Forum Machete,Modelism,Hobby: Vedetele de siguranta - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 9 Pagini +
  • « Prima
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Vedetele de siguranta Constructie pas cu pas

#101 Useril este offline   Victorian 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 140
  • Inregistrat: 15-October 07

Postat 06 May 2009 - 02:22 PM

@ Crios: Multumesc frumos la randul meu pentru lectia de vopsit artistic! Utila si interesanta!

Revenind la vedetele noastre de siguranta, intre timp am apucat sa gasesc si sa scanez imaginea pe care am reusit s-o fac la Londra, in Science Museum din South Kensington. Din pacate prezentarea "moderna" din muzee nu avantajeaza modelistii. Si in muzeele din Londra, la fel ca si la Paris sau de aiurea, superbele modele de nave prezentate acolo sunt de obicei asezate in vitrine, in semi-intuneric si iluminate de un spot care le "scoate in evidenta", spre disperarea celui care ar vrea sa inteleaga mai bine cate un detaliu din ceea ce vede acolo.

Am facut deci si eu ce-am putut cu anticul si credinciosul meu Pentax cu film "clasic". Din pacate dupa cum vedeti n-am reusit sa incadrez bine si torpila de scondru, desi am incercat sa fac asta (e genul de aparat cu vizor separat, care poate incadra doar aproximativ)

Imagine postata

Asa dupa cum spune si textul din spate, modelul este realizat la scara 1:48, o scara destul de "comoda" pentru modelist.

Frigate, te rog sa tii cont de faptul ca modelul este realizat conform preceptelor acelei "scoli" de modelism care face detaliile in alama lasata aparent. Si la Muzeul Marinei din Constanta poti vedea vreo cateva modele de santier realizate in felul acesta. E o "moda" printre realizatorii profesionali de modele.

Asta nu inseamna neaparat ca detaliile pe care le vezi (tunul, parapetul, ancorele etc) sunt intr-adevar toate de culoarea alamei. Si aici vei putea vedea panourile laterale din jurul tunului realizate din gratar. Vei spune ca la scara 1:48 e simplu de realizat.

Am sa te rog pentru documentare sa mergi chiar aici pe forum la sub-capitolul "constructii din hartie" sa vezi cum realizeaza acolo cineva un gratar aproape perfect din fasiute subtiri din carton, la un model realizat la scara 1:96. Eu sper ca n-ai sa te superi pe mine daca iti spun ca am vazut realizate gratare perfecte si la scari mai mici, ceva intre 1:144 si 1:250...

Tot pe modelul de la Londra se vede destul de bine tambuchiul de acces dintre cosuri. Din pacate nu se vede clar daca e un tambuchi din lemn sau poate era numai un paravan din panza gudronata. Oricum, era acolo un acces/gura de ventilare spre compartimentul masini, eventual prevazuta si cu un elevator pentru zgura de la cazane.

Sa stii ca la navele din secolul al XVII-lea pana in XIX-lea tambuchiurile si luminatoarele erau de regula AMOVIBILE, ele fiind fixate de punte doar cu ajutorul unor carlige de fixare, asa ca daca nava era in port e posibil ca respectivul tambuchi sa fi fost luat de la locul lui si pus undeva unde nu incurca circulatia.

In privinta dilemei privind numarul de carme, poza din pacate nu este concludenta, iar logica ta privind existenta a doua carme e destul de bine fondata. Nava este realizata in 1906, deci e destul de recenta totusi, in vreme ce o asemenea carma dubla avea si nava japoneza "Kotetsu", o nava construita in Franta in 1864. Deci nici vorba de "mare inovatie" pentru perioada respectiva. Asa ca...las-o asa pentru moment, si sper ca poza de mai sus sa iti lamureasca cat de cat niste "gauri negre" din planuri. Bafta!

#102 Useril este offline   traian 

• Membru senior
  • Postari: 1218
  • Inregistrat: 01-May 08
  • Interests:Nave-navigatie clasica

Postat 06 May 2009 - 02:43 PM

E totusi o problema. Daca modelul face parte dintr-o diorama treaba cu vopsitul artistic e super.Dar daca modelul e pe cavalet si undeva sa zicem pe un raft de biblioteca iar lumina vine pe el de undeva din o cu totul alta directie decat cea normala pentru reflexie nu da cam naspa la retina? Zic totusi ca o culoare dupa realitate, lacuita ca sa reflecte normal lumina da mai bine. Mai sunt si o multime de sprayuri metalizate pe la magazinele auto. Si mai e si varianta direct din materialul indicat care se poate recupera de la diferite obiecte la care nici nu gandesti dar implica oarece dotari tehnice. O torpila din tabla de alama subtire,lipita ingrijit cu pistolul de lipit si lustruita atent e destul de aproape de original. Sau de ce nu un model finisat atent din lemn si invelit cu folie metalica de nuanta de la bomboanele de ciocolata de la pomul de Craciun?
Spor!

#103 Useril este offline   Victorian 

• Membru senior
  • Postari: 140
  • Inregistrat: 15-October 07

Postat 06 May 2009 - 03:03 PM

De acord cu tine, Traian!

Ideea de a picta pe o suprafata pretins metalica si reflexiile e mai usor de pus in aplicare pe o diorama unde privirea este restrictionata din anume directii. Acolo unde modelul este vizibil din mai multe parti, e mai bine sa fie culoarea care trebuie fara "smecherii".

Dar ideea de a folosi chiar materialul care trebuie "modelat" e chiar buna de pus in practica. Nu e nevoie de cine stie ce dotari si nici de materiale foarte scumpe. Pentru torpile ar fi suficiente doua bucatele de bara rotunda de alama de 4 mm diametru. Asa ceva exista la stecherele de tip vechi, care gasesc pe la orice targ de vechituri. Se pot prinde in mandrina unei masini de gaurit si se modeleaza cu ajutorul unor pile

#104 Useril este offline   traian 

• Membru senior

Postat 06 May 2009 - 03:34 PM

Revin fiindca intre timp a aparut si imaginea de la Victorian. Chiar daca nu esti multumit de calitata imaginii sunt o multime de detalii care se vad foarte bine iar o vedere in plus de ce e pana acum e bine venita. Dar uite ca si ,,maestrii" fac greseli desi sunt sigur ca materialul documentar a fost mult mai bogat. Tun Skoda de 47' si Maxim cu tevile din alama sau bronz? Ma indoiesc. Pentru proiector as mai accepta. Insa ceea ce imi da fiori e asta :

Imagine atasata: b8p0os5zros880e5tAAA.jpg

Daca o sa analizam atat cat se vede o sa realizam ca ceea ce e de la gurna in jos e ceea ce se vede din pana carmei. iar daca ne straduim putin sa vedem spatial vom constata ca pozitia sa e departe de a fi pe chila ci undeva mai lateral, iar atat logica cat si teoria de constructie a navei ne zice ca nu poate fi o singura carma montata lateral de chila ci doua si nici in alt loc decat cel marcat in planul de forme pe motive de eficienta.
Asa cum a zis si Frigate ,,Dixit" !

Victorian - eu de cand ma chinui sa explic ca modelismul are la una din laturile de baza inventivitatea improvizatiei. Orice si de oriunde se poate refolosi, prelucra, pentru a arata ca ceea ce vrem sa arate daca se preteaza la asa ceva.
Spor!

#105 Useril este offline   Demetri 

• Membru senior
  • Postari: 258
  • Inregistrat: 17-March 09

Postat 06 May 2009 - 06:02 PM

Ptr. Victorian

Nu vreau sa par lipsit de modestie, dar in afara de abundenta de alama al acestui curent de" profesional", nu sunt departe de acest model.Oare l-o fi facut dupa revista Modelism???? :lol: Apoi nu mai lamurit la carme si la torpila cu scondru?????
La gratare promit sa ma mai straduiesc, cu toate ca in jurul tunului nu prea se vede, cel din pupa pare gratar. :lol:
Apoi am o poveste ptr. tine:Intr-o zi profesorul A... de la clubul din Sibiu mi-a aratat un model al unui portavion rus, un chit nu are importanta, dar ce ma frapat era vopsit in negru opera moarta de sub punte pana la linia de plutire.In rest toul O.K., si la punti, si mai ales la avioane cat erau de mici erau perfecte .Eu am comentat, ca nu se poate asa ceva.
Stii ce a zis? "-Fa-l tu, sa vedem cum il faci!"
Am speranta ca mai inteles, ce am vrut sa zic.
Eu voi termina ce am inceput pe aceeasi linie.
Cele bune si spor.

#106 Useril este offline   Demetri 

• Membru senior

Postat 13 May 2009 - 05:47 PM

Ptr. Cartula:
SALUDOS A LA VOZ Y AL CAÑON!!!!!
Am crezut ca ati disparut de tot...

#107 Useril este offline   claudiu_ne2000 

• Membru senior
  • Postari: 599
  • Inregistrat: 09-July 07

Postat 15 May 2009 - 12:21 PM

Pur si simplu din curiozitate am dat peste situl www.marinarii.ro si acolo am vazut ca mai exista revista "marea noastra"...iar in ultimul numar..cel din aprilie 2009, apare o poza a unei vedete de siguranta aflata in mars...totodata multe detalii de pe punte apar in acea poza...

#108 Useril este offline   claudiu_ne2000 

• Membru senior

Postat 15 May 2009 - 01:25 PM

si tot azi am gasit o schita a unui sistem de prindere a torpilelor asemantor cu cel de pe vedetele de siguranta...

mai lipseste sistemul de scripeti...dar cu imaginatie se pot vedea...sau dac apoate cineva prelucra poza...e invitatul meu

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: torpila.JPG

Aceasta postare a fost editata de claudiu_ne2000: 15 May 2009 - 01:27 PM

#109 Useril este offline   Demetri 

• Membru senior

Postat 15 May 2009 - 01:40 PM

Vezi postareaclaudiu_ne2000, la 15 May 2009, 12:21, a spus:

Pur si simplu din curiozitate am dat peste situl www.marinarii.ro si acolo am vazut ca mai exista revista "marea noastra"...iar in ultimul numar..cel din aprilie 2009, apare o poza a unei vedete de siguranta aflata in mars...totodata multe detalii de pe punte apar in acea poza...

Multumesc!

Am salvat-o:daca era mai "MICA" era mai bine... :spiteful:

Aceasta postare a fost editata de frigate-264: 15 May 2009 - 02:11 PM

#110 Useril este offline   claudiu_ne2000 

• Membru senior

Postat 15 May 2009 - 03:13 PM

pai..poti face poza mai mica...deschide fisierul (pozei) cu PAINTUL d ela windows, intra in bara de meniu la "image"...si ai acolo comanda "Strestch & Skew"...si poti mici poza cat vrei tu de mult.

Eu am zis ca pozele mai mari sunt mult mai bune decat alea ce-ti trebuie lupa sa vezi detaliile

#111 Useril este offline   Demetri 

• Membru senior

Postat 15 May 2009 - 07:18 PM

Vezi postareaclaudiu_ne2000, la 15 May 2009, 15:13, a spus:

pai..poti face poza mai mica...deschide fisierul (pozei) cu PAINTUL d ela windows, intra in bara de meniu la "image"...si ai acolo comanda "Strestch & Skew"...si poti mici poza cat vrei tu de mult.

Eu am zis ca pozele mai mari sunt mult mai bune decat alea ce-ti trebuie lupa sa vezi detaliile

Pai nu e prea mare e prea "paduchioasa"...

Salve!!!

Am mai facut niste pasi spre...victoria finala ;-)

Arat si carmele si elicile in tunel, care asa cum am spus sunt conform... planului...din revista.Nu stiu daca si al santierului.Dar oricum chestiunea parca a ramas inchisa.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Manevre.JPG
  • Imagine atasata: Manevre_1.JPG
  • Imagine atasata: Carme_si_elici.JPG

Aceasta postare a fost editata de frigate-264: 15 May 2009 - 07:23 PM

#112 Useril este offline   traian 

• Membru senior

Postat 15 May 2009 - 08:51 PM

Claudica, de ce nu vrei tu sa depasesti evenimentele si sa nu mai blochezi subarul la supapa de presiune?
Capitán, e cum zicem noi ,,faina''. Da-i bataie ca sunt o multime de proiecte care isi asteapta randul si ca sa mearga lesne, lasa apele fara valuri desi si cate un tangaj parca face deliciul navigatiei.
Spor!

#113 Useril este offline   Demetri 

• Membru senior

Postat 15 May 2009 - 09:52 PM

Vezi postareatraian, la 15 May 2009, 20:51, a spus:

Claudica, de ce nu vrei tu sa depasesti evenimentele si sa nu mai blochezi subarul la supapa de presiune?
Capitán, e cum zicem noi ,,faina''. Da-i bataie ca sunt o multime de proiecte care isi asteapta randul si ca sa mearga lesne, lasa apele fara valuri desi si cate un tangaj parca face deliciul navigatiei.
Spor!

¡ Señor, a la orden señor!

#114 Useril este offline   claudiu_ne2000 

• Membru senior

Postat 16 May 2009 - 06:44 AM

Vezi postareatraian, la 15 May 2009, 20:51, a spus:

Claudica, de ce nu vrei tu sa depasesti evenimentele si sa nu mai blochezi subarul la supapa de presiune?.......

No...aici si sa ma 'pusti ca tot nu inteleg ...

#115 Useril este offline   traian 

• Membru senior

Postat 16 May 2009 - 09:16 AM

Nu te 'pusc, treaba e simpla. Problema torpilei si a sistemului de lansare a fost deja depasita iar acum vii cu o varianta care se risca a deveni iarasi un subiect de (post)discordie ca si cel cu carmele. De aia faceam o apreciere la cresterea presiunii (adica a starii tensionale). Daca tot ai amintit, de ce nu ai pus si poza cu vedeta pe care ai gasit-o?
Spor!

#116 Useril este offline   claudiu_ne2000 

• Membru senior

Postat 16 May 2009 - 09:50 AM

Vezi postareatraian, la 16 May 2009, 09:16, a spus:

Nu te 'pusc, treaba e simpla. Problema torpilei si a sistemului de lansare a fost deja depasita iar acum vii cu o varianta care se risca a deveni iarasi un subiect de (post)discordie ca si cel cu carmele. De aia faceam o apreciere la cresterea presiunii (adica a starii tensionale). Daca tot ai amintit, de ce nu ai pus si poza cu vedeta pe care ai gasit-o?
Spor!

Ahaaaa...acum m-am prins, mai greu, ce-i drept, oricum sistemul ala de prindere a torpilei numai ieri l-am gasit, oricum apare la o alta nava, din aceeasi epoca...nu romaneasca, ar fi fost si culmea... :pardon: B-) B-)

De semanat discordii pe aici, departe acel gand de mine...nici nu m-am gandit la asa ceva...oricum la intrare pe acest site...nervii trebuiesc lasati deoparte...ca strica atmosfera... ;-)

Poza aceea cu vedeta am vazut-o...in format minusculllll...pe pagina aceea de la marinarii.ro aici e pagina http://www.marinarii.ro/marinarii-ro-vizua...l-Mai-2002-2742

#117 Useril este offline   claudiu_ne2000 

• Membru senior

Postat 16 May 2009 - 02:10 PM

http://www.marinarii...F00253F317C.JPG

are cineva revista????

#118 Useril este offline   Demetri 

• Membru senior

Postat 25 May 2009 - 10:11 PM

Salutare tuturor, am mai muncit si eu ceva,(nu pot sa-l las pe Kit sa ia atata avans ;-))... asa ca inca doua poze.
E vorba de balustrada; ca sa nu-mi cada cumva peste bord vreun marinar...incarcat de rom(dar nu din butoaiele de pe punte).Si daca totusi se intimpla ii aruncam un colac de salvare.
Imi pare rau dar de data asta cred ca pozele nu sunt prea reusite.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Balustrada.JPG
  • Imagine atasata: butoaie.JPG

Aceasta postare a fost editata de frigate-264: 25 May 2009 - 10:13 PM

#119 Useril este offline   jeli 

• Membru senior
  • Postari: 361
  • Inregistrat: 06-March 09

Postat 25 May 2009 - 10:22 PM

daca iti cade vreun marinar in apa nu o  sa vrea sa fie salvat. B-) in felul asta poate si el sa admire mai bine nava ta.a iesit super ;-) :pardon: B-) .

#120 Useril este offline   claudiu_ne2000 

• Membru senior

Postat 26 May 2009 - 08:16 AM

din cate se vede...ti-au iesit bine balustradele...dar ce tehncia ai folosit la constructia baslustradelor nu ne spui si noua?...

Cat despre colacii de salvare...mi se pare mie sau sunt portocalii...ori galben ocru??? ;-) :pardon: B-)

Arata acest topic

• 9 Pagini +
  • « Prima
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul