Forum Machete,Modelism,Hobby: Kyushu J7W1 Shinden - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Kyushu J7W1 Shinden Hasegawa 1/72

#1 Useril este offline   alexelu_marinelu 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1820
  • Inregistrat: 21-October 08

Postat 07 September 2026 - 03:06 PM

Hello, boys … I’m baaack (again … like Arnold) :gun:

Pana sa intram in subiect, dovada ca, in primul rand, asemenea unei gospodine harnice, am facut curatenie si ordine la locul de munca …
Imagine atasata: MySpace_13aprilie_WA0006B_b.jpg

Cum am promis, dupa Sikorsky, e randul unui experimental - tot un model aproape de inimioara mea de hater de pe cand eram copil si l-am vazut in Modelism … mai exact frumosul / inovatorul / curiosul Shinden … I mean cum sa nu te dea pe spate un pusher cu aripa aia in sageata si canarduri de nu mai vazusem asa ceva la niciun aveon WW2?

Singurul kit la ’72 care se mai gaseste pe piatza e batranul Hasegawa, care, desi a trecut de mult de varsta pubertatii, inca tine steagul sus la un nivel mai mult decat acceptabil.

Artwork-ul kit-ului Hasegawa, cele 2 seturi de aftermarkets pe care le-am luat si un link cu descrierea aveonului real WIKI ... care a zburat prima si ultima data in 1945, fara sa apuce sa devina operational.
Imagine atasata: B_Shinden_001.jpg Imagine atasata: B_Shinden_002.jpg Imagine atasata: B_Shinden_003.jpg

Review-uri despre kitul Hasegawa sunt destule, dar o sa incerc si eu unul scurt – un kit cu o proiectare si inginerie tipic japoneze, cu o potriveala buna spre foarte buna, o matritza fara probleme si fara bavuri exagerate, un plastic impecabil … una peste alta, un kit foarte ok, dar care are nevoie de ceva munca pentru a fi corectata si upgradata – pentru mine, a insemnat o baza sanatoasa de plecare pentru o macheta la care visam de mult.

#2 Useril este offline   alexelu_marinelu 

• Membru senior

Postat 07 September 2026 - 03:22 PM

Dar am vorbit destul, timp mai e (tot destul), asa ca hai cu ceva poze … mai intai una cu interiorul epavei care se afla acuma la Smithsonian, din care e clar ca lipsesc multe aparate, dar si podeaua cabinei intre altele ��.
Imagine atasata: B_Shinden_004.jpg

Hai si cu constructia … mai intai interiorul, care m-a muncit ceva, pentru ca am vrut sa-l aduc ceva mai aproape de adevar, cu tot felul de adaosuri – pe langa piesele din setul Eduard, care-s in principiu vizibile (culoarea alamei), am mai adaugat eu tot felul de maruntisuri din seturi PE generice de butoane, suruburi, saibe, din profil Evergreen, nituri rasinoase si altele pe care nu prea le mai tin minte.
Imagine atasata: B_Shinden_005.jpg Imagine atasata: B_Shinden_006.jpg Imagine atasata: B_Shinden_007.jpg
Imagine atasata: B_Shinden_008.jpg Imagine atasata: B_Shinden_009.jpg Imagine atasata: B_Shinden_010.jpg

O treba mai vizibila de am incercat sa o fac a fost structura interna a cockpit-ului (virtual inexistenta in kit), dar extrem de vizibila in pozele cu interiorul facute pe taram american mult dupa resbel … s-a lucrat pe 2 zone – prima pe ‘cada’ cockpit-ului (piesele din stiren alb ca nishte colti de animal carnivor) si a doua pe peretii fuselajului (profile Evergreen luate la stanga pe jumate astfel incat sa arate a profil U).

A doua intentie a fost sa fac cockpit-ul sa para mai aglomerat, mai stramt … pentru ca japonejii de la Hasegawa au scurtat multe colturi cand au proiectat zona … dupa cum ziceam, am luat ca referinta pozele made in US, dar si instructiunile kitului la ’32 de la Zoukei Mura, mult mai recent, mai detaliat si mai documentat.

Si daca tot vorbiram un pic de referinte, ar fi de facut o mentiune / disclaimer … din ce am tot scormonit eu, reiese ca e aproape imposibil sa faci ceva 100% sigur legat de interiorul Shinden-ului, intrucat majoritatea planurilor originale au fost distruse pentru a nu fi capturate de imperialistii invadatori, primul prototip a fost avariat se pare de un taifun pe cand se afla intr-un hangar, al doilea prototip a fost distrus complet tot pentru a nu fi capturat, iar ceea ce vedem noi prin poze sunt rezultatul de dupa reparatiile facute de americans pe primul prototip, dupa ce au pus mana pe dansul (reparatii facute, e drept, cu echipa japoneza care se ocupase cu testarea si dezvoltarea lui).

Asta e valabil pentru majoritatea pozelor alb-negru din ’45 (majoritatea de la exterior) … despre cele color, ce sa mai zic, sunt facute dupa ce avionul reparat a fost dezmembrat si trimis in US, unde a fost reasamblat cu intentia de a fi adus in stare de zbor, lucru care nu s-a mai materializat. Faza e ca pentru treaba asta, au fost instalate cateva aparate / sisteme americane (vizibile sunt sistemul de stingere a incendiilor, centurile de siguranta, niste panouri de tabla inlocuite pe la interior si vopsite in interior green si cateva butelii din spatele scaunul despre care nimeni nu prea stie ce era cu ele).

Iar am luat-o pe carari ... deci inapoi la imagini ... interiorul dupa prima tura de vopsea si cateva decaluri de prin stash pe post de data plates / placards.
Imagine atasata: B_Shinden_011.jpg Imagine atasata: B_Shinden_012.jpg Imagine atasata: B_Shinden_013.jpg
Imagine atasata: B_Shinden_014.jpg Imagine atasata: B_Shinden_015.jpg

Un radio (scratch), plansa de bord (Eduard plus ceva repere PE din stash) si niste butelii (parte din kit, parte rasina plus PE din stoc) ... in facere si inainte de montare pe pozitie
Imagine atasata: B_Shinden_016.jpg Imagine atasata: B_Shinden_017.jpg Imagine atasata: B_Shinden_018.jpg
Imagine atasata: B_Shinden_019.jpg Imagine atasata: B_Shinden_020.jpg

Tot interiorul dupa ce s-au mai montat din scule si bascule la locurile lor (inclusiv centuri printate de la Quinta Studios ... prima data cand folosesc ... as zice cu succes) ...
Imagine atasata: B_Shinden_021.jpg Imagine atasata: B_Shinden_022.jpg Imagine atasata: B_Shinden_023.jpg
Imagine atasata: B_Shinden_024.jpg Imagine atasata: B_Shinden_025.jpg Imagine atasata: B_Shinden_026.jpg

Peretii interiori (inainte si dupa vopsire) plus un perete din spatele cockpit-ului, pe care a cam trebuit sa-l fac din una-alta (stiren, Evergreen, PE, un fir de otel si cateva nituri de rasina), pentru ca altfel acolo nu era figurat nimic, iar imbinarea intre cele 2 jumatati ale fuselajului ar fi fost oricum aproape imposibil de chituit si slefuit ... treaba asta s-a dovedit a fi un lucru bun pana la urma, pentru ca oricum piesa transparenta e subdimensionata putin inspre spate, asa ca muchiile peretelui ala fac numai bine sa o cracaneze un pic si sa o aduca la nivelul fuselajului.
Imagine atasata: B_Shinden_027.jpg Imagine atasata: B_Shinden_028.jpg Imagine atasata: B_Shinden_029.jpg Imagine atasata: B_Shinden_030.jpg

Fuselajul inchis in asteptarea ultimelor maruntisuri
Imagine atasata: B_Shinden_031.jpg Imagine atasata: B_Shinden_032.jpg Imagine atasata: B_Shinden_033.jpg Imagine atasata: B_Shinden_034.jpg

Colimatorul Type4.Model1 (adaptat dintr-un REVI C12 de la QuickBoost la care s-au adugat cateva repere PE din stash) si cabina, careia am incercat sa-i fac parbrizul blindat dintr-o bucata de transparent vopsita pe canturi, pentru ca e foarte vizibil in cam toate pozele.
Imagine atasata: B_Shinden_035.jpg Imagine atasata: B_Shinden_036.jpg

Si ultimele 4 cu maruntisurile (radioul, cateva tzevusti de legatura), sinele de culisare a cabinei si colimatorul cuminti la locul lor.
Imagine atasata: B_Shinden_037.jpg Imagine atasata: B_Shinden_038.jpg Imagine atasata: B_Shinden_039.jpg Imagine atasata: B_Shinden_040.jpg

Aceasta postare a fost editata de alexelu_marinelu: 07 September 2026 - 03:17 PM

#3 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12713
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 07 September 2026 - 03:49 PM

Marinelule, ma bucur ca tu nu ai imbatranit!
Aceeasi aplecare chinezesca spre detalii, vorba aia, benzina ii mai trebuie!
Ce mai, o placere sa-ti privesc lucrarile.
Cat despre laborator, aici chiar te invidiez! Da' nu te supara, reflecta aceeasi minutiozitate a detaliilor ....bine puse la punct!

#4 Useril este offline   alexelu_marinelu 

• Membru senior

Postat 07 September 2026 - 03:52 PM

Suficient cu interiorul ... asa ca hai sa vedem ce am facut in afara cabinei:

Aripile cu baile trenului principal cu ceva imbunatatiri - cateva panouri rescrise, capace de alimentare si vizitare din PE, lumini de pozitie din plastic transparent rosu si albastru (prima data cand fac treaba asta 😊), nituri pah pozitiv si negativ (o treaba interesanta la Shinden ... partial era nituit si partial spot welded, asa ca nituirea cam trebuie facuta cu atentie, dupa referinte, pentru ca in unele locuri unde logica ar zice ca se continua o linie de nituri, realitatea spune altfel).
Imagine atasata: B_Shinden_041.jpg Imagine atasata: B_Shinden_042.jpg Imagine atasata: B_Shinden_043.jpg
Imagine atasata: B_Shinden_044.jpg Imagine atasata: B_Shinden_045.jpg

Baia trenului fatza cu ceva adaosuri (stiren, foto-decupate din stoc, tevi de alama, decaluri si sarma neagra), trenul si roata fatza (kitul Hasegawa le ofera dintr-o bucata, asa ca un bun samaritean 😊 m-a ajutat cu o copie si s-au separat si imbunatatit cu tot felul de maruntisuri ... inclusiv s-a scurtat un pic inaltimea totala a trenului fata, pentru ca la final macheta sa nu mai stea asa ridicata de bot), trenul principal dupa o mana de vopsea, capacele bailor trenurilor de aterizare (dublate cu ABS de 0.1mm, pentru ca in varianta din PE mi se par prea subtirele si greu de lucrat cu ele)
Imagine atasata: B_Shinden_046b.jpg Imagine atasata: B_Shinden_047b.jpg Imagine atasata: B_Shinden_048b.jpg Imagine atasata: B_Shinden_049b.jpg
Imagine atasata: B_Shinden_050b.jpg Imagine atasata: B_Shinden_051b.jpg Imagine atasata: B_Shinden_052b.jpg Imagine atasata: B_Shinden_053b.jpg

#5 Useril este offline   alexelu_marinelu 

• Membru senior

Postat 07 September 2026 - 03:56 PM

Si ultimele, tot de la exterior: cele doua prize ale compresoarelor (am muncit ceva sa le adaug o baza / muchie ... foarte vizibila in poze), cele doua derive (cu detaliile rescrise, nituite si bazele luminilor de pozitie adaugate – un set Eduard generic din PE cromat ... genial) si elicea pusher, la care in afara de vopsirea mai pretentioasa la varfurile palelor, nu pot sa zic ca e ceva de mentionat (Hasegawa ofera decaluri gambene pentru treba asta, da’ eu nu prea m-am impacat niciodata cu solutia asta).
Imagine atasata: B_Shinden_055.jpg Imagine atasata: B_Shinden_056.jpg Imagine atasata: B_Shinden_057.jpg
Imagine atasata: B_Shinden_054.jpg Imagine atasata: B_Shinden_058.jpg Imagine atasata: B_Shinden_059.jpg

Spor!

Aceasta postare a fost editata de alexelu_marinelu: 07 September 2026 - 03:59 PM

#6 Useril este offline   alexelu_marinelu 

• Membru senior

Postat 07 September 2026 - 04:04 PM

View PostZ-mare, on 07 September 2026 - 03:49 PM, said:

Marinelule, ma bucur ca tu nu ai imbatranit!
Aceeasi aplecare chinezesca spre detalii, vorba aia, benzina ii mai trebuie!
Ce mai, o placere sa-ti privesc lucrarile.
Cat despre laborator, aici chiar te invidiez! Da' nu te supara, reflecta aceeasi minutiozitate a detaliilor ....bine puse la punct!

Sar'na de vizita, Z ... long time no see :sorry:

Laboratorul arata asa o zi pe an (cand se face ordine si curatenie) ... nu dureaza 24 de ore pana se instaleaza haosul (controlat) :-D .

#7 Useril este offline   flo 

• Membru senior
  • Postari: 2537
  • Inregistrat: 04-July 09

Postat 07 September 2026 - 05:06 PM

Superb!
Despre locul de munca: uluitor!

#8 Useril este offline   alexelu_marinelu 

• Membru senior

Postat 08 September 2026 - 06:54 PM

View Postflo, on 07 September 2026 - 05:06 PM, said:

Superb!
Despre locul de munca: uluitor!

Merci, Flo, de vizita si de reactii :rolleyes:

Cat despre locul de munca, ce sa zic? Si eu am fost uluit :rofl:

Acuma a revenit la normal ... haos controlat.
Imagine atasata: MySpace_13aprilie_WA0006B_b2.jpg

Spor!

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi