Forum Machete,Modelism,Hobby: Prima mea diorama - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Prima mea diorama Incepator vreau sa construiect o diorama H0

#1 Useril este offline   je_catalin 

  • Nou venit
  • Grup: New Users
  • Postari: 2
  • Inregistrat: 16-March 16

Postat 20 March 2016 - 09:35 PM

Salut,

Vreau sa fac o diorama desi nu am mai facut una pana acum. Nu am nicio legatura cu modelismul insa cred ca este o experienta buna. Este si primul meu post pe acest forum. Sa revin, am un spatiu de 2000mm x 1200mm si vreau sa construiesc o diorama. Mai jos este schita la care m-am gandit (plec de la un kit starter Roco).

Imagine atasata: 20160320.jpg

Mentiuni:
- cu albastru sunt sinele care ar urma sa fie intr-un tunel (linia de langa ar urma sa urce la nivelul 1)
- cu rosu este un pod
- linia de langa tunel ar urma sa fie la nivelul 1 si sa inceapa coborarea dupa podul trasat cu rosu

Va rog sa ma ajutati cu raspunsuri la urmatoarele intrebari:
1. Credeti ca podul se poate face? Unghiurile sunt destul de inchise.
2. Linia de jos aflata in coborare dupa pod, este prea aproape de liniile paralele aflate intre macazuri (acolo m-am gandit sa construiesc o gara)
3. Ce parere aveti per total de schema ? In mijloc m-am gandit la un lac cu 2-3 casute inconjurate de o sosea.

Multumesc pentru raspunsuri

#2 Useril este offline   stageexp 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1116
  • Inregistrat: 18-January 08
  • Location:Timisoara
  • Interests:Fotografie, modelism, frumosul cotidian

Postat 21 March 2016 - 02:07 PM

Salutare,
imi dau eu cu parerea, pe masura ce vei strange mai multe opinii, vei putea face o medie a raspunsurilor.

Nu conteaza ca nu ai mai construit o macheta, in toate exista un inceput.
Din desen, imi dau seama ca ai folosit un soft de proiectare care include tronsoane de sina, astfel incat remarcile mele sunt:

- la punctul 2, daca linia de la baza ar fi prea propiata de celelalte, raspunsul meu ar fi ca tehnic nu, daca softul de proiectare te-a lasat sa o adaugi acolo, practic, deoarece mai ai un pic de spatiu fata de marginea plansetei, marginme destul de mica pentru a nu mai permite ceva, ar fi bine daca ai putea sa mai tragi de traseul de jos astfel incat sa ramana mai mult spatiu in pozitia indicata de tine
- la punctul 3, parerile probabil vor fi impartite, in general pentru o latime de 1.2 m, majoritatea modelistilor vor considera ca numarul de linii este prea mare, deoarece se considera ca si pe acest spatiu o linie dubla (bucla dubla) ocupa mult loc, dar cum problema spatiului in modelismul feroviar este una general valabila (banuiesc ca este vorba de scara H0), daca iti place cum arata, da-i inainte
- la punctul 1, poti face podul daca linia incepe sa urce din timp, in partea superioara ai de unde sa pleci, este suficient spatiu, problema este in partea inferioara, unde trebuie sa respecti aceeasi panta, considerata max 4%, si atunci daca pe bucla inferioara vrei sa cobori brusc, podul nu se va putea insera pentru ca nu vei ajunge la panta necesara, daca vei cobora pana spre marginea plansetei catre dreapta, atunci rezolvi si problema spatiului dintre liniile de care vorbeai la al doilea punct, pentru ca liniile nu sunt in acelasi plan, adica probabil, linia de la baza va fi mai sus decat celelalte pe aproape intreg tronsonul, cu un perete sau parapet cu piatra cubica catre gara

Cel mai bine ar fi sa pui pe o placa la rece aceata configuratie, si sa vezi cum arata, dar mai ales cum functioneaza o garnitura, pentru ca una va fi sa rulezi vagoane scurte de marfa, alta sa rulezi vagoane lungi de calatori. Cu o rigla sau cu bucati din lemn figurezi si podul, pentru a nu-l face sau cumpara. din bucati de polistiren sau lemn poti inalta sina la cotele dorite. Daca totul merge ok, nu este nici o problema sa configurezi definitiv ansamblul asa cum vrei.

Eu am construit o macheta pe doua bucati de osb, cu lungimea de 2.5 m si cu latimea de 1.25 m, si o bucla dubla mi s-a parut extrem de inghesuita, dar la probe treaba a functionat. Chiar daca am desenat cu un soft traseul, mai mult pentru a vedea niste conditii de gabarit deoarece ulterior am mers mult pe linie flexibila, pana nu am pozitionat sinele pe placa nu am fost convins de fiabilitate. De altfel am si renuntat la aceasta cinfiguratie in scurt timp.

#3 Useril este offline   je_catalin 

  • Nou venit
  • Grup: New Users
  • Postari: 2
  • Inregistrat: 16-March 16

Postat 21 March 2016 - 07:35 PM

Mulțumesc pentru opinie. Īntr-adevăr, am folosit un soft pentru desen (Raley 4SE varianta demo care nu-mi permite salvarea proiectului dar măcar pot exporta inventarul) . Din păcate nu am toate sinele pentru a le pune pe planșă să văd cum merge trenul, trebuie să mai cumpăr destul de multe. Cred totuși că am să cumpăr și o șină flexibila chiar dacă pānă acum nu am luat-o īn considerare, īnlocuind cāteva din desen voi avea și șine de rezervă plus că voi īncerca să definesc mai naturală curba din partea superioară a podului. Să văd ce pot face jos dar fiind pe nivele diferite sper să nu fie un impediment. Pe măsură ce avansez cu proiectul o să revin cu īntrebări. Mulțumesc :)

#4 Useril este offline   stageexp 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1116
  • Inregistrat: 18-January 08
  • Location:Timisoara
  • Interests:Fotografie, modelism, frumosul cotidian

Postat 22 March 2016 - 11:44 AM

Am folosit ei eu un soft cand am proiectat macheta de care povesteam. Dupa care mi-am dat seama ca mult mai utile sunt sinele flexibile. Acum, este o parere personala, cred insa ca sinele reprezinta cele mai ieftine piese dintr-o macheta feroviara, asa ca daca faci o investitie minima si testezi ceea ce se intampla, nu risti decat sa ramai eventual cu cateva bucati de sina utilizabile la proiecte ulterioare.

Singurul lucru la care trebuie sa ramai focusat, cred ca este panta pentru a putea urca garniturile in acea parte pe pod. Nu stiu daca macheta va ramane asa sau nu, poti sa mai faci ceva, in ipoteza ca pe viitor vei dori sa te extinzi: si anume sa lasi o intrare (sau o iesire) printr-un macaz, astfel incat sa te poti conecta cu module viitoare. Eu consider ca e un lucru bun, pentru ca daca acum nu ai mai mult spatiu in care sa te extinzi, nu poti sti ce aduce viitorul, plus ca exista posibilitatea de a conecta macheta cu o alta macheta la o eventuala expozitie sau la o tura cu prieteni modelisti. Ori inca un macaz cu o iesire pe capatul plansetei deschide posibilitati nebanuite de extindere viitoare.

#5 Useril este offline   andrei_nsts 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 326
  • Inregistrat: 13-December 10
  • Location:bucuresti

Postat 22 March 2016 - 03:38 PM

Salut

Eu ti-as propune sa incerci o simulare cu un program care iti permite sa salvezi. Ar trebui sa faci si modelul 3d cu acelasi program sa vezi daca te multumeste ce iese. Personal cred ca dimensiunea pe care pui viitorul traseu raportate la scara HO nu permit foarte multe compromisuri. Un exemplu este linia dubla cu doua macaze, unde probabil vei vrea sa faci gara (latura din SUD). Din cauza lungimii scurte nu vei avea loc sa pui ganituri mai lungi de locomotiva scurta si 4 vagoane cu 2 osii.

O alta recomandare ar fi sa cauti pe net solutii pentru dimensiuni apropiate de tine. Vei gasi diverse exemple mai realiste sau mai putin realiste. Exista si carti cu trasee feroviare unde, pe linga plan gasesti si desene cu atmosfera rezultata pe macheta. Te poti uita si pe youtube sa vezi ce rezolvari gasesti sa faci un scenariu realist si functional.

O alta sugestie ar fi sa faci un traseu de munte, ceva asemanator cu ce au elvetienii. Exista si o locomotiva cu cremaliera pe 2 osii produsa de Fleischmann (daca nu ma insel) care s-ar preta la trasee mai inclinate decit ce se poarta in mod uzual.

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi