentru a schimba piesa si apoi sa realinieze cei 3 senzori cu calculatorul masinii. Sincer, ma sperie societatea viitorului daca astea sunt masinile viitorului.
Pentru orice tampenie te duci la service si dai gramada de bani. In primul rand asta arata prostirea populatiei, apoi devalorizarea monedei (deci si a muncii) si stagnare tehnologica. Ma rog, e o discutie mai lunga, dar cand incep sa le pun mereu cap la cap imi pare rau ca nu imi plac manele sa fiu si eu mai prost.
Aceasta postare a fost editata de kvogel: 28 September 2015 - 09:53 AM