Blue-Max, mi-e ca te contrazic nitel. Sunt decaluri si "decaluri". Astea din urma sunt tari, scortoase, crapa, nu se muleaza pe formele machetei, fac silvering imediat sau in citeva zile. Aici intra, in special, cele ce insotesc unele kit-uri Italeri, Roden, Academy, Heller, Airfix. La polul opus se situeaza cele pe care le poti pune linistit si pe suprafete mate, iau usor orice curbe, nu fac silvering. As mentiona aici decalurile ce insotesc kit-urile de la Smer, Amodel, MPM si unele Parcmodels. Intre ele se situeaza cele cu toane: Dragon, Tamiya, Revell, ICM, Zvezda, RPM, Encore, Hasegawa, MAC, Estern Expres, Azur de la care nu stii niciodata la ce sa te astepti.
Toate cele de mai sus le-am invata din propria experienta

. Cum spuneam si aici
http://cartula.net/m...m.php?itemid=70 , nu numai ca dau suprafata mata cu lac lucios, dar o si lustruiesc inainte cu o bucatica de pisla!
Ultima "gaselnita" pe care am incercat-o (e drept, din greseala prima data

) e sa pensulez decalul rebel cu Nitrosolv (mai, am ajuns sa-i cam fac reclama

). Chiar daca se "scortzoveste", dupa cel mult o zi isi revine! Insa treaba trebuie facuta cu mare atentie,
exista riscul de a distruge iremediabil decalul.
Nu ca as face reclama (iar

) zemurilor lui Wurger, dar m-au scos de multe ori din impas. Ar mai fi o metoda, nu mai stiu daca a fost amintita in articolul mai sus citat: locul pentru pus decalul se da cu celebrul Future se lasa sa se usuce cam o juma de ora, apoi se pune decalul. Rezultatele au fost bune in 90% din cazuri!
Un alt procedeu ar fi acela de a pensula locul (atentie, nu in exces!), inainte de a pune decalul, cu o solutie de Future si apa distilata, in raport de 1/1 apoi, imediat, se aseaza decalul. Dupa punerea in pozitie corecta a decalului, locul se va sterge obligatoriu cu un betigas cu vata (din acela de bagat in urechi in loc de deget :roll: )