Revenind la vedetele noastre de siguranta, intre timp am apucat sa gasesc si sa scanez imaginea pe care am reusit s-o fac la Londra, in Science Museum din South Kensington. Din pacate prezentarea "moderna" din muzee nu avantajeaza modelistii. Si in muzeele din Londra, la fel ca si la Paris sau de aiurea, superbele modele de nave prezentate acolo sunt de obicei asezate in vitrine, in semi-intuneric si iluminate de un spot care le "scoate in evidenta", spre disperarea celui care ar vrea sa inteleaga mai bine cate un detaliu din ceea ce vede acolo.
Am facut deci si eu ce-am putut cu anticul si credinciosul meu Pentax cu film "clasic". Din pacate dupa cum vedeti n-am reusit sa incadrez bine si torpila de scondru, desi am incercat sa fac asta (e genul de aparat cu vizor separat, care poate incadra doar aproximativ)

Asa dupa cum spune si textul din spate, modelul este realizat la scara 1:48, o scara destul de "comoda" pentru modelist.
Frigate, te rog sa tii cont de faptul ca modelul este realizat conform preceptelor acelei "scoli" de modelism care face detaliile in alama lasata aparent. Si la Muzeul Marinei din Constanta poti vedea vreo cateva modele de santier realizate in felul acesta. E o "moda" printre realizatorii profesionali de modele.
Asta nu inseamna neaparat ca detaliile pe care le vezi (tunul, parapetul, ancorele etc) sunt intr-adevar toate de culoarea alamei. Si aici vei putea vedea panourile laterale din jurul tunului realizate din gratar. Vei spune ca la scara 1:48 e simplu de realizat.
Am sa te rog pentru documentare sa mergi chiar aici pe forum la sub-capitolul "constructii din hartie" sa vezi cum realizeaza acolo cineva un gratar aproape perfect din fasiute subtiri din carton, la un model realizat la scara 1:96. Eu sper ca n-ai sa te superi pe mine daca iti spun ca am vazut realizate gratare perfecte si la scari mai mici, ceva intre 1:144 si 1:250...
Tot pe modelul de la Londra se vede destul de bine tambuchiul de acces dintre cosuri. Din pacate nu se vede clar daca e un tambuchi din lemn sau poate era numai un paravan din panza gudronata. Oricum, era acolo un acces/gura de ventilare spre compartimentul masini, eventual prevazuta si cu un elevator pentru zgura de la cazane.
Sa stii ca la navele din secolul al XVII-lea pana in XIX-lea tambuchiurile si luminatoarele erau de regula AMOVIBILE, ele fiind fixate de punte doar cu ajutorul unor carlige de fixare, asa ca daca nava era in port e posibil ca respectivul tambuchi sa fi fost luat de la locul lui si pus undeva unde nu incurca circulatia.
In privinta dilemei privind numarul de carme, poza din pacate nu este concludenta, iar logica ta privind existenta a doua carme e destul de bine fondata. Nava este realizata in 1906, deci e destul de recenta totusi, in vreme ce o asemenea carma dubla avea si nava japoneza "Kotetsu", o nava construita in Franta in 1864. Deci nici vorba de "mare inovatie" pentru perioada respectiva. Asa ca...las-o asa pentru moment, si sper ca poza de mai sus sa iti lamureasca cat de cat niste "gauri negre" din planuri. Bafta!