
Greselile Fuhrer-ului
#4
Postat 14 November 2006 - 09:39 PM
Daca asupra primelor doua sa zic ca n-a prea avut control (desi ar fi putut sa se spanzure cu cordonul ombilical, sau sa invete sa picteze naibii si sa traiasca din asta

Chiar sunt curios cum o sa decurga acest 'mic' experiment

#5
Postat 14 November 2006 - 09:49 PM
4. Sa se inece cu absint, in vremea cand facea pe piftorul. Dar... pentru asta iti trebe ceva "oua"... si ceva stil si vana de artist (chiar si ratat)... dar din Montmartre !
A fost un biet obsedat de desuurile materne. Din pacate, de prea multe ori, printr-un ticalos joc al sortii... prin complicitatea celor "puternici" si jemanfutismul celor multi... specimene d'astea defecte ajung sa se joace cu soarta lumii !
VADE RETRO SATANA... mi-as zice... sau, ptiu drace !
Si m-am jurat ca nu ma bag in topicuri d'astea "politice"...
#6
Postat 14 November 2006 - 10:09 PM
Fara indoiala a fost un imbecil si astfel din fericire Germania a pierdut razboiul.
Stalin insa, din nefericire nu a fost chiar asa de imbecil si URSS a castigat razboiul ...
Bizara si complicata e istoria.
#8
Postat 14 November 2006 - 10:22 PM

Oricum, din 2 rele o alegem pe cea mai putin rea...
Toata lumea a vrut ca Stalin sa castige razboiul (in special rusii, deoarece sub conducerea lui Hitler, nici ei, nici ucrainienii (probabil nici noi, romanii -aici s-ar putea sa gresesc) nu aveau dreptul la viata, fiind categorizati drept Untermeschen).
#9
Postat 14 November 2006 - 10:30 PM

Pana la urma, te-ai lamurit cum merge un poll? Ca subiectul clar n-a fost si nu e cel mai fericit

#13
Postat 14 November 2006 - 11:02 PM
Din lista ta, as elimina "Declararea de razboi SUA"... Nu a fost o gresala, pentru ca oricum declarau ei razboi... Deci chiar nu conta.
#15
Postat 14 November 2006 - 11:51 PM
Cea mai mare greseala a fuhrer-ului a fost devierea Grupului de Armata Centru al lui Fedor von Bock inspre Nord, respectiv inspre Sud. Pe data de 19 iulie 1941, nemtii castigau o importanta batalie la Smolensk. Drumul spre Moscova era liber. Mai ramasesera doar 200.000 de soldati rusi dezorganizati sa blocheze drumul spre capitala. Atat diviziile siberiene, cat si toamna si iarna ruseasca erau departe. Insa, contrar asteptarilor lui Stalin, Hitler isi trimite cele doua grupuri de tancuri ale Grupului Central nu spre Moscova, ci spre Nord, respectiv Sud. In Nord, Grupul 4 Panzer al lui Erich Hoepner urma sa primeasca ajutorul Grupului 3 Panzer al lui Hermann Hoth pentru cucerirea Leningradului, iar in Sud, Grupul 1 Panzer al lui Ewald von Kleist avea sa fie ajutat de Grupul 2 Panzer al lui Heinz Guderian in cucerirea Ucrainei si in capturarea a 665.000 de soldati rusi la Kiev. In Nord, Leningradul nu a fost cucerit, dar a ramas sub stare de asediu pana in ianuarie 1944. In Sud, insa, lucrurile au mers bine. Abia dupa ce au fost irosite aproape 2 luni fara ploi si ger, pe 28 septembrie 1941, a fost lansata Operatiunea Taifun, al carei obiectiv era cucerirea Moscovei. Insa au urmat ploile, apoi gerul si, in final, trupele siberiene odihnite si echipate corespunzator pentru un razboi de iarna. Armata lui Hitler a cedat , precum cea a lui Napoleon, in fata portilor capitalei ruse.
Aceasta postare a fost editata de AlexGiuglea: 14 November 2006 - 11:53 PM
#17
Postat 15 November 2006 - 12:14 AM
Rusia era pur si simplu mult prea mare ca sa cada prada tacticilor gen 'blitzkrieg'... Iar germanii au avut o problema serioasa la logistica... Nu era calculata sa mearga pe distante asa mari.
#18
Postat 15 November 2006 - 12:53 AM
Intr-adevar, au fost incalcate principiile blitzkrieg, unul dintre ele fiind plecarea din 2 puncte a unor grupari de blindate si intalnirea lor intr-un singur punct. In 1941, la scara mare, 3 grupuri de armate au plecat din 3 puncte si s-au tot departat unele de altele. Si blitzkrieg-ul nu era aplicabil pentru distantele mari.
In 1941, situatia Armatei Rosii era critica; pierduse aproape in totalitate razboiul aerian, iar majoritatea ofiterilor cu experienta mureau prin gulag-uri. De asemenea, soldatii nu erau corespunzator echipati, multi dintre ei fiind recruti insuficient instruiti, iar tanchistii nu aveau experienta. Nici pentru Wehrmacht, lucrurile nu erau roz. Liniile de aprovizionare erau intinse la maxim si atacate in permanenta de partizani, numarul de oameni si blindate era in scadere, iar soldatii erau extenuati dupa lunga distanta parcursa. (Ca sa nu mai zic ca sistemul de transport al Wehrmacht-ului se baza in mare parte pe cai).
Stalin i-a promis lui Churchill ca va continua lupta si la est de Moscova.
Hitler a gresit de la inceput. Pe langa faptul ca armata germana era numeric mult inferioara armatei ruse, el a mai divizat-o in 3 grupari si le-a trimis in 3 directii diferite. Dupa cucerirea Leningradului, Moscovei si Ucrainei, trupele germane trebuiai sa stabileasca o linie defensiva la est de Moscova. Si toate acestea in decursul a 2-3 luni.
Unele carti afirma chiar ca Hitler ar fi trebuit ataca prin Africa de Nord, apoi prin Peninsula Arabica, amenintand astfel Caucazul si India si intrand in posesia unei cantitati insemnate de petrol. Chiar si un atac direct asupra URSS putea fi incununat de succes, daca ar fi concentrat toata armata in centru, despartind astfel Uniunea Sovietica in doua.
Aceasta postare a fost editata de AlexGiuglea: 15 November 2006 - 12:56 AM
#19
Postat 15 November 2006 - 01:18 AM
Ca pot sa zic ca daca ar fi concentrat toate resursele atunci spre cucerirea Moscovei, ar fi fost doar un Stalingrad mai timpuriu



Dar deja sunt simple supozitii... Putem sa construim scenarii la nesfarsit...