Forum Machete,Modelism,Hobby: Minimodul parc feroviar - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Minimodul parc feroviar

#1 Useril este offline   stageexp 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1116
  • Inregistrat: 18-January 08
  • Location:Timisoara
  • Interests:Fotografie, modelism, frumosul cotidian

Postat 18 November 2015 - 10:23 PM

Salutare,

un nou modul feroviar, de expunere a materialului rulant, este gata. Se bazeaza pe o idee care are originile pe doua directii: pe de o parte ceea ce se gaseste la Resita (in masura mai mica) respectiv la Dej (in masura mult mai mare) adica un muzeu feroviar, iar pe de alta parte ceea ce am vazut prin diferite locatii ale mapamondului (virtual vorbind prin intermediul internetului) adica locatii de tip parc feroviar. Ca megaloman, ceea ce as spera eu, ar fi un muzeu feroviar extins, cu suprafete expozitionale outdoor si indoor. La exterior, pe un teren generos ca suprafata, ar trebui sa se regaseasca material rulant romanesc sau care a circulat pe la noi, din diferite epoci, de toate felurile, in timp ce la interior, s-ar putea regasi echipamente, documente, elemente de mici dimensiuni care definesc viata feroviara. Si totul sa fie mare, foarte mare. Cu posibilitati de ticketing online, suveniruri, si alte alea ar fi o bijuterie. Si cum imi dau seama ca pe plaiurile mioritice asa ceva frizeaza imposibilul, am zis ca mult mai bine e sa fac macheta unui parc feroviar, cu bancute si copacei, in care sa ne putem racori de astfel de ganduri sefistice. Astfel a luat nastere un minimodul de expunere a piesei centrale, vagonul albastru (celebru), pe care de altfel l-a si recunoscut LDH intr-o postare anterioara. Nu am vrut sa aduc atingere in nici un fel machetei, care are farmecul ei, asa ca am imaginat o piesa de expunere care poate fi lejer un soclu din beton, pe care vagonul sa troneze in voie.

Baza este realizata in forma clasica, deja devenita plictisitoare la aceasta serie: polistiren extrudat si carton mucava care sa asigure robustete si masa redusa. Peste, s-a aplicat traditionala coala de forex, gravata pentru a asigura dalele din parc, precum si doua zone verzi. Deoarece aici tenta de murdarire trebuie sa fie mai estompata fata de ceea ce se regaseste prin mediile industriale, am preluat un alt procedeu, utilizat la machetele de aviatie, si anume preshadingul. Adica toate caroiajele ai fost marcate cu un creion negru moale anterior vopsirii cu gri. Pentru eliminarea aspectului bidimensional si al monotoniei, s-a intervenit la final prin aerografie cu nuante de praf si noroi (foarte usor).

Astfel, dispunem de o suprafata dreapta, cu cele doua zone de verdeata ce se vor popula ulterior.
Postamentul pe care va trona macheta l-am avut de-a gata, lucru care m-a scutit de batai de cap, deoarece obtinerea unui suport curb este dificila, probabil as fi apelat la un tamplar pentru a obtine acele muchii rotunjite. Ceea ce am folosit este un suport din plastic de la o masinuta die cast 1:24, suport pe care nu l-am aruncat la vremea lui ca "poate o fi bun la ceva".

Ulterior am populat zonele verzi cu pietre de dimensiuni mari care ar da bine zic io si intr-un parc1:1, plus vegetatie. Am confectionat si niscaiva copacei din resturile de la un kit woodland scenic. Pe langa acestia troneaza si niste bancute, luate de-a gata de pe ebay, UK, populate cu figurine din aceeasi sursa. Majoritatea sunt defrisari de pe module anterioare care nu au mai avut intrebuintare. Pentru a creea locasurile copacilor, care nu puteau sa rasara din dalele de beton ca procentele de PIB in visele diferitilor ministrii, am folosit buretii antisoc de la cutiile cu dvd uri, pentru a creea spatiile delimitate de crestere a radacinilor. au aparut si stalpii de iluminat si totul parea gata. Nu m-a multumit aspectul final, parea ceva mult prea didactic, asa ca am adaugat un gard dintr-un kit feroviar (de garduri fireste) care sa mai umple un pic spatiul.

Iata si pozele, cele din procesul de fabricatie in numarrestrans, pentru ca aportul din acest punct de vedere a fost minim. Vor mai urma module din aceasta serie, putin modificate ca si realizare, deoarece vor face referire la machete feroviare statice si nu la modele functionale.

Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata

#2 Useril este offline   catalinkat 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 171
  • Inregistrat: 04-January 15
  • Location:Arloev,Sweden
  • Interests:modele CFR,camioane romanesti 1:87

Postat 19 November 2015 - 06:07 PM

Frumos! La celelate exponate pe modulele viitoare o sa montezi elementele de legare si furtunele de aer pe vagoane/locomotive ?

#3 Useril este offline   stageexp 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1116
  • Inregistrat: 18-January 08
  • Location:Timisoara
  • Interests:Fotografie, modelism, frumosul cotidian

Postat 19 November 2015 - 11:24 PM

Salut,
celelalte machete provin din kituri statice, unde se regasesc toate acele elemente de care vorbesti. Acest vagon nu are nici mecanismul de tamponare, face parte dintr-un lot de vagoane ieftine, cumparate de pe ebay, productie Lima, toate vagoanele avand lipsa aceste repere. La cele precedente am confectionat eu tampoanele folosind stiren de 0.5 si alte componente, aici insa nu am vrut sa intervin, deoarece vagonul este prea frumos, si este posibil sa fac rost de piesele lipsa.

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi