Forum Machete,Modelism,Hobby: BA 64 - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

BA 64

#1 Useril este offline   LDH 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1430
  • Inregistrat: 20-September 06

Postat 22 December 2007 - 08:38 PM

Contaminat de DragosP, confrate intrale modelismului, in special in cel al machetelor din carton, pe care l-am intalnit aici, pe alte forumuri de la noi si de afara unde si-a prezentat modelele realizate, urmand indeaproape sfaturile pentru incepatori date de el si cautand prin multitudinea de adrese de situri, oferite generos de el, care dau planuri gratis pentru machete, m-am hotarat sa iau taurul de coarne.

Multumesc DragosP pentru amabilitate si informatiile pe care mi le-ai dat si sper sa fiu un elev si ucenic pe masura profesorului.

Iata ca incerc si eu ceva din "carton" Imagine postataImagine postata

Este fascinanta constructia machetelor din carton si, contrar multor pareri, modelismul din carton este o adevarata arta si cei ce-l practica nu cred ca au nevoie sa considere aceasta ramura a modelismului ca pe o trepta spre alte forme de modelism. Este modelism in adevaratul sens al cuvantului si nu ceva de tranzitie.
Am ramas foarte impresionat de realizarile modelistilor din acest domeniu si, trebuie sa recunosc cu mana pe inima, cei care "reconstituie" din carton palate sau biserici celebre din evul mediu dau dovada de o indemanare fantastica avand in vedere scara la care se lucreaza si multitudinea si acuratetea detaliilor.

Chapeau bas pentru toti care modeleaza in carton

Fara a avea pretentia sa incerc macar sa ma ridic la nivelul lor, eu consider ce fac simple incercari pentru a mai diversifica aria.
Daca reusesc ramane sa judecati voi.
Luat putin de val, am achizitionat recent doua modele (carti de construit) cu IAR 80 si SET editate acum multi, multi ani de revista "Modelism". IAR-ul l-am mai facut prin 1990, dar nu mai stiu pe unde este. Acasa sigur nu.

Inapoi la titlul subiectului.

Am ales acest model, BA64 M43, un transportor blindat usor de cercetare rusesc din WW2, dupa ce am "bantuit" pe siturile recomandate de Dragos, deoarece este si in varianta alb/negru. Asta nu ca as vrea io sa-l colorez dupa ce este gata, sper, dar a fost o solutie mai simpla de tiparire.
Preferam 1:24 dar avand in vedere ca detaliile nu sunt foarte multe merge si 1:43.
Oricum este un model de proba, ma mint io, :lol: care, daca-mi iese cum trebuie poate mai incerc unul si ... mai vedem.

Deci, am descarcat de aici:

http://allfrompaper.narod.ru/

varianta in alb si negru.

Era si un ZIS -bus acolo dar parca era prea mult de taiat pentru prima oara :clapping:

Asta este plansa tiparita de mine pe coala A4 cu o imprimanta HP 1220 C deskjet

Imagine postata

Acuma urmeaza taiatul si asamblatul.
Pacat ca nu era si un plan de montaj, poate mergea mai repede. Instructiunile de montaj sunt in rusa :hi:

Tot Dragos a facut trimitere spre modelul similar facut de el asa ca idee despre ordinea de decupare si montaj a pieselor aveam.

#2 Useril este offline   LDH 

• Membru senior

Postat 22 December 2007 - 08:41 PM

BA 64 este un autovehicul blindat de cercetare

A fost utilizat, incepand cu anul 1942, pe toata perioada WW2
Construit in Uniunea Sovietica de catre uzinelele GAZ din Gorski este prezentat mai marilor armatei la inceputul anului 1942.

Din punct de vedere constructiv au existat mai multe variante derivate din prototip:

-BA 64G ce se putea deplasa si pe calea ferata prin intermediul unor punti demontabile dotate cu roti CF

-BA 64B tot pentru deplasare terestra/CF dar prin inlocuirea rotilor cu pneuri cu unele adecvate rulajului pe sine

-BA 64Z varianta cu schiuri

-BA 64E fara turela pentru transportului trupelor de desant

-BA 64D echipat cu o mitraliera de 12,7 mm intr-o turela mai mare decat a prototipului

-BAS 64B varianta pentru comandament fara armament si in versiunea fara cutia blindata, gen Kubeleagenului

Asa cum am spus autoblindatul de cercetare a fost utilizat pe toata perioada WW2, a ajuns in dotarea unor tari semnatare a tratatului de la Varsovia si a facut razboiul din Corea de partea comunistilor (cum altfel :lol: )

Cateva date tehnice:
- motorGAZ-MM, 4 cilindri, 4 timpi, racire cu apa
- combustibil: benzina C.O.75
- masa totala 2425 kg
- autonomie pe sosea 560 km
- viteza maxima pe sosea 80 km/h
- tractiune integrala
- urca pante de 30 gr
- traversa vaduri de 90 cm
- roti cu pneuri cu camere cu aer pentru deplasare
- roti din cauciu plin pentru lupta
- blindaj frontal de cca 15 mm
- turela deschisa cu blindaj de 10 mm
- rotire turela 360 gr
- mitraliera putea fi utilizata si pentru trageri antiaeriene
- nu avea statie radio (pentru o masina de cercetare cam curios)

Modelul BA 64B a fost si in dotarea armatei romane si a fost utilizat in perioada 1949 - 1958

Cam asta ar fi

p.s. Are cineva niste date de gabarit al masinii reale deoarece nu's de ce am io impresia ca "jucaria" mea este la o scara mai mica.

#3 Useril este offline   LDH 

• Membru senior

Postat 22 December 2007 - 08:48 PM

Si ... m-am apucat de lucru :mrgreen:

Asa ar fi trebuit sa fie dar se pare ca grosimea cartonului nu ma ajuta ori cuterul este de vina.
Cert este ca "imprimatul" pe coperta de dosar a plecat la gunoi si dupa ceva cautari prin casa dupa coala de desen, cred ca "ciocan" ar fi fost excelenta, si ... nu am gasit am dat peste hartie tractor pentru imprimanta cu ace.
O hartie galbena, moaa ce BA o sa am :clapping: , destul de groasa. Facand comparatie cu hartia de scris si coala de dosar o incadrez undeva pe la 120 g.
Nu este gresala. Este o hartie venita direct din State si cred ca este din deseuri reciclate. Asta este cauza grosimii ei.

Am reimprimat "datele problemei" si iata ce a iesit :lol:

Imagine postata Imagine postata Imagine postata

Nu va luati de nuantele artistice de compozitie ale pozelor ca nu am stat sa aranjez lumina.
Am vrut sa ma laud si io asa ca le-am facut la repezeala.

Ei, se pare ca functioneaza si pot merge mai departe.

Urmeaza piesele 1 si 2 ca sa inchid "cutia" si ... mai vedem.

Tehnica de lucru este foarte simpla si la indemana oricui.
Se decupeaza pe conturpiesele si se indoaie, se pliaza, urmand strict linia de demarcatie.
Se face o asezare a lor fara lipici dupa care se pune lipici pe piesa cea mai mare si se adauga detaliul.
Interesant la aceste modele este faptul ca sunt marcate locurile de montaj ale componentelor.
La modelele mai mari, scara 1:24 sau 1:10 chiar sunt scrise pe locul de montaj cifrele corespunzatoare reperelor.

Modelul meu se realizeaza direct, adica nu exista un schelet pe care, dupa asamblare, sa se lipeasca decupajele colorate si inscriptionate.

Sculele necesare se gasesc in orice casa fara ca cineva de acolo sa faca modelism, scule banale: foarfeca, cutter, lame pentru barbierit, scobitori si evident adezivul. Ca adeziv eu folosesc "Bic" Glue Stick, pasta la tub pe care-l aplic cu ajutorul unei scobitori. Se usuca repede si lipeste foarte bine piesele.

#4 Useril este offline   LDH 

• Membru senior

Postat 22 December 2007 - 08:51 PM

Greu dar invat pe parcurs doar este un model de proba.
Ce-mi place cum suna: "De proba" :clapping: , nu te angajeaza cu nimic :lol:

Sper sa fi trecut testul incepatorului. Desi am facut tot posibilul sa lucrez ingrijit si cu mult calm cantand, folclor romanesc de genul @#?><R><)((*& %^)(*&@!><?"}#$%^&, cand am vazut fotografiile mi-am dat seama ca, pe ici pe colo, am cam zbarcit-o.

Ba mai mult, ca sa puna capac la toate, si asta inainte de fotografii, am uitat un pliu de la podeaua BA-ului, ce trebuia lipit, pe afara. Gresala nu-i chiar ireparabila deoarece mai apar acolo doua piese: ceva ce trebuie sa fie sasiul si puntea fata.
Sasiul l-am montat urmeaza puntile.

Iata cutia blindata a vehiculului de cercetare:

Imagine postata Imagine postata Imagine postata Imagine postata Imagine postata

Sigur la al doilea BA o sa fie usor.

Cum reprezentarea puntilor nu-mi prea place, prisme din carton care au desenate pe ele puntea si diferentialul o sa incerc sa le fac din altceva.

#5 Useril este offline   LDH 

• Membru senior

Postat 22 December 2007 - 09:01 PM

In seara asta, adica in data de 20.12.07 mai exact, lucrurile au mers ceva mai incet.
Asta nu ca am fost fara chef dar am stat putin sa ma gandesc la ce am vorbit despre punti.
Tot gandindu-ma la punti m-am hotarat sa renunt si la reperele 13 si 21, cele ce reprezentau arcurile cu foi. Daca tot nu mai folosesc prismele date prin kit atunci de ce as folosi arcurile figurate?

Axele rigide m-am gandit sa le inlocuiesc, functie de diametrul corespunzator scarii, cu unul din urmatoarele materiale: scobitori rotunde, tepuse pentru frigarui, tot rotunde, partea din plastic a betigaselor pentru curatat urechi sau, nu in ultimul rand, culee de la un kit de plastic.
Sigur mai sunt materiale dar m-am oprit la astea :confused:

Arcurile foi? Probabil ca o sa fie fasii de hartie suprapuse, arcuri duble pe fata si simple pe spate.
Diferentialele? La astea, sincer, inca nu m-am gandit dar am mai gasit si alte elemente ce trebuie adaugate printre care teava de evacuare si toba de esapament pe partea dreapta a masinii, un topor si un fierastrau, doua carlige - colti de mistret - de tractare in fata si un carlig de remorcare in spate si, probabil, o prelata aruncata peste turela.
Este posibil sa renunt si la mitraliera daca nu reusesc sa o fac din altceva.

Am montat aripile pe fata si astazi m-am oprit aici

Mai trebuie finisate daca vreau ca modelul sa arate ca scos din fabrica sau sa le mai deformez ca sa arat prin cate a trecut pe campul de lupta :lol:

Am uitat sa va povestesc despre hartie.
Se gaseste sub forma de bloc de desen la librarii si are diferite gramaje. Eu am cumparat pentru eventualele viitoare machete doua blocuri de desen A4, unul cu hartie de 110 g si unul cu hartie 130 g.
Am inteles de la DragosP ca este foarte importanta grosimea hartiei, direct proportionala cu greutatea ei, din doua motive:
- sa poata trece prin imprimanta
- cel mai important: sa se poata executa piesele componente. Neexistand imbinare cap la cap ci doar prin suprapunere este posibil ca unele elemente, datorita dimensiunilor sa nu poata fi realizate si atunci trebuie renuntat (se taie) pliul de legatura, cel cu adezivul, si inchiderea piesei se face punand cap la cap elemntele si fixandu-le cu o banda interiara sau, daca este posibil, te folosesti de celelalte pliuri de legatura.
Evident ca piesa devine mai fragila dar se poate intari.

#6 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12687
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 23 December 2007 - 11:43 AM

LHD, excelenta tema ai deschis! Nu te plictisi si continua!

#7 Useril este offline   malasorte 

• Membru senior
  • Postari: 266
  • Inregistrat: 12-November 06

Postat 23 December 2007 - 02:19 PM

Cateva site-uri despre BA-64 ` Broneavtomobil `

BA-64

http://www.battlefield.ru/index.php?option...1&Itemid=46
http://rkkaww2.armchairgeneral.com/galleri..._cars/BA_64.htm
http://rkkaww2.armchairgeneral.com/galleri...rs/BA_64_bp.htm
http://rkkaww2.armchairgeneral.com/galleri...rs/BA_64_im.htm
http://rkkaww2.armchairgeneral.com/galleri...s/BA_64_det.htm
http://www.wwiivehic...-cars/ba-64.asp
http://www.wwiivehicles.com/ussr/armored-c...a-64-photos.asp

Modificari BA-64

http://www.battlefield.ru/index.php?option...0&Itemid=46

Sper sa-ti foloseasca. :lol:

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: gaz_64sasiu__b.jpg

#8 Useril este offline   AdyAero 

• Die-cast 1:72
  • Postari: 1360
  • Inregistrat: 07-August 06
  • Interests:Auto 1:72 plastic & diecast

Postat 23 December 2007 - 03:35 PM

LDH, buna initiativa intr-adevar. Modelismul in carton iti da mana libera sa obtii o mare varietate de modele si asta cu pret relativ mic dar necesitand mare pricepere.
Un sfat, poate deja il aplici dar nu am observat eu. Pe dosul plansei de carton, cu partea neascutita a cutter-ului traseaza muchiile pe unde trebuie sa indoi, apoi indoaie. Muchiile vor iesi mai ascutite in loc de indoite.
Dupa ce ai terminat cu asamblare, poti sa tai trapele din bucatele de cartele telefonice si sa dai astfel mai mult 3D modelului, la fel si la manere. Daca vrei sa reprezinti niturile o poti face fie cu bolduri cu gamalie mica, fie cu sarma infipta la care lasi 0,5 mm iesita in afara si apoi lipite cu superglue.
In rest, spor la treaba si chef maxim :lol:

#9 Useril este offline   LDH 

• Membru senior

Postat 23 December 2007 - 04:09 PM

Exact ce subliniam la alt subiect: soliciti ajutor si-l primesti imediat.

Multumesc foarte mult pentru informatii si incurajari.

#10 Useril este offline   Vernier 

• Membru senior
  • Postari: 119
  • Inregistrat: 03-December 07

Postat 24 December 2007 - 06:46 AM

Pfuah, ce amintiri! BA 64 este primul model de carton pe care l'am facut, acum vreo 20 de ani. Vederile le luasem dintr'o revista "Technika Molodej" sau "Modelist Konstructor", nu mai tin minte precis, si desfasuratul l'am scos singur dupa n calcule, pe carton de dosar cu sina. Ideea mi'a venit dupa ce am vazut la vara'miu o revista "Maly Modelarz" si am hotarat sa'mi incerc norocul cu "ceva simplu" (GAZ-ul fiind suficient de colturos a castigat licitatia). Rotile le'am facut din polistiren expandat slefuit cu grija iar axele din niste betisoare. Pentru vopsire am preparat un simulacru de acrilice (nu se gaseau) din tempera cu aracet care a dat un aspect de semi-mat destul de bun. Oricum, a fost un succes, pentru ca toti prietenii sau colegii care l'au vazut mi l'au cerut si pana la urma l'am dat cuiva (ca pe marea majoritate a machetelor facute de mine).
Acum, cateva sugestii.
Trasarea liniilor de indoire se numeste biguire (asa se spune in tipografii) si se face in diferite feluri, pe fata, pe dos sau amandoua, cu linie simpla sau dubla, in functie de tipul cartonului sau grosime. Pentru biguire pe spate se inteapa cu un ac bine ascutit capetele segmentului de pe partea imprimata si apoi se traseaza linia pe verso. Ca unealta merge ceva cu varful bont, rotunjit, de regula un pix Bic "fine point" care s'a consumat, sau un ac mare de tapiserie prelucrat corespunzator. Chestiile ascutite si taioase nu sunt bune deoarece zgarie, taie si lasa urme neplacute. N.B. Un alt tip de linie de indoire, pentru cartoane foarte groase (mucava) se numeste ritzuire si se executa prin taierea unui sant in forma de V, operatiune destul de complicata fara o scula dedicata.
Cartonul e bine sa fie fibros si dur (duplex-ul sau hartia ciocan sunt stratificate si "infloresc" la colturi iar la curbare se exfoliaza). Te'ai orientat bine la hartia de desen sau la hartia reciclata. Alte surse de carton bun sunt ambalajele de cereale sau hrana pentru copii. Ar mai fi cartonul prespan, foarte bun la lucru, rezistent, fara scame, suporta si smirghel, dar e greu de gasit, se vinde la kilogram si e scump. Daca anumite piese mai mari necesita un carton "nedigerabil" de catre imprimanta, se trage pe hartie care se aplica apoi pe carton si se insemneaza punctele de intersectie cu acul. La linii curbe e mai dificil, merge cu foaie de indigo.
Lipiciul cel mai bun mi s'a parut a fi aracetul, in particular Bic White Glue, se gasete pe la librarii/papetarii, made in Koreea. Merita incercat, ce mai e 1 euro in ziua de azi? Eu unul nu m'am impacat nicodata cu "urechile" de lipire asa ca am lipit direct pe muchii si daca a fost cazul am intarit cu dreptunghiuri/triunghiuri de hartie velina pe interior.
Cam atat despre celuloza, daca o mai fi ceva si se simte nevoia, mai revin cu maruntis.
Spor la treaba si nu te lasa, ca ai inceput bine!

Aceasta postare a fost editata de Vernier: 24 December 2007 - 06:48 AM

#11 Useril este offline   DragosP 

• Membru senior
  • Postari: 538
  • Inregistrat: 22-June 07

Postat 24 December 2007 - 01:47 PM

Vezi postareaVernier, la 24 Dec 2007, 06:46, a spus:

Lipiciul cel mai bun mi s'a parut a fi aracetul, in particular Bic White Glue, se gasete pe la librarii/papetarii, made in Koreea. Merita incercat, ce mai e 1 euro in ziua de azi?

Parerea mea e ca Bic White Glue e putin cam apos si trebuie sa fii atent sa nu pui prea mult. Cel mai tare din parcare e Stanger Klebe Pen, un fel de clei pentru hartie, nu e scump dar se gaseste cam greu.
Oricum in general materialele pentru machetele din carton sunt destul de ieftine.

#12 Useril este offline   LDH 

• Membru senior

Postat 24 December 2007 - 10:39 PM

WOW, ma gandeam io ca aici se va ajunge si constat cu bucurie ca nu m-am inselat iar tehnologia de executie si materialele vor fi puse pe "tava" (nu am gasit alt termen)

Multumesc Vernier si DragosP pentru completari si cred ca ar trebui facut un articol despre modelismul din carton.

La modelul BA64 rotile sunt simplu reprezentate dar la alte modele pe care le-am vazut (scarile 1:24, 1:25 poate si altele mai mici) rotile sunt detaliate.
Cred ca un model ce are rotile detaliate trebuie inceput cu ... rotile. Daca acestea ies atunci sprafetele plane sigur vor iesi.

#13 Useril este offline   DragosP 

• Membru senior

Postat 05 January 2008 - 11:45 AM

Vezi postareaLDH, la 24 Dec 2007, 22:39, a spus:

Cred ca un model ce are rotile detaliate trebuie inceput cu ... rotile. Daca acestea ies atunci sprafetele plane sigur vor iesi.

Ai dreptate. Cand am facut BRDM-ul am lasat rotile la sfarsit si a fost cam plictisitor la un moment dat.

#14 Useril este offline   LDH 

• Membru senior

Postat 05 January 2008 - 03:57 PM

Da, nu stiu ce sa zic Dragos!

La modelul tau rotile sunt mai complexe decta la BA.

Bun. Poze cu ce am mai facut mai pe seara.

Pana atunci o intrebare legata de suspensii.
Daca la puntea spate m-am lamurit. Doua arcuri cu foi, fixare conventionala de sasiu si punte, ce lucreaza in pozitie normala ce se intampla pe fata?
Din desene si fotografii se vad "doua" arcuri cu foi pentru fiecare parte a puntii ce par sa lucreze diferit. Cand cel de jos se comprima cel de sus se destinde. este clar ca puntea este "prinsa" intre cele doua (patru) arcuri.
Ce nu se vede.
Nu se vede daca sunt arcuri intregi sau numai jumatati, mie-mi par jumatati dupa cum arata bridele de prindere, precum si fixarea de sasiu la partea din fata a acestuia si prinderea de punte.
La partea din spate a puntii din fata, unde se vad arcurile, prinderea este fixa.
Unde-i cercelul mobil?

#15 Useril este offline   DragosP 

• Membru senior

Postat 05 January 2008 - 05:44 PM

Sincer sa fiu designerul nu a acordat nici un sfert din importanta pe care o acorzi tu suspensiei. Recunosc ca nici la mine nu a iesit prea grozava. Partea buna e ca in mare parte e mascata de roti. De aceea am spus ca vreau sa vad ce improvizezi cand ai spus ca vei modifica puntile si suspensia. Cam asa arata suspensia la al meu:

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Resize_of_IMG_0228.JPG

#16 Useril este offline   LDH 

• Membru senior

Postat 05 January 2008 - 07:48 PM

Pai legat de punti nu am ce face deoarece am renuntat la ce oferea desenul. Erau niste prisme pe care erau desenate diferentialele si ... cam atat.

Si ca sa nu fie usor nici pe mai departe nu-mi place cum mi-a iesit o roata, celelalte nici nu mai incape vorba sa le fac daca dau dovada de aceiasi indemanare :dribble:

#17 Useril este offline   alexie 

• Membru senior
  • Grup: Validating
  • Postari: 1701
  • Inregistrat: 04-December 04

Postat 05 January 2008 - 08:30 PM

Intrucat afirmai ca un scan cu puntea fata de la GAZ 67 iti pot fi de folos, mi-am fortat "sapuniera" si asta-i maximul obtiut dupa fisa tehnica a lu' GAZ 67 AER Moldova.
Succes
[center]Imagine atasata: gaz_67_003.jpg[/center]

#18 Useril este offline   LDH 

• Membru senior

Postat 05 January 2008 - 08:36 PM

Multumesc mult,

M-am lamurit. Sund doua jumatati de arcuri cu foi care au prindere rigida la sasiu, bridele, si articulatie la punte.

Nu mai am motive sa stagnez cu puntile :dribble:

#19 Useril este offline   LDH 

• Membru senior

Postat 05 January 2008 - 10:16 PM

Asa cum ziceam revin cu cateva fotografii cu ce am mai facut, nu prea mult dar sper sa mai fac ceva in seara asta.
Am decupat si montat aripile spate si ca la cele din fata nu am pus reprezentarea arcurilor avand in vedere ca am renuntat la puntile date in desen.

Urmand sfatul lui AdyAero "Dupa ce ai terminat cu asamblare, poti sa tai trapele din bucatele de cartele telefonice si sa dai astfel mai mult 3D modelului, la fel si la manere" am retiparit modelul si am taiat numai trapele si usile. Le-am adaugat si arata altfel. Dau putin volum modelului.
Cred ca mai trebuie sa insist la usile laterale si sa mai adaug un rand de usi ca sa iasa mai in afara.

Am facut si o roata ca sa vad cum merge. Desi pare in regula mie nu-mi place. Nu pentru faptul ca nu are volum, balonul anvelopei este plat si janta este plana, ci datorita faptului ca nu am reusit sa o fac perfect rotunda. Chestie de decupaj nu de lipire.

Imagine postata Imagine postata

Mi-a trecut o idee si in legatura cu rotile dar sa vedem daca reusesc sa o pun si in practica.

Mai am o problema. Luand cotele din desenele cu BA-ul si trecandu-le la scara 1:43, cat ar trebui sa aibe modelul, am constatat, ce banuiam, ca nu sunt in scara si ma situez undeva pe la 1:47 cu bataie.

Cam asta este pana acuma.
Om vedea ce urmeaza.

Sa auzim numai de bine,

p.s. Am uitat sa fac poze cu evacuarea, toba de esapament si teava. Nu-i bai. La urmatoarea tura sper sa fie gata si puntile si atunci materialul va fi mai stufos.

#20 Useril este offline   AdyAero 

• Die-cast 1:72
  • Postari: 1360
  • Inregistrat: 07-August 06
  • Interests:Auto 1:72 plastic & diecast

Postat 05 January 2008 - 10:21 PM

O idee pentru roti. Le poti da un aspect mai de 3D daca scoti la imprimanta desfasurata pneului pe un carton mai gros, decupezi golurile si apoi lipesti peste. Asta ca sa nu te apuci sa le faci din bucatele de carton :dribble: :rolleyes: :-D

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi