Forum Machete,Modelism,Hobby: 1/72 PEGASUS HOBBIES - WAFFEN SS 1943 (SET 1) - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1/72 PEGASUS HOBBIES - WAFFEN SS 1943 (SET 1) Recenzie set şi Camuflaj Waffen SS

#1 Useril este offline   Panzer_Grenadire 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 893
  • Inregistrat: 11-October 05

Postat 26 November 2006 - 01:46 PM

PEGASUS HOBBIES 1/72
WAFFEN SS 1943 - SET 1
“1st SS Division LAH”


Producător Pegasus Hobbies
Scară 1/72
Cod set 7201
An fabricaţie 2004
Nr. de figurine 46
Nr. de poziţii 17
Talie Înalta
Material Plastic moale
Perioadă optimă 1943 -1945


Descriere

„Waffen SS 1943 – Set 1” este setul prin care Pegasus Hobbies s-a lansat pe piaţa figurinelor din plastic la scara 1/72 având ca subiect armata germană în WWII. Deşi cutia în care este ambalat setul nu spune nimic, putând trece drept chiar una urâtă, în momentul în care este deschisă, conţinutul nu poate să nu fascineze prin calitatea detaliilor şi a poziţiilor figurinelor din interior. Datorită acestora precum şi inovaţiilor aduse, este un set de referinţă, care a ridicat cu mult ştacheta în domeniu şi a propulsat firma producătoare în topul celor mai bune. Întreg setul emană un amestec de vitalitate, forţă şi realism, cum rar se întâlneşte la această scară.
După cum reisese din titlu şi subtitlu, setul reproduce infanterişti din Waffen SS, (din Divizia 1 SS „Leibstandarte Adolf Hitler”) în timpul bătăliei de la Kursk din vara anului 1943. Însă figurinele de aici pot fi folosite în orice altă perioadă a WWII, în special cu începere din anul 1943, reprezentând atât trupe din Waffen SS cât şi din Wehrmacht, diferenţa fiind realizată prin intermediul modelui de camuflaj.

Uniforma în care sunt echipate toate figurinele este compusă din jachetă de camuflaj, fară glugă, pantaloni normali şi cizme. De asemenea, toţi au căşti acoperite cu prelată de camuflaj.
Setul prezintă avantajul că soldaţii pot fi folosiţi nu numai vara, ci şi în anotimpuri mai reci, dimensiunile uniformei, respectiv grosimea ei, facilitând acest lucru.
Figurinele poartă bretelele în formă de „Y” şi aproape toate au echipamentul standard format din mască de gaze, sac de merinde, bidon, gamelă, baionetă şi lopată.
În ceea ce priveşte lopata, aceasta este dată separat pentru unele figurine. Se fixează într-o gaură, însă este recomandat a fi lipită. Având în vedere materialul din care sunt confecţionate, plastic moale, nu poate fi folosit adezivul întrebuinţat la kit-uri, dar Super-glue dă rezultate foarte bune, asigurând o fixare perfectă. La acelaşi adeziv trebuie să se apeleze şi la lipirea capetelor unora dintre figurine, acestea nefiind turnate cu tot cu cap. Este dat separat pentru a realiza o poziţie cât mai credibilă şi se fixează întocmai ca şi lopata.
În ceea ce priveşte lopeţile, există trei modele diferite. De unele este ataşată baioneta, de altele doar teaca baionetei, iar altele nu au baioneta ataşată. Se pot pune oricum, însă la o studiere foarte atentă a figurinelor, se poate remarca faptul că unele au mânerul baionetei turnat în zona în care se amplasează lopata.
Arrmamentul figurinelor este unul caracteristic perioadei la care se referă setul şi dotării reale a unui pluton de infanterie, în acest sens neabundând MG-uri şi MP-uri. Soldaţii incluşi au cincisprezence Kar 98K (una cu luneta), un MP40 şi un MG34, iar fiecare are cartuşiera corespunzatoare armei din dotare. Trebuie a fi subliniat faptul că majoritatea celor dotaţi cu puşti precum şi cel cu MP au curea la armă, detaliu foarte important la arme, dar extrem de rar întâlnit în alte seturi de figurine.

Poziţiile sunt realiste şi foarte bine realizate, nouă figurine fiind în picioare, patru în genunchi şi patru în poziţii culcate.
Toate sunt extrem de dinamice, marea lor majoritate fiind deosebite de alte seturi. Între acestea se numară cea a soldatului care se pregateşte să-şi fixeze baioneta la armă, cea a soldatului care îşi scoate o grenadă din cizmă, cea a soldatului care aleargă şi îşi ţine casca cu mâna precum şi cele ale soldaţilor care îşi scot muniţie din cartuşiere.
Poziţia ofiţerului este interesantă, detaliile fiind foarte bine realizate şi ca în realitate, nu se deosebeşte cu mult de ceilalţi soldaţi dat fiind faptul că este un ofiţer aflat în linia întâi. De altfel, este singurul care are în dotare MP40. Şi restul echipamentului său este conform realităţii, are două cartuşiere pentru MP, pistol, o grenadă, geantă de ofiţer şi binoclu. Acesta din urma dă masura setului, este singurul set la scara 1/72 în care o figurină are lentilele din spate ale binoclului protejate de un toc de piele, dupa cum erau şi în realitate. Din acest detaliu minor se poate remarca studiul şi atenţia pe care producatorul a acordat-o realizarii setului. Sistem similar de protejare a lentilelor au şi unele figurine din setul „WW2 German Motorised Infantry” realizat de Preiser, însă la acestea, tocul este la spate şi nu dispus pe lentilele binoclului. În plastic moale la scara 1/72, un toc similar se regăseşte la unul din ofiţerii din setul „German Infantry (Late War) de la Caesar, dar şi acela nu se află în poziţia de aici.
La rândul lor, mitraliorul şi servantul sunt excelent realizaţi, deşi se află într-o ipostază oarecum clasică pentru un astfel de ansamblu. Un detaliu important este acela că servantul are în dotare carabină, acesta fiind şi în realitate echipat cu 98K, iar mitraliorul cu pistol. În cazul mitraliorului din set, pistolul îi lipseşte, dar se poate presupune că este dispus pe burta şi nu se vede din cauza poziţiei în care se află.
Două figurine sunt aproximativ identice, respectiv cei care trag cu puşca din genunchi. Exista cel puţin două diferenţe între acestea şi anume una are luneta la armă, a doua fiind dată de dispunerea unui model diferit de lopată, amândouă având disponibilă această opţiune.
Multe figurine de aici au grenade fie în cizme, fie la centură şi două pozitii reproduc soldaţi în momentul aruncării grenadei. Cei care aruncă grenadele, o fac extrem de credibil, poziţiile lor fiind deosebit de dinamice şi total diferite de figurinele din alte seturi care reproduc soldaţi surprinşi într-o astfel de postură. După cum a fost precizat, amândouă poziţii sunt excelente, însă cel puţin cea a soldatului care aruncă grenada din poziţia culcat pare că este inspirată de una din fotografiile celebre ale WWII.

În cea ce priveste uniforma, există o mică neadvertenţă cu realitatea la jacheta de camuflaj M38. Astfel, se vede la unele figurine că aceasta se poate deschide până jos, când în realitate modelul de jachetă reprodus în set, era tip hanorac, se deschidea până la brâu şi se tragea peste cap. Este un detaliu vizibil doar la unele figurine, şi ţinând cont de calitatea setului, această mică neconcordanţă poate fi trecut cu vederea, mai ales că în momentul vopsirii, detaliul poate fi înlăturat cu uşurinţă.
Partea superioară a jachetei este ireproşabilă, iar restul uniformei precum şi alte detalii sunt extrem de bine realizate. Un alt lucru interesant este acela că în ciuda faptului că sunt infanterişti, unele figurine au ochelari de motociclist atârnaţi la gât. Aceasta corespunde perfect realităţii având în vedere că în Divizia 1 SS „Leibstandarte Adolf Hitler” infanteria era în majoritate reprezentată de Panzer Grenadieri, aceste trupe folosind adeseori diverse vehicule în momentul în care însoţeau panzerele în luptă.
De asemenea, pe mâneci figurinele au gradele reprezentate prin trese. Detaliul corespunde realităţii, însă dacă se doreşte să fie folosite în alte perioade de după 1943, este recomandat ca tresele să fie înlăturate.
Corpurile sunt bine proporţionate, iar expresiile feţelor sunt realiste şi bine sculptate.
Trebuie precizat că nu există diferenţe între dimensiunea armelor şi a echipamentului între poziţii diferite. O problemă poate fi ridicată de faptul că figurinele sunt fabricate dintr-un plastic extrem de moale, astfel ţevile unor arme putându-se curba. Există mai multe metode de a soluţiona această problemă, dintre care cea mai simplă este introducerea armei în apă clocotită şi apoi imediat îndreptată.
Deşi nu lipsesc, bavurile sunt insignifiante şi pot fi înlăturate cu multă uşurinţă.

Figurinele din acest set sunt perfect compatibile ca dimensiune şi uniformă de camuflaj cu cele din setul Caesar „German Infantry with Winter Gear”, Italeri „German Elite Troops”, Revell „German Infantry”, Esci „Nebelwerfer 41” şi Preiser „WW2 German Pak40 Crew”.
Un alt set care tratează exact acest subiect este cel al aceleiaşi companii, intitulat „Waffen SS - Set 2 “1943 Kursk LAH”, Pegasus Hobbies având excelenta idee de a dezvolta un subiect identic în cadrul a doua seturi distincte.
„Waffen SS - Set 2” este un set bun, chiar mai interesant cel puţin din punct de vedere al numărului mare de poziţii oferite, dar spre deosebire de setul 1, aici descris, există unele mici diferenţe între dimensiunile soldaţilor, unii fiind puţin mai mici, însa categoric nu 1/76. Diferenţa este aproape insesizabilă şi totodată unele figurine din setul 2 au aproximativ aceeaşi dimensiune cu cele din setul 1.
Trebuie a mai fi precizat faptul că cele doua seturi sunt relativ compatibile, completandu-se unul pe altul, dar există unele extrem de mici diferenţe între dimensiunile unora dintre figurinele incluse în setul 2, diferenţa de microni fiind vizibilă la mărimea echipamentului şi capetelor numai dupa o studiere foarte atentă.
Oricum, chiar şi in cazul alăturării acestor figurine cu cele din setul 1, diferenţa este extrem de mică, şi cu puţin efort şi poziţionare fericită cele doua seturi se pot totuşi utiliza în cadrul aceleiaşi diormare.

„Waffen SS - Set 1” este într-adevăr un set de elită portretizând o unitate de elită şi care a deschis calea altor seturi de top realizate de către Pegasus Hobbies. Totodată, marchează un moment de cotitură în domeniul figurinelor din plastic moale la scara 1/72 având ca subiect armata germană în WWII, întrerupând monotonia seturilor clasice nu numai prin calitatea detaliilor cât mai ales prin cea a poziţiilor extrem de dinamice şi realiste.


Acuratete istorica 9
Anatomie 10
Calitatea pozitiilor 10
Calitatea detaliilor 10
Calitatea matritei 10
Sculptura 10
Recomandare/Utilitate 10
TOTAL 10

Thumbnail atasat

  • Imagine atasata: 11.JPG

Aceasta postare a fost editata de Panzer_Grenadire: 26 November 2006 - 01:47 PM


#2 Useril este offline   Panzer_Grenadire 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 893
  • Inregistrat: 11-October 05

Postat 26 November 2006 - 01:47 PM

2

Thumbnail atasat

  • Imagine atasata: 21.JPG


#3 Useril este offline   Panzer_Grenadire 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 893
  • Inregistrat: 11-October 05

Postat 26 November 2006 - 01:48 PM

3

Thumbnail atasat

  • Imagine atasata: 31.JPG


#4 Useril este offline   Panzer_Grenadire 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 893
  • Inregistrat: 11-October 05

Postat 26 November 2006 - 01:48 PM

4

Thumbnail atasat

  • Imagine atasata: 41.JPG


#5 Useril este offline   Panzer_Grenadire 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 893
  • Inregistrat: 11-October 05

Postat 26 November 2006 - 01:49 PM

5

Thumbnail atasat

  • Imagine atasata: 51.JPG


#6 Useril este offline   Panzer_Grenadire 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 893
  • Inregistrat: 11-October 05

Postat 26 November 2006 - 01:50 PM

6

Thumbnail atasat

  • Imagine atasata: 61.JPG


#7 Useril este offline   Panzer_Grenadire 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 893
  • Inregistrat: 11-October 05

Postat 26 November 2006 - 01:51 PM

7

Thumbnail atasat

  • Imagine atasata: 71.JPG


#8 Useril este offline   Panzer_Grenadire 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 893
  • Inregistrat: 11-October 05

Postat 26 November 2006 - 01:52 PM

8

Thumbnail atasat

  • Imagine atasata: 81.JPG


#9 Useril este offline   Panzer_Grenadire 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 893
  • Inregistrat: 11-October 05

Postat 26 November 2006 - 01:53 PM

9

Thumbnail atasat

  • Imagine atasata: 91.JPG


#10 Useril este offline   dani 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1653
  • Inregistrat: 09-May 05
  • Location:Deva

Postat 26 November 2006 - 01:57 PM

Da' te-ai "luptat" ceva cu ei!...Arata bine,trebuie neaparat sa-mi fac si eu rost de ei....

#11 Useril este offline   Panzer_Grenadire 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 893
  • Inregistrat: 11-October 05

Postat 26 November 2006 - 01:58 PM

Desi poate unii stiu ca am mai postat acest set şi recenzia sa, trebuie sa spun ca soldatii sunt altfel pictati (ceilalti aveau camuflaj Wehrmacht), iar recenzia a fost si ea cat de cat modificata. (sper eu imbunatatita, cel putin cu diacritice.... :-P ).

De asemenea, am incercat sa fac si poze mai bune in ultima perioada, nu stiu daca si am reusit... :-?

Am incercat reproducerea unor modele de camuflaj Waffen SS, respectiv oak leaf (toamna/iarna si primavara/vara), blurred edge (toamna/iarna si primavara/vara), plane tree (primavara/vara si toamna/iarna ), palm/forest tree (primavara/vara; toamna/iarna).

Totodata, am incercat cat mai multe detalii cum ar fi zgarieturi ale gamelelor, peltite si grade Waffen SS etc... :pint:

Cometariile si sugestiile sunt mai mult decat binevenite.

Thumbnail atasat

  • Imagine atasata: 101.JPG

Aceasta postare a fost editata de Panzer_Grenadire: 26 November 2006 - 02:06 PM


Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi