Forum Machete,Modelism,Hobby: Nou in domeniul sculpturii - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Nou in domeniul sculpturii

#1 Useril este offline   silviug2009 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 469
  • Inregistrat: 23-May 11

Postat 02 June 2011 - 12:12 PM

Ce pot sa zic.....nebunia a inceput acum 4 luni. Cu totul si cu totul intamplator am aflat de colectia D'Agostini....mi-au placut tare kiturile de nave, si am intentionat sa-mi iau una. Am inceput sa ma informez pe net, si aici si in afara....la un moment dat am cautat preturi pentru crew figurine....si asa am intrat pe site-ul de la Andrea Miniatures. Ce pot sa zic, am fost impresionat de ce pot sa faca baietii aia....dupa care evident ca am gasit si alte site-uri de profil care mai de care mai interesante. Asa ca a inceput sa ma manance palma....si incepand de prin Martie am inceput sa ma jos cu pasta polimerica....pentru ca ducem lipsa din cate am observat de material dedicat pentru miniaturi, am incercat cu cernit..dar mi-am dat seama ca nu se potrivea pentru ce mi-as fi dorrit eu sa fac....asa ca am trecut pe fimo. Cum nu am cu ce altceva sa-l compar, pot spune ca pe moment is multumit de cum reactioneaza la modelaj.....inca am multe lucruri pe care trebuie sa le descopar...inca mai am de lucrat enorm la tehnica, detalii, si alte lucruri de genul asta. Am un spirit autocritic bine dezvoltat, dar totusi nu pot sa fiu atat de obiectiv pe cat as vrea, asa ca va solicit ajutorul.
In ultima poza is primele figurine care le-am facut (neterminate din diferite motive).

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 2.jpg
  • Imagine atasata: 1.jpg
  • Imagine atasata: 3.jpg
  • Imagine atasata: 4.jpg
  • Imagine atasata: 5.jpg
  • Imagine atasata: 6.jpg
  • Imagine atasata: 7.jpg
  • Imagine atasata: 8.jpg

#2 Useril este offline   dani 

• Membru senior
  • Postari: 1653
  • Inregistrat: 09-May 05

Postat 02 June 2011 - 01:12 PM

Pt primele sculpturi mie mi se par absolut grozave. :good: :good: :good:
Unde ai gasit fimo[? -si cu cat] si cam la ce scara s-ar incadra figurinele pe care le-ai facut?
Te intreb ,fiindca i-am facut si eu la fiu-meu un mumakil si un templier[care s-a si rupt ulterior],din lut de modelaj,pt scara 1/72.
Daca poti sa si explici etapele pas cu pas, ar fi grozav...

#3 Useril este offline   silviug2009 

• Membru senior

Postat 02 June 2011 - 02:17 PM

Multumesc dani :).
Pai Fimo eu il cumpar din Timisoara, ComplexArt se numeste firma, asa o gasesti si pe net (eu stau in Popesti-Leordeni).
Scara la care sunt facute este 1/32 (54 cm). Ce pot sa-ti zic....sunt convins ca aici gasesti destui care-s mai in masura sa dea sfaturi pretioase decat mine, dar am sa incerc sa-ti explic pasii pe care-i fac eu.
In primul rand armatura trebuie facuta din start cat mai corect. Daca nu o faci corect este ca si cum ai incerca sa pui carne pe un schelet deformat si sa ai pretentia sa-ti iasa un corp normal.
Cand spun corect inseamna sa respecti proportiile si pozitia cat mai reala a corpului in functie de miscare (eu asta incerc sa fac, nu spun ca si reusesc 100% :) )
Dupa care aplic un strat subtire tare de fimo pe armatura dupa care il pun la coacere sa se intareasca. Eu il tin cam 12 minute la un cuptor electric de mici dimensiuni (cam de dimensiunea unui cuptor cu microunde este) la temperatura de 120 grade......in mod normal iti cere ca fimo sa fie tinut la copt cam 30 de minute, dar la mine a iesit fum dupa 15 minute. Nu stiu de ce si nici nu ma complic sa aflu , ideea este ca eu atat le tin, poate conteaza in functie de cuptor (asta ramane sa testezi tu).
Dupa care ...incep si adaug volum....din moment ce ai mai realizat si tu figurine, banuiesc ca stii la ce ma refer (anatomie, referinte si imaginatie)
Daca ti-am putut da cat de cat un ajutor, is multumit. Daca am omis ceva just ask :)

#4 Useril este offline   dani 

• Membru senior
  • Postari: 1653
  • Inregistrat: 09-May 05

Postat 02 June 2011 - 04:04 PM

E ok,mersi! :friends:

#5 Useril este offline   tgr 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 1493
  • Inregistrat: 14-April 07

Postat 02 June 2011 - 05:02 PM

Arata ok.
Totusi incearca sa nu treci la o etapa superioara(haina) pana nu termini anatomia.
Ca sa fie complet intarit eu il tin 30-45min la foc mic(aragaz normal cu flacara).
L-ai bagat cu tot cu baza de lemn?

#6 Useril este offline   silviug2009 

• Membru senior

Postat 02 June 2011 - 05:30 PM

Da, il bag cu tot cu baza....la cat il tin eu la copt nu se intampla nimic cu lemul. E verificata treaba de mai multe ori. Se intareste bine fara probleme.
Am incercat sa-l tin atat cat scrie la carte dar am avut surprize urat mirositoare. Este adevarat ca la inceput foloseam aragazul de la bucatarie, care are o capacitate mai mare decat asta electric care il folosesc acum.
Acolo intr-adevar il tineam la 30 de minute. Dar in asta pe care-l folosesc acum, nu merge asa.
Da, mai am destul lucru la capitolul anatomie, si lucrul la degete ma omoara. Inca n-am gasit o tehnica care sa ma conduca la un rezultat multumitor.
Multzam pentru sfat, astept si alte pareri si observatii de la tine, conteaza mult pentru mine. E destul de dificil sa avansezi de unul singur. Tin minte ca spre exemplu capul imi iesea destul de nasol (nu ca acum mi-ar iesi bine, dar oricum am evoluat ceva) asa ca timp de o saptamana numa "biloaie" am facut....puse unul langa altul incepuse sa semene ca padurea lui Vlad Tepes...destul de horror :D
Si as mai avea o intrebare.....tu construiesti complet figurina dupa care o bagi la copt? sau o coci pe masura ce adaugi straturile?

Aceasta postare a fost editata de silviug2009: 02 June 2011 - 05:32 PM

#7 Useril este offline   tgr 

• Membru senior

Postat 03 June 2011 - 09:35 AM

Eu am constatat ca se ajunge la apogeul intaririi exact in momentul in care incepe sa miroasa funny.
Degetele adauga-le separat dc. ai dificultati cu modelarea in gogoloi. O sa fie putin mai simplu.
Capul poti considera ca e o etapa separata.Sunt cateva tutotiale pe net. Din pacate nu le mai am. Ideea e sa avansezi incet. Adica nu faci din primele 5 min ochii,gura nasul. Incerci sa le aduci cat mai incet si treptat spre un rezultat final. Intai dai forma capului si trasezi linia gurii,nasului si ochilor. Apoi faci buzele, adaugi nasul, ochii si le tot bibilesti pana-ti iese. E grozav de dificil dar asta e...in timp o sa-ti ia 20min ce la inceput faceai in 2 zile.

Unii o construiesc complet altii nu. Eu ma numar printre cei care cand sunt multumiti de o etapa ii dau un SAVE in cuptor. :-)

#8 Useril este offline   silviug2009 

• Membru senior

Postat 03 June 2011 - 10:20 AM

Multzam pentru ponturi tgr.
Initial faceam si eu acelasi lucru, adica lucram o portiune dupa care o ardeam la cuptor. Dupa care am incercat si varianta constructiei pana aproape de momentul final fara sa-l coc, si am observat ca fimo raspunde al dracu de bine pe masura ce agaugi volum....in sensul ca se deformeaza exact cat imi doresc, ramanand elastic dar in acelasi timp destul de solid in asa fel incat sa nu se imprastie atunci cand presez cu sharper-ul
Insa cred ca am sa urmez sfatul tau in privinta degetelor. Am sa incerc sa construiesc figurina pana in momentul in care trebuie sa adaug degetele, iar dupa procesul de intarire sa le aplic. Good ideea :)
La scara la care incerc sa lucrez (1/32) e destul de cripy sa le faci sa arate real (mai ales la experienta pe care o am). In privinta capului, am enorm de lucru, mai ales la expresivitate.
Inca ceva. Stiu ca mi-ai spus sa lucrez bine intai anatomia dupa care sa trec la haine. Perfect adevarat. Dar am niste nelamuriri, mai ales legate de stilul in care as prefera sa lucrez (ideea este ca asa economisesc si timp, si combustibil :D..). Eu incerc sa fac produsul cap coada....daca realizez bine capitolul musculatura, totusi cand incep sa adaug stratul de fimo reprezentand hainele, musculatura nu isi pierde forma?
Crezi ca nu ar fi suficient daca as creiona o forma generala a corpului, dupa care as putea sa adaug hainele?
Evident, daca as face o figurina care sa reprezinte un barbat cat mai fara haine, sau ceva stil fantasy, absolut mulsculatura trebuie definita cat mai bine (dracovenia pe care am pus-o pe site, puteam sa insist mai mult la ea, mai ales la partea de anatomie, mai ales ca am facut-o fara schita , fara inspiratie, doar ce mi-a trecut prin cap......insa sincer n-am mai avut rabdare, simteam nevoia sa aflu si parerea celorlati despre ceea ce am facut, nu-mi place sa ma agit in bezna doar in ideea ca fac ceva :)). Inca odata, si sper sa nu o interpretezi drept linguseala, imi place tare ceea ce faci. Toata admiratia mea.
Nu vreau sa te agasez prea mult cu intrebarile mele. De felul meu is autodidact, dar in acelasi timp, cand simt ca am nevoie de indrumare intr-o directie, o cer fara rezerve.

#9 Useril este offline   tgr 

• Membru senior

Postat 03 June 2011 - 03:33 PM

Mersi! :-)

Vezi postareasilviug2009, la 03 June 2011 - 10:20 AM, a spus:

Crezi ca nu ar fi suficient daca as creiona o forma generala a corpului, dupa care as putea sa adaug hainele?

Ba da. Nu trebuie definit nimic dc. acoperi, dar proportiile trebuie sa respecte scara inainte de a fi prea tarziu. Altfel te trezesti cu un cap enorm/minuscul sau maini prea lungi/asimetrice.

Fimo e bun. Destul pentru majoritatea miniaturilor.

Inca ceva. Culoarea materialului poate scoate in evidenta detaliile mai mult sau mai putin.
Iti recomand: gri(de preferat),verde(netipator),culoarea pielii(galbui,rozaliu...ceva de genu). Culorile astea le-au adoptat si cei cu kit-uri de plastic gen: Dragon/AFV/Tamiya

#10 Useril este offline   silviug2009 

• Membru senior

Postat 03 June 2011 - 04:11 PM

Notat, o sa ma aprovizionez cu fimo de o culoare adecvata imediat cum termin pachetul asta roz-bombon :D....mi-e cam nu stiu cum sa-l arunc, in plus imi fac mana.
Scara de voie de nevoie o pastrez (memebre inferioare, superioare) pentru ca-s ghidat de armatura.....plus ca intr-un final imi iese inaltimea (5.4 cm la nivelul ochilor).
Problema vine la capatzana si la volumul membrelor.....ma trezesc ca pun prea mult pentru carne, si cand mai pun si hainele imi iese ceva din colectia iarna (umflat)....si-atunci trebe sa desfac si sa redac....
Anyway, multzam pentru sfaturi, o sa tin cont de ele

#11 Useril este offline   nickusor 

• Membru deplin
  • Postari: 24
  • Inregistrat: 11-May 10

Postat 05 June 2011 - 11:24 PM

sal

si eu sunt la inceput si va urmaresc si as vrea sa schimbam opimii despre sculptura modelare

Aceasta postare a fost editata de nickusor: 05 June 2011 - 11:34 PM

#12 Useril este offline   silviug2009 

• Membru senior

Postat 06 June 2011 - 07:51 AM

sigur ca da, putem discuta aici sau pe mess, unde doresti

#13 Useril este offline   tgr 

• Membru senior

Postat 06 June 2011 - 12:20 PM

Vezi postareasilviug2009, la 03 June 2011 - 04:11 PM, a spus:

Problema vine la capatzana si la volumul membrelor.....ma trezesc ca pun prea mult pentru carne, si cand mai pun si hainele imi iese ceva din colectia iarna (umflat)....si-atunci trebe sa desfac si sa redac....

Asta se intampla pt. ca nu faci anatomia grosier inainte de a pune hainele.
Uite aici un exemplu util:
http://www.planetfig...ead.php?t=40454
Nu se apuca sa finiseze, dar anatomia, grosier, este perfecta.
Apoi adauga hainele, cel mai probabil in straturi.

Citeaza

mi-e cam nu stiu cum sa-l arunc

Mereu o sa ai nevoie de niste caramizi/piedestal/bolovani. :-D

#14 Useril este offline   silviug2009 

• Membru senior

Postat 06 June 2011 - 01:46 PM

Pai asta am spus....anatomia o fac grosier, prin grosier insemnand a trasa o linie anatomica generala a corpului, fara a insista pe detalierea si finisarea musculaturii. Problema apare (cred eu) de la imaginea de ansamblu a modelului in stadiul final (pe care inca nu mi-o pot crea in minte), pentru ca, chiar si grosier daca trasez linia, daca volumul masei corporale este prea mare (bine, a nu se intelege ca pun ca nebunul, dar este suficient o jumatate de milimetru, si deja aspectul este influentat in mod negativ), adaugarea hainelor face ca figurina sa capete un aspect care nu ma multumeste. Banuiesc ca asta o sa se formeze cu timpul (a realiza cata cantitate de material sa aplic pentru ca din punct de vedere anatomic "individul" sa arate cat mai realist). Oricum, super exemplul pe care mi l-ai aratat, numa bun pentru studiu, multazm fain :)
De altfel cred o ca o sa postez o figurina modelata pana la punctul in care ar trebui sa adauga hainele, si poate imi dai un sfat(daca ar trebui sa mai lucrez la ea, sau am adus-o la punctul in care as putea sa adauga haine)

Aceasta postare a fost editata de silviug2009: 06 June 2011 - 01:58 PM

#15 Useril este offline   nickusor 

• Membru deplin
  • Postari: 24
  • Inregistrat: 11-May 10

Postat 07 June 2011 - 07:07 PM

salut
atasez si eu cateva poze cu ce ma mai joc dar nu prea mai am timp acum am citit mult si m-am documentat dar trebuie ca practica sa primeze si multe incercari oricum tinem legatura

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: DSCF0829.JPG
  • Imagine atasata: DSCF0827.JPG

#16 Useril este offline   silviug2009 

• Membru senior

Postat 07 June 2011 - 07:41 PM

Dupa cate vad te-ai orientat spre batrana si stravechea Dacie (si nu vorbesc de masina :D )
Nu-mi dau seama la ce scara is facute, si ce material ai folosit. Oricum, nice job!
As vrea sa-ti sugerez ceva. Legat de armura (zale)....Vad, sau cel putin asa se vede, ca tu ai vrut sa redai ideea de zale, doar facand gauri. Incearca altceva. Atunci cand impingi cu pusher-ul (sau cu ce dai tu gauri) sa-l tii usor inclinat, in asa fel incat atunci cand vei impinge pentru a doua oara, a doua gaura sa intrepatrunda putin gaura facuta inainte. Dupa ce vei adauga un sir intreg de zale in felul acesta, randul de zale urmator fa-l in sens invers sensului in care le-ai facut pe cele de pe primul rand....Nu stiu daca m-am facut inteles...
Ar trebui sa arate ceva de genul...
((((((((
))))))))
((((((((
In rest...spor amandurora :), ca de asta e nevoie, munca multa

#17 Useril este offline   bogdy 

• Membru deplin
  • Postari: 85
  • Inregistrat: 12-February 12
  • Interests:Modelismul, desenul, muzica

Postat 25 February 2012 - 08:37 PM

Primele sculpturi mi se par grozave......super, superImagine postata

Apropo si eu sunt nou in acest hobby si cred ca voi posta si eu niste lucrari facute do moa'Imagine postata

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi