Forum Machete,Modelism,Hobby: buntzi - Vede profil - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

buntzi's Profile User Rating: -----

Grup:
Members
Postari:
133 (0.03 pe zi)
Cel mai activ in:
Marina (82 postari)
Inregistrat la:
21-May 13
Vizualizari:
10644
Ultimul click:
Useril este offline Nov 06 2023 01:01 PM
Actual:
Offline

Informatii despre mine

Titlu User
Membru senior
Varsta
52 ani
Data nasterii
Ianuarie 29, 1972
Gender:
Male Male
Location:
Dubai, UAE

Informatii de contact

E-mail:
Click aici pentru a-mi trimite email
Yahoo:
Yahoo  buntzi@yahoo.com

Postari ale mele

  1. In topicul:Polacca Veneziana

    06 November 2023 - 01:03 PM

    Imagine postataImagine postata
    Găsisem jurnalul ăsta la secțiunea lor de "modele finalizate" dar nu reușisem să găsesc partea importantă.
    Mulțam fain, ajută mult.
  2. In topicul:Polacca Veneziana

    06 November 2023 - 11:45 AM

    Citeaza

    Ai date în kit și tunurile ?

    Da, sunt și alea. Cred că are 12 tunuri și 4 culverine, sunt piese turnate. Bine, tunurile mai trebuie nițel asamblate și desigur vopsite.
  3. In topicul:Polacca Veneziana

    06 November 2023 - 08:05 AM

    Neața.

    Vezi postareaMitzone, la 29 September 2023 - 11:23 AM, a spus:

    Spor la treaba buntzi, sunt sigur ca o sa iasa foarte bine pana la urma. Legat de problemele enumerate de tine, uite cateva sfaturi de (ne)specialist:
    1) piese nenumerotate: planurile si schitele ar trebui sa aiba scara 1:1 cu piesele; daca suprapui piesele pe plan, ar trebui sa iti dai seama care e care, ce bagheta folosesti la care verga, etc (oricum, pare ca problema cu coastele 3 si 4 ai rezolvat-o deja)


    Ai zis bine, ar trebui. Da' ăștia sunt macaronari, mai ușor așa cu organizatul. Cum ziceam, nu există nici o listă. Sigur, în teorie poți să faci fix ce ai zis tu, dar există posibilitatea (destul de mare când deja nu mai vezi prea faimos) să apreciezi greșit și să folosești ceva nepotrivit...de care să ai nevoie în altă parte, dup-aia. Și nu mai ai din ce s-o faci.

    Citeaza

    2)Placarea corpului si a puntii: aici sunt mai multe de zis:
    - eu nu as taia "coarnele" coastelor; mult mai bine mi se pare sa faci niste taieturi (decupaje) in punti, care sa corespunda acelor coarne, si sa fixezi puntea asa; eventualele lufturi le vei corecta cand pui filele de punte
    - personal, nu as pune filele de punte asa ca in film: taie-le pe lungimi mai scurte (undeva intre jumatate si o treime din lungimea puntii) si gaseste un model de intercalare potrivit cu epoca navei (vezi poza de mai jos); si nu mi-as bate capul sa imit cuiele cu creionul, in realitate cuiele alea nu erau chiar asa vizibile; daca vrei, poti sublinia cu un creion marginile filelor de punte, pentru a imita calafatuirea (mai sunt si alte metode, dar cer mai mult timp)


    Puntea este curbată longitudinal, estimarea oarecum precisă a respectivelor tăieturi mi s-a părut mult mai greu de realizat. Apoi, am zis că omul respectiv se pricepe suficient ca să nu fie nevoie să reinventez eu roata. Iarăși, calitatea slabă a kitului își spune cuvântul. Același sistem (cu tăiatul coarnelor dup-aia) a fost folosit de Artesania Latina la "Sultan". Dar ei și-au bătut capul să taie locașele coastelor de la bun început așa că sistemul a mers mult mai bine.
    Cu filele de pe punte, neah, no way să mă apuc să tai 80 de scânduri. Le-am pus continui și am simulat cu creionul lungimile. O să văd mai încolo dacă mai fac ceva cuie sau dacă mai accentuez marginile scândurilor.
    Fisier atasat  IMG-20231024-WA0003.jpeg (166.2K)
    Numar de descarcari: 13 Fisier atasat  IMG-20231024-WA0005.jpeg (131.07K)
    Numar de descarcari: 12 Fisier atasat  IMG-20231027-WA0012.jpeg (172.19K)
    Numar de descarcari: 13


    Citeaza

    cele doua blocuri de lemn din prora, cele care dau forma in zona aceea, le-as pune acolo dupe ce am pus puntea; ele ar trebui sa urmeze curbura puntii, si nu poti face asta daca nu ai puntea montata, macaz provizoriu. Daca cele doua blocuri nu sunt de ajuns sa umple spatiul, foloseste niste resturi de placaj (din cel in care au venit coastele si chila) sa unpli spatiul, si le mai iei la pila.

    Blocurile respective sunt suficient de mari i s-au potrivit destul de bine cu puntea. Am folosit foarte puțin kit la partea de sub punte ca să vină lin unghiul și atât.
    Fisier atasat  IMG-20231027-WA0014.jpeg (162.5K)
    Numar de descarcari: 14

    Citeaza

    - cand ascuti filele ca sa se potriveasca [...]

    Asta ar fi a treia navă în construcție plank on frames, așa că teoria e ok pentru mine. Cu practica...mai vedem.

    Citeaza

    [...]nu doar ca a pus coarnele la loc, dar a pus mult mai multe, dand impresia unui numar realist de coaste. [...]

    Nu le-a pus la loc. Coarnele coastelor se aruncă după ce termini bordajul, iar pe partea interioară a parapetului se pun numai bucăti de baghetă. Nu e nici o surpriză aici...

    Azi dimineață am constatat că puntea mică de la pupa stă strâmb. M-am chiorât bine de tot și am băgat de seamă și de ce: oglinda nu e perpendiculară pe chilă, probabil când am pus-o cu cleștele la uscat (prima poză din topic) arcul a tras-o într-o parte. Acum trebuie să găsesc o cale să dezlipesc acolo (fără să distrug prea multe în jur) și să pun la loc. Un pas înainte, trei înapoi...
    LE: Forumul "a murit" când scriam postul ăsta și nu știam de ce nu pot să atașez fișierele...
    În fine, am desfăcut partea din spate, reparat și pus la loc. Situația actuală:
    Fisier atasat  IMG-20231104-WA0000.jpg (114.75K)
    Numar de descarcari: 21
  4. In topicul:Polacca Veneziana

    21 June 2023 - 06:15 AM

    Mini-update:
    Am urmărit din nou cele două clipuri ale tov. Gomez, și trebuie să fac ceva rectificări, că l-am criticat prea aspru. Taie "coarnele" coastelor ca să potrivească puntea, apoi a zis că "o să" le lipească la loc cu puțin clei ca să termine bordajul. Din păcate, cam aici se termină partea pozitivă, că restul cam rămâne valabil.
    Exemplificare:
    stadiul lucrării la timestamp 34:24
    Fisier atasat  P1.png (281.61K)
    Numar de descarcari: 43


    one second later....
    Fisier atasat  P2.png (308.14K)
    Numar de descarcari: 52


    În altă ordine de idei, am cam rezolvat cele două blocuri de lemn care umplu prova, acum să șlefuiesc scheletul.
    Urmează să mă decid ce fel o să procedez și eu la rândul meu cu asamblarea. Ideea cu tăiatul "coarnelor" și lipitul lor parțial nu pare chiar rea, deși nu sunt încă pe deplin convins. Pe de-o parte e clar că nu mai e aceeași susținere a filelor de bordaj, pe de altă parte coarnele sunt cam solide ca să le poți tăia dup-aia atât de precis ca să nu strici ceva la bordaj. În plus, metoda asta ar permite placarea punții cu baghete înainte de asamblare, ceea ce e mult mai ușor decât lucrul "pe dinăuntru". Nu cred că merge instalată puntea si cu baghetele pe ea cu bordajul gata din cauză că trebuie îndoită ca să meargă înăuntru.

    Da știu, cam subțire cu pozele, dar nu e mare lucru de arătat...

    L.E: Uitasem câtă mizerie se poate face în stadiul ăsta al lucrării...
  5. In topicul:Polacca Veneziana

    19 June 2023 - 05:52 AM

    Neah bro, nu e cazul să mă complic cu minuni de-astea. În teorie, pot să mă apuc să subțiez perimetral din coaste și să fac loc la încă un strat, din ce am văzut prin cutie ar mai fi destul material rămas de la Sultan să mă descurc.
    Mai nasol e cu instrucțiunile, că se cam bat contrazic cu singurul log de construcție pe care l-am găsit pe internețuri, unul al unui spaniol numit Gomez. Bine, "log" e mult zis, că ce arată el acolo e 90% inutil.
    Ok, aranjează coastele pe chila falsă, apoi pregătește puntea, apoi...taie parapeții falși care ar trebui să ajute la instalarea filelor de bordaj pe nivelul de deasupra punții, fixează puntea la locul ei și abia dup-aia se apucă de instalat filele de bordaj. Moț pe băț, omul pierde o grămadă de vreme cu șlefuit fiecare scândură (vreo 4 sau 5 bucăți), pe care apoi le pune oarecum aproximativ la locul lor, după care...ce să vezi, carena e gata și vopsită! Nici o suflare despre cum a rugat frumos să stea scândurile de bordaj una peste alta cu suport de 0.3mm (cât au baghetele grosime).
    Deci da, foarte util...
    În fine, pe moment am scos "dremelul" meu chinezesc să fac rumeguș p-acolo = șlefuit blocurile de lemn care dau formele provei. Când mai fac ceva efectiv, mai arăt.

Prieteni

buntzi nu a adaugat prieteni inca

Comentarii

buntzi nu are comentarii la profil inca.