Forum Machete,Modelism,Hobby: Proiect matriţare dragon scară mare - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Proiect matriţare dragon scară mare

#1 Useril este offline   JangBogo 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2386
  • Inregistrat: 10-February 10
  • Location:Craiova
  • Interests:Figurine Antichitate-perioada moderna, Afrika Korps, Japonia.

Postat 04 December 2015 - 01:37 AM

Salve Corui!

În primul rând bine ai venit!
Referitor la prima ta întrebare, din păcate, nu te pot ajuta. Eu doar pictez, nu şi sculptez figurine. La capitolul sculptura poţi vorbi cu Silviug2009, poate el îţi poate da nişte sfaturi.
La a doua ta întrebare, depinde la ce fel de figurine te referi. Dacă este vorba de cele pe care le-ai văzut în acest topic, răspunsul este pozitiv, sunt o grămadă de site-uri, magazine online, magazine "fizice", depinde de ce cauţi mai precis, ca să te pot orienta.
Nici la capitolul mulaj nu te pot ajuta. Dacă-mi laşi un mesaj privat (ai această funcţie, cum pui mouse-ul pe numele nostru, în stânga), încerc să te pun în contact cu cineva. Nu este însă membru aici.
Poţi pune însă aceste întrebări şi aici, la rubrica de "Materiale" sau "Tehnici" . Poate sunt colegi care sunt mai în temă ca mine.
Sănătate şi spor!

Aceasta postare a fost editata de JangBogo: 04 December 2015 - 01:38 AM


#2 Useril este offline   Corui 

  • Nou venit
  • Grup: New Users
  • Postari: 4
  • Inregistrat: 03-December 15

Postat 04 December 2015 - 09:16 AM

Buna
Mersi de sfaturi,o sa incerc sa iau legatura cu Silviu
Intrebam privitor la posibilitatea de a comercializa munca aceasta,la gasirea unor clienti
Nu am facut pana acum figurine 3D micute,doar ceva basoreliefuri.In plastilina,copiate apoi cu silicon sanitar si turnate in ipsos.
Iar lucrarea ce doresc sa o copiez si sa o multiplic o am prezentata in videoclipul de mai jos
https://www.youtube....h?v=cOpAfbTqUA0
Crezi ca cineva de aici ma poate ajuta cu ceva sfaturi privind matritarea acestei figurine?

#3 Useril este offline   JangBogo 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2386
  • Inregistrat: 10-February 10
  • Location:Craiova
  • Interests:Figurine Antichitate-perioada moderna, Afrika Korps, Japonia.

Postat 04 December 2015 - 03:04 PM

Nu ştiu ce pot să-ţi spun. Ştiu că se pot face şi la noi, chiar în 3D. Problema este că dragonul tău este la o scară foarte mare, ceea ce înseamnă un preţ pe măsură.
Clienţi, mai mult în afară, cred.

#4 Useril este offline   dan2du 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 182
  • Inregistrat: 25-August 09
  • Location:Bucuresti

Postat 04 December 2015 - 03:33 PM

Salutare Corui,
Ca material in locul plastelinei, poti folosi Fimo sau Cernit - se lucreaza usor si se coace dupa ce ai terminat lucrul. Daca vrei material bicomponent cu intarire cam in 24 de ore, sunt mai multe variante - Sculpey, Greenstuff, AndreaSculpt, etc. In legatura cu vanzarea si matritarea, daca esti din Bucuresti vino la intalnirea lunara de la magazin si te poti lamuri mai bine despre ce si cum.

Spor la modelit,

#5 Useril este offline   silviug2009 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 469
  • Inregistrat: 23-May 11

Postat 04 December 2015 - 07:04 PM

Salut Corui

O parte din materialele mentionate de dan2du sunt bicomponente(AndreaSculpt, GreenStuff) insa Sculpey-ul se intareste prin coacere. Este adevarat ca intarirea completa este in 24 de ore insa la genul asta de materiale (bicomponente) perioada de plasticitate in care poti doar sa modelezi este tot cam ca in cazul poxilinei (din cate am vazut este cam de 20 de minute). Cam dupa o jumatate de ora materialul incepe sa se intareasca binisor, dupa 1-2 ore deja e suficient de "betonat" incat sa nu mai poti face nimic cu el, decat daca incepi sa il cioplesti. Ca sa poti continua prin sculptura, eu as recomanda sa lasi sa treaca cele 24 de ore, altfel desi materialul nu mai "raspunde" atunci cand incerci sa-l modelezi, este totusi inca moale atunci cand incepi sa "sapi" in el (cel putin mie asa mi se pare). O alta probema poate sa o constituie duritatea materialului dupa ce s-a intarit.
Spre exemplu este o diferenta mare intre GreenStuff , care nu raspunde deloc bine la sculptura, este folosit mai mult ori pentru a servi ca liant intre armatura si materialul din care vei vrea sa realizezi lucrarea, sau se poate folosi in combinatie cu aalt material bicomponent, ex.Miliput (cele doua materiale combinandu-si atributele) si Magic Sculpt se comporta foarte bine din acest punct de vedere (sculptura).
La noi in tara dupa cate stiu, gasesti doar Miliput, un material care nu am auzit sa provoace alergii. GreenStuff, ApoxieSculpt (material de la care eu am capatat alergie) MagicSculpt, etc. din pacate nu le gasesti pe aici. Daca vei vrea insa sa cumperi pentru o lucrare de dimeniunea celei din clip.....eu zic sa te reorientezi ori spre o scara mai mica, ori spre alt gen de material, ca te rupe la buzunare, nu merita investitia.

#6 Useril este offline   Corui 

  • Nou venit
  • Grup: New Users
  • Postari: 4
  • Inregistrat: 03-December 15

Postat 06 December 2015 - 07:40 AM

Buna

Multumesc de sfaturi in primul rand

Plastilina o foloseam doar pentru a face obiectul, fiindca se modeleaza usor(am gasit ceva marca mai profi), apoi dupa matritare, o recuperam si o refoloseam pentru a face alte mici lucrari

Poxilina e un material super dar e periculoasa si nu prea mai am de gand sa o folosesc.Timpul ei de lucru efectiv e de vreo 5-6 minute doar, dupa care incepe intarirea.Sa o smirgheluiesti/polizezi e riscant, se pare ca praful rezultat e extrem de nociv.In rest, e un material dur, rezistent si la umezeala.

Coacerea presupune o temperature exacta?Fiindca in acest caz e nevoie de cuptor special, etc

Fimo am folosit din plin la acest dragon.Pot spune ca nu prea il agreez (suspectez ca are un grad de toxicitate totusi, uneori tinde sa crape, absoarbe umezeala(daca iei o bucata intarita si o uzi, se va inmuia din nou), plus ca unele varietati de fimo sunt cumva elastice, rezistente oarecum la a fi stantate/imprimate cu vreo forma.

Lucram mai demult machete la scara 1/1 sau 1/2 reprezentand specii de dinozauri mai mici, si mereu am cautat un material plastic si usor de prelucrat/sculptat, cu intarire mai lenta, nontoxic, si rezistent la apa ulterior.Am urmarit materiale filmate despre realizarea dinozaurilor si ei lucrau cu un gen de chit cu intarire lenta, dar nu stiu ce era.

Dupa parerea voastra, care material s-ar apropia cel mai mult de calitatile descries mai sus?




#7 Useril este offline   silviug2009 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 469
  • Inregistrat: 23-May 11

Postat 06 December 2015 - 10:16 AM

Gradul de toxicitate la Fimo (la fel ca si celelate tipuri de clay-uri de modelaj) bate spre 0, asta ti-o pot garanta. Lucrez cu el de vre-o 4 ani si n-am avut nici un fel de problema. Este des utilizat inclusiv de catre copii la modelaj, deci daca dam la o parte exceptiile (de care insa eu nu am auzit, insa stiu pe cineva care are alergie la polen spre exemplu.....deci, teoretic orice se poate intampla), n-ai de ce sa-ti faci griji. Pe de alta parte toate cele bicomponente dupa parerea mea au un grad de toxicitate mai mare sau mai mic, depinde de la individ la individ cum reactioneaza in contact cu ele. Am citit despre persoane care au aceeasi problema ca si mine, si persoane care desi au lucrat perioada indelungata cu acelasi material, n-au avut nici o problema, depinde de organism cum reactioneaza in contact materialul.
N-am inteles insa ce ai vrut sa spui cu "plus ca unele varietati de fimo sunt cumva elastice, rezistente oarecum la a fi stantate/imprimate cu vreo forma".
Fimo se poate crapa din diferite motive. Fie nu ai intins suficient de bine materialul, astfel ca se formeaza mici bule de aer, care vor impiedica aderenta straturilor intre ele, fie, misti intr-un fel sau altul o anumita zona (in timp fimo tinde sa-si piarda elasticitatea si incepe sa se durifice, ceea ce cauzeaza craparea lui in momentul in care vei misca lucrarea).
Coacerea se face la o temperatura de 110-120 de grade, nu trebuie sa depaseasca insa 130. Scrie de altfel si pe pachetele de fimo. Cat timp anume sa coci lucrarea n-as putea spune cu exactitate, cred ca depinde atat de marimea cuptorului cat si de dimensiunea lucrarii.......eu am un cuptor electric mic, in care o lucrare de 5 cm se coace in timp de 10 minute. Aici trebuie sa faci ceva teste. Ce ai putea sa faci ca sa eviti anumite probleme (craparea materialului), este sa coci lucrarea progresiv....banuiesc ca la final lucrarea va fi pictata, deci nu ai de ce sa-ti faci probleme in legatura cu o eventuala modificare a culorii (datorita coacerii).
Faptul ca el reactioneaza la apa este un lucru bun, asta inseamna ca il poti folosi vreme indelungata, spre deosebire de materialele bicomponente unde odata procesul de intarire incheiat, ori arunci materialul, ori treci la cutit si te apuci sa tai. Orice clay de modelaj (atat cele cu intarire prin coacere cat si cele cu intarire la aer) raspunde la un solvent (apa, ulei, alcool) fiind un lucru benefic atat pentru prelungirea duratei de "viata" cat si la finisare.
Insa daca totusi ai o problema cu chestia asta (contactul materialului cu apa), clay-urile de modelaj se impart in clay-uri pe baza de apa si clay-uri pe baza de ulei (te poti orienta spre categoria a doua). La magazinelela magazinele de la noi gasesti sub denumirea de plastilina profesionala Maimeri (poate or fi si alte modele, merita sa cauti....in jur de 60 de lei cred 1kg).Lucrarea din poza pe care am atasat-o este facuta din acest tip de material.
Eu insa limitandu-ma la lucrari la scara mica m-am limitat la materiale care imi folosesc mie, materiale pe care sincer nu le-as recomanda pentru o lucrare la scara 1/1. Problema asta au alegerea materialului are insa si ghidusia ei, pentru ca fiecare individ se simte confortabil cu un anume tip. Spre exemplu eu pot sa-ti recomand ceva (vb. la modul ipotetic) care dupa parerea mea sa se muleze foarte bine la ceea ce ai tu nevoie, tu sa il cumperi iar atunci cand te vei apuca de lucru sa constati ca de fapt nu este ceea ce-ti doresti.
Ca sa nu mai lungesc pelteaua, cred ca un raspuns mai aproape de adevar il poti afla doar de la sculptorii profesionisti, cei care lucreaza la o scara apropiata de cea care te intereseaza pe tine. Sfatul meu este sa gasesti un grup de discutie (incearca pe facebook, la ora actuala multi s-au orientat spre acest loc) dedicat pe tema sculpturii, si sa pui o astfel de intrebare. Pentru ca pe tine banuiesc ca te intereseaza parerea cuiva care a si lucrat cu un anume tip de material, ca sa poti obtine un feedback cat mai bun despre produsul respectiv.

Thumbnail atasat

  • Imagine atasata: _DSC1625.jpg


#8 Useril este offline   Corui 

  • Nou venit
  • Grup: New Users
  • Postari: 4
  • Inregistrat: 03-December 15

Postat 08 December 2015 - 10:36 AM

Salut
Eok daca spui ca FIMO nu e toxic deloc.Cum am folosit o gramada la acel dragon, in interiorul camerei,la un moment dat chiar se simtea mirosul destul de puternic.`Vis a vis de elasticitatea lui, vreau sa spun ca unele varietati de chit de modelaj,au un grad de elasticitate, adica cand imprimi in respectivul material ceva (is stantezi cu ceva-in cazul de fata era vb despre imprimarea solzilor)-acea forma nu se imprima perfect cum ar fiin cazul lutului sau plastilinei.
Am folosit Fimo-air, nu de cel cu uscare prin coacere.
Mersi de sfaturi

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi