Forum Machete,Modelism,Hobby: De pe net, noiembrie 2025 - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

De pe net, noiembrie 2025

#1 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12695
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 01 November 2025 - 09:03 AM

Alexander Vraciu, 2 noiembrie 1918 - ianuarie 2015, pilot american de origine romana, as al US Navy.
Imagine atasata: vraciu_3..jpg
Imagine atasata: vraciu_1a.jpg
Imagine atasata: vraciu_4.jpeg
Imagine atasata: vraciu_4aa.jpg

#2 Useril este offline   flo 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2516
  • Inregistrat: 04-July 09

Postat 01 November 2025 - 07:16 PM

Si nu un oarecare pilot. A patrulea as al Marinei.
Din nefericire nu a fost foarte mandru de originea sa. Nu imi amintesc pe unde am citit, ca ar fi marturisit ca perioada din copilarie pe care a petrecut-o in Romania nu i-a placut deloc. Era doar un prescolar, cum o fi apreciat? Pesemne satul sibian nu oferea ce oferea Chicago chiar si unui prescolar, ca sa glumim. Nu a dorit sa-si scrie memoriile. Intotdeauna a sustinut ca este un american ce poarta un nume romanesc. Nu a vizitat Romania si nici nu a invatat romaneste. Penultima poza este una istorica. Multumim Z!

#3 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 02 November 2025 - 05:56 PM

Te corectez putin, Vraciu a fost mereu mandru de originile sale, menționānd deseori rădăcinile sale transilvănene īn interviurile pe care le-a dat. Dupa Marea Unire a venit cu familia, tatal sau era din Poiane Sibiului, mama sa, nascuta Tincu, era din Sebes. O avut o sora mai mare, Maria.
In scoala a facut o gluma cam dura. Dupa ce a simulat o criza de nervi, sustinand ca s-a plictisit, a sarit pe geam de la etajul doi. Colegii, stupefiati, s-au repezit la geam geam, crezand ca-l vor vedea intins pe gazon. Nu a fost asa, el aranjand gluma cu niste colegi care l-au prins intr-o plasa pregatita dinainte. S-ar parea ca saltul acesta i-a prins bine in Filipine, dupa ce antiaeriana i-a avariat avionul, fiind nevoit sa sara cu parasuta!

#4 Useril este offline   flo 

• Membru senior

Postat 02 November 2025 - 06:34 PM

Despre gluma amintita stiu. Era un cunoscut autor de farse.
Totusi, decizia reveniri in tara a apartinut parintilor. Cum si reintoarcerea in SUA tot parintii o hotarasc. Nimic nu a depins in acest sens de el. Da, am citit cum isi recunostea originile transilvanene, cum spunea ca tatal avea un pasaport al unei tari care nu mai exista. Cu toate astea, fiind fiul a doi romani, a afirmat ca este american cu nume romanesc. Multi americani cu parinti italieni, irlandezi, polonezi nu s-au sfiit sa-si recunoasca nationalitatea.
Ma straduiesc sa regasesc articolul in care afirma despre scurta sa perioada din copilarie traita in Romania. Nu-i de mirare sa nu-i fi placut. Nestiind romaneste nu avea cum sa comunice, ori asta pentru un copilas insemna izolare.

Una peste alta, persoana sa demonstreaza ca romanii pot fi intre primii si la lucruri bune, marete. Eu zic ca tine doar de educatie. Scuze, am fost guraliv.

#5 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 03 November 2025 - 12:51 PM

Categoric ca decizia a apartinut parintilir! Normal ca odata nascut in SUA se considera american. Dar nu stiu sa-si fi renegat vreodata originile.
Totusi, de ce parintii lui nu l-au invatat limba romana, doar la un moment dat s-au intors in tara?
Ar fi fost interesant acel articol. Maine am o emisiune la radio local si aceste amanunte ar fi fost utile.

#6 Useril este offline   flo 

• Membru senior

Postat 04 November 2025 - 10:54 AM

Vezi postareaZ-mare, la 03 November 2025 - 12:51 PM, a spus:

Categoric ca decizia a apartinut parintilir! Normal ca odata nascut in SUA se considera american. Dar nu stiu sa-si fi renegat vreodata originile.
Totusi, de ce parintii lui nu l-au invatat limba romana, doar la un moment dat s-au intors in tara?
Ar fi fost interesant acel articol. Maine am o emisiune la radio local si aceste amanunte ar fi fost utile.

Nu-l gasesc. Caut. Nici macar nu mai stiu daca era in vreo publicatie pe hartie sau pe de net. Imi mai amintesc doar ca se spunea ca se pregatea sa mearga la scoala si ca il speria ca nu stia romaneste. Nu zic ca si-a renegat originile. Ca recunostea de unde provin parintii sai. Afirma ca ceva de genul: Sunt american, doar numele este romanesc. Nici nu si-a dorit sa mai viziteze Romania. Pesemne ceva il macarcase in scurta perioada cat a stat in tara. Nu ar fi de mirare. Un copilas care nu putea interactiona cu alti copii, fata de care exista o diferenta culturala si de civilizatie importanta. Eu am vazut copii de oras, care veniti in satul bunicilor, erau ingroziti sa bea apa de la un izvor si sa mearga la buda in gradina.
Nu-l judec pe Vraciu, Doamne fereste! Regret doar ca se simtea asa strain fata de Romania. Sau poate parintii au trait o dezamagire la revenirea in tara. Probabil ca aveau la alte asteptari, ei ardeleni traiti sub stapanire straina, de la Romania Mare. Dezamagire transmisa si fiului. Greu de aflat. Poate ceva rude ar putea lamuri cate ceva.

E si vina noastra, a romanilor, ca nu apreciem ce avem frumos si mai degraba observam doar ce e rau. Zic si eu.

Spor!

#7 Useril este offline   1-0-9 

• Membru senior
  • Postari: 4978
  • Inregistrat: 10-December 04

Postat 04 November 2025 - 11:52 AM

Vraciu are o biografie "semi-oficiala", este o carte mai veche:

https://a.co/d/1rEBHv9

#8 Useril este offline   1-0-9 

• Membru senior
  • Postari: 4978
  • Inregistrat: 10-December 04

Postat 04 November 2025 - 02:44 PM

In unul din ultimele interviuri serioase (foarte interesant de altfel, e publicat aici) :

Rep.- Let me back up and get just a couple of details. Vraciu, I am going to guess, is a Rumanian name.

Vraciu - Rumanian derivative, right-eight centuries away from Dracula (chuckle).

Rep. - Were your parents immigrants?

Vraciu - Yes. They both came to America in the early L90Os. I even went to school in Rumania for a year at the tender age of seven, when the family returned for a visit.
My father came back early, but my mother-figuring that she might not be going back for a while-decided to extend the visit for herself, my sister, and me.
Being seven years of age, I had to go to school there as a youngster; however, I don't remember too much about it.

Deci cam asta e tot, restul sunt povesti si supozitii...

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

3 useri citesc topicul
1 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

1. dany