Forum Machete,Modelism,Hobby: I.A.R.-12;13 ;14 15 16 - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

I.A.R.-12;13 ;14 15 16 AM NEVOIE DE PLANURI

#1 Useril este offline   vlad 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 416
  • Inregistrat: 07-March 08

Postat 25 June 2008 - 09:47 AM

am nevoie de planuri pt IAR 12 13 14 15 16 pt. a realiza o colectie 1/24. :clapping:

#2 Useril este offline   DragosP 

• Membru senior
  • Postari: 538
  • Inregistrat: 22-June 07

Postat 26 June 2008 - 06:19 PM

Si eu as avea nevoie. :clapping:

#3 Useril este offline   vlad 

• Membru senior

Postat 26 June 2008 - 07:14 PM

Vezi postareaDragosP, la 26 Jun 2008, 19:19, a spus:

Si eu as avea nevoie. :clapping:

pentru IAR 12 si 13 as putea sa ma apuc sa le maresc pe hirtie milimetrica dar va fi destul de greu ....ce am eu sunt foarte mici .Pentru 14 15 si 16 nu am nimic doar niste fotografii. Doresc sa imi construiesc aceasta serie la 1/24. Acum lucrez la IAR CV11 tot 1/24.

#4 Useril este offline   DragosP 

• Membru senior

Postat 26 June 2008 - 09:06 PM

Pentru mine dimensiunea nu prea conteaza, e important sa aiba cross-sections

#5 Useril este offline   vlad 

• Membru senior

Postat 26 June 2008 - 09:17 PM

Vezi postareaDragosP, la 26 Jun 2008, 22:06, a spus:

Pentru mine dimensiunea nu prea conteaza, e important sa aiba cross-sections

da au dar sunt scanari din revista Aeronautica nr 1

#6 Useril este offline   Vali 

• Membru senior
  • Postari: 694
  • Inregistrat: 06-October 05

Postat 27 June 2008 - 09:34 AM

Frumoasa serie...!

IAR 14 a aparut in MODELISM nr 1/2004 (84),e adevarat cu niste desene slabe ,dar cu ceva experienta,se poate realiza un model frumos! Poate desenele 3D din revista sunt de mai mare folos.

Desenele din AERONAUTICA sunt mici dar bunicele (ce bune ar fi originalele...),aceasta serie cam seamana,deci cu mici modificari si adaptari (sa-l vad pe cel ce te va contrazice justificat),pot fi utilizate ca o buna baza de plecare!

Dar apare o problema! In cartea ROMANIAN AERONAUTICAL CONSTRUCTIONS a ,autorilor DAN ANTONIU si GEORGE CICOS,se afima ca cel cu motor LORRAINE CURLIS a fost IAR 11 CV (ca si-n MODELISM),dar cel cu motor HISPANO SUISA ar fi IAR 12. Adica chiar cel cu care tragic a murit capitanul Romeo Popescu! DECI nu a fost remotorizat acelasi avion(11CV),fiindca apare si o poza cu cele doua avioane,impreuna...
Si cum cei doi autori stiu aviatie infinit mai multa ca mine ,eu le dau crezare. Asadar avem in MODELISM si IAR 12.

Spor la modelit!
Vali

#7 Useril este offline   DragosP 

• Membru senior

Postat 27 June 2008 - 11:33 AM

Vezi postareavlad, la 26 Jun 2008, 21:17, a spus:

da au dar sunt scanari din revista Aeronautica nr 1

As putea sa le vad si eu , sau sa mi le tritimi , mai ales daca sunt deja scanate? :clapping:

#8 Useril este offline   vlad 

• Membru senior

Postat 27 June 2008 - 02:04 PM

Vezi postareaDragosP, la 27 Jun 2008, 12:33, a spus:

As putea sa le vad si eu , sau sa mi le tritimi , mai ales daca sunt deja scanate? :whistle:

cam asa

Fisiere atasate

#9 Useril este offline   DragosP 

• Membru senior

Postat 27 June 2008 - 03:26 PM

Pentru ce imi trebuie mie sunt extraordinare.
Cat pentru ce iti trebuie tie , ei putea sa le maresti ca doar sunt pdf, sunt destul de luzibile si cred ca ar iesi mai bine decat facute de mana pe hartie milimetrica.

#10 Useril este offline   Vernier 

• Membru senior
  • Postari: 119
  • Inregistrat: 03-December 07

Postat 27 June 2008 - 03:40 PM

Am extras imaginea fara sa umblu la rezolutie, atat e la 1:1/300 dpi

Imagine postata

Poate ar fi de folos (daca nu le aveti deja) si vederile de la
http://www.airwar.ru/firm/i.html#4 --> [IAR]
sau
http://www.aviastar....ania/a_iar.html (mai mari dar la fel de "frugale")

Aceasta postare a fost editata de Vernier: 27 June 2008 - 03:48 PM

#11 Useril este offline   vlad 

• Membru senior

Postat 27 June 2008 - 04:11 PM

Vezi postareaDragosP, la 27 Jun 2008, 16:26, a spus:

Pentru ce imi trebuie mie sunt extraordinare.
Cat pentru ce iti trebuie tie , ei putea sa le maresti ca doar sunt pdf, sunt destul de luzibile si cred ca ar iesi mai bine decat facute de mana pe hartie milimetrica.

daca se poate te rog sa imi indici un prugram de marit fara sa pierd di calitate ca eu inca nu am reusit sa gasesc desi am incercat o gramada

#12 Useril este offline   Vernier 

• Membru senior

Postat 27 June 2008 - 04:25 PM

Nu exista program care sa poata face asa ceva. In schimb il poti redesena intr'un program vectorial, dupa care il maresti sau micsorezi oricat.

Am atasat pentru exemplificare un IAR 11 CV, format PDF

Fisiere atasate

#13 Useril este offline   vlad 

• Membru senior

Postat 27 June 2008 - 05:14 PM

Vernier, sa sti ca am incercat dar nu am reusit .De aceea am recurs la hirtie milimetrica pt I.A.R. -CV 11. DACA IMI INDICI CUM SA FAC DAU DE BAUT

#14 Useril este offline   Blue-Max 

• Membru senior
  • Postari: 2473
  • Inregistrat: 06-December 04

Postat 04 July 2008 - 07:38 AM

Vezi postareaVernier, la 27 Jun 2008, 17:25, a spus:

Nu exista program care sa poata face asa ceva. In schimb il poti redesena intr'un program vectorial, dupa care il maresti sau micsorezi oricat.

Am atasat pentru exemplificare un IAR 11 CV, format PDF

Nu stiu cum ai realizat acest desen, dar eu l-am tiparit pe un A3 si arata excelent !!!
:whistle:

#15 Useril este offline   Moxanu 

• Membru senior
  • Postari: 121
  • Inregistrat: 28-September 05

Postat 04 July 2008 - 08:55 AM

Vezi postareavlad, la 27 Jun 2008, 18:14, a spus:

Vernier, sa sti ca am incercat dar nu am reusit .De aceea am recurs la hirtie milimetrica pt I.A.R. -CV 11. DACA IMI INDICI CUM SA FAC DAU DE BAUT

O solutie ar fi aplicatia CorelDraw, din suita cu acelasi nume. Are capacitatea de a importa o groaza de formate grafice, inclusiv pdf si toate cele gen bitmap (non-vectoriale), si chiar si cele din AutoCAD.
Importi imaginea in aplicatie si desenezi pe ea, urmānd liniile acesteia. Poţi desena şi la fel la fel ca pe hartia milimetrica, dacă activezi 'Grid'-ul ca sa apară liniile.
După ce termini, nu e o problema scalarea, fiind destul de precis īn acest sens. Nu chiar pro, dar rezonabil. Liniile nu se măresc odată cu scara, ramān la grosimea stabilita de tine
Fata de alte programe similare, gasesc ca CorelDraw e mai simplu de utilizat, poti recurge la n trucuri sa scapi de chinul utilizarii AutoCAD (scuze celor in tema, dar eu n-am fost la o facultate tehnica sa invat ACAD, CATIA si alte minuni :( ). Are si capacitatea de export in alte formate ...

#16 Useril este offline   Moxanu 

• Membru senior
  • Postari: 121
  • Inregistrat: 28-September 05

Postat 04 July 2008 - 12:47 PM

A, ca mi-am amintit abia acum ...
Tot in suita CorelDraw se gaseste Corel Trace, o aplicatie ce converteste imaginile bitmap in vectoriale ... rezultatul depinde mult de imagine, dar pentru planuri alb/negru zic ca e numai buna, scuteste munca din de recreare.

#17 Useril este offline   radub 

• Membru senior
  • Postari: 2061
  • Inregistrat: 13-August 05

Postat 04 July 2008 - 03:29 PM

Un foarte bun program de desen vectorial este Inkscape http://www.inkscape.org/ care este gratuit.
Face exact ce fac si Corel Draw sau Adobe Illustrator.
Radu

#18 Useril este offline   Vernier 

• Membru senior

Postat 04 July 2008 - 06:13 PM

@Vlad: ceilalti colegi de forum au fost mai vrednici ca mine si ti'au raspuns inaintea mea.
Programe sunt multe, dar principiul e acelasi (cum a spus si Moxanu). Eu stiu sa lucrez doar in Adobe Illustrator si nu te pot ajuta cu sfaturi decat daca ai posibilitatea sa il instalezi. Am instalat inkscape astazi, dar cu toata bunavointa, nu am timp sa'l intorc pe toate partile si nici nu are nimic in comun cu illustrator (vorbesc de comenzi), asa ca nu sunt sanse sa postez curand un tutorial.
Nu recomand utilizarea programelor/utilitarelor/plug-in-urilor de "tracing" pentru ca rezultatul nu este decat o mazgaleala clara fata de una neclara, adica tot o mazgaleala. Lenesul mai mult alearga (fara suparare @Moxanu).

#19 Useril este offline   radub 

• Membru senior
  • Postari: 2061
  • Inregistrat: 13-August 05

Postat 04 July 2008 - 07:09 PM

Vezi postareaVernier, la 4 Jul 2008, 17:13, a spus:

Am instalat inkscape astazi, dar cu toata bunavointa, nu am timp sa'l intorc pe toate partile si nici nu are nimic in comun cu illustrator (vorbesc de comenzi), asa ca nu sunt sanse sa postez curand un tutorial.

Eh, eu am zis ca face acelasi lucru, nu ca il face in acelasi mod - e ca si cum ai compara o foarfeca cu bisturiu: amandoua taie, dar fiecare in alt fel. Eu unul am folosit Macromedia Freehand, Adobe Illustrator, Deneba Canvas, Corel Draw si Inkscape. Dintre toate, imi place cel mai mult Deneba Canvas, numai ca are propriul format, care nu este foarte popular cu alte programe, si nu prea exporta fisierele bine (apar erori daca exporti ca .ai sau .pdf). Corel Draw este programul preferat de tipografii de decaluri sau de cei care fac piese fotodecupate, si de aia il folosesc, dar prefer Canvas pentru ce pastrez eu si nu trebuie sa trimit altora. De exemplu, toate desenele mele sunt facute in Canvas. Nu mai folosesc Illustrator de vreo cinci ani - are cateva functiuni care sunt foarte frustrante.

Vezi postareaVernier, la 4 Jul 2008, 17:13, a spus:

Nu recomand utilizarea programelor/utilitarelor/plug-in-urilor de "tracing" pentru ca rezultatul nu este decat o mazgaleala clara fata de una neclara, adica tot o mazgaleala. Lenesul mai mult alearga (fara suparare @Moxanu).

Absolut. Nu am gasit un program care sa faca ce trebuie cum trebuie. E mai usor sa le trasezi la mana.

Radu

#20 Useril este offline   vlad 

• Membru senior

Postat 05 July 2008 - 09:16 AM

da asa este . eu am facut ceva mariri de planuri cu ModelCad dar nu a iesit nimic precis . pt IAR cv 11 pina la urma am hotarit sa apelezla subler si la hirtie milimetrica si a iesit destul de bine.

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi