Sfantul Ioan Botezatorul Sarcina de partid
#2914
Postat 18 August 2011 - 11:30 AM
#2915
Postat 18 August 2011 - 01:03 PM


Profit de ocazie si as vrea sa scriu aici ceea ce, in sfarsit, am inteles SI eu legat de cea fila centrala de bordaj. Aceasta trebuie sa fie montata in asa fel incat, grosimea ce va ramane peste coaste sa fie de fix 2mm in dreptul fiecarei coaste. Adica exact cat grosimea viitoarelor file de bordaj adiacente. Nu este vreo inventie sau vreo informatie super relevanta dar mie tare mult mi-ar fi folosit s-o am inainte de a fixa aceste 4 file!

Aceasta postare a fost editata de gl_mmm: 18 August 2011 - 01:03 PM
#2916
Postat 18 August 2011 - 01:09 PM
bobby, la 18 August 2011 - 10:49 AM, a spus:
bobby, de asta se discută pe forum, ca să ne lămurim.
Deci, pornind de la brâu. Eu nu am pilit nicăieri coastele în dreptul brâului, doar în două locuri am adăugat 0,5 mm, pe „faimoasa 14” la babord și pe una mai din pupa de la tribord. Nu am schimbat prin pilire planul de forme din dreptul brâului, nici forma luată de brâu. Din imagine se vede că linia brâului este în formă de „mâner de coș” din trei curburi, racordate în dreptul săgeților. Nu există nicio înfundare, dar zona centrală are o curbură mică, neplăcută ochiului. Însă ăsta nu este un argument cum că n-ar fi corespunzătoare și că pe undeva ar trebui modificat/completat/umplut. Ăsta este planul de forme propus de DeA, nu există altă documentație care să spună altceva. Multe nave au planuri de forme neplăcute ochiului, de exemplu pătrate, din diverse rațiuni: gabarit (panamax), cuplu maestru etc.
Mai sus, normal că datorită formei coastelor de la galioane curbura zonei centrale va scădea și mai mult, deci parapetele vor părea și mai drepte. Asta pare logica.
OT: Time-out, revin deseară.
#2919
Postat 19 August 2011 - 02:16 PM
bobby, la 17 August 2011 - 03:33 PM, a spus:

Si azi...
Bueii, mai bine vorbim in contradictoriu, ne certam, decat sa nu mai zica nimeni nimic.
Atunci cand nimeni nu mai vorbeste cu nimei, nu mai e nimic de facut.
@gl_mmm Din ce vad eu in ultima poza postata de tine, mi se pare mult mai bine si mai ingrijit lucrat.
Ia ziceti... Din ultimele mele poze va place ce mi-a iesit? Daca va place, va declar de pe acum incompetenti, ca unora nu le va place. Daca nu va place, tot incompetenti sunteti, ca altora le place. Deci... totul este relativ.
NB Sper, ca pe aici, lumea mai stie de gluma.
Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 19 August 2011 - 02:33 PM
#2926
Postat 19 August 2011 - 06:37 PM
Acu' sa va arat ceva:

Voi cat vedeti ca e grosimea chilei false propuse de DeA, din imaginea de mai sus? Io vaz ca e de 8mm, bagheta din care e facuta fiind de 8x4mm. Sau io sunt chior?

Acu', la mine, e ca 'reaq. Dupa ce am finisat exteriorul, grosimea in zona etamboului e cam de 5mm la mine. Cu ce se mai adauga de la furnir... 6mm. Da' pana la 8mm??? Cum si pana carmei ar trebui sa fie cam tot pe acolo, ma declar confuz.




#2929
Postat 19 August 2011 - 07:34 PM
Ca sunt de doua ori aceleasi dimensiuni, nu cred ca este o gresala. Este evidentiat numai faptul ca sunt folosite in scopuri diferite. Cel putin asa cred. Poa' sa fie si da 6, dintr-un numar anterior. Naiba stie...
PS Intre timp m-am edificat. Atat traversa aia de pe pupa (chiar, stie careva cum se numeste?) cat si chila falsa se face din baghetele 1 si 2 - 8x4mm.
Ciudat e ca 4 mi se pare cam putin, iar 8 cam mult. Oi vedea. Mai incarc, mai pilesc pana iese nu SIB ci MIG.

Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 19 August 2011 - 07:57 PM
#2931
Postat 19 August 2011 - 10:15 PM
Leo2003, la 19 August 2011 - 07:34 PM, a spus:
Se cheamă etambou şi probabil că DeA a ales să fie din profil de 8 x 4 mm, pentru a se putea prinde mai uşor balamalele penei (safranului) pe el. Deci, eu zic că se montează având ca suprafaţă de contact latura de 4 mm.
Aceasta postare a fost editata de VALIX: 19 August 2011 - 10:18 PM
#2932
Postat 20 August 2011 - 08:40 AM
Chila falsa de care se tot spune, e de fapt chila, constructiv, pe chila falsa ati prins coastele. Real chila e elementul principal de rezistenta in constructia unei nave, impreuna cu etrava ( partea din fata verticala ) si etamboul ( partea din spate verticala ), cu care formeaza un tot unitar. in general cu aceeasi grosime, variind ca latime in diferite portiuni ale corpului, in spacial la prova unde etrava se lateste cu o piesa numita taieval si la pupa unde etamboul e ceva mai lat la partea de jos pe motive de rezistenta.
Real, de chila se prind coastele iar pentru intarirea imbinarii si a structurii se monteaza peste ele, in interiorul corpului o piesa similara chilei numita carlinga. care in unele constructii mai elaborate poate fi numita si chila falsa. Deci ceea ce avem la corabie pana acum, pe ce s-au montat coastele e de fapt chila falsa sau carlinga iar chila e ceea ce o sa se vada la exterior.
Acum, pe model, bagheta care a venit pentru chila si etrava se lipaste pe cant adica cu partea mai ingusta de corp. Nu stiu dimensiunile, eu nu mai achizitionez momentan asa ca ma limitez doar la partea tehnica, oricum 4 mm e o grosime onorabila avand in vedere la la un alt model similar cu lungimea corpului de 80 cm chila are 6 mm grosime.
Atentie la taiere si fixare a chilei, la prova o sa trebuiasca sa aiba imbinare cu etrava iar la pupa depaseste lungimea corpului cu latimea etamboului care se fixeaza pe ea. La pupa pe portiunea de la chila pana sub oglinda, filele trebuie pilite pana la grosimea etamboului. Pana carmei poate fi cu putin mai subtire decar etamboul dar nu cu mult, preferabil egal.