Forum Machete,Modelism,Hobby: De pe net, februarie 2021 - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

 • 3 Pagini +
 • 1
 • 2
 • 3
 • Nu puteti crea un topic nou
 • Acest topic e inchis

De pe net, februarie 2021

#21 Useril este offline   dany 

 • Membru senior
 • Grup: Members
 • Postari: 4140
 • Inregistrat: 24-November 06

Postat 14 February 2021 - 01:05 PM

Citeaza

Ar fi o idee grozavă și la noi, în țară, și sunt absolut convins că ar exista destui mici amatori.


Da , si eu cred Longinus .
Fratele meu , pe langa servici si alte hobby-uri , infintase un astfel de club , dar de pictura . Era foarte fain , insa dat fiind faptul ca toti studentii sai erau adulti , partea financiara nu era o problema , reusind sa-si imparta cheltuielile impreuna (inclusiv fratele meu contribuia in aceeasi masura ) pentru chiria atelierului ,materiale , "rontzaieli" , etc. .
Din pacate acum in pandemie comunica cu" elevii" sai doar prin net si tel .

Ma gandesc ca pentru a deschide un astfel de club , unde invatzaceii sa fie copii , cred ca ar trebui in primul rand ca spatiul de lucru si finantarea sa nu fie un impediment . Iar asta e un pic mai greu , cel putin pt mine . S-ar putea rezolva cu fonduri europene ?.. poate . Iar apoi cred ca ar trebui facut si un "modul pedagocic " , (cred ca-i spune) , fiindca e puntin diferit lucrul cu persoanele minore decat cu adultii . Eu il am , dar nu am mai profesat de mult timp ;mi-ar trebui o verificare , actualizare , ma gandesc .


... Sa vedem ce va fi dupa ce trece mizeria asta de bolesnitza , fiindca si eu m-am gandit ca ar fi faina o astfel de initiativa , la noi .


Ps. Apropos , Longinus
Vream sa te intreb daca mai exista fostul "Palat al pionierilor " din Turda . Nu stiu cum era sau daca era in CJ , dar al vostru tin minte ca era foarte bun si bine garnisit si se afla si intr-o cladire frumoasa . Aveam un verisor care activa acolo si ne intalneam vara ,sau in vacantze sa construim barcutze , sau planoare sau masini radiocomandate . Era super .

Eu la asa ceva ma gandesc , ca un fel de "Palat al pionierilor" , unde copiii sa poata avea acces la mai multe activitati din domeniu . Intre care si o sectie dedicata modelismului static .

Pps . ... Si poate o sectie de ISTORIE ar fi bine venita ...

Fiindca uite ce se intampla din cauza analfabetismului functional ...> De exemplu ajunge un cantec patriotic al voluntarilor ardeleni din 1918 , "Soim roman " ,sa devina imn legionar din cauza ca este mentionat cuvantul "capitan" ( in vers cu trimitere la gradul militar ).... e ceva ... de speriat .

Aceasta postare a fost editata de dany: 14 February 2021 - 02:00 PM


#22 Useril este offline   flo 

 • Membru senior
 • Grup: Members
 • Postari: 2281
 • Inregistrat: 04-July 09
 • Location:Bucuresti

Postat 14 February 2021 - 07:16 PM

Vezi postareaLonginus, la 14 February 2021 - 09:37 AM, a spus:

Da. Bravo.
Iată, un om dedicat și un mic club care le dă copiilor un hobby, o preocupare.
Superb.
Ar fi o idee grozavă și la noi, în țară, și sunt absolut convins că ar exista destui mici amatori.

Draga prietene, nu este chiar atat de simplu. Eu sunt mai retinut, mai prudent. Am prunc de 10 ani, peste o luna face 11. Ma uit cam ce preocupari au colegii lui. Spre marea lor cinste sunt cativa care merg si bat mingea la un club de fotbal, o fetita chiar cu performante la inot, cativa care schiaza, o fetita joaca binisor tenis. Mai apoi avem vreo doua balerine. Cam astia se tin de un sport. Mai pot adauga si fetita care face echitatie.
Este minunat din punctul meu de vedere ca totusi sunt copiii care aleg un sport si cat de cat se tin de el. Insa este o clasa in care parintii copiilor sunt fara griji financiare. Adica dintre aceia care ma intreaba mirati: Cum dumneavoastra stati la bloc?
Ei, pe langa sport mai sunt doua fetite care picteaza. Foarte talentate. Si vreo doi care chinuiesc pianul. Dar pasiunea tuturor este ecranul. Al tabletei, al telefonului al laptopului.
Toti copiii cu preocupari extra scolare sunt dintre cei care isi permit o asa cheltuiala. Daca o astfel de preocupare nu este "inteleasa" de parinti, atunci nicio sansa sa ajunga copilul la ea. Sunt parinti dilii care daca vad ca nu exista vreun rezultat in scurta vreme in activitatea copilului nu il mai lasa, chiar daca micutul este incat si ar dori sa continue. Au disparut vremurile cand te duceai pe ascuns fata de parinti la fotbal la Rapid sau Sportul Studentesc. Sau cand cu 50 de bani ma duceam in Grozavesti la karting. Ca atat ma cost biletul de tramvai. Cate 25 de bani la clasa a doua.

Acum cativa ani, faceam o observatie. Ziceam ca o astfel de pasiune ar putea fi starnita copiilor daca cei care produc materiale sau le comercializeaza ar organiza evenimente unde copiii ar lua contact cu modelismul, daca ar primi un mic cadou. Domnul Pavel m-a adus cu picioarele pe pamant. A spus ca la o sarbatoarea a MNM a organizat un mic atelier unde si oferea cate o macheta. Evident ca cei maturi s-au imbulzit fara jena, ca mai apoi sa afirme ca sunt niste porcarii care nu au lipici si culori.

Acestea ma fac sa privesc cu mai multa prudenta. Sunt absolut convins insa ca trebuie incercat . Nu merge intr-un fel, sa se incerce pe alta cale. Avem insa resurse? Stim de unde sa le luam?

#23 Useril este offline   dany 

 • Membru senior
 • Grup: Members
 • Postari: 4140
 • Inregistrat: 24-November 06

Postat 14 February 2021 - 09:19 PM

Citeaza

Sunt absolut convins insa ca trebuie incercat . Nu merge intr-un fel, sa se incerce pe alta cale. Avem insa resurse? Stim de unde sa le luam?


Flo , scuze ca ma bag ; eu m-am gandit asa .:

Mai multe sectii ( mai multe nivele de varsta) .
--- Modelism static ,
. ---
Modele facute in CAD , indiferent de subiect , se pot crea si obiecte de uz zilnic sau casnic pe langa modele de vehicole si chiar design auto ,moto , arhitectural , etc ( ! ) . Aici se vor putea bucura de tehnologia si programarea pe computer , Tine de locul de munca din viitor , posibil .
------
Diverse jucarii sau vehicole de uz utilitar radiocomandate sau / si care sint motorizate . ><< Drone , am lucrat la asa ceva cu un prieten . Nu se mai fac cu metodele traditionale ca balsaua , etc. , se foloseste tehnologia si programarea pe computer atat la proiectare cat si la constructie .Faceam niste planoare motorizate asemanatoare ca forma cu dronele militare . Proprietarii le foloseau la supravegerea culturilor , sau a animalelor salbatice , etc.
><<< Tot la acest capitol , pe langa masinutze , avionase , barcutze , etc , se mai pot proiecta roboti industriali , posibil in miniatura , pentru acomodarea cu domeniul , sau de ce nu masini electrice . Tine probabil de locul de munca din viitor .

-------- Restaurari . Poate parea ciudat , dar m-am gandit ca merge bine , de fapt e un domeniu care se leaga cu cele de mai sus . Vehicole sau motociclete de epoca , motoare , tehnologia metalelor , istorie ... Sint in tzara catziva pasionati care cred ca ar fi incantati sa aiba invatzacei . In felul acestia pe langa modele , studentii vor putea lucra cu masini reale ( IMS , Buceag , ARO ...etc.) . ... Dar poate daca va fi cazul se vor putea restaura si alte obiecte vechi , ceasuri , aparate de radio sau electrocasnice , mobilier , ...etc.

Toate aceste sectii unite sub un singur " acoperish" . Finantare din fonduri europene ( ca ... nu am chef sa stau dupa alde ... stiti voi :-D )

Deci un fel de " Palat al pionierilor " , dar la nivelul anilor acestia , fiindca daca observati de aici se vor putea perfectiona cu pasiune in anumite meserii ale viitorului ,copiii si mai apoi tinerii .

Aceasta postare a fost editata de dany: 14 February 2021 - 09:47 PM


#24 Useril este offline   flo 

 • Membru senior
 • Grup: Members
 • Postari: 2281
 • Inregistrat: 04-July 09
 • Location:Bucuresti

Postat 14 February 2021 - 10:21 PM

Foarte bine ca te bagi. Ideile trebuie spuse in primul rand.
Dar uite desprea asta: Restaurari . Poate parea ciudat , dar m-am gandit ca merge bine , de fapt e un domeniu care se leaga cu cele de mai sus . Vehicole sau motociclete de epoca , motoare , tehnologia metalelor , istorie ... Sint in tzara catziva pasionati care cred ca ar fi incantati sa aiba invatzacei . In felul acestia pe langa modele , studentii vor putea lucra cu masini reale ( IMS , Buceag , ARO ...etc.) . ... Dar poate daca va fi cazul se vor putea restaura si alte obiecte vechi , ceasuri , aparate de radio sau electrocasnice , mobilier , ...etc.
In Romania nu prea exista restauratori recunoscuti de Ministerul Culturii in domeniul tehnic. In domeniul auto nu exista niciunul. Iti amintesrti despre initiativa restaurarii exemplarului FAMO de la muzeul militar? Ei bine discutam cu directorul muzeului pompierilor despre reconditionarea autospecialelor pompierior detinute de muzeu. Asa am aflat ca nu se pot face in bazele de reparatii sau ateliere daca acestea nu sunt recunoscute de catre Ministerul Culturii ca restauratori autorizati.
Exemplarele detinute de particulari nu fac obiectul legii. In Franta orice autovehicul atestat ca fiind exemplar istoric poate fi reparat, reconditionat, restaurat numai de catre entitati agreate de Ministerul Culturii, indiferent de proprietar.
Asadar, din fonduri ue s-ar putea face multe. Numai ca trebuie inceput cu baza. Cati, dintre cei care se pricep, crezi ca s-ar apuca sa scrie si sa se osteneasca pentru proiecte in acest sens?

Aceasta postare a fost editata de flo: 14 February 2021 - 10:22 PM


#25 Useril este offline   dany 

 • Membru senior
 • Grup: Members
 • Postari: 4140
 • Inregistrat: 24-November 06

Postat 14 February 2021 - 11:11 PM

Citeaza

Numai ca trebuie inceput cu baza.

Sa ne gandim la asta .

Citeaza

In Romania nu prea exista restauratori recunoscuti de Ministerul Culturii in domeniul tehnic. In domeniul auto nu exista niciunul.


Cum crezi ca s-ar putea rezolva asta , Flo?
Fiindca ma gandesc ca sint destui fosti lucratori pe la fostele uzinele auto si / sau pasionati care ar intruni calitatile necesare pentru a deveni buni restauratori . Oare cum i-am putea atrage si cum ar putea sa obtina o atestare de la Min . Culturii ?
Am putea vorbi cu dansii ulterior , si poate unii dintre ei vor fi de acord , ma gandesc .

Tu cum zici ca ar fi mai bine sa abordam acest subiect in asa fel incat sa putem avea rezultate pozitive ?

#26 Useril este offline   dany 

 • Membru senior
 • Grup: Members
 • Postari: 4140
 • Inregistrat: 24-November 06

Postat 15 February 2021 - 03:07 PM

Am uitat o sectie foarte importanta , pe care as dori sa o adaug : Sportul . Care ar trebui sa fie obligatoriu , in genul " nici o masa fara peste" ...Aici se pot gasi cateva domenii atractive , arte martiale , paintball , caiac ( unde exista posibilitatea) , echitatie fiindca amintise Flo ,planorism , karting . etc. Nah din astea .

Aceasta postare a fost editata de dany: 15 February 2021 - 03:16 PM


#27 Useril este offline   dany 

 • Membru senior
 • Grup: Members
 • Postari: 4140
 • Inregistrat: 24-November 06

Postat 15 February 2021 - 07:37 PM

Scuze , tot eu ... :-D

Citeaza

Cati, dintre cei care se pricep, crezi ca s-ar apuca sa scrie si sa se osteneasca pentru proiecte in acest sens?

Eu :-D ... numai ca nu ma pricep foarte bine ... mi-ar trebui suport

#28 Useril este offline   flo 

 • Membru senior
 • Grup: Members
 • Postari: 2281
 • Inregistrat: 04-July 09
 • Location:Bucuresti

Postat 15 February 2021 - 08:18 PM

Vezi postareadany, la 14 February 2021 - 11:11 PM, a spus:

Sa ne gandim la asta .


Cum crezi ca s-ar putea rezolva asta , Flo?
Fiindca ma gandesc ca sint destui fosti lucratori pe la fostele uzinele auto si / sau pasionati care ar intruni calitatile necesare pentru a deveni buni restauratori . Oare cum i-am putea atrage si cum ar putea sa obtina o atestare de la Min . Culturii ?
Am putea vorbi cu dansii ulterior , si poate unii dintre ei vor fi de acord , ma gandesc .

Tu cum zici ca ar fi mai bine sa abordam acest subiect in asa fel incat sa putem avea rezultate pozitive ?

Daca ne uitam la altii care au asa ceva vom vedea ca acolo sunt initiative private. ASTA pentru ca exista o piata. In Romania ma tem ca nu. Priviti in Franta cate evenimente cu masini de epoca exista. Traversarea Parisului si altele. Si exista de la moto la autocamioane si autobuze, masini de pompieri sau tractoare. Cati romani dispusi sa restaureze tractoare cunosti? Cati sunt dispusi sa tina in curte un autobuz reconditionat?
In Romania nici macar o procedura privind autorizarea unor restauratori auto nu exista. Asta stiam ca se intampla pana prin 2015. Ma tem ca nu s-a schimbat ceva.
In plus nu vad ca pasionatii sa doreasca sa se organizeze. Daca nu le cere nimeni atestare, de ce s-ar complica am putea spune. Insa pe forumul pasinatilor de masini ARO, atunci cand impozitele pt. masini cu moatare mari au inceput sa fie mari pt un detinator de ARO sau mai nou cand riscul de a fi interzise masinile noneuro s-a ivit, mi-am permis sa le propun sa incerce sa promoveze legislatie pt masinile declarate vehicule istorice , care sa asigure acestora un regim preferential in anumite conditii. In acest fel prin lege ar fi protejate masinile iar detinatorii incurajati sa le ingrijeasca si pe mai departe. Nici un interes. Ba ca suntem putini, ba ca eu nu am atestat de istorica si nu ma bag, ba ca ministrul e psd-ist , ba ca e basist. N-are rost Domne' sa ne complicam ca oricum nu avem sanse. Cam asa se misca romanii, ne place sau ba.

Cei care se pricep sa promoveze un proiect vor bani. Nu-i lucru usor, mai cu seama in Romania unde birocratia este mai stufoasa. Afara angajezi pe cineva priceput si rezolvi problema. Firmele mici romanesti nu sunt dispuse sa cheltuiasca pt. asa ceva.

Sportul ar trebui sa fie obligatoriu, inclusiv pt copiii cu dizabilitati. Fiecare sa alerge, sa arunce cu ce or arunca, dar sa participe la miscare dupa cum poate. FARA note si calificative. Prezenta sa determine "promovabilitatea". La fel pt muzica, desen. Cine doreste aprecieri suplimentare pt talent sa aleaga scoli vocationale, fie cluburi de profil.

#29 Useril este offline   Longinus 

 • Membru senior
 • Grup: Members
 • Postari: 7548
 • Inregistrat: 06-March 08
 • Location:Mayotte, Guyana

Postat 16 February 2021 - 09:42 AM

Flo, eu sunt absolut de acord cu ce ai spus pană acum, mai ales cu :
"Cam asa se misca romanii, ne place sau ba".

Perfect adevărat(din păcate)

#30 Useril este offline   Longinus 

 • Membru senior
 • Grup: Members
 • Postari: 7548
 • Inregistrat: 06-March 08
 • Location:Mayotte, Guyana

Postat 17 February 2021 - 10:01 AM

Ce vremuri !

Thumbnail atasat

 • Imagine atasata: 7d4e354db9a3531aa6793c3037299a9a.jpg


#31 Useril este offline   Fenomers 

 • Membru senior
 • Grup: Members
 • Postari: 581
 • Inregistrat: 01-February 09
 • Location:Bucuresti

Postat 17 February 2021 - 03:55 PM

Vezi postareadany, la 14 February 2021 - 01:04 AM, a spus:Macar sa gasesti undeva un "starter kit" de genul asta, cu minimul necesar. Si eu am in minte cui sa iau vreo doua...

#32 Useril este offline   flo 

 • Membru senior
 • Grup: Members
 • Postari: 2281
 • Inregistrat: 04-July 09
 • Location:Bucuresti

Postat 17 February 2021 - 10:30 PM

Imagine atasata: l1.jpg

#33 Useril este offline   dany 

 • Membru senior
 • Grup: Members
 • Postari: 4140
 • Inregistrat: 24-November 06

Postat 18 February 2021 - 04:09 AM

Un urban explorer despre Detroit-ul abandonat . Foarte interesant .

https://www.youtube....h?v=UbTAxjZC_UE

#34 Useril este offline   dany 

 • Membru senior
 • Grup: Members
 • Postari: 4140
 • Inregistrat: 24-November 06

Postat 18 February 2021 - 04:27 PM

Si tot ceva la fel ,dar in Estonia ,Narva .Bald 6 Bankrup . https://www.youtube....h?v=1ltZR9IWXaE

Iar aici Narva , de dinainte de a fi distrus de rusi si din timpul ocupatiei sovietice https://www.youtube....h?v=nIPLmbNP84I


Ps . ... totusi , 23 august -ul nostru a fost decizia corecta ...zic eu .

Estonii saracii s-au opus cu darzenie sovietilor , iar rezultatul < 4 zile de indepenta urmate de zeci de ani in care au fost straini in propria tara , iar orasele lor distruse si locuite apoi de rusi ... plus tot ce avea comunismul mai bun ,lagare ,deportari , dar pe acestea le-am cunoscut si noi .etc.

Orasele din clip erau locuite de rusi .
Iteresant ,la min 18 .20 , in clipul lui Bald ,locul de unde filmeaza e acelas cu cel din clipul cu orasul vechi , la min 0 . 43 . Sa pastrat bine fortul .

Aceasta postare a fost editata de dany: 18 February 2021 - 05:26 PM


#35 Useril este offline   dany 

 • Membru senior
 • Grup: Members
 • Postari: 4140
 • Inregistrat: 24-November 06

Postat 18 February 2021 - 07:07 PM

Citeaza

Ce vremuri !


Sony aveau de obicei cei care lucrasera prin tarile africane .
... Dar era bunicel si Gloria :-D ... din pacate nu mai puteai prinde cu el Europa Libera , ca si cu cele vechi rusesti . Parca trebuia " tras in banda " .
Sticla de Cola in care ne faceam limonada sau socata ,pentru mers la padure sau strand nu va mai pun . ^_^

Ps. ... " Oravitza ... sin-son-quat - douz sientimetr .. statzioneaza --- " 4 ore ...veee, inebuneai :lol:
Dar in schimb imi placea mult programul acela de duminica ... cu scenete amuzante si muzica ... oare cum se numea ?
Si imi mai placea vara , cand eram pe undeva la umbra cum se auzea din departare sau apartamentele vecine tranmisia meciurilor de fotbal ... mai trecea cate un AN 2 ,cu vreo treaba ...

Pps. Mai era emisunea aceea de povesti de seara , pe care o ascultam .

Thumbnail atasat

 • Imagine atasata: 1 a gloria.jpg

Aceasta postare a fost editata de dany: 18 February 2021 - 07:57 PM


#36 Useril este offline   Longinus 

 • Membru senior
 • Grup: Members
 • Postari: 7548
 • Inregistrat: 06-March 08
 • Location:Mayotte, Guyana

Postat 19 February 2021 - 08:59 AM

Emisiunile alea se chemau Unda veselă și Noapte bună copii.
Ultima se mai transmite și astăzi pe Radio Romania.

Aceasta postare a fost editata de Longinus: 19 February 2021 - 09:17 AM


#37 Useril este offline   dany 

 • Membru senior
 • Grup: Members
 • Postari: 4140
 • Inregistrat: 24-November 06

Postat 19 February 2021 - 03:38 PM

Citeaza

Unda veselă și Noapte bună copii.

Da ,... :-D

#38 Useril este offline   dany 

 • Membru senior
 • Grup: Members
 • Postari: 4140
 • Inregistrat: 24-November 06

Postat 19 February 2021 - 07:36 PM

Imagini din Iasi ,cu tramvaie de la inceputul anilor 90 , dar inca pastrand din " nuantele viitorului luminos " ( ...min 4.24 :-D) ...bine ca aveau curent ,,, https://www.youtube....h?v=TMFCMqjlvfM

Oare ce sint ?
Par a fi niste ... monstruletzi incrucisati din Timis cu Thomson ( v56) ...?
Pana si " terminatorii " Tatra arata ajunse la limita ...

Aceasta postare a fost editata de dany: 19 February 2021 - 07:51 PM


#39 Useril este offline   dany 

 • Membru senior
 • Grup: Members
 • Postari: 4140
 • Inregistrat: 24-November 06

Postat 21 February 2021 - 09:50 PM

Au sosit "Homarii " , in caz ca nu ati aflat .

... Hmm , Trumpeterii vad ca produc un model asemanator cu varianta ro. la 1 /35 ...

https://www.digi24.r...focsani-1455852

Ps. link model trumpy https://www.super-ho...tem-HIMARS.html

Pps . La 72 inca nimic de luat in calcul ...

Aceasta postare a fost editata de dany: 21 February 2021 - 10:04 PM


#40 Useril este offline   dany 

 • Membru senior
 • Grup: Members
 • Postari: 4140
 • Inregistrat: 24-November 06

Postat 21 February 2021 - 11:04 PM

Odata cu acestea mai vin niste masinutze ... sa fie ,la gingie ... ^_^ .

De pe RoMilitary .


Contractul initial, de 1,25 miliarde de dolari…

The Government of Romania has requested the possible sale of fifty-four (54) High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) Launchers, eighty-one (81) Guided Multiple Launch Rocket Systems (GMLRS) M31A1 Unitary, eighty-one (81) Guided Multiple Launch Rocket Systems (GMLRS) M30A1 Alternative Warhead, fifty-four (54) Army Tactical Missile Systems (ATACMS) M57 Unitary, twenty-four (24) Advanced Field Artillery Tactical Data Systems (AFATDS), fifteen (15) M1151A1 HMMWVs, Utility, Armored, and fifteen (15) M1151A1 HMMWVs, Armor Ready 2-Man.

Also included with this request are: fifty-four (54) M1084A1P2 HIMARS Resupply Vehicles (RSVs) (5 ton, Medium Tactical Cargo Vehicle with Material Handling Equipment), fifty-four (54) M1095 MTV Cargo Trailer with RSV kit, and ten (10) M1089A1P2 FMTV Wreckers (5 Ton Medium Tactical Vehicle Wrecker with Winch), thirty (30) Low Cost Reduced Range (LCRR) practice rockets, support equipment, communications equipment, sensors, spare and repair parts, test sets, batteries, laptop computers, publications and technical data, facility design, training and training equipment, systems integration support, Quality Assurance Teams and a Technical Assistance Fielding Team, U.S. Government and contractor technical, engineering, and logistics support services, and other related elements of logistics and program support. The total estimated program cost is $1.25 billion.
_____________________
La care mai adaugi si astea de 250 de milioane de dolari:
https://www.rumaniam...ractului-himars

Forty-eight (48) Advanced Field Artillery Tactical Data Systems (AFATDS) (MDE);
Forty-five (45) M1152A1 HMMWVs—Armor Ready 2-Man (MDE);
Fifty-four (54) M1084A1P2 HIMARS Resupply Vehicles (MDE);
_____________________
Total:
54 de camioane-lansatoare
108 de camioane de aprovizionare
10 camioane de depanare
54 de remorci
75 de Humvee (45 din ele fiind camionete/”papuc”-blindate si 15+15 „clasice”-blindate)

Arata acest topic


 • 3 Pagini +
 • 1
 • 2
 • 3
 • Nu puteti crea un topic nou
 • Acest topic e inchis

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi