imi fac cartier de vile ... de jucarie evident
Postat 07 November 2006 - 08:30 PM
aceasta firma mi-a spus sa ma gandesc si la pretul pe care sa-l cer, si de acea m-am gandit sa apelez la voi sa ma ajutati sa-mi fac o idee despre pret, asta in cazul in care cineva a lucrat asa ceva sau a auzit.
trebuie sa precizez ca materialul, placi de PVC ,din care a propus firma sa fac casele si alte materiale le vor plati ei.
deci , cam care ar fii pretul unei casute ca sa-mi fac o idee a ansamblului?
Postat 07 November 2006 - 11:10 PM
Poti folosi la scara mare autocolantul care imita lemnul, piatra, poti sa iti tiparesti la o imprimanta buna diferite texturi pe care sa le lipesti (tigle pentru acoperis, pereti, usi, ferestre, imitarea unui zid de caramida). De mare efect pot fii si masinile 'exotice' pe care le bagi in garaj (se gasesc bunicele la 1:60 si bune la 1:43, din pacate 1:50 nu e o scara prea intalnita la chestii din astea, banuiesc ca un blindat 1:48 nu ar da prea bine

In rest, bafta!
Postat 07 November 2006 - 11:51 PM
Postat 08 November 2006 - 09:16 AM
- Nu lucreaza nimeni machete din PVC
- Ca sa poti construi diorama va trebui sa imparti cartierul in zone pe care sa le livrezi pe masura ce le termini pentru ca nu vad in ce casa ai putea sa faci diorama dintr-una.
- Scara 1/50 este scara de arhitectura
- Uitate pe net si vezi preturi la case pentru trenulete (1/87) apoi gandestete ca acele case nu sunt manufacturate ci injectate in serie mare
- Gandestete daca poti termina diorama pana la trermenul de livrare
Bafta!
Postat 08 November 2006 - 01:10 PM
Pentru calcularea pretului, poti folosi doua metode:
Metoda 1: Asta e sistemul folosit de obicei de atelierele de modelism. Se determina pretul pe ora si se taxeaza pe numarul total de lucru. In astfel de situatii se va da un termen limita care daca e depasesit se taie din remuneratie. Daca livrarea are loc inainte de termenul limita se acorda un bonus (negociat in prealabil).
Metoda 2: Negociezi un pret fix. Pentru asta, estimeaza tu cat te va costa (manopera, materiale, timp) sa faci o cladire si multiplica acel pret cu numarul de cladiri. Adauga un pret pentru teren, vegetatie, drumuri, garduri, poduri, apa, etc. Asta e pretul total pe care il poti precepe.
Adaug la adevarurile spuse de Crios si urmatoarele lucruri de care ai nevoie:
- Iti trebuie experienta sa creezi machete de la zero - "scratchbuildingul" este complet diferit de asamblarea de machete care vin gata formate in cutie.
- Trebuie sa creezi desene la scara, deci ai nevoie de cunostinte de desen tehnic sau poate chiar un program de calculator de desen tehnic. Apoi iti trebuie o metoda sa transferi desenele pe PVC in mod uniform si repetabil. (Erorile vor fi evidente si stridente.)
- Iti trebuie plastic texturat pentru caramizi, tigle, etc. Iti trebuie rame, cercevele, usi, etc. Iti trebuie vegetatie. Localizeaza surse. Daca ei iti dau asa ceva, e bine, daca nu, ai o problema.
- Iti trebuie scule, multe lame de bisturiu, poate un fierastrau circular de modelism, un traforaj de modelism, un strung, o masina de frezat, o masina de gaurit de banc, masini de slefuit si polizat (manuale sau de banc), poate o masina de vacuformat. Iti trebuie abrazivi, shmirghel de diferite grade. O sa ai mult de lucrat iar sculele iti vor usura munca.
- Iti trebuie adezivi, diferiti adezivi cu proprietati diferite (toluen, superglue, aracet, prenadez, epoxi) in cantitati mari. Trebuie sa stii ce efect are fiecare adeziv asupra plasticului (de exemplu toluenul aplicat in catitati prea mari va deforma plasticul de-a lungul timpului) iar asta vine doar cu experienta.
Daca nu ai acces la cele de mai sus, eu zic sa nu te bagi.
HTH
Radu
Postat 09 November 2006 - 11:36 PM
Postat 10 November 2006 - 12:19 AM
Ca sa intelegi mai bine ceea ce zic poti incerca daca vrei sa faci un burlan la 1/50 numai ci un cater, un traforaj si o rigla metalica.
In alta ordine de idei te gandesti cumva cat dureaza sa faci un acoperis de genul asta

taind placile bucata cu bucata (sunt ~700 buc.) si cat dura daca era o coala care se gaseste in magazine in strainatate?
Asta este numai una dintre problemele cu care se va confrunta si nu sunt decat 30 de machete de case care trebuie puse pe teren, care au curte, gard, pomi, tufisuri, strazi, stalpi, etc. ... si la 1/50 detaliile cam trebuie sa fie si se cam vad.
Exista posibilitatea ca acel client sa nu fie atat de pretentios si sa se multumeasca cu ceva mai subtire sau chiar sa vrea ceva mai subtire. In cazul asta si pretul e in consecinta. Daca o casuta manufacturata costa 10 $ pentru ca e din 6 bucati de carton pe care s-a desenat cu tempera si sa-u lipit bucatile cu aracet, o casuta din ABS, manufacturata, cu perdelute la fereastra si jardiniere de flori poate costa si 200$.
Depinde foarte mult si de ce vrea clientul sa iasa.
Am vazut foarte multe machete facute de arhitecti. Crede-ma ca 90% dintre ele nu sunt machete in adevaratul sens al cuvantului.
Bafta!
Postat 10 November 2006 - 09:49 AM
Aceasta postare a fost editata de MiG: 10 November 2006 - 09:51 AM
Postat 10 November 2006 - 02:54 PM

Deci, exista 2 tipuri de machete de arhitectura:
1. genul de "luat ochii" clientului mai putin avizat (colorate in exces, cu pomi, masinute, omuleti, tzigla, ma rog cam ca de jucarie...)
2. genul strict arhitectural, in care primeaza volumul, ideea. Acestea se expun, de obicei, la expozitii de profil, concursuri de arhitectura si contin mai putine detalii (fara shprosuri sau alte iordane de genul asta), se fac din materiale mai nobile (lemn de diferite esente, etc), gama de culoare se reduce la 2 sau 3 nuante pastelate.
Intai si intai, la discutia cu beneficiarul, asigurate ca stii tot ce vor. Adica, intreaba-i daca vor cu detalii (cate, de care), ce culori (+cate), sa fie varianta finala de proiect (ai grija sa le spui sa-ti puna la dispozitie toate plansele, desfasuratele, pt negative, in caz ca nu te oferi tu, dar costa, deh), etc. Abia dupa asta, fa-ti un calcul de timp (ffff. important). Conteaza si materialul din care o faci ca timp de prelucrare, greutate in prelucrare, etc.
Oricum la ce spuneai tu, adica 30 de case la 1/50, daca am inteles bine, asta inseamna o macheta de aproximativ 3 metri patrati.
Lasand la o parte materialele, si daca lucrezi ca lumea (si ei stiu asta), te poti "arunca" spre 4000 de coco. Acum, vezi si tu, tu stii beneficiarul si numai tu iti poti da seama daca "ti-ar da sau nu".
Daca faci contract (ceea ce e de indicat), sa ceri fara TVA de la inceput, ca sa stii care sunt "banii tai" si bineinteles, poti fi platit cu ora.
Acum materiale:
Pai ar fi lemnul de balsa, care este usor si moale (mai mult nu pot sa-ti spun pt. ca nu am lucrat cu el)
- placile de pluta aglomerata de diferite grosimi...
- foile de furnir;
- cartonul K-LINE, (asa zisul "mousse"), spuma poliuretanica intre doua foi caserate de carton, si asta vine in diferite grosimi (min.3mm), se taie usor cu cutter-ul, se vopseste super bine cu vopsele de masina sau chiar cu ale noastre email-uri, se lipeste cu aracet.
- FOREXUL, sau PVC-ul expandat, material plastic in foi de la 1 la 10mm, care se taie cu cutter-ul pina la 5mm, dupa care un circular mic; se vopseste f. fain cu vopsele de masina sau email-urile noastre (cum ziceam si mai sus).
- cred ca si ABS-ul se preteaza bine;
- restul le gasesti (pomisori, omuleti, masinute, gardutzuri, etc...) la magazine;
Oricum e de luat.
Adrian
Postat 10 November 2006 - 06:46 PM
treaba a fost destul de profi:
taiat la laser materialul (nu stiu cum se numeste materialul...e un fel de komatex (PVC), dar se poate taia cu laserul), planuri in arhicad, etc.
macheta a iesit buna de tot si a fost cea mai buna de la expo de constructii din TM.
dar a fost si multa munca. au lucrat 3 oameni la un proiect ce trebuia sa fie gata "ieri daca se poate".
Postat 25 November 2006 - 02:05 PM
andi, la Nov 10 2006, 02:54 PM, a spus:
Cuvantul macheta implica un singur tip si nu doua. Macheta = Model redus, care respectă fidel proporţia dimensiunilor şi aspectul exterior (al unui decor, construcţii, aparat sau opere de artă)
Dupa cum vezi si din pacate cuvantul macheta se refera la "jucarii" si nu la volume exacte.

Cred ca ai gresit undeva la calcule ... :hammer: tema era diorama cu 30 case 1/50.
Bafta!
PS Multam Caline ca mi-ai adus aminte de subiectul asta

Postat 25 November 2006 - 04:37 PM
"Cuvantul macheta implica un singur tip si nu doua. Macheta = Model redus, care respectă fidel proporţia dimensiunilor şi aspectul exterior (al unui decor, construcţii, aparat sau opere de artă)"
Nu vreau sa intru in polemica neaparat dar exista nu numai doua ci chiar mai multe tipuri de machete. exista si machete functionale, figurative, etc in afara de cele de modelism. Machetele de urbanism de exp au f putin de a face cu machetele de modelism, cele de arhitectura sunt undeva intre. La avioane o macheta de tunel aerodinamic e f diferita de una de modelism, si totusi e macheta, samd. Nu fac afirmatia chiar gratuit ci pt ca omul sa inteleaga ca s-ar putea sa existe cerinte de fidelitate putin diferite fata de cele de la modelism.
Postat 26 November 2006 - 04:06 PM
MiG, la Nov 25 2006, 04:37 PM, a spus:
"Cuvantul macheta implica un singur tip si nu doua. Macheta = Model redus, care respectă fidel proporţia dimensiunilor şi aspectul exterior (al unui decor, construcţii, aparat sau opere de artă)"
Nu vreau sa intru in polemica neaparat dar exista nu numai doua ci chiar mai multe tipuri de machete. exista si machete functionale, figurative, etc in afara de cele de modelism. Machetele de urbanism de exp au f putin de a face cu machetele de modelism, cele de arhitectura sunt undeva intre. La avioane o macheta de tunel aerodinamic e f diferita de una de modelism, si totusi e macheta, samd. Nu fac afirmatia chiar gratuit ci pt ca omul sa inteleaga ca s-ar putea sa existe cerinte de fidelitate putin diferite fata de cele de la modelism.
Mihai, incearca sa aprofundezi un pic mai mult teminologia cuvantului macheta :hammer: . Definitia n-am inventat-o eu. Macheta functionala = Model redus, care respectă fidel proporţia dimensiunilor şi aspectul exterior care mai si functioneaza.
Macheta de ziar sau revista este ceea ce va fi in final un ziar sau revista adica exact asa poate sa arate in realitate sau chiar asa va arata in realitate.
Machetele de urbanism sunt in marea lor majoritate diorame la scari mici, 1/500, 1/1000 si chiar si mai rau si este firesc sa fie mai "stilizate". Fa si tu macheta unui avion 1/720 si fa macheta aceluias avin la 1/72 avand tot atatea detalii cat pe ala 1/720 si ai sa vezi cate suturi iti iei cand ai sa-l arati.
Ala despre care spui tu ca se baga in tunelul aerodinamic nu este macheta si nu se numeste asa (cel stilizat) atunci cand se urmareste studierea curgerii fluidelor pe anumite profile. In final insa, in tunel ajunge macheta care are pe ea toate detaliile exterioare (asa cum spune si definitia cuvantului) pentru ca acestea pot influenta negativ aerodinamicitatea. Nici figurativele nu intra in categoria machete chiar daca uneori si noi facem figuratii de Me 109 (spre exemplu) si multe altele astfel de SF-uri.
O lucrare la comanda se negociaza cu beneficiarul pana la nivelul de detaliu. El este cel ce da banul asa ca el defineste in cazul de fata ce inseamna "macheta". Daca beneficiarul n-o face atunci o face dictionarul limbi romane care mie mi se pare ca este destul de clar la capitolul asta. Ceea ce intelege fiecare si ceea ce face in functie de ce intelege din cuvantul "macheta" e treaba lui.
Bafta!
Postat 26 November 2006 - 10:46 PM
crios, la Nov 25 2006, 02:05 PM, a spus:
Cred ca ai gresit undeva la calcule ... :hammer: tema era diorama cu 30 case 1/50.
Bafta!
Pai, asa cum am si spus si descris: 2 tipuri de machete de arhitectura. Nu de urbanism, nu machete de arta grafica sau altceva. Credeam ca am fost destul de clar...imi cer scuze daca s-a inteles gresit.

Doar ca am facut o comparatie intre machetele pt. vile pentru publicul larg, si cele facute de Meyer pentru prezentarea lucrarilor sale.
E posibil sa fi gresit si la calcule: hai, nu or fi 3mp, da' 2 tot sunt.
(o casa de cca. 7/10m, pe un teren de circa 250-300mp, circulatii carosabile, alei pietonale...la 1/50..... x 30 bucati......ian calculati si voi, poate ca nu am gresit....

Aceasta postare a fost editata de andi: 26 November 2006 - 11:05 PM