traian, la 21 August 2011 - 11:26 AM, a spus:
In primul rand, dupa parerea mea, explicatiile date de Deagostini sunt departe de a fi pe subiect asa ca prefer sa nu le iau in considerare si sfatuiesc pe cei interesati sa nu isi incarce memoria cu termenii folositi care sunt majoritar eronati,
Unele elemente constructive, in modelism suporta oarecari deviatii de la denumitea reala insa nu departe de realitate iar asta datorita amprentei proprii a modelistilor care au editat indrumatoare in domeniu si pentru o mai usoara intelegere din partea neinitiatilor in termenii de constructie navala. Nu cred ca e vital in topicul de fata dezvoltarea unui subiect pe tema ,,teorie de constructie a navei'', doar specificarea unor termeni fiind suficienta. Mult mai interesant cred ca ar fi detalierea unor tehnici de constructie utili la realizarea modelului si care sa fie accesibili majoritatii..
Pe tema, la unele constructii, inafara de chila dar corp comun cu ea se folosesc elemente de consolidare suplimentare, carlingile, contracarlingile, care sunt in interiorul corpului sau acea ,,sina'' protectoare de pe cantul exterior al chilei. Pentru acestea se utilizeaza si denumirea de chila falsa..Valabil pentru santierele navale.
Pentru microsantierul SIB, pe cila s-au prins coastele, etapa deja depasita, tot chila e si ceea ce se lipeste pe exterior, fiind practic continuarea a ce e ramas in interiorul corpului. Sunt kituri la care chila e mai lata si ramane portiunea vizibila in exteriorul filarii urmand a fi doar placata la finalizare. La SIB e alta abordare dar rezultatul final e acelasi.
Subscriu.