Forum Machete,Modelism,Hobby: Rasina sau plastic ? Aceasta-i intrebarea !! - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Rasina sau plastic ? Aceasta-i intrebarea !!

#1 Useril este offline   SteelMaster 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2446
  • Inregistrat: 12-April 05

Postat 05 August 2005 - 09:53 PM

Mai intai de toate, vin cu propunerea de a avea un dialog cit se poate de civilizat, fara intepaturi, fara referiri la preturi ( inutil si neproductiv ) care ar putea ( sau nu ) sa clarifice unele lucruri.
Am vazut ca exista interes, sub o forma sau alta, pentru rasina. Am vazut si reactia fata de modelele in rasina. Citeva explicatii cred ca ar fi totusi necesare.
Modelul din rasina apare destul de demult, cam in urma cu vreo 20 de ani ca urmare a dorintei unora dintre modelisti de a avea ceva deosebit fata de ceea ce exista pe piata sau din dorinta de a face variante pe modele din pülastic. Iata deci ca si cei mari de astazi s-au jucat ei demult de tot pe masa din bucatarie cu rasina.
Un exemplu graitor este AlBy, producator de 1/72 in principal, care spunea ca s-a apucat de rasina pentru a inbunatati modelele de plastic existente, pe vremea aceea ESCI fiin acelea ( omul calat fiind pe 72 ).
De la ce a fost s-a ajuns la ceea ce este, adica ceva mai mult decit "after-market", aproape o mica industrie. Producatori apar tot mai multi ( ma voi referi doar la vehicule militare ) si mai ales din spatiul pre-estic : Polonia, Cehia. Dar sa nu uitam Romania, ca nu se stie de unde sare iepurele de cimp.
Si ca sa nu va plictisesc prea tare, am sa inchei repede, dindu-va citeva argumente in favoarea rasinii : flexibilitatea productiei, calitatea modelelor, rapiditatea de aparitie a modelelor. Acestea fiind zise si spuse, poate ca mai avem ce sa discutam.

#2 Useril este offline   GRIZZLEA 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1496
  • Inregistrat: 02-August 05
  • Location:Bucuresti
  • Interests:The One True Scale.
    Scara 1:48.

Postat 06 August 2005 - 07:11 AM

Nu cred ca exista nici un clivaj intre rasina si plasti si in nici un caz nu se exclud una pe alta.
Din contra, in umila mea opinie, se completeaza armonios...
Plasticul are avantajul pretului si difuzarii largi, rasina are avantajul unei calitati net superioare a detaliilor si a gasirii de nise de piata mici, pentru modele mai putin cunoscute.
Sa nu uitam ca, in epoca intunecata a scarii mici, rasina a suplinit aproape in totalitate plasticul. Vezi Alby, cum spuneai.
Cat despre mult laudatii producatori Cehi si polonezii, eu am parei amestecate... Unii, FOARTE PUTINI, au piese excelente, dar majoritatea sunt MULT supraestimati datorita lobby-ului facut de modelistii conationali, pe diverse site-uri internationale. Aviz modelistilor nostrii...
Rasina va fi tot timpul importanta, iar un conflict cu plasticul, e o problema falsa...

#3 Useril este offline   Z-mare 

  • Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12630
  • Inregistrat: 07-December 04
  • Location:Sebes -Alba

Postat 06 August 2005 - 01:49 PM

Citeaza

Rasina va fi tot timpul importanta, iar un conflict cu plasticul, e o problema falsa...

Aici ai oarecum dreptate.

Citeaza

Din contra, in umila mea opinie, se completeaza armonios...

Si aici este destul adevar.

Cum s-a spus, rasina are avantajul flexibilitatii productiei si al finetii detalilor. Dar cred ca acest avantaj va fi pierdut curind: noile tehnologi asistate de calculator perimit realizarea mai rapida si cu mai multe detalii a matritelor decit pina in prezent! Vezi recentul Famo!
Si apoi, sa nu uitam totusi, pretul de cost, mult mai ridicat al rasinilor! (SteelMaster, vrem nu vrem, tot trebuie sa vorbim si de asta!)

Cum am mai spus si cu alte ocazii, nu sint un fan al rasinii, ba as putea spune ...din contra!
Acum, ce nu-mi place mie la rasini:
- se zice ca pulberea de rasina este toxica, sau ma rog, nesanatoasa;
- fragilitatea lor. Un plastic cu grosimea de 0,5 mm si lungimea de 3 cm nu va crea niciodata probleme! Plasticul este mult mai ingaduitor!
- scoaterea de pe "culee" este mult mai dificila si laborioasa decit in cazul plasticului. (fierastrau, pile, etc). Am vazut recent un kit (cred ca un FW58C Weihe) care avea antena circulara din rasina. Partea inerioara era plina cu rasina, e drept extrem de subtire. Ei bine, prefer sa o fac din sirma de cupru sau fir de stiren tras la cald decit sa ma muncesc sa o scot de acolo!
- lipire dificila. Plasticul imi permite sa "jonglez" cu pozitiile partilor pina la fixarea definitiva. Intotdeauna, la lipire, este nevoie de retus al pozitiei pieselor;
- rezistenta la socuri a lipiturii cu superglue este destul de mica. Plasticul "inghite" mai mult! E drept, acest lucru poate deveni un avantaj atunci cind vrei sa inlocuiesti/modifici ceva!
- vopseaua "prinde" nitel mai greu pe rasina;
- greutate mai mare a machetei;
- imbinarile gen aripa-fuselaj trebuiesc uneori "armate" pentru a le spori rezistenta;
- "tuseul" suprafetei de plastic este, zic eu, mai fin decit al celei de rasina.
Cele de mai sus sint "deduse" din propia experienta.
Concluzia mea: prefer plasticul si fotoinciziile, iar rasina este doar o alternativa de luat in calcul pentru situatii de ...criza!

Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 06 August 2005 - 02:02 PM


#4 Useril este offline   cartula 

  • Administrator forum
  • Grup: Administrare
  • Postari: 4017
  • Inregistrat: 15-April 04
  • Location:Bucuresti

Postat 06 August 2005 - 02:21 PM

Z-Mare, niciodata rasina nu va fi surclasata de plastic... Tehnologia de turnare a plasticului evolueaza, e drept, dar are si costuri enorme fata de tehnologia rasinii... Si foarte multe limitari tehnologice.
E perfect adevarat ca fata de ani in urma, acum a aparut pe scara larga tehnologia de turnare a plasticului cu matrite 'multicomponenta' (nu stiu terminologia exacta) care permit realizarea de detalii precise si pe lateralele pieselor in unele cazuri, dar nu se poate ajunge fizic la ce iese din rasina...
In cazul 1/72, costurile unei machete de plastic de calitate sunt comparabile cu cele ale unei machete de rasina in multe cazuri, la acealsi nivel de detaliu.
Costurile 'mari' la rasina decurg in principal din tehnologia diferita, care nu e la acelasi nivel de productie de masa care se foloseste la plastic... La plastic costurile unei matrite sunt enorme (zeci de mii de dolari), plasticul e rentabil doar la serii de productie foarte mari...
La rasina costurile de matritare sunt cu mult mai mici, materialul (rasina) este mult mai scump, dar per total, la serii mici, e o tehnologie mult mai economica decat plasticul... O parte din costul 'mare' al rasinii se datoreaza seriilor mici de productie.

Rasina cred ca nu va fi 'debarcata' vreodata de plastic la 1/72 in materie de kit-uri... La scarile mai mari, lucrurile se cam schimba nefiind rentabile kit-uri integrale din rasina, ci se merge pe seturi de detaliere/conversie... Cum bine spunea si Dragos, rasina si plasticul se completeaza si vor convietui mult si bine de acum incolo...

Referitor la ce spui tu, Z-Mare...
Pulberea de rasina (defapt rasina polimerizata) NU ESTE TOXICA... De nici un fel... Problema este ca praful rezultat din taiere/pilire fiind foarte fin, daca este inhalat, nu se mai elimina din traiectul respirator... De aici problemele... Dar prin respectarea unor minime masuri de 'protectia muncii' :-D problema e ca si inexistenta.
Fragilitatea pieselor fine e reala, dar nu critica... Uneori acele piese 'fine', gen antene, sunt facute din metal.
Scoaterea din 'culee', defapt eliminarea portii de turnare, e dificila daca cel care a produs kit-ul de rasina a scurtat nitel drumul, si a ales varianta cea mai simpla...

Citeaza

- vopseaua "prinde" nitel mai greu pe rasina;

Fals... Daca e degresata cum trebuie rasina, nu exista nici o diferenta... Cel putin eu nu am observat-o... Daca e sa o dam pe partea cealalta, rasina nu e atacata de diluanti, daca ai gresit ceva si vrei sa cureti vopseaua, ai rezolvat-o mult mai simplu decat la plastic.

Citeaza

- "tuseul" suprafetei de plastic este, zic eu, mai fin decit al celei de rasina.

Nimic mai gresit... Asta depinde de cat de bine e facut master-ul/matrita... Daca master-ul pentru rasina e 'rugos' ca s-a grabit producatorul, la fel va arata si piesa rezultata. Fizic vorbind, rasina are o suprafata mult mai fina decat plasticul.

Referitor la lipire/armare, asa e... Numai ca in general kit-urile din rasina se potrivesc MULT mai bine decat cele din plastic... Iar efortul de a baga un pin de armare la imbinare eu zic ca e mult mai mic decat sa stai sa chituiesti aiurea... Si, revin, daca e bine facut kit-ul de rasina uneori nici n-ai nevoie de armare.

Per total, as spune ca prefer rasina pentru detaliile net superioare oricarui plastic... Inseamna un pic mai multa munca, dar merita.

PS: exista kit-uri si kit-uri de rasina... De la ORIBILE la senzationale... Aici vorbesc de cele de la bune in sus.

#5 Useril este offline   Z-mare 

  • Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12630
  • Inregistrat: 07-December 04
  • Location:Sebes -Alba

Postat 06 August 2005 - 03:15 PM

Costurile ridicate ale rasinii apar, probabil, tocmai datorita seriei mici de piese scoase, cauza fiind si deteriorarea prematura a negativului.

Citeaza

praful rezultat din taiere/pilire fiind foarte fin, daca este inhalat, nu se mai elimina din traiectul respirator... De aici problemele... Dar prin respectarea unor minime masuri de 'protectia muncii'  problema e ca si inexistenta.

Pai, de ce sa port masca, cind pot sa nu ...port :-D

Citeaza

- lipire dificila. Plasticul imi permite sa "jonglez" cu pozitiile partilor pina la fixarea definitiva. Intotdeauna, la lipire, este nevoie de retus al pozitiei pieselor;

Citeaza

Numai ca in general kit-urile din rasina se potrivesc MULT mai bine decat cele din plastic

Nu ma refeream potrivirea pieselor una cu alta, lucru ce depinde de calitatea negativului, ci de micile ajustari de pozitie ce depind de mina si ochi

Citeaza

niciodata rasina nu va fi surclasata de plastic... Tehnologia de turnare a plasticului evolueaza, e drept, dar are si costuri enorme fata de tehnologia rasinii... Si foarte multe limitari tehnologice.
Oare? sa nu uitam cit de mult au evoluat matritele in ultimul timp si, sint convins, in acest domeniu nu s-a spus chiar tot, atit in ceea ce priveste matrita, cit si in privinta plasticului.
Acum pun si eu intrebare. Daca:
a) e mai detaliata,
b) procesul tehnologic e mai simplu si mai putin costisitor;
c) niciodata rasina nu va fi surclasata de plastic...
de ce avem mai multe kit-uri din plastic decit din rasina (ma refer doar la kit-urile de calitate bineinteles, nu la facaturi, atit de o parte cit si de alta!) si mai ...ieftine, la acceasi calitate si scara?

#6 Useril este offline   cartula 

  • Administrator forum
  • Grup: Administrare
  • Postari: 4017
  • Inregistrat: 15-April 04
  • Location:Bucuresti

Postat 06 August 2005 - 03:32 PM

Citeaza

Pai, de ce sa port masca, cind pot sa nu ...port

Pai sper ca stii ca daca stai si prizezi lipiciul cu care lipesti plasticul, sau superglue-ul, e nasol... La fel si cu praful de rasina :-D
Nici n-ai de ce sa porti masca, taierea cu un fierastrau fin si smirgheluirea umeda la rasina, rezolva problema simplu si elegant.

Pentru 'micile' ajustari, epoxi-urile sunt numai bune...

Referitor la ce se poate face in plastic versus ce se poate face in rasina la nivel de detalii, raman la parerea mea... La nivel de detalii, plasticul o ia la fundulet de la rasina... La costuri de matritare mult mai mici pe partea rasinii.

Referitor la mai multe de plastic decat de rasina, te-as intreba... Esti sigur? ;) Ca eu nu sunt foarte convins...
Rasina n-o sa fie probabil mai ieftina decat plasticul, cel putin in viitorul apropiat...

Cel mai des in ultima vreme la nivel de aviatie se scot machete are contin si plastic, si rasina, si niste PE-uri... Fiecare material are avantaje, si e foarte bine cand aceste avantaje sunt combinate...

#7 Useril este offline   Z-mare 

  • Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12630
  • Inregistrat: 07-December 04
  • Location:Sebes -Alba

Postat 06 August 2005 - 06:45 PM

Daca nu pun la socoteala kit-urile de imbunatatire, plasticele sint mai multe :-D
Eu cel putin, sper ca avantajul sa fie al plasticelor :-D.
Cit despre combinatia plastic/rasina/metal, cred ca va avea intr-adevar suces. Dar, in acest caz, nu vorbim de un kit din rasina in adevaratul sens al cuvintului ci, mai degraba, de elemente de detaliere.

#8 Useril este offline   SteelMaster 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2446
  • Inregistrat: 12-April 05

Postat 06 August 2005 - 08:15 PM

Am sa incerc sa le iau pe rind, multe fiind si detalii cerind ele.
Hai sa vedem odata pentru totdeauna, daca va fi posibil, ce se intimpla cu pretul.
Cineva a amintit de FAMA si apa mi-a dat la moara.Trumpeter, ca sa fim intelesi. Ceea ce cred ca nu stie foarta multa lume este ca T. este o anexa a unui FOARTE MARE producator de tehnologie pentru injectie in plastic, modelismul fiind pentru respectivul un HOBBY: De aici tot omul cu ceva gindire va trage concluzia fireasca : are la indemina utilajele, mina de lucru extrem de ieftina, materiale asisderea si, evident, tehnologia de realizare a matritelor.
Ce este si ce vrea ea, tehnologia aia asistata de computator in realizarea matritelor : nu o neg si nu o exclud. Absolut de loc. Este formidabila si nespus de folositoare. Ceea ce cred ca iarasi nu se prea stie este ca un model din plastic necesita citeva luni pentru a fi scos pe piata. Si de la primele matrite pina la cele finale, trece ceva timp, fiind nevoie de retusuri pentru a avea un model cit mai bun. Argument : cite modele aparintr-un an de la o singura firma ( intr-un singur domeniu ) ?
Estze insa normal ca fiecare sa aiba parerea lui dar, trebuie sa tinem cont si de realitate, chiar daca ea se afla ceva mai departe de noi decit am vrea.

#9 Useril este offline   SteelMaster 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2446
  • Inregistrat: 12-April 05

Postat 06 August 2005 - 08:29 PM

Si acum Z, am sa ma "joc" un pic cu tine. Nu-ti contest experienta. Daca ti-as spune cam cite kit-uri de rasina am montat pina acum, ai zice ca maninc ... Daca ti-as spune cam cita rasina am turnat pina acum, ramine valabil ce-am spus mai inainte.
Rasina este oarecum toxica doar in stare lichida si mai ales in momentul amestecului celor 2 componenti, unul dintre fiind el ciano la origine. Cind ea, saraca, devine stabila, adica se intareste, toxicitatea este nula si neavenita. Praf zici ? Pai pradf inghitim zilnic, gaze de esapament asisderea si alte noxe, apa cu impuritati bem cit cuprinde ( chiar daca in bere ) si asa mai departe. Montezi 30-40 de modele zilnic ca sa poti spune ca inhalezi prea mult praf ?
Fragile zici ? Aici da, s-ar putea sa ai dreptate daca ai avut de-a face cu modele turnate de tipi care nu prea aveu habar de ce stie rasina sa faca. Fragilitatea sau elasticitatea rasinii depind de ... cum faci proportia intre cele 2 componente si uneori mai depind si de colorant. Amicul Dragos iti poate spune, daca vrea, cam ce piese de rasina are.
Iarasi este adevarat ca nu se compara, oricum ar fi, elasticitatea celor 2 materiale. Sa nu uitam totusi ca multi producatori de rasina specifica pe cutii cui se adreseaza modelele respective.
Despre extragerea pieselor de pe culee. Si aici te-as putea amenda, nu eu personal, ci iarasi amicul Dragos, avind el ocazia sa cerceteze un model mai nou de BA. Unele piese aproape ca sar singure de pe baghetele de turnare. Dar si aici ai oarece dreptate, pentru ca pe multi producatori ii intereseaza sa nu aiba pierderi si nu cit se chinuieste modelistul sa debavureze piesele.
Multele recenzii care aparlegate de modele din rasina specifica daca piesele se scot usor sau nu.

#10 Useril este offline   SteelMaster 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2446
  • Inregistrat: 12-April 05

Postat 06 August 2005 - 08:45 PM

Lipire - rezistenta, vopsire, tuseu. Foarte interesant si iarasi o mica minge la fileu.
Adevarat ca singurul adeziv este cel tip Super-Glue. Exista insa multe tipuri de asa ceva. Ca trebuie sa fii atent cind lipesti, asta este altceva si iarasi ma intorc la ce spun producatorii pe cutii. Mi s-a intimplat sa scap pe jos modele montate. Bineinteles ca s-au mai si rupt dar niciodata din lipitura. Asta da ghinion ! Si, desigur ca da, reparatia este destul,de laborioasa. Dar m-am gindit tot timpul ca de mina omului a fost facut, asa ca ... Plasticul cind cade, nu se intimpla nimic ? Ba da si se repara. Asa ca hai sa fim seriosi - cine face modele doar ca sa dea cu ele de pamint, tzraba lui. Modelele statice sint facute pentru a fi expuse in vitrina.
Vopsire zici - toata lumea zice ca inainte de vopsire cu apa calda si detergent sau sapun sa speli modelul. Pai cine te im ( sau in ? ) piedica mai frate s-o faci ? Tot din experienta iti pot spune ca am vopsit sute ( si n-ai sa ma crezi ) fara pic de spalare, cu enamel sau acrilice. Si ABSOLUT NIMIC nu s-a intimplat. Care este problema ta ? Poti folosi primer sau nu, poti sa faci ce cu mintea gindesti sau nu. Si ca sa nu uit, am folosit acrilice pe baza de apa, nu alcool.
Tuseu. Ei !! Aici iti cam dau dreptate. Am vazut multe cu suprafete de-a dreptul rugoase si care dupa vopsire aratau ca ... Dar daca spui ceea ce spui inseamna ca tu nu prea ai vazut si ceva ca lumea. Ma gindesc de pilda la niste modele unguresti pe care le-am vazut eu la un amic, si-si aduce aminte ce comentariu am facut - mai ceva ca matasea la pipait si la privit asisderea. Sau modelele pe care le vad eu acum, si iarasi am un martor ca asa este. Intr-adevar insa ca nu toata lumea da atentie si acestui aspect, dupa parerea mea si vad nu numai, foarte impoprtant.

#11 Useril este offline   SteelMaster 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2446
  • Inregistrat: 12-April 05

Postat 06 August 2005 - 08:50 PM

Cer scuze vazind ca cineva inaintea mea a cam spus la fel. Nu-i nimic, poate ca asa intra mai repede in cap.
Din start trebuia sa spun ca nu sint un inamic al plasticului. Ba dimpotriva si cine a vazut cam ce am in depozit, si mai ales la cam ce va fi, stie.

#12 Useril este offline   SteelMaster 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2446
  • Inregistrat: 12-April 05

Postat 06 August 2005 - 09:02 PM

Amice Z, ce-mi facusi ? M-ai lovit acolo unde ma doare cel mai tare.
Fii atent. Acum vorbesc doar de 1/72 vehicule : cite firme facatoare de plastic sint? 10-20 probabil, cele mai multe prin est, cu o calitate in general mediocra. Cite care fac rasina ? Ai idee ? Daca le-am aduna pe toate, ar fi cam de 5-6 ori mai mult. Si produc, nu gluma. Chiar daca multi dintre ei la nivel scazut calitativ.
Uitati-va la plasticele care vin din rasarit. Zvezda ce mai tine la calitate, in rest ... Si daca ma refer la calitate, asta inseamna modelul comparativ cu realul, nu plastic si la ce culoare si ca este mai lung, lat sau verde decit alt model.
La 1/35, tot vehicule : ia stai putin si numara. Si ai sa ai surprize.
Daca vorbesti de modele, atunci imi pare rau ca trebuie sa-ti spun, esti pe din-afara. Nu ai idee cam ce se face, ce raza geografica si temporala se acopera. Cantitatea de modele in rasina este mult si net superioara celei in plastic.
Dar nu uita ca plastic inseamna doar modele de baza si foarte cunoscute ( iarasi fac referire la vehicule, adica ceea ce stiu ). Variantele, transformarile, prototipurile, proiectele si ideile au aparut doar in rasina.

#13 Useril este offline   Z-mare 

  • Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12630
  • Inregistrat: 07-December 04
  • Location:Sebes -Alba

Postat 07 August 2005 - 03:57 PM

SteelMaster o sa o iau de jos in sus :-D
- cind am vorbit de kit-uri nu m-am referit doar la vehicule ci la :aviatie, navale (corabii, submarine, vapoare) , figurine, piese pentru diorame (caramizi, parapeti, saci de nisip, etc), SF si, bineinteles, vehicule (motociclete, blindate, camioane, etc). Nu am atimp acum sa numar cite kit-uri sint din rasina si cite de plastic pe "taraba" la un magazin on -line! Daca vrei, incearca! Uite de exemplu la http://www.hobbyshop.cz/inshop/ , care are un sortiment destul de bogat! Ori www.luckymodel.com. Da-mi voie sa parafrazez o intrebare de pe vremea lui nea Nicu (daca o ducem asa de bine, de ce dracu o ducem asa de rau!): daca sint atit de multe kit-uri de rasina, de ce sint asa de multe din plastic?
Sau, de ce pe toate situ-rile de modelism, majoritatea covirsitoare a modelelor, indiferent de subiect, sint din ...plastic si doar citeva, poate numarate pe degete, sint din rasina??????

Citeaza

Dar nu uita ca plastic inseamna doar modele de baza si foarte cunoscute
????? :-o

Citeaza

Uitati-va la plasticele care vin din rasarit
Pai ma uit la un Albatros D.III si Sd.Kfz.234/1 (Roden), Bf109 E3 (ICM, care e mai cotect decit Academy sau Hasegawa!), Sd.Kfz.138 de la UM si nu vad nici o problema sau cum pot fi mai proaste decit cele din vest??? Ca sa nu mai vorbim de Trumpeter, ori astia sint din ....vest???
- am spus ca nu sint fan al rasinii, dar asta nu inseamna ca sint impotriva ei! Citusi de putin....
Nu-mi place sa lucrez cu acrilice, dar asta nu inseamna ca nu am si vopsea de acest tip, careia ii recunosc unele avantaje!
- in privinta lipiturilor, nu ma refeream la socuri de genul cazaturilor, ci la cele provocate de o manipulare neatenta: un volet lipit cu superglue "sare" mai repede decit unul din plastic, lipit cu Contacta Revell

Citeaza

Rasina este oarecum toxica ..., unul dintre fiind el ciano la origine. Cind ea, saraca, devine stabila, adica se intareste, toxicitatea este nula si neavenita.
Pai unde se duce ciano acela???? :-D Cum zici si tu, pe linga atita praf de pe strada, fum, vapori de diluant, suspensii de vopsea si alte alea de ce sa mai adaug si "cioano", daca pot sa nu o fac :-D (Lucrez oarecum in domeniu si stiu ce inseamna "acumularea" sau eliminarea unui "stres" in plus!)
- pe mine, ca modelist, nu ma prea intereseaza ce e "in spatele" plasticului (tehnologie, timp de elaborare, munca inglobata, daca e sau nu un hobby al vreunei firme, mina de lucru scumpa sau ieftina), ci rezultatul final: kit-ul cu un raport pret/calitate cit mai avantajos pentru mine. Asta e, nu am ce face :-D. Si, pina acum, nimic nu m-a indemnat sa dau banii pe un kit de rasina!
Ca, uitindu-ma la niste rame cu piese super pe ele (detalii, finete, bavuri, centrare, etc) admir pe cei ce le-au realizat, asta e alta poveste!
Nu doresc sa declansez un "razboi" rasina/plastic sau sa impun cuiva, cu tot dinadinsul, un anumit punct de vedere! Mi-am spus parearea, tin la ea, dar o respect si pe a altora.

Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 07 August 2005 - 04:19 PM


#14 Useril este offline   SteelMaster 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2446
  • Inregistrat: 12-April 05

Postat 07 August 2005 - 08:19 PM

OMULE draga, vad ca fie nu intelegi fie vrei cu tot din-adinsul s-o faci pe Gica ...
Tu folosesti rasina in stare lichida ? Am explicat cit se poate de clar ca acea componenta ciano se gaseste doar in forma lichida si manifestarea cea mai puternica se face simtita la amestecul componentilor. Are nevoie cineva si de desen ?
Iarasi, cred ca am fost cit se poate de clar - topicul l-am deschis la BLINDATE. Este domeniul pe care-l cunosc destul de bine, nu doar asa, din auzite. Altfel nu m-as hazarda. Este foarte interesant ce se face in alte domenii, dar nu ma intereseaza. De ex. si trenuri se fac din rasina, dar nu discut din varii motive.
Deci, hai sa nu amestecam mere cu pere si cu alte lichide, ca cine stie ce iese.
Nu este vorba de razboi. OMULE chiar citesti pe sarite ? Sa stii ca de ex. pe producatorii de plastic ii intereseaza foarte tare ce anume se face pornind de la modelele lor. Stiu asta pentru ca omul cu care lucrez a fost contactat de Revell pentru oarece discutii si alte alea. Si respectivul i-a transmis ca STIE ce a facut pentru FAMO, de ex., si ca n-are nimic contra.
Si ca sa rte parafrazez si eu pe tine, eu ma uit la un ALBION FT 15 N, pe care niciodata n-am sa-l vad in plastic. Sau la un STAGHOUND: Sau la un Munitionschlepper pe baza Lorraine.
Hai sa nu ne dam loviti de cunaostere, ca n-are nici un rost.
Am deschis topicul in ideea de a vedea cam ce si cum. Simple pareri si poate nedumeriri.
Vezi tu, ca sa poti spune despre un model ca este corect sau nu, ai nevoie de multe. Fiind avionist in principal, dupa cum banuiesc, cred ca ai destula documentatie ca sa te poti dumiri si face o parere. In domeniul vehiculelor este foarte adevarat ca documentatia este ceva mai saraca. Saui a fost. Pentru ca cel putin din est vin din ce in ce mai multe si mai BUNE titluri. Sper deci ca multe lacune inca existente sa fie acoperite. Si sper sa vad si eu recenzii care sa nu se mai bazeze doar pe traducerea prospectului de montaj, mai ales cind este vorba de oarece istoric.
Si totusi, parerea mea este ca orice modelist ar trebui sa aibe cit de cit hasbar la cam ceea ce se afla in spatele ... Pentru ca numai asa se poate intelege fenomenul mai bine.

#15 Useril este offline   cartula 

  • Administrator forum
  • Grup: Administrare
  • Postari: 4017
  • Inregistrat: 15-April 04
  • Location:Bucuresti

Postat 07 August 2005 - 08:36 PM

Partea aia cu 'cyano' e o parte din cuvantul 'isocyanate' (nu stiu in romana cum e, dar probabil izocianat/izocianati)... N-are legatura cu cianuri sau mai stiu eu ce, desi seamana la denumire.
E, ca si epoxi-urile, si rasinile poliuretanice sunt iritante / alergene in stare lichida... Dar atata tot. Nu se evapora, drept urmare nu sunt probleme la inhalare... Stiu ca am citit de cateva ori fisa tehnica si de siguranta de la rasinile care le folosesc, si nu m-am speriat. Mult mai rau te sperie o fisa tehnica de adeziv lichid sau de vopsea.
Sper ca s-a lamurit cum e cu 'ciano'-ul ala...
Iar in stare solida, clar nu are nici o problema rasina, sub nici o forma... N-am gasit nicaieri scris altceva, peste tot se specifica ca rasina polimerizata este inerta... Ca fapt divers, se folosesc compusi poliuretanici peste tot in lumea de azi, un exemplu fiind banalul burete...

#16 Useril este offline   SteelMaster 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2446
  • Inregistrat: 12-April 05

Postat 07 August 2005 - 08:40 PM

In sfirsit, ai zis-o. Nu m-a interesat niciodata, desi am citit de mai multe ori ce este scris pe bidoane. Probleme insa apareau daca aveai nevoie de aviz ecologic, tocmai de la acesti izocianati.

#17 Useril este offline   SteelMaster 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2446
  • Inregistrat: 12-April 05

Postat 07 August 2005 - 08:45 PM

In sfirsit un punct pe i. Inerta este domnule, precum bine zici !!
Cu izociasnatii insa aveam probleme la obtinerea avizului de mediu, pentru ca tot asa, ce ne facem daca inhalam. Am inhalat ani de zile si in afara de reducerea cu peste 86,67 % a numarului de neuroni, numic deosebit nu s-a intimplat.

#18 Useril este offline   GRIZZLEA 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1496
  • Inregistrat: 02-August 05
  • Location:Bucuresti
  • Interests:The One True Scale.
    Scara 1:48.

Postat 08 August 2005 - 06:49 AM

Cum spuneam mai sus... fals conflict este acesta...
Z-mare, cand soarta va dori sa ne cunoastem mai bine si vom bea o bere impreuna, iti voi arata niste kituri din rasina... si poate atunci, schimbata va fi parerea ta...

#19 Useril este offline   Blue-Max 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2473
  • Inregistrat: 06-December 04
  • Location:Lugoj

  Postat 08 August 2005 - 08:06 AM

E ca in filmele rusesti: ne batem, ne impacam, plangem si bem .. :-D Buuun liant beutura asta ... :-D

Lasand gluma la o parte, extrem de interesanta, utila si folositoare mi se pare discutia aceasta. Din experienta mea minima cu rasina, pot spune ca nu mi s-a aparut asa "groaznica", cum ma asteptam. Ceea ce ma face sa am o atitudine pro pt. viitor.

#20 Useril este offline   Z-mare 

  • Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12630
  • Inregistrat: 07-December 04
  • Location:Sebes -Alba

Postat 08 August 2005 - 05:08 PM

Citeaza

OMULE draga, vad ca fie nu intelegi fie vrei cu tot din-adinsul s-o faci pe Gica ...
Tu folosesti rasina in stare lichida ? Am explicat cit se poate de clar ca acea componenta ciano se gaseste doar in forma lichida si manifestarea cea mai puternica se face simtita la amestecul componentilor. Are nevoie cineva si de desen
Eu cred ca inca nu am jignit pe nimeni!
Eu tin minte, de pe la letiile de chimie, ca un compus nu dispare la un amestec ci in urma unei reactii. Ori acea componenta "ciano" ramine pe undeva, nu????? Dar, cum zicea si Cartula "ciano" ala s-ar putea sa nu aiba nici o legatura cu otrava cu iz de migdale, ca si ferocianura de potasiu de altfel! Si ca veni vorba, exemplul cu buretele (sau punga de plastic) nu prea e bun: se mai "evapora" o gramada de radicali nepolimerizati!
Dar sa o lasam pe asta, daca nu ma insel am spus "- se zice ca pulberea de rasina este toxica, sau ma rog, nesanatoasa;"
" Ei bine, nu e! Na :-D

Citeaza

Si ca sa te parafrazez si eu pe tine, eu ma uit la un ALBION FT 15 N, pe care niciodata n-am sa-l vad in plastic. Sau la un STAGHOUND: Sau la un Munitionschlepper pe baza Lorraine.
Nu mai tin minte, am spus pe undeva ca aceste kit-uri dec rasina nu sint de calitate????? Apropo ai vazut Karl w/Munitions de la Hasegawa? Si e din plastic, nu? Cam cit ar costa unul din rasina???
Dragos, intr-adevar conflictul e fals! Eu am aratat doar de ce nu-mi place la rasina. Am lucrat cu ea, nu-mi place, prefer plasticul si am spus ca o consider ca o solutie de urgenta! Cit despre bere, nu beu ca e acra :-D, dar putem plavragi la un pahar de suc si ....bere. Mi-ar face placere!
Si, ca un incapatinat ce sint :-x (de berbec, dupa nastere!), ramin cu intrebarea:

Citeaza

Sau, de ce pe toate situ-rile de modelism, majoritatea covirsitoare a modelelor, indiferent de subiect, sint din ...plastic si doar citeva, poate numarate pe degete, sint din rasina??????

Or mai fi si altii ca mine??? :-D
O repet (fara sa desenez :-D ), nu sint un fan al rasinii, dar nici nu am ceva impotriva ei si, pentru ca titlul rubrici era "Replying to Rasina sau plastic ? Aceasta-i intrebarea !!" am aratat, dupa parerea mea, partile "slabe" ale rasinii!

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi