Sfantul Ioan Botezatorul Sarcina de partid
Postat 05 March 2011 - 12:19 PM
raducindrea, la 5 Mar 2011, 11:42, a spus:
Radule,tot respectul

...si sa-ti traiasca fata.
Din toate cate le-ai spus,eu am o singura...hai sa zic ,remarca.
Daca ai distante/spatii de umplut-ceea ce este aproape inevitabil,amesteca rumegus de lemn (cat poti tu de fin) cu niscai adeziv si umple spatiul gol.Eu atunci cand am facut HMS Victory ,am avut cam aceleasi probleme (inca odata spun,mi se par de neevitat in cazul kiturilor produse pe banda). Personal am procedat prin aplicarea de superglue si imediat peste , rumegus din lemn(mai fin sau mai putin fin, dupa cum am gasit pe masa de lucru).Cand toata "umplutura"s-a-ntarit,am dat la smirghel(cu granulatie adecvata) si gata problema.Puteam da si cu chit fin pentru lemn,dar pe ala nu prea prinde baitul,sau lasa o nuanta diferita fata de restul lucrarii.
Mentiune speciala pentru tehnica de lustruire/slefuire expusa de Crios(frecarea cu lemn de brad).Bine de luat aminte.

Postat 05 March 2011 - 12:21 PM
Postat 05 March 2011 - 12:26 PM
SorinR, la 5 Mar 2011, 12:21, a spus:
Mmmmda, scartaitul puntilor, am niste vise cu chestia asta.... Dintotdeauna am vrut sa locuiesc pe un iaht construit in totalitate din lemn si sa navighez in jurul lumii sa aud velatura scartaitul puntilor si mirosul lemnului .
Postat 05 March 2011 - 02:03 PM
Am fost proprietarul unui velier, mai micut e drept, si e intr-adevar o alta viata cand esti la bord. Sunt lucruri care pot fi doar traite sau imaginate, cuvintele nu le pot acoperi. Din pacate timpul si timpurile si-au spus cuvantul si actualmente nu ma pot bucura decat de existenta unei epave langa care sa imi amintesc momentele placute.
Postat 05 March 2011 - 02:36 PM
Ady, la 5 Mar 2011, 14:09, a spus:

Banuiesc ca te referi doar la barci,ca altfel esti incojurat de plastice pe care le foloesti si nu te deranjeaza

Postat 05 March 2011 - 05:24 PM
CristiS, la 5 Mar 2011, 16:52, a spus:
Multumesc de aprecieri, intii de toate.
Cit despre coaste - evident ca mi-au dat de furca....
DAR! - le-am intarit lipiturile pe exterior cu aracet (de-ala care se usca transparent, deci nu afecteaza extetic); apoi - cind incepi sa le pui toate la locul lor, cu rabdare - se aseaza fiecare unde trebuie... Problema o sa fie cind apar urmatorul set de punti si n-or sa potriveasca :) de-aia ne tot zic batrinii sa avem rabdare :D Da' om scoate-o cumva la capat si astia mai nerabdatori :)
Si - un sfat primit aseara de la DGDaniel, a propos de jocul coastelor: sa incercam lipirea initiala, "pe pozitie", cu superglue si abia apoi sa adaugam aracetul. Eu unul o sa incerc sigur miercuri cind vine no. 6 :)
Longinus, la 5 Mar 2011, 12:19, a spus:

...si sa-ti traiasca fata.
Din toate cate le-ai spus,eu am o singura...hai sa zic ,remarca.
Daca ai distante/spatii de umplut-ceea ce este aproape inevitabil,amesteca rumegus de lemn (cat poti tu de fin) cu niscai adeziv si umple spatiul gol.Eu atunci cand am facut HMS Victory ,am avut cam aceleasi probleme (inca odata spun,mi se par de neevitat in cazul kiturilor produse pe banda). Personal am procedat prin aplicarea de superglue si imediat peste , rumegus din lemn(mai fin sau mai putin fin, dupa cum am gasit pe masa de lucru).Cand toata "umplutura"s-a-ntarit,am dat la smirghel(cu granulatie adecvata) si gata problema.Puteam da si cu chit fin pentru lemn,dar pe ala nu prea prinde baitul,sau lasa o nuanta diferita fata de restul lucrarii.
Mentiune speciala pentru tehnica de lustruire/slefuire expusa de Crios(frecarea cu lemn de brad).Bine de luat aminte.

Saru'mina de respecte :) Si de urari (pe linga pitica din poza, care acuma are 9 jumate - mai am una care luna asta in 20 face 4 si un piticot de 1 an si 2 luni :)) )
Si multumesc de ideea cu rumegusul (cu ce se aduna de la pilituri - ar trebui sa ajunga sa umplem golurile; de fapt - cre' ca de-aia e si facut asa kitul :)))
Sper numai sa o si termin inaintea lor

Postat 05 March 2011 - 05:46 PM
Hai sa va mai arat ce am mai facut pana acum. Asa cum ziceam intr-un post anterior ma-m apucat de puntea calei (care nu e in chit).
Cam asa arata:

Intadosul puntii e din "lemn de categoria a II-a

Filele petru ea, din chit ca mi-au ramas destule.
Deocamdata atat. Restul le voi pune dupa asamblarea partilor centrale ale puntilor "oficiale" pentru a se rigidiza structura.
Mai tarziu, ma gandesc sa umplu santina astfel delimitata cu pietricele pe post de lest. O fi bine???

Postat 05 March 2011 - 10:48 PM
Poate osa fie de ajutor pe ici pe colo cuiva :)
Postat 06 March 2011 - 09:25 AM
raducindrea, la 5 Mar 2011, 00:07, a spus:
Gaurile nu se aliniau nici la editia de acum 5 ani. Deci, asa cum am scris si in alt post, pilit, verificat cu o bagheta rotunda cu diametrul egal cu cel interior al inelor, lipirea inelelor sa se faca atunci cand cele 3 gauri sunt aliniate. In cazul in care s-a pilit prea mult se pot face alte inele cu diametrul exterior mai mare sau chiar cu conturul exterior patrat.
deci problema cu coastele strambe nu-i tocmai o problema asa cum nici cea a puntilor "elice" nu-i problema
O solutie ti-a dat Longinus eu mai spun doar ca atat in fata cat si in spate trebuia ca filele din margine babord si tribord sa aiba continuitate peste capatul coastelor 1 si 3.
raducindrea, la 5 Mar 2011, 17:24, a spus:
Cu siguranta!
Sa-ti traiasca micutii!
Leo2003, la 5 Mar 2011, 17:46, a spus:
Asa ziceam si eu.

Bafta!
Postat 06 March 2011 - 11:47 AM
CristiS, la 6 Mar 2011, 10:46, a spus:

Chila mai exact pentru ca denumirea de carena se refera la o anumita parte din coca navei si anume la cea imersa. "Carena" este definita gresit de DeA.
Nici problema ta nu-i o problema grava.
In mod normal, cel putin asamblarea osaturii ar trebui sa fie facuta pe o cala de montaj. Ai primit in kit, pana acum, doua dintre piesele ce vor forma respectiva cala.
O cala simplu de facut este cea compusa dintr-o scandura pe care se fizeaza doua baghete, distanta dintre baghete find egala cu grosimea materialului din care este confectionata chila.

o alta cala de lucru asemanatoare cu cea de la DeA si facuta pentru situatia in care coastele sunt la acelasi nivel cu chila

o cala ceva ma complicata pe care am asezat osatura din kitul in discutie dar doar pentru poza

si o cala de lucru pentru alte operatii

Orice alte variatiuni pe aceste teme pot deveni deosebit de utile.
Bafta!