Am adunat de ceva vreme cateva modele, toate vopsite in gri german. Pe de o parte imi place la nebunie culoarea. Pe de alta parte, aveam in minte o idee cetoasa despre o diorama care sa ingramadeasca ceva vehicule... Cu timpul, ideea s-a distilat si clarificat, mai ales dupa ce am citit Panzer Leader a lui Heinz Guderian. Un leitmotiv in scrierea lui e aglomeratia si confuzia care se creaza la trecerea podurilor. Desigur, alte circumstante pot crea dificultati de trafic. Aici insa intervine raportul dintre timpul si locul actiunii. Dintre toate modelele, cel mai specific e un Sd.Kfz. 251/17, apartinand Regimentului Hermann Goering. Posibilitatile practice devin foarte limitate asadar, deorece, pe frontul de Est, au participat foarte putine elemente ale Regimentului, atasate Grupului Guderian. Si inca planul dioramei nu se inchega... pana am decoperit aceasta fotografie (scuze pentru calitate):

Descoperirea intamplatoare (de catre mine) a acestei fotografii a pus capat tuturor cautarilor. Detaliile sunt superbe, de la formatia de mars a Wehrmach-ului, la echipamentul rusesc distrus din dreapta podului, si asa mai departe... Camionul din plan apropiat este in sine o comoara modelistica.
Acum, bineinteles ca nu mi-am propus sa recreez exact ce se vede in fotografie - o voi folosi numai ca si cadru general.
Stiu ca e foarte dificil de explicat in detaliu ce are sa fie, chiar si pentru mine: intuitia si cercetarea mai au inca goluri de acoperit.
O sa ma rezum pentru moment sa public o serie de fotografii cu modelele deja complete:
1. Tamiya BMW R75. Modelul a fost modificat prin adaugarea cablurilor de frana si acceleratie, cablurilor electrice si alte parti structurale care lipsesc din model. Modelul in sine este foarte vechi dar in opinia mea inca unul dintre cele mai bune de pe piata. Ca o micuta curiozitate, modelul acesta are un nume - Olaf, fiind botezat de fiica unei prietene de-a mele.


2. Sd.Kfz.251/1 Ausf. B Stuka zu Fuss
Modelul acesta l-am primit pentru recenzie. E bine detaliat dar are cateva probleme de asamblare. De asemenea, din cauza modului in care a fost manipulat, cateva parti erau deja rupte cand am primit cutia.


3. Austin Tilly oferit de Tamiya. Foarte placut de asamblat. Am ales sa il fac gri german, pe baza unei referinte fotografice din 1942 in Creta. Mai mult sau mai putin, prezenta modelului in diorama este speculativa. In sfarsit, nimic nu e batut in cuie, as putea foarte bine sa ma razgandesc.

4. Sd.Kfz. 251/17 Ausf.C - un alt model primit pentru recenzie, Dragon de data aceasta. Detaliul e superb, modelul vine cu o sumedenie de parti in plus - lipsesc figurile insa. Ceva mai dificil de pus laolalta, ceva probleme de aliniere dar se merita! Poate fi construita in (cel putin) doua variante. Eu am ales versiunea de comanda, cu un tun antiaerian tractat.

5. Figuri. Bineinteles ca o astfel de compozitie necesita si o multime de figuri. In afara de modelul BMW, toate celelalte modele vin fara figuri. Am aviut ceva de asteptat pana sa pun laolalta o colectie cat de cat satisfacatoare. In momentul de fata lucrez la doua dintre ele, precum si la cateva din sumedenia de detalii care o sa apara in diorama.

6. Viitoare intentii.
Dupa cum ati realizat deja, diorama mea nu a ajuns nici macar la jumatate. E un proiect de lunga durata, se desfasoara de vreo trei ani deja. Intre timp am cumparat mai multe modele dar am selectionat numai cateva:
6.1. Camion Gaz AA de la Zvezda. Intentionez sa il reprezint ca un vehicul capturat, cu semne de recunoastere mai mari decat obisnuite, incarcat cu tot felul de echipament (cateva piese le puteti vedea in fotografia precedenta).
6.2. Tun de 76mm - apartine unui model ICM descompletat. Nu m-am hotarat inca asupta schemei cromatice - probabil va ramane kaki si fara insemne.
6.3. Barca pneumatica pentru pionieri de la Dragon
6.4. BMW Radio-LHW, model de rasina de la Wespe Models, care va fi reprezentata ca masina de stat-major a Feldpolizei Divizion Hermann Goering. Titlul modelului este putin nepotrivit: nu este o masina "radio" ci un Kfz. 2 - folosit pentru intinderea cablurilor telefonice.
In momentul de fata consider tot felul de alte variante posibile: am cumparat special un Sd.Kfz. 251/1 Ausf.B de la Tamiya pentru a face un vehicol romanesc abandonat (Divizia a 5-a Cavaleri). In mod ironic, faptul ca modelul este atat de vechi nu prea ma ajuta deoarece nu are suficient detaliu. N-am renuntat insa complet la idee inca, poate ca o sa-l fac pe jumatate scufundat in rau sau ceva de genul.
O ultima fotografie pentru azi:

Dupa cum vedeti, apare aici si o bucatarie de campanie de la IBG.
Va multumesc pentru vizionare si comentarii. Orice sugestie este intotdeauna bine-venita.
Cu Prietenie,
Gabriel