Panther D late ICM Ardeeni Panther D
#1
Postat 28 December 2006 - 07:57 PM
#6
Postat 29 December 2006 - 09:26 AM
samyr444, la Dec 28 2006, 08:51 PM, a spus:
N-as prea zice ... :-?
Nu vreau sa supar pe nimeni, dar personal mie nu-mi place cum a iesit. Nici nu prea stiu, sa-ti spun, cum sa faci altfel, ca sa-ti iasa bine ...
Din cate pot vedea din poze, cred ca sub si peste "camuflajul de iarna", tancul e prea curat. Cred ca ar fi prins bine niste spalari cu "negru" diluat prin fante, care ar fi si scos in evidenta multe detalii.
Poate alti afv-isti mai experimentati, sa-si dea cu parerea ?!
#7
Postat 29 December 2006 - 10:05 AM

Acum, ca sa-mi exprim parerea in legatura cu macheta prezentata, ar fi cate ceva de spus (sunt numai pareri personale, deci nu trebuie considerate adevaruri general-valabile):
1. Camuflajul de iarna, alb, dat peste galben este foarte greu de realizat. Cred ca cele mai reusite camuflaje de iarna ies pe tancurile rusesti, si pe cele germane de inceput (de culoare gri).
2. Camuflajul de iarna nu inseamna o vopsea alba aruncata peste macheta, chiar daca originalul era vopsit la viteza, si fara prea multa atentie!
3. Umbre si lumini: chiar daca nu toti machetistii sunt de acord ca asta e calea de urmat, pentru a adauga "adancime" machetei, se accentueaza adanciturile si muchiile, cu ajutorul vopselei (mai inchisa la culoare in adancituri, mai deschisa la culoare pe muchii). Greu sa deschizi albul pe muchii, dar daca albul nu e chiar alb, ci e putin murdarit (de ex cu o nuanta de gri/maro), merge...
4. Sunt pe site cateva articole, legate de tema aceasta, nu strica sa le consulti (si sa iei numai ceea ce e bun de acolo :hammer: )
Deci, in concluzie, spor la treaba!
Aceasta postare a fost editata de Ronin: 29 December 2006 - 10:06 AM
#8
Postat 29 December 2006 - 10:31 AM
#10
Postat 29 December 2006 - 12:45 PM
De asemenea trebuie luat in considerare si calea de rulare unde mai ales iarna e foarte mult norori, bucati de iarba, etc
In ceea ce priveste tehnici de relizare a camunflajului pot sa iti recomand in prezent vre-o dintre ele care sint si unele din cele mai folosite.
Una dinitre ele este vopsirea cu aerograful incarcat cu vopsea alba a tuturor suprafetlor plane in zona central ca in cazul "postshadingului". Dupa aceasta etapa in functie de rezultat poti sa dai o vopsire de la distanta cu un alb mult diluat pe tot modelul pt. omogenizare. Tot aici punctual cu o pensula subtire cu vosea alba pui un punct de vopsea pe model undeva in partea superioara (turela,sasiu,etc) si cu o pensula lata dai odata peste in jos astfel reusesti sa "spargi" monotonia vopsirii cu aerograful.
Celalta metoda implica mascarea tuturor muchilor "panourilor" unui blindat cu ce vrei tu (mie imi place "sarea" dar merge si cu revell color stop, etc) si apoi vopsirea cu aerograful cu vopsea alba. In acest caz din cauza delimitarii nete dupa curatare vopsirea de la distanta cu vopsea alba a intregului model pt. omogenizare eu zic ca este obligatorie.
Si in final ce multi modelisti eu zic ca scapa din vedere si da un aspect veridic modelului: din cauza faptului ca albul evident se murdareste foarte usor o prafuire cu aerograful cu o culoare de pamint pe sasiu chiar deasupra senilelor este foarte recomandata.
Aceasta postare a fost editata de dragosv: 29 December 2006 - 12:46 PM
#11
Postat 29 December 2006 - 04:53 PM
Fisiere atasate
-
iarna.1 (82.53K)
Numar de descarcari: 0
Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 29 December 2006 - 04:54 PM
#12
Postat 29 December 2006 - 05:13 PM

Acum, zic eu, in ce "pacatuieste" tancul lui Kingtiger3002:
- sigur camuflajul de iarna a fost facut peste panzer dunkelgelb? Tancul a fost vopsit numai in panzer dunkelgelb? Nu mai avea si alte culori pe el? Atentie, interpretarea culorilor dupa pozele A/N este destul de dificil de facut, te pot insela multe lucruri: pelicula, lumina....
- acea culoare panzer dunkelgelb, folosita pe macheta, zic eu, pare cam deschisa. Dava era mai inchisa, altuyl era contrastul...
- lipsa "umbrelor" si "luminilor", coroborata cu acele pete de alb plat, fac ca imaginea sa para stearsa, fara relief. Din pacate multi modelisti confunda scoaterea in relief a detaliilor prin "iluminare" si "umbrire" cu uzura. Nu este acelasi lucru! Cum spuneam si cu alta ocazie, o masinarie noua nouta, de-si vede caprarul mustata in ea, are ...lumini si umbre!

#13
Postat 29 December 2006 - 05:54 PM
In al doilea rand panther A early (sau D late daca vrei...) imprumuta multe din componentele Panther-ului A de serie nu doar cupola. Galetii erau cu un numar mai mare de suruburi, avea un singur far iar senilele erau din tipul tarziu cu 'ice cleads'.
#15
Postat 29 December 2006 - 06:59 PM
Despre camuflaj, cel din poza mie-mi pare sa fie (nu prea mult) alb peste o schema de cel putin 2 culori... Alb peste dunkelgelb e o schema tipica pentru iarna 43/44 si am vazut-o in poze chiar aplicata destul de uniform si cu grija (posibil din fabrica?).
In alta ordine de idei, unde ai gasit profilul si informatiile despre T34/88

#16
Postat 29 December 2006 - 07:12 PM



