Bucataria nu era tocmai cel mai comod loc de pe o nava cu vele (si nu numai) iar situarea ei era functie de nava, marimea ei, numar de punti, destinatie, armament si dispunerea acestuia la bord, pozitia si destinatia cabinelor existente si inca o multime. La navele de lupta spatiul era destinat in special posturilor de lupta, celelalte anexe erau ingramadite pe unde nu impiedicau activitatile ,,de razboi''. Nave de prim rang (ca Victory de exemplu) aveau spatii amenajate mai omeneste pentru bucatarie, cu dotari pe masura dar dispuneau de spatiu suficient pentru asta iar numarul membrilor din echipaj care trebuiau hraniti ar fi stat lihniti pe langa o vatra mai mica. La nave de regula mici ca galioanele bucatariile erau ingramadite pe unde nu incurcau si aveau tot felul de dispozitive in dotare pe post de aragaz. La unele fumul iesea direct prin bocaporti, la altele erau atasate cosuri de fum cu trombe orientabile dupa vant asa ca se rezolva si problema tirajului. Majoritatea erau cu vatra in cala si locul de gatit pe prima punte de deasupra calei iar bucatarul se bucura cam de aceleasi conditii ca minerii, lucru la lumina lampasului. Riscul incendiului era minimalizat prin modul de constructie a vetrei in plus posibilitatea de a interveni in cazul unui incendiu era favorizata de vecinatatea santinei in care era cam tot timpul apa. Mai era luat in considerare si faptul ca in timpul unui atac nava putea primi lovituri in urma carora sa inceapa sa ia apa si fara a se scufunda sa isi modifice asieta motiv din care jarul existent in vatra sa devina un pericol de incendiu care in respectivul moment ar fi un dezastru, echipajul avand cu totul alte preocupari. Amplasarea vetrei in cala face ca focul sa se stinga in momentul in care nava ia apa. DeAgostini opteaza pentru bucatarie in teuga asa ca asta e, daca ei zice. Neavand planuri trebuie luat de buna, dealtfel mai e abordarea si la alte galioane si dupa cum e amenajarea pana acum nici nu vad o alta posibilitate..
Aceasta postare a fost editata de traian: 08 July 2011 - 05:30 PM