Draga Bogy, ai dreptate, polemica aceasta este cam stupida si copilareasca... DAR, simnt o nevoie "copilaresc de stupida" ca in acest "turnir" sa ridic manusa si sa-mi apar mult prea iubita-mi "domnita"...
Chestia cu 55 de metri, este zau amuzanta si nu prea stiu din ce folclor ai cules-o... dar SI MAI AMUZNANT este ca un parlit de Sherman, putea sa faca opturi si figuri de balet in jurul sacrosanctului Tigru, la "55 m." fara ca acesta sa aiba timp, sa-si intoarca macar turela... asta apropo de eficienta tehnologica...
Chestia cu sacrificiul a 4 Sherman pentru un maret Tigru... este per total statistic, tot o chestiune folcloristica... dar chiar de ar fi fost ASA, americanii si-ar fi putut permite sa sacrifice PESTE 40 de Sherman pentru o multprealegendara felina...
Iar decizia manageriala americana, de a debarca fara sa lanseze in productie noua generatie de tancuri grele si sa foloseasca doar eficientele si VERIFICATELE medii, nu a fost deloc stupida, pentru ca:
- Doctrina de blindate americana, nu punea mare pret pe confruntarea tanc-tanc, Shermanul a fost conceput ca o EFICIENTA masina pentru sprijinul infanteriei, pentru lupta anti-tanc aveau ALTE MIJLOACE mult mai eficiente, ASA CUM S-A DOVEDIT... caci din toate confruntarile de blindate post-debarcare, realitatea ne arata ca nemtii au iesit COMPLET ZDROBITI.
- Chiar si in urma intalnirilor generatoare de mari pierderi cu felinele germane, IN CONTINUAREA americanii au pus accentul pe varianta cu tun de 75mm, cele cu tun antitanc de 76mm, au fost produse in procent de 3 la 1, TOCMAI PENTRU CA a fost mult mai eficient pentru ei, sa sprijine infanteria...
- Nu vreau sa fac si io apel la folclor si sa-ti aduc aminte ca, daca discutam de marele mester tigrulesc Wittman, este popularizat doar episodul Bocage (si acela folclorizat la max.)... nu si cel din 8 august, cand, impreuna cu alti 4 Tigrii, a fost prins din flanc de un pluton inglezesc de 3 Sherman (plutonul 3, A squadron, 1st Northamptonshire Yeomanry), doua de 75mm si un Firefly. Ei bine, cele trei amarate Shermane, au executat TOTI cei cinci Tigrii, ucigandu-l si pe nea'Wittman in acelasi timp !
Zici ca in 45 nemtii deja pierdusera razboiul... ei bine, io cred ca l-au pierdut chiar din decembrie 41, atunci cand americanii au catadixit sa se bage in paruiala...
Cat despre M1 Garand... pai aia era o excelenta arma MODERNA, semiautomata, cu multi pasi tehnologici in avans, fata de pusca nemteasca cu inchizator manual...
Iar "cling"-ul produs cand elimina AUTOMAT clipsul gol de munitie... asta-i chiar folclor-de-folclor...
Ti-ai pus problema, care era IN GENERAL, nivelul de zgomot in decibeli, pe un camp normal de lupta ?!?
"Cling" ??!!??
Aceasta postare a fost editata de DRAGOS: 27 February 2007 - 10:09 AM