Forum Machete,Modelism,Hobby: retragere F117 - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

retragere F117

#1 Useril este offline   MiG 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 827
  • Inregistrat: 19-January 05

Postat 07 November 2006 - 07:24 PM

Dupa F-14 urmeaza F-117

http://www.af.mil/ne...oryID=123030185

#2 Useril este offline   FlyBoy 

• Membru senior
  • Postari: 1937
  • Inregistrat: 24-February 06

Postat 08 November 2006 - 01:01 AM

SA ma ierti te rog, dar tocmai cred ca ai dat nastere unui subiect de dispute aprinse :-)
Apropos de dotarea RoAF si alte alea... ;-)

Oricum nu prea si-a facut banii avionul asta :whistle:

#3 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum
  • Grup: Administrare
  • Postari: 4017
  • Inregistrat: 15-April 04

Postat 08 November 2006 - 01:13 AM

Flyboy, la Nov 8 2006, 02:01 AM, a spus:

Oricum nu prea si-a facut banii avionul asta :whistle:

Te rog, lumineaza-ne si pe noi pe ce criterii ai facut calculele de profitabilitate pentru F-117 ;-)

#4 Useril este offline   Arhi 

• Membru senior
  • Postari: 591
  • Inregistrat: 05-October 05

Postat 08 November 2006 - 03:40 AM

;-) Problema principala cred ca e cea ca a fost doborat in Iugoslavia... Pana s-au dumirit americanii si au venit sa bombardeze ramasitele, epava nu mai era acolo! Se pare ca a luat urgent drumul Rusiei. Prin urmare, avionul, folosit cu mare succes la primul razboi din Golf (si in unele actiuni secrete, inainte!), a devenit nesigur in oricare alta operatiune, prin cunoasterea caracteristicilor sale secrete de catre "ceilalti". De aici si chestia cu profitabilitatea. Practic nu si-a indeplinit numarul de ani ca sa-si scoata pe deplin banii investiti in el. Ramane totusi o capodopera tehnica a celei de-a doua generatii americane "stealth". Unul dintre pilotii care l-au vazut chiar la inceput, intreba neincrezator: "Chestia asta zboara?"... Si uite ca acest avion unghiular zbura destul de bine, doar cu viteza subsonica, si se mentinea stabil gratie computerelor care reuseau sa-i tina sub control marea... instabilitate. :whistle:

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: f_117_camo.jpg

#5 Useril este offline   hartman 

• Membru senior
  • Postari: 385
  • Inregistrat: 17-October 06
  • Interests:Aviatie,marina,tehnologie.

Postat 12 November 2006 - 12:36 AM

De acord cu afirmatia insotita de argumente.Cit despre retragerea unui avion sau altu treaba se complica .Trebuie sa recunoastem ca tot ce exista azi ca aviatie militara sunt ramasite ale unor doctrine de aparare si atac din razboiul rece ,in care perioada se cunosteau clar adversarii.Iar in cazul unui conflict major raportul de forte era sensibil egal.Practic aceste tehnologii nu mai au astazi adversar.Iar in asazisul "razboi inpotriva terorismului " nu prea mai ai ce face cu F 117,si nici cu altele,ex. mult trimbitata operatiune" tora bora"(dadea bine totusi pe tv ca raspuns la 11 sept.).Adveversarul de azi al lumi occidentale se reduce la un biet arab cu o bomba la briu,dar asta e alta discutie.Cred ca retragerea lui F 117 , abandonarea programului Comanche si probabil si F 22 ,sunt inceputul sfirsitului unei ere tehnolologice ,nu zic ca o sa dispara aviatia ca arma cum au disparut cuirasarele ,dar cred ca va fi altfel.Cel putin noi modelisti avem mereu subiecte chiar daca respectivele avioane mai sunt sau nu in serviciu activ.Bafta si spor la treba ,sper sa ajung si eu la urmatoarea expozitie daca aflu in timp util.

#6 Useril este offline   FlyBoy 

• Membru senior
  • Postari: 1937
  • Inregistrat: 24-February 06

Postat 12 November 2006 - 01:00 AM

Multumesc Arhi, ai exprimat ceva foarte scurt ceea ce mie mi-ar fi luat ani sa scriu :lol:

#7 Useril este offline   Arhi 

• Membru senior

Postat 12 November 2006 - 03:07 AM

8-) F-117 a fost construit gratie unei "inventii" rusesti. Cum americanii au un serviciu imens de culegere a datelor publicate in orice limba, au dat si peste comunicatul stiintific cu pricina - privind devierea undelor radar de catre supafetele unghiulare - publicat intr-o revista ruseasca dupa al doilea razboi mondial...
La cate operatiuni secrete au participat aceste avioane, inainte de a se afla de existenta lor, probabil ca nu vom stii decat peste vreo 50 de ani, vorba lui Basescu... Singurul avantaj al acestui avion era invizibilitatea radar, in rest nefiind un adevarat avion de lupta. Un ochitor bun l-a putut dobori fara un efort prea mare, din cauza zborului la joasa altitudine, daca-mi amintesc bine.
Cu afirmatia "in cazul unui conflict major raportul de forte era sensibil egal" din timpul Razboiului Rece" nu pot fi de acord. Americanii au avut intotdeauna superioritatea in cazul armamentului avansat, asa cum pot astazi sa observe istoricii militari. Castigarea cursei satelitilor a intarit definitiv aceasta suprematie, avansand apoi catre programul "razboiul stelelor". Tinerea la mare pret a fortei militare sovietice era o chestie de propaganda, menita sa adoarma opinia publica americana cu privire la cheltuielile enorme din domeniul militar, facute, normal, din banii contribuabilului american. :lol: Acum functioneaza, mai mult sau mai putin bine, chestia cu "razboiul impotriva terorismului", maine vor inventa altceva, daca e nevoie... Forta e forta si trebuie aratata cateodata, ca altfel nu-si justifica cheltuiala. Inventarea conceptului de "daune colaterale" in cazul invingatorului si "crime de razboi" in cazul invinsului, face ca totul sa para facil.
Cert este ca epoca avioanelor cu pilot se incheie. Satelitii militari si avioanele fara pilot fac deja treaba foarte buna. In plus, pe ei nu-i plange nimeni acasa in caz ca sunt "omorati".
Apropo de felul cum au inteles rusii sa aplice conceptul de "lupta impotriva terorismului", a cecenilor adica, vezi aici ce-a vazut satelitul Ikonos:
http://www.watchdog.cz/index.php?show=0000...2-000004&lang=1

Sau asta de la sol:

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: chechnya.jpg

#8 Useril este offline   zapacitu 

• Membru senior
  • Postari: 335
  • Inregistrat: 13-August 06

Postat 12 November 2006 - 09:36 AM

hartman-ace:

Citeaza

abandonarea programului Comanche si probabil si F 22

Cu F-22 chiar nu e cazul. A intrat in productie de serie (vreo 60 de exemplare livrate USAF, fara prototipuri) si in dotarea a doua baze (Langley, Virginia si Eielson Alaska)

arhi:

Citeaza

Apropo de felul cum au inteles rusii sa aplice conceptul de "lupta impotriva terorismului", a cecenilor adica, vezi aici ce-a vazut satelitul Ikonos:
http://www.watchdog....2-000004&lang=1

Nici israelienii n-au fost mai retinuti in Beirut in vara asta:
Imagine postata

#9 Useril este offline   MiG 

• Membru senior
  • Postari: 827
  • Inregistrat: 19-January 05

Postat 12 November 2006 - 10:00 AM

Usor frati modelisti ca o dam pe politica. Asta e aspectul urat al hobby-ului, reprezentam niste masini de distrus/ucis. Afara de machetele pt avioanele de pasageri si masini civile cam asta e adevarul pt restul. Dar e o chestie asumata..doar suntem oameni mari, ce rost are sa ne oripilam atat, astea sunt ispravile dragutelor de F-uri, MiG-uri, Me-uri, He-uri, Tigere pe care cu drag le modelam.

Aceasta postare a fost editata de MiG: 12 November 2006 - 10:01 AM

#10 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum

Postat 12 November 2006 - 10:48 AM

Vad ca anumite chestii rod adanc... :lol: Site de modelism, politica la coltul blocului la bere. Ok? Am obosit sa o tot zic.

Cat despre F-117, fiecare cu parerea lui. Eu sunt de parere ca si-a meritat banii, a aruncat sute de tone de bombe cu doar un avion pierdut in lupta, a servit mai bine de 20 de ani in USAF, a fost prima aeronava care a fost conceputa special in sensul de a avea RCS cat mai mic, etc, etc...

Treaba cu "F-117 doborat la sarbi, problema mare" mi se pare o chestie trasa de par, cine isi imagineaza ca o tehnologie veche de 30 de ani mai are mari secrete de aflat, zic ca se insala amarnic. Cam intotdeauna cand "ceilalti" au pus mana pe o chestie care o credeau nemaipomenita, au realizat ca defapt propaganda e cu mult mai puternica decat credeau... :-D Asa e de cand lumea... F-117 a incetat de muuuult de tot sa fie proiect secret.

#11 Useril este offline   radub 

• Membru senior
  • Postari: 2061
  • Inregistrat: 13-August 05

Postat 12 November 2006 - 12:22 PM

F-117 a fost descris in detaliu in cateva carti, reviste si alte publicatii cu mult inainte de razboiul din Bosnia. De fapt, daca imi amintesc eu bine, avioanele au fost scoase de la "pensie" pentru acel razboi... Chiar acum ma uit in cartea "Lockheed F-117 Nighthawk" de Robert F. Dorr (World Air Power Special), care spune ca de fapt in 1991 cand s-a incercat obtinerea unei noi comenzi pentru inca 72 de avioane, comada a fost refuzata de congresul american cu explicatia ca era, citez "archaic 15year-old technology" that was "a nightmare to maintain". In 1992, flota a fost redusa la doar 28 de avioane (din 45 initiale) iar in Martie 1992, doar 63 la suta din capacitate era gata de lupta. In 1994 numarul de ore de zbor a fost de doar 11 ore in medie pe luna si se prevedeau inca alte reduceri.
Apropos de "secrete" - cartea asta nu a lasat nimic in "ceatza" - are schite, desene, planuri, fotografii, descrie toate sistemele si metodele de mascare a emisiilor, tactici, escadrile, serviciu, lista de pierderi etc. (asta era in 1995).
Eu zic ca "inamicii" aveau deja o idee despre "secretele avionului" pe vremea razboiului din Bosnia...

Dupa parerea mea, acest avion e, daca imi permiteti o analogie, cam cum e semnul ala "aparat foto cu burduf taiat cu ics roshu" in gara. Un ancronism care nu mai are de mult rost.

Avionul este depasit, dar nu pentru ca e prost sau nu mai e secret. Si-a trait traiul si si-a papat malaiul. A fost un "plane of its times", adica un raspuns specific la o problema specifica. Orice tehnica militara expira o data si o data. Acealsi lucru s-a intamplat si cu alte avioane, c'est la vie!

Oricum, va ramane un avion unic, cu propria sa nisha in istoria aviatiei.

Radu

Aceasta postare a fost editata de radub: 12 November 2006 - 12:23 PM

#12 Useril este offline   hartman 

• Membru senior

Postat 12 November 2006 - 12:38 PM

Ok,Cartula normal ca politica nare ce cauta aici,dar citeodata ca sa ne expunem mai bine opiniile mai derapam un pic.Cu discutiile despre aviatie esti de acord?Motivul pentru care modelisti construiesc este pentru ca sunt pasionati de un domeniu anume ,aviatie,marina,blindate etc.Crezi ca se iese din subiect cind se discuta si asa ceva ?

#13 Useril este offline   zapacitu 

• Membru senior
  • Postari: 335
  • Inregistrat: 13-August 06

Postat 12 November 2006 - 12:42 PM

Citeaza

Vad ca anumite chestii rod adanc...  Site de modelism, politica la coltul blocului la bere. Ok? Am obosit sa o tot zic.

Atunci desfiintati sectiunea "Discutii libere" din subforumul "Discutii generale" ca sa putem discuta doar despre modelism fara alte tentatii :lol:

#14 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum

Postat 12 November 2006 - 01:00 PM

Pentru cine vrea sa discute politica, Internetul e mare, colturi de bloc multe. Nu aici. Greu de inteles? Eu zic ca nu.
Zapacitul, cam puerila afirmatia "atunci desfiinteaza rubrica", nu crezi?

#15 Useril este offline   hartman 

• Membru senior

Postat 12 November 2006 - 08:35 PM

Cartula ,trebuia sa spui mai clar ce inseamna pentru tine "discutii libere",ca sa stie si omu de rind ce se poate si ce nu.Mie personal mi se pare ca esti un pic cam taios in afirmatii de genul :"o sa musc","unele chestii rod","este greu de inteles?".In plus se pare ca ai o inclinatie in a contrazice in mod automat opiniile care nu-ti convin ,ex.cel mai apropiat Flayboy.lasa oamenii sa se exprime ca de aia este forum .Asa nu ar mai trebui sa discutam nimic de teama sa nu se supere administratorul ca am iesit din subiect cu un cuvint sau o propozitie dintr-un text mai mare.Oricum nu cred ca modelism inseamna strict dat la pila ,lipit,asamblat etc. la o macheta .De multe ori trebuie inteles si contextul istoric in care a aparut un avion ,nava sau blindat,nu suntem copii mici sa ne placa doar o forma frumos colorata.

#16 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum

Postat 12 November 2006 - 09:27 PM

Ce o tot lungim atata? Orice subiect o da in politica e cu probleme... Si acum, ce naiba treaba are retragerea lui F-117 cu Libanul? Sau cu Cecenia?

In zona asta a discutiilor "bine" si "rau" sunt pareri pur subiective, si nu prea ai ce sa argumentezi pe tema lor... D-asta n-am de gand sa accept subiecte care o dau in politica, pentru ca pana una-alta n-am chef de polemici inutile si sterile... Din care sigur cineva va iesi 'atins' intr-un fel sau altul.
Sunt discutii fara absolut nici o finalitate, si in momentul in care sunt purtate si fara argumente, nici macar nu sunt educative.

Cat despre restul, fiecare cu ale lui. Apropos, din cate vad toata lumea se exprima cat se poate de liber, n-am editat sau sters mesaje, n-am inchis gura nimanui... Deci?

#17 Useril este offline   Arhi 

• Membru senior

Postat 12 November 2006 - 09:52 PM

Politica, care politica?! Vorbeam de lucruri absolut normale, iar daca e sa ne amintim ca un grec antic definea omul ca "zoon politikon" - aceasta fiind trasatura ce-l delimiteaza pe om de restul animalelor - cred ca ar trebui sa existe mai multa "elasticitate" in abordarea "politicii". Altfel nu facem decat sa ne amintim de cenzura si de comunism! Sau inca mai suntem in comunism?...
Cred ca hobbyul nostru se adreseaza inimii fiecaruia, starnindu-l la mai multa istorie, tehnica, geografie etc. Inevitabil, politica e peste tot... E insa absurd sa acuzam pe cineva ca daca face avioane sau tancuri germane din WW2 ar fii si nazist! Sa fim seriosi! La fel si cu cele din zilele noastre.
Cat despre secretele F-117, daca erau chiar toate cunoscute, inseamna ca americanii erau chiar inconstienti sa-l mai foloseasca in conflictul din Iugoslavia! Ceva scartaie in acest rationament, nu credeti? Apreciez, totusi, ca incidentul iugoslav a insemnat lovitura de gratie pentru F-117.

http://www.aeronautics.ru/f117down.htm

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1163361153.jpg

#18 Useril este offline   Arhi 

• Membru senior

Postat 12 November 2006 - 10:14 PM

:lol: Chiar, cu ce avioane s-au efectuat bombardamentele din Grozny si cele din Liban?...

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: f_16I_israeli.jpg

#19 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum

Postat 12 November 2006 - 10:16 PM

Arhi, pana una alta ai dat link catre un site cu atat de mult propaganda incat credibilitatea lui se apropie vertiginos de 0. Venik un tip cu o agenda clara, si o directie la fel de clara... Si o credibilitate fooooooarte patata.

Permite-mi sa te intreb o chestie. Si la care as prefera un raspuns argumentat... Daca acea pierdere a insemnat compromiterea secretului, cum se face ca aceleasi avioane au fost folosite si in continuare? Inclusiv deasupra Iugoslaviei, in zilele care au urmat? Sau in urmatorii 7 ani? Fara probleme sau ceva? Fara alte pierderi? Cum explici asta? Chiar tu spuneai ca ar fi fost inconstienti sa-l mai foloseasca in Iugoslavia daca se stiau toate secretele. Ei bine, a fost doborat, s-au aflat secretele, si inca a fost si este folosit. Te cam contrazici. Asadar?

#20 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum

Postat 12 November 2006 - 10:22 PM

Arhi, la Nov 12 2006, 11:14 PM, a spus:

:-D Chiar, cu ce avioane s-au efectuat bombardamentele din Grozny si cele din Liban?...

In nici un caz cu un F-16 folosind pe post de bombe rezervoarele suplimentare :lol:

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi