Forum Machete,Modelism,Hobby: Combinezon tanchist - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Combinezon tanchist

#1 Useril este offline   MG42 

• Nou venit
  • Grup: Members
  • Postari: 3
  • Inregistrat: 04-October 09

Postat 04 October 2009 - 02:32 PM

Buna ziua,

Stiu ca poate nu are legatura cu modelismul, dar am considerat ca poate voi stiti mai multe despre uniformele armatei decat cei de pe alte forumuri. As dori daca aveti, poze cu tanchisti din armata romana inainte si dupa '89, care sa fie imbracati in acel combinezon bleu-marin / negru. Pozele imi trebuie doar pentru uz personal (pentru a ma inspira din ele), deci nu conteaza copyright-ul (nu le voi folosi undeva). Rog moderatorii sa mute topicul daca am postat gresit.

Pentru a intelege despre ce vorbesc, atasez link-ul catre o poza de pe acest forum :
http://www.cartula.r...st-a10913-.html

Multumesc anticipat.

Aceasta postare a fost editata de MG42: 04 October 2009 - 02:33 PM

#2 Userul este online   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12681
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 04 October 2009 - 03:01 PM

Cumnatul meu a facut armata la tancuri. Combinezoanele erau nergre, ca cele din foto. Prin anii '73,cind am facut eu armata, tanchistii aveau aceleasi combinezoane! Soferii de pe camioanele cu care se transportau rachetele si mecanicii auto din unitatea mea auveau tot acelasi tip de combinezon. Personal nu am vazut combinezoane bleumarin, alea erau doar salopete de lucru.

Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 04 October 2009 - 03:02 PM

#3 Useril este offline   MG42 

• Nou venit

Postat 04 October 2009 - 03:06 PM

Vezi postareaZ-mare, la 4 Oct 2009, 16:01, a spus:

Cumnatul meu a facut armata la tancuri. Combinezoanele erau nergre, ca cele din foto. Prin anii '73,cind am facut eu armata, tanchistii aveau aceleasi combinezoane! Soferii de pe camioanele cu care se transportau rachetele si mecanicii auto din unitatea mea auveau tot acelasi tip de combinezon. Personal nu am vazut combinezoane bleumarin, alea erau doar salopete de lucru.

Va multumesc pentru informatii. Va mai amintiti din ce material erau facute ? Si cum se imbracau ? Aveau fermoar in fata, spate ? Ma gandeam sa imi confectionez unul pentru colectia mea de uniforme militare, de aceea doream aceste informatii.

Aceasta postare a fost editata de MG42: 04 October 2009 - 03:07 PM

#4 Useril este offline   flo 

• Membru senior
  • Postari: 2491
  • Inregistrat: 04-July 09

Postat 04 October 2009 - 03:40 PM

Combinezoanele erau din doc negru, cu continut mare de bumbac, motiv pentru care intrau f. mult la apa dupa prima spalare. Deasemenea se decolarau cu fiecare spalare, devenind de un gri tot mai deschis. Existau deosebiri intre cele de tanchisti si cele pt. auto. Ale tanchistilor aveau buzunare aplicate deasupra genunchilor si la piept si epoleti pt. grade, dar si despicaturi (vizibile in poza indicata de tine) pt. accesul la buzunarele pantalonilor (se purtau peste tinuta obisnuita). Cele auto erau uneori si bleumarin (fiind oarecum atipice erau distribuite celor care lucra pe santierele ec. nationale: canal, casa poporului, campanie agricola).
Se incheiau cu nasturi ascunsi si se stringeau la briu cu un snur. La maneci aveau elastic. Pe astea le-am purtat in '85. Prin '95 cele de tanchist pastra aceeasi forma.

#5 Useril este offline   mack 

• Membru senior
  • Postari: 697
  • Inregistrat: 15-April 05

Postat 05 October 2009 - 03:26 PM

Salutare,

Rezumat, situatia dintr-un batalion de tancuri al Armatei Romane in anul de gratie 2000, asa cum am evaluat-o direct (motivat de satisfacerea stagiului militar)...

Combinezoanele erau negre, culoare mai mult sau mai putin saturata, functie de vechime, de o calitate - material si croiala - discutabila. Se purtau in general peste tinuta momentului (vara sau de iarna, dupa caz). Daca era foarte cald si daca se preconiza sa stai mult in tanc, de exemplu pe durata deplasarii din unitate la poligonul de tragere, combinezonul se purta peste o tinuta lejera si neregulamentara (nu intru in detalii, va las sa va imaginati). Aceste combinezoane aveau buzunare, lucru extrem de disconfortant pentru ca jenau foarte mult la imbarcare-debarcare. Nu putine au fost situatiile in care combinezoanele se sfasiau urmare a agatarii buzunarelor de diverse protuberante (e plin tancul de ele, la interior si exterior).

Acest cumul de factori, precum si disponibilitatea scazuta a sus-mentionatului element de uniforma, faceau purtarea lor optionala, mai ales in cazul "militarilor in termen redus", asa cum se poate vedea in pozele realizate de mine la momentul acela:
http://www.cartula.ro/forum/55-Armata-Roma...&hl=T-55%2A

Regulamentar, tinuta tanchistului mai continea, pe langa combinezon si "casca tanchistului" inca un accesoriu (ajuns de o raritate extrema in anul 2000) - manusile zise "de muschetar". Tot regulamentar, centura si tocul pistol se purtau peste combinezon.

Ganduri bune,
mack

#6 Useril este offline   MG42 

• Nou venit

Postat 09 October 2009 - 11:00 AM

Multumesc mult pentru ajutor. Mai am cateva intrebari :
1. Cum erau dispusi nasturii pentru inchiderea combinezonului? In fata / spate, vertical / orizontal ?
2. Buzunarele laterale in dreptul pantalonilor, aveau deschizatura (gaura) spre buzunarele pantalonilor de dedesupt ? Sau erau buzunare simple ?
3. Isi mai aduce aminte cineva cum erau dispuse buzunarele frontale ?

Multumesc anticipat.

Aceasta postare a fost editata de MG42: 09 October 2009 - 11:01 AM

#7 Useril este offline   flo 

• Membru senior
  • Postari: 2491
  • Inregistrat: 04-July 09

Postat 09 October 2009 - 03:52 PM

Vezi postareaMG42, la 9 Oct 2009, 12:00, a spus:

Multumesc mult pentru ajutor. Mai am cateva intrebari :
1. Cum erau dispusi nasturii pentru inchiderea combinezonului? In fata / spate, vertical / orizontal ?
2. Buzunarele laterale in dreptul pantalonilor, aveau deschizatura (gaura) spre buzunarele pantalonilor de dedesupt ? Sau erau buzunare simple ?
3. Isi mai aduce aminte cineva cum erau dispuse buzunarele frontale ?

Multumesc anticipat.

1. In fata vertical. Ascunsi, adica ca la shlitz.
2. Da. Erau simple despicaturi, gauri.
3. Cam ca la o bluza de la tinuta de vara.

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi