Dar am vorbit destul, timp mai e (tot destul), asa ca hai cu ceva poze … mai intai una cu interiorul epavei care se afla acuma la Smithsonian, din care e clar ca lipsesc multe aparate, dar si podeaua cabinei intre altele .
Hai si cu constructia … mai intai interiorul, care m-a muncit ceva, pentru ca am vrut sa-l aduc ceva mai aproape de adevar, cu tot felul de adaosuri – pe langa piesele din setul Eduard, care-s in principiu vizibile (culoarea alamei), am mai adaugat eu tot felul de maruntisuri din seturi PE generice de butoane, suruburi, saibe, din profil Evergreen, nituri rasinoase si altele pe care nu prea le mai tin minte.
O treba mai vizibila de am incercat sa o fac a fost structura interna a cockpit-ului (virtual inexistenta in kit), dar extrem de vizibila in pozele cu interiorul facute pe taram american mult dupa resbel … s-a lucrat pe 2 zone – prima pe ‘cada’ cockpit-ului (piesele din stiren alb ca nishte colti de animal carnivor) si a doua pe peretii fuselajului (profile Evergreen luate la stanga pe jumate astfel incat sa arate a profil U).
A doua intentie a fost sa fac cockpit-ul sa para mai aglomerat, mai stramt … pentru ca japonejii de la Hasegawa au scurtat multe colturi cand au proiectat zona … dupa cum ziceam, am luat ca referinta pozele made in US, dar si instructiunile kitului la ’32 de la Zoukei Mura, mult mai recent, mai detaliat si mai documentat.
Si daca tot vorbiram un pic de referinte, ar fi de facut o mentiune / disclaimer … din ce am tot scormonit eu, reiese ca e aproape imposibil sa faci ceva 100% sigur legat de interiorul Shinden-ului, intrucat majoritatea planurilor originale au fost distruse pentru a nu fi capturate de imperialistii invadatori, primul prototip a fost avariat se pare de un taifun pe cand se afla intr-un hangar, al doilea prototip a fost distrus complet tot pentru a nu fi capturat, iar ceea ce vedem noi prin poze sunt rezultatul de dupa reparatiile facute de americans pe primul prototip, dupa ce au pus mana pe dansul (reparatii facute, e drept, cu echipa japoneza care se ocupase cu testarea si dezvoltarea lui).
Asta e valabil pentru majoritatea pozelor alb-negru din ’45 (majoritatea de la exterior) … despre cele color, ce sa mai zic, sunt facute dupa ce avionul reparat a fost dezmembrat si trimis in US, unde a fost reasamblat cu intentia de a fi adus in stare de zbor, lucru care nu s-a mai materializat. Faza e ca pentru treaba asta, au fost instalate cateva aparate / sisteme americane (vizibile sunt sistemul de stingere a incendiilor, centurile de siguranta, niste panouri de tabla inlocuite pe la interior si vopsite in interior green si cateva butelii din spatele scaunul despre care nimeni nu prea stie ce era cu ele).
Iar am luat-o pe carari ... deci inapoi la imagini ... interiorul dupa prima tura de vopsea si cateva decaluri de prin stash pe post de data plates / placards.
Un radio (scratch), plansa de bord (Eduard plus ceva repere PE din stash) si niste butelii (parte din kit, parte rasina plus PE din stoc) ... in facere si inainte de montare pe pozitie
Tot interiorul dupa ce s-au mai montat din scule si bascule la locurile lor (inclusiv centuri printate de la Quinta Studios ... prima data cand folosesc ... as zice cu succes) ...

Peretii interiori (inainte si dupa vopsire) plus un perete din spatele cockpit-ului, pe care a cam trebuit sa-l fac din una-alta (stiren, Evergreen, PE, un fir de otel si cateva nituri de rasina), pentru ca altfel acolo nu era figurat nimic, iar imbinarea intre cele 2 jumatati ale fuselajului ar fi fost oricum aproape imposibil de chituit si slefuit ... treaba asta s-a dovedit a fi un lucru bun pana la urma, pentru ca oricum piesa transparenta e subdimensionata putin inspre spate, asa ca muchiile peretelui ala fac numai bine sa o cracaneze un pic si sa o aduca la nivelul fuselajului.

Fuselajul inchis in asteptarea ultimelor maruntisuri

Colimatorul Type4.Model1 (adaptat dintr-un REVI C12 de la QuickBoost la care s-au adugat cateva repere PE din stash) si cabina, careia am incercat sa-i fac parbrizul blindat dintr-o bucata de transparent vopsita pe canturi, pentru ca e foarte vizibil in cam toate pozele.
Si ultimele 4 cu maruntisurile (radioul, cateva tzevusti de legatura), sinele de culisare a cabinei si colimatorul cuminti la locul lor.
Aceasta postare a fost editata de alexelu_marinelu: 07 September 2026 - 03:17 PM