Arborada
    Arborada unei nave este alcătuită din:  catarge sau arbori, vergi, ghiu, pic şi bompres. 

Catargul este  de regulă format din trei părţi: coloana, gabierul şi arboretul. 

Coloana este partea inferioară a  catargului, are la limita de jos o secţiune numită călcâi, prin intermediul  căruia se fixează catargul în 
carlingă. Coloana este compusă din două  părţi – una inferioară sub punte numită 
picior şi alta exterioară  deasupra punţii. La extremitatea de sus, coloana se termină cu 
butucul  coloanei şi o platformă ce se numeşte 
gabie.

Gabierul este partea de mijloc a catargului, are călcâiul fixat în 
gabie,  este legat de coloană prin piesa numită 
butuc şi se termină la  extremitatea superioară cu o altă platformă mai mică numită 
crucetă.

Arboretul este partea superioară a catargului. Este fixat cu călcâiul  lui în 
crucetă şi legat de 
gabier prin butucul acestuia.  Arboretul se termină cu o piesă în care sunt fixate unul sau două 
raiuri  pentru trecerea 
saulelor de ridicare a pavilioanelor. Această  piesă se numeşte 
măr şi în limbaj marinăresc înseamnă întotdeauna vîrful  catargului.
Catargele  de la navele cu vele purtau următoarele denumiri: 
trinchet – catargul  din prova navei; 
arborele mare – cel din mijloc şi 
antimon –  arborele din pupa. Tot la navele cu vele mai există un arbore înclinat fixat în  prova navei, care se numeşte 
bompres.  
    Voi prezenta realizarea 
arborelui mare în detaliu. În revistă  avem tipărite toate elementele de arboradă la cote exacte. Am măsurat cu rigla  cotele din revistă si am realizat coloana, gabierul şi arboretul din lemn de  esenţă tare, strunjirile le-am facut cu lemnul prins intr-o maşină de găurit  care la rândul ei am fixat-o pe masa de lucru cu ajutorul unui colier metalic  in spatele mandrinei, in locul unde vine prins mânerul detaşabil al maşinii de  găurit. După aceste strunjiri am decupat din revista piesele:
[center]

Img. 234
[/center]In  imagine am folosit urmatoarea convenţie de notare a pieselor după cartonul folosit: roşu-0,5mm, alb-carton  duplex, roz-1mm, maro-2mm, albastru deschis-preşpan, albastru inchis – cartonul  din revistă iar cu galben sunt notate piesele realizate din lemn. Toate aceste  piese si mai sunt cateva care nu apar in acestă imagine 
trebuiesc lipite în ordinea numerotării.  Am început cu realizarea coloanei:
[center]

Img. 235
[/center]Prima  dată am realizat profilul pătrat pentru butucul coloanei, pentru acestă  operaţie am lipit pe o riglă de lemn o bucată de jmirghel. Urmează lipirea armăturilor,  piesa 
247a am vopist-o cu auriu şi  se poziţionează longitudinal pe diracţia dată de o latură a butucului. Se  lipesc armăturile tranversale, pentru acestea recomand decuparea unor fâşi din  carton duplex mai lungi decăt cele din revistă, vopsirea lor in prealabil cel  putin a celor negre şi lipirea pe coloană. Urmează armarea coloanei cu parâmă,  am folosit o sfoară de macrame pe care am vopsit-o inainte cu acelaşi negru  folosit şi la alte elemente.
[center]

Img. 236
[/center]La  final am lipit armăturile de pe butuc şi l-am vopsit cu negru. În locul unde se  termină armătura longitudinală –piesa 
247a,  în partea de sus, dar pe parţile laterale se pileşte locaşul celor 2 piese 
247f, acestea sustin piesele 
248e.
[center]

Img. 237
[/center]In imagine  se observă şi gabia – partea de jos- pe care am lipit piesele 
248c şi 
248d. Am facut găurile de prindere a parâmelor cu ajutorul unui  vârf foarte ascutit iar la găurile din lateral am dat 2 gauri de 1mm una lângă  cealaltă şi apoi am unit aceste găuri prin deplasarea burghiuliu stanga-dreapta  după care am montat cele 2 subansamble.
[center]

Img. 238
[/center]In  partea de sus a imaginii este gabierul, pentru realizarea călcâiului(partea  inferioară) a acestuia lăsaţi la strunjire în plus 3mm pe rază, in revistă este  desenat profilul final. După strunjire călcâiiul se pileşte pe trei laturi. Pe  gabier este aşezată (nu lipită) piesa 
249  de legătură cu butucul coloanei. Gabierul se lipeşte pe poziţie prima oră cu  puţin aracet in zona pieselor 
247f  apoi se centrează pe axa coloanei şi abia la final se pune aracet pe piesa de  legătura 
249.
[center]

Img. 239
[/center]In  acestă imagine făşiile negre lipite pe gabie le-am realizat din carton de 0,5mm  grosime şi lăţime de 1mm. Aceste piese nu sunt în revistă si le-am adăugat eu  pentru a fi cât mai aproape de modelul original. Apoi am realizat profilul  pătrat al butucului gabierului şi am lipit piesele de sprijin ale crucetei.  Piesele de sprijin 
250 sunt  realizate din cartonul revistei, se lipeşte prima oară piesa hexagonală care  are un pătrat în interior apoi se lipesc cele 6 piese de pe laturi.
[center]

Img. 240
[/center]    Cruceta este realizată din 2 piese de sprijin şi alte 4  piese transversale. La cele 2 capete ale celor 3 piese identice se dă cîte o  gaură prin care va trece o parâmă, lipirea arboretului de gabier se realizează  în aceiaşi ordine ca la lipirea gabierului de coloană. Pe arboret este lipită  piesa 
253a prin care se dă o gaură  de 1mm, prin acesta va trece o parâmă care va susţie o vergă. Pentru trinchet  şi antimon nu voi mai prezenta realizarea ci doar imaginile finale. 
    Aşa arată arborele mare,  vedere din prova şi din bobord:
[center]

Img. 241
[/center][center]

Img. 242
[/center]